Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συστράτευση για την θέσπιση Διεθνούς Βραβείου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Συστράτευση για την θέσπιση Διεθνούς Βραβείου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

0

Μια πρόταση του Σ. Αρσενίου που ανέλαβε να υλοποιήσει το ΕΒΕ Ξάνθης. Θα απονέμεται κάθε χρόνο από τον εκάστοτε Πρόεδρο Δημοκρατίας στον κορυφαίο Φυσικό

 

 

Σ. Μωραΐτης: «Θέλουμε να αναδείξουμε τον τιτάνιο πλούτο της περιοχής μας…». Αρωγός της προσπάθειας το «Ε»

 

 

Μ’ ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα εγκαινιάζει την νέα χρονιά το Επιμελητήριο Ξάνθης. Μπαίνει μπροστά στην υλοποίηση της ιδέας του συμπολίτης μας επιχειρηματία Στέλιου Αρσενίου για θέσπιση Διεθνούς βραβείου με την επωνυμία «Δημόκριτος», το οποίο θα απονέμεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κάθε χρόνο στον κορυφαίο Φυσικό  –  Αστροφυσικό – Πυρηνικό Φυσικό του κόσμου.

 

Ιστορική συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης – Ενθουσιασμός για το Διεθνές Βραβείο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Με ενθουσιασμό και ομόφωνα ενέκριναν ο πρόεδρος και τα 21 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης την ιδέα του κ. Στέλιου Αρσενίου για το Διεθνές Βραβείο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», την παρουσίαση της οποίας πραγματοποίησε ο ίδιος που κλήθηκε στην συνεδρίαση. Όπως ανέφερε το εγχείρημα είναι δύσκολο μεν αλλά όχι αδύνατο: «Το Επιμελητήριό μας έχει σαν έμβλημα τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ. Τον πένταθλο Αβδηρίτη φιλόσοφο, θεμελιωτή της ατομικής θεωρίας. Των Φυσικών Επιστημών γενικότερα, όπως αποδέχεται το σύνολο των κατοίκων του πλανήτη μας. Διατείνομαι πως θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε από εδώ την γενέτειρα Γη του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ να αναληφθούν πρωτοβουλίες ανάλογες του κύρους, του μεγαλείου,  της ακτινοβολίας του… Το επιμελητήριό μας να τραβήξει μπροστά. Θα συνταχθούν μαζί μας στην πορεία οι Πρυτανικές αρχές του Δ.Π.Θ. , ο Δήμος Αβδήρων, το Διεθνές Δημοκρίτειο Ίδρυμα. Θα βρούμε συμπαραστάτες στην Ομογένεια…», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αρσενίου.

moraitis stelios 2

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραΐτης: «Θέλουμε να αναδείξουμε τον τιτάνιο πλούτο της περιοχής μας…»

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στέλιος Μωραΐτης υπερθεμάτισε της πρότασης του κ. Αρσενίου, αναδεικνύοντας τις διαστάσεις της για όλη την περιοχή μας: «Υλοποιώντας την πρόταση που μας γίνεται η Ξάνθη, τα Άβδηρα η, η ευρύτερη περιοχή εκτοξεύεται σε ύψη …στρατοσφαρικά. Θέλουμε να αναδείξουμε τον τιτάνιο πλούτο της περιοχής μας . Είναι μια …ατομική βόμβα όμως για το καλό όλου του κόσμου »,  συμπλήρωσε ο κ. Μωραΐτης.  Να σημειώσουμε ότι το Επιμελητήριο Ξάνθης υλοποιεί προγράμματα με στόχο την πολιτιστική προβολή και ανάδειξη του τόπου όπως το πρόγραμμα με τους Άθλους του Ηρακλή, τους Δρόμους του καπνού κ.λ.π.

Συστράτευση όλων των φορέων για την θέσπιση του Διεθνούς Βραβείου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»

Μετά την ομόφωνη απόφαση, το Επιμελητήριο ξεκινά την προσπάθεια ενεργοποίησης και συστράτευσης όλων των φορέων προς την επίτευξη του στόχου. Όπως ανέφερε ο κ. Μωραΐτης θα κληθεί το Δ.Π.Θ., η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο δήμος Αβδήρων, ο δήμος Ξάνθης. Θα ζητηθεί η συνεργασία της πρώην δημάρχου Εύας Τσακίρη και του κοινοτάρχη Δημήτρη Βουρβουκέλη: «Θα απευθυνθούμε παντού, θα καλέσουμε τους πάντες να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια. Σε μεγάλες επιχειρήσεις του τόπου μας,  τους πολιτικούς παράγοντες, σε Ιδρύματα της χώρας. Θα ζητήσουμε βοήθεια από έλληνες της Διασποράς, επιστήμονες φυσικούς. Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι …Είναι καιρός να εκπληρώσουμε το χρέος μας προς τον Δημόκριτο, να αναδείξουμε την διεθνώς αναγνωρισμένη ακτινοβολία της σκέψης του», επεσήμανε ο κ. Μωραΐτης.

Αρωγός της προσπάθειας το «Ε»

Το «Ε» χαιρετίζει την πρωτοβουλία και στηρίζει την προσπάθεια για τη θέσπιση του Διεθνούς βραβείου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».  Άλλωστε έχει παρακινήσει πολλές φορές σε άρθρα του και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις  για την προβολή και την ανάδειξη αυτής της λαμπρής επιστημονικής προσωπικότητας και πως αν υπήρχε όραμα και σχεδιασμός το όνομα «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» θα μπορούσε να εκτινάξει αναπτυξιακά όλο νομό μας και τα  Άβδηρα να καταστούν ένα Διεθνές συνεδριακό κέντρο μελέτης και επιστήμης. Αλλά όπως έλεγε και ο Δημόκριτος είναι:  Πλεονεξίη (=πλεονεξία) το πάντα [μεν] λέγειν, μηδέν δε εθέλειν ακούειν» σε μετάφραση: «Είναι πλεονεξία το να λες τα πάντα, αλλά να μη θέλεις να ακούς τίποτε» και η πρόταση του κ. Αρσενίου είναι εξαιρετική. Χρειάζεται δουλειά, συνεργασία και πίστη για να χρηστεί με επιτυχία και σ’ αυτό θα είμαστε παρόντες!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxatnhopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη, ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ

Με καθυστέρηση η ενεργοποίηση καθώς και πέρυσι και πρόπερσι πραγματοποιήθηκε πιο νωρίς Από…