Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

0

Περισσότερα άρματα
Η ιδέα-πρόταση δεν είναι ούτε νέα, ούτε δική μας μόνο. Την έχουν εκφράσει οι συμπολίτες εδώ και χρόνια και είναι η απαραίτητη πλέον ανάγκη να παρελαύνουν περισσότερα άρματα στην παρέλαση της Κυριακής. Όπως δε ελέχθη «…με πέντε άρματα παρέλαση δεν κάνεις. Καλοί είναι οι νέοι που συμμετέχουν στους καρναβαλικούς συλλόγους, δίνουν νεύρο και ζωντάνια στην παρέλαση, όμως οι εικόνες που μένουν είναι τα άρματα και βέβαια οι αναπαραστάσεις αυτών, κυρίως οι σατυρικές.»  Χωρίς αυτό το αλατοπίπερο, η παρέλαση γίνεται μονότονη με τους εκατοντάδες καρναβαλιστές του κάθε συλλόγου. Μάλιστα κι εδώ υπάρχει πρόβλημα. Για πόση ώρα μπορεί κάποιος να βλέπει να παρελαύνουν από μπροστά του 300-400 ομοιόμορφα ντυμένοι καρναβαλιστές;
Το’ παμε, το λένε και πολλοί Ξανθιώτες, πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στο θεσμό που θα τον βοηθήσουν να φύγει μπροστά με νέες ιδέες και νέες αποφάσεις. Η επανάληψη μπορεί να είναι μητέρα της μάθησης, γίνεται όμως και πατέρας της πλήξης…


Απαίτηση για ρεαλισμό
Πριν λίγες ημέρες βγήκαμε στις αγορές ως χώρα, ως κυβέρνηση. Το 7ετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας συγκέντρωσε σε προσφορές 7 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών άντλησε τα 3 δια ευρώ με επιτόκιο 3,5%.
Το υπουργείο ήταν πεπεισμένο : πριν από την έκδοση ότι το επιτόκιο θα έγραφε μπροστά… 2. Υπολόγιζαν 2,8% με 2,9%. Λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές η έκδοση τιμολογήθηκε τελικά με 3,5%, ασχέτως αν η κυβερνητική προπαγάνδα το πέρασε ως επιτυχία, αφού οι πρώτες ενδείξεις έκαναν λόγο για επιτόκιο 3,75%. Ήταν ένα καλό μάθημα για την κυβέρνηση. Για να αντιληφθεί ότι η έξοδος στις αγορές – μακριά από την προστατευτική ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης – για μια χώρα πληγωμένη δεν είναι αγώνας 100 μέτρων αλλά ένας απαιτητικός Μαραθώνιος. Δανειστήκαμε με 3,5% όταν οι αγορές δανείζουν για αντίστοιχες εκδόσεις την Πορτογαλία με 1,57% και την Ιρλανδία με 0,66%.


Εκλέγονται Σύνεδροι
Το Κίνημα Αλλαγής εκλέγει τους συνέδρους του. Έτσι, μετά την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Οργανωτικής Επιτροπής, την Κυριακή 4 Μαρτίου θα διενεργηθεί ψηφοφορία για την εκλογή των 2000 Συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο Ιδρυτικό Συνέδριο στις 16, 17 και 18 Μαρτίου 2018. Η ψηφοφορία θα γίνει ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα και σε πόλεις του εξωτερικού. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι κατά τη διαδικασία της εκλογής για την ανάδειξη του επικεφαλής είχαν εγγραφεί ως μέλη. Έχουν ήδη σταλεί οι κωδικοί πρόσβασης ώστε να γίνει επικαιροποίηση.
Σημειώνουμε πως η εκλογή Συνέδρων όπως και η συμμετοχή σ’αυτό, πως αποτελεί μια σημαντική πολιτική εμπειρία αλλά και τιμή για τα μέλη που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν.


Και μετά τη χρωματική πανδαισία του 2018, ιδού μια εικόνα από το 1968, με τα Ρομπότ (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Χρειάζεται αξιοπιστία
Ναι, το ζητούμενο είναι να βγούμε από τα μνημόνια και να δανειζόμαστε από τις αγορές έστω και με υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με αυτά που απολαμβάνουμε τώρα από τους εταίρους (μόνο 1%) και με προσπάθεια να επιδιώκουμε κάθε έκδοση να είναι χαμηλότερα τιμολογημένη από την προηγούμενη, ώστε κάποια στιγμή να προσεγγίσουμε τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να στείλουμε σήματα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Η οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 2%, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να ενισχύεται, οι μεταρρυθμίσεις να προχωρούν και να προσελκύουμε άμεσες ξένες επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε έτος.
Μέχρι όμως να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος με την τρόικα. Αυτό μπορεί να είναι ένα πλαίσιο εποπτείας του SSM, ίσως μια προληπτική γραμμή στήριξης ή ένα δικό μας μνημόνιο, όπως αυτό που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο, αν είναι ρεαλιστικό και έχει σωστή προπαρασκευή, θα πρέπει να το υιοθετήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Έτσι θα ξαναβγούμε στο μέλλον με ασφάλεια στις αγορές. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που ισχύει τώρα κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί. Ιδίως όταν όλα δείχνουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα τελειώσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Είναι ορατός ο κίνδυνος, αν δεν υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας, να βρεθούμε μπροστά σε δυσθεώρητα επιτόκια και να κάνουμε μια τρύπα στο νερό εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού.


Οι ξένοι επισκέπτες
Χωρίς αμφιβολία και πέρα από οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, οι ξένοι επισκέπτες από γειτονικές χώρες ήρθαν στο καρναβάλι μας. Πρόκειται για Τούρκους και Βούλγαρους στο μεγαλύτερο ποσοστό και λίγοι Ρουμάνοι. Ήρθαν άλλοι με Ι.Χ. , άλλοι με ταξιδιωτικό γραφείο και κάποιοι με τα αυτοκινούμενά τους.
Ήρθαν λοιπόν ξένοι, που χρόνο το χρόνο θ’ αυξάνονται και σίγουρα αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η πλευρά αυτή των επισκεπτών. Εάν τώρα είναι σχετικά λίγοι, σταδιακά, χρόνο με το χρόνο, κι αν μένουν ικανοποιημένοι θ’ αυξάνονται. Τίμησαν λοιπόν το καρναβάλι μας- διότι αυτό μόνον τους ενδιαφέρει- και φέτος και το άνοιγμα προς τις χώρες αυτές θα πρέπει να συνεχιστεί.
Τώρα ως προς το οικονομικό μέρος, ως προς το ποσό που ξόδεψαν, ε, αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει κάποια έρευνα για να διαπιστωθεί. Πάντως, ξοδεύουν και οι δύο, με λίγο περισσότερα οι Βούλγαροι.


Προσοχή στις υπερβολές
Το γράφουμε κάθε χρόνο και το υποστηρίζουμε πως θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι «ξεφουρνίζουν»  νούμερα για τον αριθμό των επισκεπτών. Νούμερα αυθαίρετα που δεν εδράζονται σε κάποια μέθοδο μέτρησης, παρά σε μια εμπειρική καταμέτρηση λεωφορείων και Ι.Χ. Εξάλλου, ελάχιστη σημασία έχει πλέον το πλήθος όταν όλος αυτός ο κόσμος αμέσως μετά την παρέλαση επιστρέφει στο σπίτι του. Αξία έχει να μένει, να γνωρίσει την πόλη, να κάτσει στα μαγαζιά, να ξοδέψει. Κι ακόμη μεγαλύτερη αξία έχει να έρχεται κόσμος για πολύ, για περισσότερες ημέρες κι όχι για ένα Σαββατοκύριακο.


Σοβαρότητα κι εδώ
Γι’ αυτό δεν έχει τόση σημασία πόσοι ήρθαν μόνο για την παρέλαση. Σίγουρα ο μεγάλος αριθμός κόσμου σηματοδοτεί ότι ο θεσμός « τραβάει κόσμο». Όμως αυτό το τελευταίο είναι συνάρτηση και του καιρού εάν είναι βολικός για την μετακίνηση. Ο καιρός σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνει την επιτυχία ή αποτυχία. Ας μην ξεχνάμε τον άσχημο καιρό που είχαμε κατά την έναρξη που ευτυχώς άλλαξε στη συνέχεια προς το καλύτερο και έτσι βοηθήθηκε η μετακίνηση του κόσμου και η παρέλαση. Και για να το κλείσουμε το θέμα από κει που το αρχίσαμε. Ας μην βγουν οι του δήμου και μιλήσουν για εκατοντάδες χιλιάδες. Διότι ακούσαμε ήδη για 500 χιλιάδες επισκέπτες! Ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα οι αιθεροβάμονες κι ας μελετήσουν τι πρέπει να γίνει για να ανανεωθεί ο θεσμός και γίνει ελκυστικός.


Κατήφορος…
Όχι δεν βρισκόμαστε στο 1961, δεν παρακολουθούμε την ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη με πρωταγωνίστρια την αείμνηστη Ζωή Λάσκαρη. Είμαστε στο 2018 και ο “Κατήφορος” δεν αφορά την κοινωνία αλλά την πολιτική.
Ήδη μέσα από τη σκανδαλολογία, το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και της πολιτικής ζωής της χώρας έχει υποστεί σημαντική φθορά. Και το ήδη τρωθέν status της πολιτικής και των πολιτικών κατρακυλά ακόμη χαμηλότερα από εκεί όπου είχε πέσει. Είτε κάποια στιγμή προκύψουν ευθύνες για κάποιους είτε αποδειχτεί ότι πρόκειται περί λασπολογίας και αήθους ξεκαθαρίσματος πολιτικών λογαριασμών, η ζημιά πολύ φοβάμαι ότι θα έχει γίνει. Οι κραυγές, οι απειλές, οι αντεγκλήσεις, οι λαϊκισμοί και οι φθηνοί εξυπνακισμοί ευτελίζουν ακόμα περισσότερο τον πολιτικό διάλογο. Σε αυτή την αρκετά κρίσιμη πολιτική περίοδο, όπου ορισμένοι επενδύουν στο χάος και τη μικροπολιτική, πρέπει οι υγιείς δυνάμεις να συσπειρωθούν και να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια της πολιτικής. Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και προσεκτικές κινήσεις για να μην γείρει η πλάστιγγα προς την πλήρη απαξίωση. Ιδιαίτερα σε μία συγκυρία όπου η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι τόσο σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα – Μακεδονικό, σχέσεις με την Τουρκία – καθώς και σε σχέση με την έξοδο από τα Μνημόνια και τη μετάβαση στην επόμενη εποχή. Εκεί όπου θα κριθεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για το μέλλον της χώρας.
Αναζητείται λοιπόν… φρένο στον… κατήφορο με τη συμμετοχή όλων, ώστε να μην οδηγηθούμε σε δυσάρεστες επιπλοκές, σε συνθήκες πόλωσης και διχασμού, που δεν θα αφήνουν περιθώριο “επιστροφής”.
Δ.Π.


Προχωρά η επένδυση για την παραγωγή και επεξεργασία βιομηχανικής κάνναβης στον νομό μας
Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η επένδυση στην Βιομηχανική κάνναβη τόσο στο μεταποιητικό στάδιο όσο και στον πρωτογενή τομέα. Πλέον δεν αποτελεί μυστικό – όσο και αν προσπάθησαν να το κρατήσουν από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη – ότι την επένδυση θα την υλοποιήσει η εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης που είναι θυγατρική των Πλαστικών Θράκης. Αυτό άλλωστε το …ψυλλιαστήκαμε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα  Θερμοκήπια. Αλλά  – σύμφωνα με πληροφορίες –  μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από αγρότες και μάλιστα έχουν κλείσει συμβόλαια κι αυτό αποδεικνύεται ότι αρχικά το σχέδιο για να υλοποιηθεί η επένδυση μεταποίησης ήταν για 20.000 στρέμματα και τώρα έφτασε στα 50.000 στρέμματα!
Οι αγρότες ψάχνουν για νέες καλλιέργειες και  κι ας μην ξεχνάμε ότι μια τέτοια επένδυση στην μεταποίηση στηρίζεται μόνο αν υπάρχει παραγωγή. Κι είναι διπλό το όφελος γιατί στηρίζεται και ο πρωτογενής τομέας αλλά και ανοίγουν θέσεις εργασίας στο νομό.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …