Σημαντική μείωση των συλλήψεων για παράνομη είσοδο στη χώρα, αλλά σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός των συλληφθέντων από τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα
Στην ευελιξία και την ετοιμότητα σε επίπεδο επιχειρησιακών σχεδιασμών όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων, αναφέρεται με δηλώσεις στο «Ε» ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Θ. Χρονόπουλος
Σημαντικά στοιχεία για τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές της τελευταίας χρονιάς προκύπτουν από τον ετήσιο απολογισμό της δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου καταγράφονται ανά μεθόριο οι συλλήψεις για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, αλλά και ο συνολικός αριθμός συλλήψεων μεταναστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2017 καταγράφηκε σημαντικά μικρότερος αριθμός μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών με αποτέλεσμα να συλληφθούν συνολικά 68.112 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, από Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές. Σημειώνεται ότι το έτος το 2016 είχαν συλληφθεί 204.82 αλλοδαποί, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ποσοστό μείωσης πάνω από 66,7%.
Μπορεί η μείωση ειδικά στα νησιά του βορειοανατολικού αιγαίου να είναι σημαντική, στα χερσαία σύνορα ωστόσο, η διακινούμενοι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία χρονιά! Συγκεκριμένα, το 2016 καταγράφηκαν 3.300 άτομα που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, ενώ το 2017 έφτασαν τους 5.651.
Ακόμη, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το 2017 συνελήφθησαν 1.399 διακινητές παράτυπων μεταναστών, ενώ το 2016 είχαν συλληφθεί 950, ποσοστό αύξησης της τάξεως περίπου 47,3%.
Θ. Χρονόπουλος: Υπάρχει μία ελεγχόμενη πίεση στα χερσαία σύνορα, όσον αφορά στη διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών
Την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων αυτών, καθώς και την εκτίμηση για τις τάσεις των μεταναστευτικών ροών μας έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι η αύξηση των συλλήψεων στην περιοχή αφενός οφείλονται στο γεγονός ότι έχουν «οχυρωθεί» καλύτερα τα νησιά και αφετέρου στην καλύτερη ετοιμότητα των αστυνομικών Συνοριακής Φύλαξης, που έχουν πλέον αποκτήσει εμπειρία και ακολουθούν κατάλληλο επιχειρησιακό σχεδιασμό, ώστε να εντοπίζουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους διακινητές και διακινούμενους. «Πρόκειται για ένα συνδυασμό των δύο αυτών παραγόντων. Οι αστυνομικοί της Συνοριακής Φύλαξης πλέον πέρα από την εμπειρία, χρησιμοποιούν και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα, όπως θερμικές κάμερες, όπως και οι έλεγχοι είναι πιο στοχευμένοι, ακριβώς γιατί παράλληλα πρέπει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό να λαμβάνεται υπόψη και η εξοικονόμηση προσωπικού».
Σχετικά με την εκτίμηση όσον αφορά τη φετινή κίνηση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2018, ο κ. Χρονόπουλος επεσήμανε ότι πλέον «το μήνυμα ότι από τα νησιά πλέον δύσκολα μπορεί κανείς να φύγει, έχει περάσει. Γι’ αυτό υπάρχει μία πίεση στα χερσαία σύνορα, η οποία όμως είναι ελεγχόμενη». Ο κ. Χρονόπουλος έδωσε έμφαση στη βαρύτητα που δίνει η Ελληνική Αστυνομία στην ευελιξία. «Αυτό που θέλουμε να επιτυγχάνουμε είναι να είμαστε ιδιαίτερα ευέλικτοι, ώστε άμεσα να προσαρμοζόμαστε, να μετακινούμε δυνάμεις και να αλλάζουμε τα σχέδια, ανάλογα με τα σημεία που κατά περίπτωση δημιουργείται η πίεση», σχολίασε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως παρτίδα «σκάκι» τη μετακίνηση των διακινητών από σημείο σε σημείο ανάλογα με τις εκτιμήσεις για ευκολότερη πρόσβαση και την προσπάθεια της Αστυνομίας από την άλλη να επέμβει, ώστε να «κόψει» τη δίοδο των διακινητών.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr