Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2017

0

Πάει καλά η ομάδα της Ξάνθης
Είναι γεγονός πως διαθέτουμε μία ποδοσφαιρική ομάδα αρκετά καλή. Με αξιόλογους ποδοσφαιριστές, με καλές επιδόσεις και έχοντας εξασφαλίσει ήδη 28 βαθμούς, κατέχοντας την 5η θέση της βαθμολογίας των δεκαέξι ομάδων. Στο σύνολο των είκοσι αγώνων μέχρι στιγμής, έχει επτά νίκες, επτά ισοπαλίες και έξι ήττες. Η συγκομιδή βαθμών μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενώ διαθέτει η ομάδα της Ξάνθης τον 4ο στη σειρά σκόρερ με οκτώ γκολ, τον Γέντρισεκ.
Όλα τα δεδομένα για την ομάδα μας είναι θετικά. Αν δε δεν χαλαρώσουν στα επόμενα παιγνίδια οι παίκτες, θα βρεθούν στο τέλος Μαΐου με τη λήξη σε ιδιαίτερα τιμητική θέση.
Γ.Δ.


Οι πάνινες τσάντες
Θα τις έχετε προσέξει. Τις κρατούν πλέον άνδρες και γυναίκες. Και τις χρησιμοποιούν πλέον για τα ψώνια τους, είτε από το Μάρκετ είτε από το μανάβη.  Για τις πάνινες τσάντες ο λόγος. Που αυξήθηκαν αρκετά και αντικαθιστούν σιγά-σιγά τις πλαστικές. Σε μεγαλύτερο ποσοστό τις πάνινες τις χρησιμοποιούν άτομα ώριμης ηλικίας σε αντίθεση με τους νέους που ακόμη δεν τις χρησιμοποιούν τόσο. Πάντως είδαμε να κυκλοφορούν και πάνινες τσάντες με όμορφα σχέδια που προσδίδουν μια ωραία εικόνα ως εξάρτημα της εξόδου για ψώνια.
Γ.Δ.


Νεανικό ενδιαφέρον
Υπήρξε τηλεφώνημα από νεαρό συμπολίτη ο οποίος με αφορμή το σχόλιο της Δευτέρας με τίτλο «Επέτειος» που αναφερόταν στους Εβραίους της Ξάνθης, ρωτούσε να μάθει περισσότερα. Για τους συμπολίτες Εβραίους που ζούσαν ειρηνικά και δημιουργικά και στην Ξάνθη αρκετά χρόνια. Οι οποίοι είχαν τη Συναγωγή τους, τους ιερωμένους τους, το Νεκροταφείο τους (που υπάρχει ακόμη), που δυστυχώς κι αυτοί όπως και οι υπόλοιποι της βόρειας Ελλάδας μεταφέρθηκαν στα κρεματόρια του θανάτου.
Υπήρχαν οικογένειες που δυστυχώς όμως σήμερα δεν υπάρχουν. Το κακό ήταν πολύ μεγάλο και σημάδεψε τη μοίρα εκατομμυρίων Εβραίων. Ανάμεσά τους κι αυτών της Ξάνθης. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


Παρέα Ξανθιωτών σε ταβέρνα της πόλης (Αρχείο οικ. Μιχαλόπουλου)

Θετικός αντίκτυπος
Ο δήμος Μύκης προχωρά. Με σταθερά βήματα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση μελετών, την εκτέλεση έργων, τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν.
Αξιοποιεί μεθοδικά τις ευκαιρίες, χωρίς αποκλεισμούς με πνεύμα τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολιτών για μια περιοχή που έχει και πολλά άλλα και δύσκολα προβλήματα.
Επισημαίνουμε τις πρωτοβουλίες του δημάρχου Τζεμήλ Καπζά και ευελπιστούμε να έχουμε την ευκαιρία να προβάλουμε ανάλογες πρωτοβουλίες και για τους υπόλοιπους Περιφερειακούς δήμους Αβδήρων και Τοπείρου. Κι αυτό, διότι τα έργα που υλοποιούνται στο νομό, σε οποιοδήποτε σημείο, είναι μια θετική ένδειξη, μια κίνηση υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Κι όταν λοιπόν ανεβαίνει σιγά-σιγά μια κοινωνία, μια περιοχή, αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στον υπόλοιπο νομό.
Γ.Δ.


Οι πινακίδες
Έχουμε ξαναγράψει για την ελλιπή σήμανση των δρόμων της πόλης μας, κυρίως δε στον λεγόμενο Αστικό Συνοικισμό. Υπάρχουν δρόμοι στην περιοχή που δεν διαθέτουν ούτε μία πινακίδα με το όνομα της οδού! Κι αν αυτό εν μέρει έγινε αποδεκτό από τους μόνιμους κατοίκους, αποτελεί σοβαρή έλλειψη για επισκέπτες των οδών αυτών χωρίς τις ενημερωτικές πινακίδες.
Θυμίζουμε ότι το όλο θέμα της έλλειψης, χρονίζει αρκετά. Μάλιστα ο δήμαρχος Ξάνθης είχε υποσχεθεί πως θα λυθεί αμέσως το κενό με την παραγγελία μερικών δεκάδων πινακίδων για να διορθωθεί η παράλειψη. Δυστυχώς ακόμη οι πινακίδες δεν έχουν μπει, παρότι το όλο κόστος παραγγελίας είναι ασήμαντο.
-Γιατί αυτή η αδιαφορία;
Γ.Δ.


Ευκαιρίες απόδρασης
Τις έχουμε, είναι δίπλα μας, μπορούμε να τις χαρούμε. Τις μικρές και όμορφες ευκαιρίες απόδρασης. Μάλιστα ο νομός μας ενδείκνυται γι’ αυτές διότι τόσο τα όμορφα βουνά είναι σχετικά κοντά, με τα απίθανα χρώματα της φύσης, τα χιόνια και το περπάτημα σε μέρη παρθένα και ήσυχα. Όπου μπορεί να βρει κανείς και μια ταβέρνα, ένα τζάκι, μια ξυλόσομπα που θυμίζει παλιές ιστορίες. Να συναντήσει και συζητήσει με τους απλούς ντόπιους κατοίκους, ν’απολαύσει την πορεία στο βουνό, να πιεί νερό από καθαρές πηγές και ρυάκια.
Αλλά πέρα από το βουνό με τις ατέλειωτες ομορφιές, υπάρχουν κι άλλα μέρη που καλούν τους Ξανθιώτες τώρα το χειμώνα να τα επισκεφθούν. Όπως την όμορφη διαδρομή δίπλα στο Νέστο, τις ομορφιές της Βιστονίδας λίμνης με τις εκκλησίες, να χαζέψει τα πουλιά, να πιεί ένα ζεστό καφέ στο Πόρτο Λάγος, να περπατήσει στην παραλία δίπλα στο κύμα στα Άβδηρα, παρέα με τους γλάρους, να επισκεφθεί το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, να δει το Πολύστηλο. Ήσυχα, ήρεμα, χωρίς βιασύνη, ανθρώπινα με την παρέα και τους φίλους. Τα προσφέρει όλα αυτά και άλλα πολλά η περιοχή μας για μικρές και σύντομες αποδράσεις.
Γ.Δ.


Υπόθεση Novartis
Ανοίγει η υπόθεση Novartis μετά την απόφαση του αρμόδιου Εισαγγελέα να στείλει την δικογραφία στην Βουλή καθώς σύμφωνα μ’ αυτή, εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα που φέρεται σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων να έχουν δωροδοκηθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια για να προωθήσουν τα φάρμακα της πολυεθνικής καθώς επίσης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.  Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, ενώ η ΝΔ μέλη της οποίας πρώην πρωθυπουργός και υπουργοί φέρονται σαν εμπλεκόμενοι, όπως επίσης και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για μεθόδευση και  παρέμβαση στην δικαιοσύνη και ότι αλλάζει την ατζέντα για να ξεφύγει από την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει μετά το συλλαλητήριο. Μπορεί ως ένα σημείο να έχει δίκιο όσο αφορά την συγκυρία που ανοίγει ο φάκελος που ωστόσο εξετάζεται ένα χρόνο αλλά αν αληθεύουν και αποδειχθούν όλα αυτά θα αποτελέσουν μια βόμβα μεγατόνων για το πολιτικό σκηνικό.
Είτε έτσι είτε αλλιώς κάθαρση πρέπει να υπάρξει και όποιοι φταίνε να υποστούν τις συνέπειες!
Μ.Ξ.


«Η Επόμενη μέρα»
Ο γνώριμός μας καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης που πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Ξάνθη το νέο του βιβλίο που συνέγραψε με τον καθηγητή Στάθη Καλύβα «Εμφύλια Πάθη», ήταν ένας από τους καλεσμένους της εκπομπής της ΕΡΤ 1«Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ», με συντονιστή τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο και με θέμα την επόμενη μέρα από το Συλλαλητήριο και ζητούμενο σε ποιο βαθμό αυτό θα επηρεάσει την διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό. Ο κ. Μαραντζίδης παρότι θεωρείται Νεοδημοκρατικών πεποιθήσεων εξέφρασε μια διαφορετική άποψη πολύ τεκμηριωμένη και πολύ συγκροτημένη που αποδεικνύει ότι η πολιτική του σκέψη δεν μπαίνει σε κομματικά καλούπια ούτε επηρεάζεται από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τάχθηκε ευθέως κατά των συλλαλητηρίων που διχάζουν υποστηρίζοντας την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης με σύνθετη ονομασία του ονοματολογικού των Σκοπίων, μια αναγκαιότητα που υπαγορεύεται από το εθνικό συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα και συνεργασία με το κρατίδιο των Σκοπίων καθώς οι κίνδυνοι εξ ανατολών διογκώνονται ενώ ανέφερε και τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν που αποκάλεσε τους Σκοπιανούς «αδέλφια του», με εμφανή την πρόθεση προσεταιρισμού. Επίσης πολύ αξιόλογη ήταν η άποψη του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη που προσέγγισε πολύπλευρα το θέμα. Αντίθετα ο κ. Βαρβιτσιώτης βουλευτής της ΝΔ δεν κατάφερε να δώσει μια σαφή απάντηση για το τι τελικά πρεσβεύει η ΝΔ στο Σκοπιανό και γιατί άλλαξε στάση μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…