Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 300.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στο δήμο Μύκης από το ΥΠΕΣ

300.000 ευρώ έκτακτη επιχορήγηση στο δήμο Μύκης από το ΥΠΕΣ

0

Διατέθηκαν 20 εκ. ευρώ σε 88 μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους για λειτουργικά έξοδα και επενδυτικές δραστηριότητες

Σε λειτουργικές ανάγκες, μικρά έργα και επισκευές προτίθεται να αξιοποιήσει το ποσό ο δήμος, σύμφωνα με το δήμαρχο

300.000 ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση θα λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών ο δήμος Μύκης, ως ορεινός και μικρός δήμος της χώρας, ανάμεσα σε αυτούς, όπου έχουν εντοπιστεί δυσκολίες στην κάλυψη βασικών εξόδων λειτουργίας και καθημερινότητας.

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 88 μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων της χώρας, για το 2018, με συνολικό ποσό ύψους 20.597.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης από την Καλαμπάκα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στον Νομό Τρικάλων, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου 2018.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει εκτάκτως τους Δήμους αυτών των κατηγοριών για δεύτερο συνεχές έτος, αντιλαμβανόμενο τις επιπρόσθετες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι, συγκριτικά με Δήμους άλλων κατηγοριών. Γι´ αυτό και τα κριτήρια κατανομής της ενίσχυσης καθορίζονται βάσει γεωμορφολογικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών, συνδεόμενων με την νησιωτικότητα, την ορεινότητα και τον πραγματικό πληθυσμό, όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Οι ενισχύσεις διατίθενται στους δικαιούχους Δήμους για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών, είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα και θα αποδοθούν με χρηματικές εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σημαντική «ανάσα» και κίνητρο για το δήμο η επιχορήγηση

kapza tzemil2
«Προετοιμαζόμαστε και θα είμαστε έτοιμοι για να υποβάλουμε με πληρότητα και εμπρόθεσμα προτάσεις και για τα τρία προγράμματα του Φιλόδημου»
Τζεμήλ Καπζά
Δήμαρχος Μύκης

Τις ευχαριστίες του προς τον υπουργό εξέφρασε ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, εκδηλώνοντας παράλληλα την έκπληξη αλλά και την ικανοποίησή του για την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είχε ενημερώσει σχετικά και τον ίδιο το δήμαρχο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. «Το ποσό αυτό θα ενισχύσει τη ΣΑΤΑ του δήμου. Αν σκεφτείτε ότι με 397.000 ευρώ προσπαθούμε να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών μας, αυτές οι 300.000 ευρώ θα μας δώσουν μία πραγματική «ανάσα» και θα βοηθήσουν σημαντικά. Με αυτό το ποσό, όπως και πέρυσι, θα καλύψουμε λειτουργικές ανάγκες και θα προβούμε σε κάποια μικρά έργα και επισκευές, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στο δήμο μας. Η έκτακτη αυτή επιχορήγηση αποτελεί για εμάς ένα μεγάλο κίνητρο και ευελπιστούμε να συνεχιστεί», σχολίασε ο δήμαρχος.

Σε ετοιμότητα ο δήμος Μύκης για τα προγράμματα του «Φιλόδημου»

Παράλληλα, τόνισε την προοπτική και των τριών προγραμμάτων που «τρέχει» το ΥΠΕΣ μέσω του «Φιλόδημου» και αφορούν 1) εξοπλισμό παιδικών χαρών, 2) εξοπλισμό μηχανημάτων έργων και οχημάτων και 3) συντήρηση σχολικών κτηρίων». Μάλιστα, ο κ. Καπζά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο δήμος θα είναι σε θέση να καταθέσει σχετικές προτάσεις και για τα τρία προγράμματα με πληρότητα και εμπρόθεσμα. «Ήδη η μελέτη για τα μηχανήματα έργου είναι έτοιμη κατά 90%, ενώ και για τα άλλα δύο προγράμματα βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας και καταγραφής, οπότε θα είμαστε σε θέση όποτε δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουμε τις προτάσεις μας», σημείωσε.

Πίνακας κατανομής ποσού στους δικαιούχους δήμους της ΑΜΘ

A/A ΚΩΔ. ΤΠΔ ΔΗΜΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΣΟ
1 55204 ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ 241.400,00
2 55209 ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ  ΔΡΑΜΑΣ 205.600,00
3 57113 ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ  ΕΒΡΟΥ 194.900,00
4 57203 ΜΥΚΗΣ  ΞΑΝΘΗΣ 301.200,00

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Σε καθαρά θεσμικό πλαίσιο και σε μάλλον χαμηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του Νίκου Δένδι…