Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα 10 μυστικά για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στην Εφορία σε 12 ή 24 δόσεις

Τα 10 μυστικά για να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στην Εφορία σε 12 ή 24 δόσεις

0

Ηλεκτρονικά η υποβολή της αίτησης

Τη δυνατότητα εξόφλησης όλων ανεξαιρέτως των οφειλών προς την Εφορία σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες έχουν πλέον οι φορολογούμενοι.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της «πάγιας ρύθμισης» του ν. 4152/2013 για την υπαγωγή στην οποία δεν απαιτείται πλέον προσέλευση στην εφορία για την υποβολή της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών αλλά αρκεί η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή μιας απλής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης μέσω του Internet.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 114 του ν. 4514/2018 όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίζουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις και τα μη ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς τις Δ.Ο.Υ. από τον υπολογιστή του σπιτιού τους ή του γραφείου τους υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τις αιτήσεις υπεύθυνες δηλώσεις για την υπαγωγή των οφειλών τους στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013.

Κάθε φορολογούμενος που επιθυμεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» των 12 ή των 24 μηνιαίων δόσεων για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς την εφορία θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

  1. Το συνολικό ποσό οφειλόμενων φόρων που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, παρά το γεγονός πως κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.
  2. Το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 15 ευρώ.
  3. Οι υπαγόμενες στη ρύθμιση οφειλές οι οποίες προέρχονται από περιοδικά υποβαλλόμενες δηλώσεις ρυθμίζονται έως και σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ενώ οι οφειλές που ρυθμίζονται εκτάκτως όπως από Τέλη Κυκλοφορίας, δάνεια και συμβάσεις μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  4. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να εντάξει στη ρύθμιση είτε ολόκληρο το ποσό του μη ληξιπρόθεσμου χρέους είτε ένα μέρος αυτού.
  5. Σε περίπτωση που μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση δημιουργηθούν νέες οφειλές ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει και αυτές σε νέα «πάγια ρύθμιση» με τους ίδιους όρους.
  6. Προϋπόθεση για την ένταξη στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ο οφειλέτης να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.
  7. Προϋπόθεση επίσης για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχουν τακτοποιηθεί όλα τα προηγούμενα χρέη του οφειλέτη.
  8. Φορολογούμενος εναντίον του οποίου εκκρεμεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή δεν μπορεί να υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση».
  9. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μιας μηνιαίας δόσης της «πάγιας ρύθμισης» το ποσό της δόσης αυτής επιβαρύνεται με προσαύξηση 15%.
  10. Η ρύθμιση απόλλυται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή ολόκληρου του ανεξόφλητου ποσού της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την ενεργοποίηση του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτης αν αυτός:

α. Δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς.

β. Δεν καταβάλει τυχόν εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

γ. Δεν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας καθ΄ όλο το διάστημα της ρύθμισης καταβολής των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους.

δ. Δεν είναι ενήμερος στις οφειλές του από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και μετά.

ε. Έχει υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

στ. Δεν έχει υποβάλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία – πληροφορίες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…