Απαρχαιωμένα παρκόμετρα – Απαξιωμένο το σύστημα
Αναζητείται νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης- Εξετάζονται καλές πρακτικές άλλων δήμων
Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Κ. Παπαδόπουλος: «Θα το αλλάξουμε σύντομα…»
«Στα όρια του» βρίσκεται το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον δήμο Ξάνθης όπως λέει με «κομψό» τρόπο η Διευθύντρια του Δήμου κα Καλλιόπη Τζανόγλου, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι από τότε που καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία (2014)και ανατέθηκαν οι αρμοδιότητες ελέγχου σε 4 υπάλληλους, του δήμου, γίνεται ότι είναι «ανθρωπίνως δυνατό» σε θέματα ελέγχου, καθόσον οι υπάλληλοι αυτοί έχουν επιφορτιστεί με πλειάδα αρμοδιοτήτων με σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως με τον έλεγχο για τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα κ.λ.π.
Απαρχαιωμένα παρκόμετρα – Απαξιωμένο το σύστημα
Όταν πριν από 20 χρόνια εφαρμόστηκε το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης επί θητεία του αείμνηστου δημάρχου Φίλιππου Αμοιρίδη ήταν πρωτοποριακά. Τώρα όμως θεωρείται παρωχημένο τεχνολογικά και έχει απαξιωθεί στην πράξη εξαιτίας και των «χαλαρών» ελέγχων. Στην πραγματικότητα ελάχιστοι είναι αυτοί οι Ξανθιώτες οδηγοί που χρησιμοποιούν τα παρκόμετρα που είναι τοποθετημένα στις κεντρικές οδούς όπως 28ης Οκτωβρίου, Κ. Μπένη, Μ. Καραολή, 40 εκκλησιών και στην περιοχή του Παζαριού, ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι δεν γίνονται έλεγχοι για να τους επιβληθεί το πρόστιμο των 20 ευρώ. Έτσι εξηγούνται άλλωστε και τα …επικά παρκαρίσματα που βλέπουμε κάθε τόσο πάνω σε ράμπες ΑΜΕΑ ή πεζοδρόμια. Αντίθετα τα πενιχρά έσοδα του δήμου από τα παρκόμετρα που έχουν αντίτιμο από 40 λεπτά έως 50 λεπτά, εξοικονομούνται κυρίως από επισκέπτες εκτός ή εντός νομού και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν παρκάροντας στο κέντρο, δεδομένου ότι είναι κλειστό επί χρόνια το δημοτικό πάρκινγκ και οι επιλογές τους είναι περιορισμένες σε 2 – 3 ιδιωτικά πάρκινγκ που λειτουργούν στο κέντρο.
Αναζητείται νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης
Στη διαδικασία αναζήτησης νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης που θα αντικαταστήσει το υπάρχον βρίσκονται οι υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης.: «Είναι σε εξέλιξη μια πολύ καλή προσπάθεια να αλλάξουμε το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας ώστε να το καταστήσουμε πιο πρακτικό, πιο ευέλικτο και να μην φορτώσουμε άλλες αρμοδιότητες στους υπαλλήλους του δήμου που είναι υποστελεχωμένος αφού δεν γίνονται προσλήψεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε καλές πρακτικές από άλλους δήμους όπως ο δήμος Τρικάλων που εφαρμόζει ανάλογο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης» , αναφέρει η κα Τζανόγλου.
Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Κ. Παπαδόπουλος: «Θα το αλλάξουμε σύντομα…»
Την πρόθεση αυτή και την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη επιβεβαιώνει και ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν έχουν αποφασίσει σε ποιο σύστημα θα καταλήξουν: «Εξετάζουμε πολλούς τρόπους. Είναι το σύστημα που η κράτηση θέσης στάθμευσης γίνεται από ηλεκτρονικά με τη χρήση κινητού και γίνεται καταχώριση στην αρμόδια υπηρεσία, όπως ηλεκτρονικά χρεώνεται και η επιβολή προστίμου στους παραβάτες. Γενικά ο έλεγχος είναι ηλεκτρονικός. Επίσης εξετάζουμε και το σύστημα που χρησιμοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης με την χρήση κάρτας που μπορεί να προμηθευτεί κάποιος από τα περίπτερα. Αυτό το σύστημα που έχουμε είναι ξεπερασμένο και δαπανηρό γιατί χρειάζεται συντήρηση στα παρκόμετρα και έλεγχοι από τους υπαλλήλους, δηλαδή και χρήμα και εργατοώρες υπαλλήλων. Έχουμε υπ’ όψιν 2 – 3 συστήματα και σύντομα θα κάνουμε εισήγηση προς το Δημοτικό συμβούλιο», δηλώνει στο «Ε» ο κ. Παπαδόπουλος.
Μαριάννα Ξανθοπούλου