Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

0

 Ανταλλάγματα θα ζητηθούν
Πάντως σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι δύο άτυχοι Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να αποτελέσουν « ενέχυρο»  για την Τουρκία και διαπραγματευτικό όπλο, ώστε να ζητηθούν ανταλλάγματα! Λογικό μας φαίνεται, αφού η Ελλάδα είναι σαν το ξέφραγο αμπέλι που ο καθένας μπαίνει και πράττει κατά πως του κατεβαίνει στην κεφαλή. Γιατί να μη ζητήσει η Τουρκία πολλά και διάφορα; Άλλωστε την ελληνική πλευρά συνοδεύει μια πολύ συγκεκριμένη φήμη σχετικά με τη διαπραγματευτική της επίδοση! Και δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.
Γ.Δ.


Αυτοί είμαστε
Έπεσαν-πάλι-από τα σύννεφα. Αχ, βρε τους καημένους τους «πεφτοσυννεφάκηδες» τους συμπολίτες μας, για άλλη μια φορά είναι έκπληκτοι, αυτή τη φορά από την ολοένα εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Ναι, είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι αν άκουγαν κάποιον να λέει «βρε παιδιά από τους Τούρκους κι αν έχουμε πάθει δεινά, ας κρατάμε μ’ ένα τρόπο μια απόσταση ασφαλείας», τον έλεγαν «φασίστα». Και βέβαια είναι πολύ πιθανό να είναι οι ίδιοι που υποθήκευαν τα σπίτια τους για να παίξουν στο Χρηματιστήριο, οι ίδιοι που πανηγύριζαν όταν μπήκαμε στο ευρώ, οι ίδιοι που χόρευαν στο Σύνταγμα μια και ο Αλέξης θα χτυπούσε τα νταβούλια και θα χοροπηδούσαν οι Αγορές! Ναι, αυτοί είμαστε, οι ίδιοι, οι ίδιοι και οι ίδιοι αφελείς..! Και φυσικά είμαστε 110% άξιοι της κακής μας μοίρας..
Γ.Δ.


Μας κάνει πλάκα (και καλά μας κάνει)
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ (αυτός με τον οποίο διαπραγματευόμαστε επειδή είναι «διαλλακτικός» και όχι «αγύριστο κεφάλι» σαν τους άλλους), κάθε λίγο βρίσκει και μια ευκαιρία για να μας ειρωνευτεί και μια αλήθεια είναι πως ο μπαγάσας έχει ένα τρόπο να το κάνει! Ζητώντας λοιπόν, μια διεθνή συμφωνία για το όνομα, αντί αλλαγών στο Σύνταγμα των Σκοπίων, έθεσε θέμα «ανοίγματος του Ελληνικού Συντάγματος»: «Εγώ είμαι έτοιμος, όπως αυτοί μεριμνούν για τους Έλληνες εκτός Ελλάδας, έτσι και εμείς αντιστοίχως να μεριμνούμε για τους “Μακεδόνες” εκτός “Μακεδονίας”».”Για να τα λέει έτσι ο κ. Ζάεφ, καταλαβαίνετε τι διαπραγμάτευση  έχει κάνει η πολυχρονεμένη κυβέρνηση μας και σ’ αυτό το θέμα! Πολύ φοβόμαστε πως ( είναι παρόμοια με εκείνη των  μνημονίων!!!
Γ.Δ.


Μία σπάνια φωτογραφία κατά την επίσκεψη του βασιλέως Γεωργίου Β΄. Υποδοχή στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Αριστερά ο δήμαρχος Πυγμαλίων Χρηστίδης. Ημερομηνία 17-6-1936 (Αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Αχ Αδριανέ τι σου κάνουν
Δεν είναι ο μόνος από τους επώνυμους που κακοποιούν το όνομά του. Παρότι εκτιμώντας την αγάπη του προς τους Έλληνες και την ελληνική φιλοσοφία και τέχνη, έδωσαν το όνομά του σε δρόμους. Για τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό ο λόγος. Ο οποίος για άλλη μια φορά με τη φυλάκιση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη γειτονική χώρα την Τουρκία, είδε το όνομά του να προφέρεται και να αναγράφεται λάθος. Έτσι, αντί του σωστού Αδριανούπολη, πολλοί λένε και γράφουν Ανδριανούπολη.
Βασανίζεται χρόνια τώρα ο αυτοκράτορας ο οποίος έφτιαξε πολλά έργα σε πόλεις της Ελλάδος, κυρίως δε στην Αθήνα. Πιστεύουμε αλήθεια εμείς ότι το λάθος θα διορθωθεί; Πολύ δύσκολο έως απίθανο. Εδώ δημόσιες υπηρεσίες συνεχίζουν την λάθος γραφή και δεν τους νοιάζει.
Γ.Δ.


Δεν είχε χρόνο
Πολύς λόγος έγινε τελευταία για την προϊσταμένη της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κ. Διαγουμά, η οποία τελικά μετακινήθηκε σε άλλη πόλη. Μάλιστα όπως υποστήριζαν επαγγελματίες της πόλης, η εν λόγω προϊσταμένη έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον έως υπερβολικό στην τήρηση κάποιων κανονισμών που είχαν σχέση με την υπηρεσία της.
Για την εν λόγω προϊσταμένη έχουμε προσωπική άποψη από την αδιαφορία που έδειξε μετά την ενημέρωσή της στο γραφείο της για μια Οθωμανική επιγραφή που βρίσκεται εκτεθειμένη σε κεντρική οδό της πόλης. Της δείξαμε φωτογραφίες, της είπαμε που βρίσκεται και μας υποσχέθηκε ότι θα επιληφθεί για την προστασία της μαρμάρινης επιγραφής. Αποχωρήσαμε από το γραφείο της με την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη μετά και τις ευχαριστίες της προς εμάς για το ενδιαφέρον μας για την προστασία της Οθωμανικής επιγραφής.
Αποτέλεσμα;  Κανένα! Η εν λόγω προϊσταμένη και οι υφιστάμενοί της ήταν απασχολημένοι με άλλα θέματα που στόχο είχαν τους επαγγελματίες  και τα οποία θεωρούσε πλέον σημαντικά. Σίγουρα η προστασία της Παλιάς Πόλης αποτελεί προτεραιότητα, αλλά οι υπερβολές και εμμονές δεν βοηθούν. Δημιουργούν συγκρούσεις όπως κι έγινε τελικά και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπό της ήταν συνηθισμένο φαινόμενο.
Τελικά αποχώρησε από την Ξάνθη όπως και επιθυμούσε. Όσο για την Οθωμανική επιγραφή, συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη και αγνοημένη. Δεν είχε χρόνο, είχε σοβαρότερα πράγματα να αντιμετωπίσει.
Συμπέρασμα: Οι υπερβολική αυστηρότητα αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μετάθεση.
Γ.Δ.


Το Μουσείο Καπνού Ξάνθης
Όσοι ρομαντικοί πιστεύουν ότι κάποτε θα αποκτήσει η Ξάνθη Μουσείο Καπνού, θα απογοητευθούν. Αν ζούσε ο Γιώργος Παυλίδης θα το προχωρούσε. Τώρα η υπόθεση αυτή μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει λήξει για την Ξάνθη. Πρώτον διότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για το θέμα εδώ και αρκετό καιρό από πουθενά και δεύτερο και σημαντικό, στη γειτονική Καβάλα δουλεύουν και δημιουργούν το Μουσείο Καπνού. Μάλιστα προχθές παρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη Μουσειολογική μελέτη για το Δημοτικό Μουσείο Καπνού το οποίο θα είναι ένα μοναδικό θεματικό Μουσείο Καπνού στεγασμένο σε Καπναποθήκη και για το οποίο Μουσείο έδειξαν ενδιαφέρον και βοήθησαν ο Σύνδεσμος Καπνοβιομηχάνων.
Κι έτσι, μείναμε πίσω και δύσκολα θα μπορέσει η Ξάνθη να δημιουργήσει το δικό της Μουσείο Καπνού. Απουσιάζουν και οι άνθρωποι για ν’ αναλάβουν την ολοκλήρωση του έργου.
Γ.Δ.


Σε προσωπικό επίπεδο;
Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και με προβληματισμό για όσα έγιναν γνωστά στο θέμα του Πρύτανη του ΔΠΘ Αθ. Καραμπίνη. Και ο προβληματισμός στράφηκε στο ερώτημα, πως δικαιολογεί η Πολιτεία, το Κράτος, το υπουργείο Παιδείας εν προκειμένω, να στοχοποιεί ένα πολίτη με ακαδημαϊκό αξίωμα και να τον θέτει όμηρο διώξεων που εν πολλοίς δεν αποδεικνύονται; Και γιατί ο υπουργός αγνοεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και επανέρχεται εκ νέου;  Είναι σωστό να εμφανίζεται υπουργός έχων βεντέτα με πολίτη που φέρει μάλιστα αξίωμα κατόπιν εκλογής. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση καθ’  όλα αρνητική ότι η Πολιτεία λειτουργεί ως ένας πεισματάρης δικομανής ιδιώτης.
Γ.Δ.


Έτσι για την ιστορία…
Ήταν το 1990 και δήμαρχος της πόλης ήταν ο αείμνηστο Φίλιππος Αμοιρίδης. Σε κάποια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική σύμβουλος εκλεγμένη με την παράταξη Αμοιρίδη κα Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου πήρε το λόγο και κατέθεσε μια πρόταση. Η πρόταση αφορούσε το φυσικό αέριο και ο πρώτος αγωγός που θα περνούσε τότε έξω από την πόλη. Είναι ο αγωγός που μετέπειτα συνδέθηκε το νοσοκομείο και άλλες μονάδες στη ΒΙΠΕ. Πρότεινε λοιπόν η κα Μαργαριτοπούλου να γίνει προσπάθεια από το δήμο και η ανάλογη υποδομή ώστε να συνδεθεί η πόλη με το φυσικό αέριο για αστική κατανάλωση κατά τα πρότυπα της Θεσσαλονίκης. Με τα σημερινά δεδομένα θα πίστευε κανείς ότι η πρότασή της θα έβρισκε υποστηριχτές έστω μέσα από τη παράταξή της . Όμως αντ’ αυτού χλευάστηκε και αντιμετωπίστηκε ως ανεδαφική. Δεν πέρασε καιρός όμως που ο Φίλιππος Αμοιρίδης που έβλεπε μακριά υιοθέτησε την πρόταση και ξεκίνησε κάποια προσπάθεια που στην συνέχεια ατόνησε… Έως που φτάσαμε εν έτει 2018 και δεν έχουμε ακόμη φυσικό αέριο στην πόλη μας
Αυτά για την ιστορία γιατί καλά είναι να θυμόμαστε αυτούς που είχαν πρωτοποριακές ιδέες!
Μ.Ξ.


Ο δήμαρχός μας ο …Αστροφυσικός!
Σε δύο θέματα της επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ ήταν εισηγητής ο δήμαρχός μας Χ. Δημαρχόπουλος που συνεδρίασε την Τρίτη στην Αθήνα. Συγκεκριμένα στο θέμα: Ενημέρωση για υπηρεσίες  στους δήμους σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (;) και στο θέμα: Πρόταση αναβάθμισης του συστήματος διαλειτουργικότητας του ΔΕΔΔΗΕ με τους ΟΤΑ σε σχέση με τα στοιχεία τελών (;). Τι ακριβώς εισηγήθηκε σ’ ότι αφορά τη συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών δεν γνωρίζουμε όπως επίσης και τι πρόταση έκανε για το σύστημα διαλειτουργικότητας του ΔΕΔΔΗΕ με τους δήμους. Προφανώς και ο ίδιος θα γνωρίζει εξ΄επαγγέλματος μάλλον ή ειδίκευσης σε θέματα …Αστεροσκοπικά, Αστρονομικά  ή γεωδυναμικά!
Και βέβαια είναι τιμητικό για το δήμο μας αυτό όπως και πολύ …βολικό για το δήμαρχό μας αφού αυτή η …εμφάνιση του δικαιολόγησε την εξαφάνισή του από τα δικαστήρια για να αναβληθεί η δίκη του.
Αν και όπως μάθαμε η αναβολή δόθηκε με μισή καρδιά και συνοδεύτηκε μάλιστα και από περιπαικτικά σχόλια του τύπου: Δεν ξέραμε ότι ο δήμαρχος είναι σεισμολόγος ή αστροφυσικός!
Πάντως αν το σχεδίασε έτσι πρέπει οπωσδήποτε να έχει γνώσεις …αστρολογίας!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…