Οι ευθύνες υπάρχουν
Το ότι ο Πασχάλης Λύρατζης φέρει ποσοστό ευθύνης για το οριστικό κλείσιμο της Αναπτυξιακής Ξάνθης Α.Ε., ε, αυτό δεν τον αμφισβητεί ούτε ο ίδιος. Ότι φορτώθηκε όλο το βάρος χωρίς οι ώμοι του να το σηκώνουν, και σ’ αυτό όφειλε να μετρήσει τις δυνάμεις του πριν αναλάβει το βαρύ φορτίο. Ότι δέχεται κριτική και υπονοούμενα για τις ευθύνες που οδήγησαν στην εκκαθάριση μιας σημαντικής επιχείρησης-εργαλείο για την υποβάθμιση της ανάπτυξης του νομού, κι αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί. Τα αξιώματα φέρουν κύρος, εξουσία, αντιμισθίες και άλλα. Όμως δέχεται κανείς και την κριτική πλέον ως δημόσιο πρόσωπο. Και ο Λύρατζης ανακατεύθηκε μ’ αυτές τις δημόσιες και δημοτικές θέσεις και αναπόφευκτα ενεπλάκη στους γνωστούς διαγκωνισμούς της διανομής τους. Το ότι δέχεται φίλια πυρά είναι για μας το αναμενόμενο. Εν τέλει, η υπόθεση της Αναπτυξιακής ουσιαστικά έχει κλείσει. Και το γιατί έκλεισε, ποιος ευθύνεται και γιατί, δεν έγινε ακόμη γνωστό. Κι είναι αυτά ερωτηματικά σοβαρά.
Γ.Δ.
Ελέχθη
-«Α ρε Θεολόγε, σήκωσες στους ώμους τις αμαρτίες δεκαετιών και πλήρωσες μόνος εσύ για όλους. Χάνοντας τιμή, ελευθερία και οικογένεια».
Τα παραπάνω είπε προχθές συμπολίτης εις επήκοο όλων. Κι όλοι σχεδόν κούνησαν το κεφάλι τους συμφωνώντας.
Γ.Δ.
Διόρθωση
Οφειλόμενη διόρθωση στη χθεσινή λεζάντα της φωτογραφίας στις «παλιές φωτογραφίες». Η βόλτα των ξανθιωτών είναι στην οδό Καβάλας (νυν 28ης Οκτωβρίου) κι όχι στη Βασ. Σοφίας όπως αναφέρθηκε. Μπροστά δεξιά το πρώην φαρμακείο Κοκμάδη.
Γ.Δ.
Εμφύλιες συγκρούσεις
Είναι γεγονός πως οι πλέον αιματηρές αντιπαραθέσεις είναι οι εμφύλιες. Τις συγκρούσεις αυτές τις βλέπουμε εδώ και καιρό στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς αιματοχυσίες βέβαια. Γνωρίζονται αρκετά καλά μεταξύ τους οι πρωταγωνιστές. Κι έχουν βέλη στη φαρέτρα τους θανατηφόρα. Το κοινό τους παρελθόν, βοηθά να βγαίνουν τα μαχαίρια και τα χτυπήματα να είναι αμοιβαία. Μάλιστα οι προσωπικές αντιπαραθέσεις τους οδηγούν και εκτός γραμμής της δημοτικής παράταξης και στο όργανο εν τέλει να συμβαίνουν τραγελαφικά πράγματα, όπως προχθές. Αλήθεια γιατί πιστεύουν οι πρωταγωνιστές αυτοί πως ενδιαφέρουν τα καμώματά τους την κοινή γνώμη της πόλης; Η πόλη για να πάει μπροστά χρειάζεται συναίνεση, συνεργασία και κατανόηση πως τα προβλήματα είναι κοινά για όλους και η επίλυσή τους χρειάζεται τη συμβολή όλων των πλευρών. Κατά τα λοιπά, ας μην ξεχνούν πως δεν περισσεύει κανείς σ’ αυτόν τον τόπο που τους χρειάζεται όλους.
Γ.Δ.
Απαγορεύεται δια προστίμου το κάπνισμα σε ΙΧ όταν υπάρχουν παιδιά
Έρχονται βαριές ποινές για αμετανόητους αλλά και ασυνείδητους καπνιστές γιατί ασυνείδητος είναι αυτός που καπνίζει στο αυτοκίνητο παρουσία παιδιών. Με νέα εγκύκλιό του, το υπουργείο Υγείας , ορίζει αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα αλλά και πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα σε ΙΧ που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Το πρόστιμο επιβάλλεται στον καπνιστή – ανεξάρτητα από το αν είναι οδηγός- το οποίο διπλασιάζεται αν πρόκειται για άτομο που οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
Επιπλέον, οι οδηγοί των οχημάτων με ανήλικους στο οποίο καπνίζει κάποιος θα επιβάλλεται αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για ένα μήνα, για κάθε παράβαση, ακόμη κι αν δεν την διέπραξαν οι ίδιοι αλλά κάποιος άλλος που επιβαίνει στο όχημα.
Επίσης το υπουργείο Υγείας ζητά από τους αρμόδιους φορείς να τηρείται αυστηρά ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ και για όσους καπνίζουν σε χώρους που δεν επιτρέπεται από 50 έως 500 ευρώ.
Μ.Ξ.
Έως πότε θα πληρώνει το Πανεπιστήμιό μας;
Μάθαμε ότι από το υπουργείο παιδείας προωθείται η συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ που εδρεύει στην Καβάλα, υπό το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος. Να θυμίσουμε ωστόσο πως είχαν προηγηθεί ενέργειες από το ΔΠΘ για συνένωσή του με το ΤΕΙ Καβάλας. Μάλιστα η σύγκλητος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ είχε αποφανθεί σχετικά με την συγχώνευση των δύο πανεπιστημίων δύο φορές, ενώ και το ΔΠΘ είχε προχωρήσει στη δημιουργία σχετικής επιτροπής, αποτελούμενης από μέλη ΔΕΠ του ΔΠΘ, προς την επίτευξη του σχεδιασμού αυτού.
Αλλά άλλες οι βουλές Γαβρόγλου… Και η επίσημη δικαιολογία όπως την γνωστοποίησε ο πρύτανης του ΤΕΙ: « Το υπουργείο επικοινώνησε μαζί μας, λέγοντας πως δεν θα προχωρήσει στον ορισμό της επιτροπής αυτής, λόγω των προβλημάτων, νομικής φύσεως, που έχει το ΔΠΘ».
Έως πότε θα πληρώνει το Πανεπιστήμιό μας;
Γίνεται φανερό ότι «τιμωρείται» και αποδυναμώνεται επειδή προέκυψαν κάποια θέματα με τον πρώην πρύτανη που στο κάτω κάτω τα εξετάζει η δικαιοσύνη.
Μ.Ξ.
…ηλεκτρονικά ραντεβού
Αξιότιμε κ. διοικητά του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
Αυτή η … “λοταρία”-λίαν επιεικώς-με τα ηλεκτρονικά ραντεβού στο Οφθαλμολογικό πότε θα σταματήσει;
Επιβεβλημένη και απαιτητή πλέον η χρήση της τεχνολογίας, μα η κατάχρησή της αντιβαίνει στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια-κυρίως υπερηλίκων εν προκειμένω-και συμπορεύεται μ έναν απροκάλυπτο εμπαιγμό της.
με βαθύτατη εκτίμηση
Χ.Μ.
συνδικαιούχος στον λογαριασμό της…ΥΓΕΙΑΣ
Η Σολομώντεια λύση είναι κοντά
Πρόκειται για αριστοτεχνική ευρηματικότητα εξαπάτησης. Έχουν επιφέρει πανζουρλισμό στο πολιτικό σκηνικό, έχουν αναρριπίσει τα πατριωτικά συναισθήματα του λαού και τον έχουν αποπροσανατολίσει από τα οικονομικά του προβλήματα, έχουν κρατήσει μυστικές από τους πολιτικούς αρχηγούς τις ενδεχόμενες λύσεις, και στο τέλος θα εμφανιστεί ως ο… Αλέξανδρος του Μακεδονικού, που ναι μεν δεν έκοψε το Γόρδιο Δεσμό, αλλά βρήκε τη σολομώντεια λύση! Για τον Αλέξη και το επιτελείο του ο λόγος, που περισσότερο μηχανεύονται τακτικές για να τη φέρουν στους αντιπάλους, παρά να διοικήσουν τη χώρα. «Ξεκάθαρη» είναι η θέση Καμμένου. Διαφωνεί με το σύνθετο «Μακεδονία», αλλά παράλληλα «εμπιστεύεται» τον Κοτζιά (που θα τη φέρει) ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση (αλίμονο!). Ως συνήθως φωνασκεί ηρωικά αλλά πράττει εξ αντιθέτου.
Το σενάριο που κυκλοφορεί σε διπλωματικούς κύκλους είναι ότι η λύση έχει βρεθεί και αυτή ικανοποιεί όλους και κανέναν. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το όνομα θα συμφωνηθεί και θα είναι «Nova Macedonia» ή «GornaMakedonija» στα σλαβικά, ενώ τον Ιούλιο ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εάν αλλάξουν τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος, κάτι πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή, λόγω της αδυναμίας της σκοπιανής κυβέρνησης και των διαθέσεων του λαού της.
Αλλά όπως είπε ο Πάνος – επειδή ξέρει – «αυτές οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν καιρό».
Γ.Σ.
Ουραγός παγκοσμίως η Ελλάδα στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης
Στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως στην ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης κατατάσσεται η Ελλάδα όπως προκύπτει από στοιχεία της Παγκόσμιας τράπεζας, τα οποία ενισχύονται από δεδομένα από τον δικαστικό κλάδο. Σύμφωνα με τις δικαστικές ενώσεις, οι αδίκαστες υποθέσεις ανέρχονται περίπου στις 600.000 (!), με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα διοικητικά δικαστήρια, όπου εκκρεμούν περίπου 250.000 δικογραφίες.
Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα για να ολοκληρωθεί η δικαστική εκκαθάριση μίας υπόθεσης απαιτούνται κατά μέσο όρο 1.580 μέρες, δηλαδή τεσσεράμισι χρόνια, επίδοση, που φέρνει τη χώρα μας στη χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 564 μέρες και στην Αλβανία 523 μέρες.
Μόνο για τις καθυστερήσεις, η χώρα μας έχει καταδικαστεί 401 φορές τα τελευταία χρόνια από ευρωπαϊκά δικαστήρια και της έχει επιβληθεί συνολικό πρόστιμο 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εκκρεμοδικίες αυτές είναι μία από τις αιτίες που αποτρέπονται οι επενδύσεις στη χώρα, καθώς οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να δεσμεύσουν τα χρήματά τους και να περιμένουν 5-10 χρόνια για την επίλυση κάποιας ενδεχόμενης διαμάχης….