Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

0

Λόγια, μόνον λόγια
Θα σας εξομολογηθώ την αμαρτία μου. Γιατί πιστεύω ότι ΔΕΝ θα υλοποιηθεί η απόφαση του υπουργείου υγείας ότι θα χάνουν το δίπλωμα οδήγησης όσοι καπνίζουν στο Ι.Χ. αυτοκίνητο όταν υπάρχουν παιδιά; Το υπουργείο λοιπόν καλεί την αστυνομία να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο.
Να σας πω τι θα συμβεί. Πρώτον η αστυνομία θα ισχυριστεί ότι δεν διαθέτει προσωπικό για να το διαθέσει για τέτοιους ελέγχους. Οπότε αυτομάτως ακυρώνεται η εγκύκλιος. Δεύτερον, ώσπου να το διαπιστώσει ο αστυνομικός, εάν ο οδηγός καπνίζει και ότι υπάρχουν παιδί ή παιδιά, το αυτοκίνητο θα έχει ήδη στρίψει στη γωνία. Τρίτο και επίσης σοβαρό, υπάρχει εγκύκλιος που απαγορεύει την οδήγηση με ταυτόχρονη ομιλία στο κινητό. Είδε ποτέ κανείς αστυνομικό να σταματάει παρόμοιο παραβάτη; Ποτέ!
Άρα, όλη η ιστορία με το κάπνισμα, σε λόγια να βρισκόμαστε, τζερτζελές να γίνεται, φούμαρα ν’ αμολάμε για το θεαθήναι της υπόθεσης. Δηλαδή, λόγια και μόνον λόγια.
Γ.Δ.


Τουριστικό ενδιαφέρον
Δεν θ’ αργήσει η εποχή που στο νομό μας θα συναντήσουμε ρώσους τουρίστες. Οι οποίοι σήμερα έρχονται μεν αλλά προτιμούν Χαλκιδική, Θάσο και Καβάλα. Σταδιακά θ’ ανακαλύψουν και άλλες περιοχές όπως θα επιλέγουν πέρα από τις παραλίες τον ιστορικό, θρησκευτικό και διατροφικό τουρισμό που διαθέτει και προσφέρει η περιοχή μας.
Βέβαια όπως κάθε σοβαρή προσπάθεια για ν’ αποδώσει χρειάζεται οργάνωση και μέθοδο, το ίδιο θα πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Ο δρόμος επί Μιχάλη Αμοιρίδη έχει ανοίξει, δε μένει παρά να συνεχιστούν οι επαφές για να υπάρξουν αποτελέσματα.
Γ.Δ.


Το τρίπτυχο της επιτυχίας
Το τρίπτυχο της οικονομικής ανάπτυξης ενός νομού είναι γνωστό και το επαναλαμβάνουμε: Πρωτογενής τομέας ικανοποιητικός με ποικιλία παραγομένων προϊόντων, βιομηχανικός τομέας με εξαγωγικό προσανατολισμό και επεξεργασία των ντόπιων παραγομένων ειδών για προστιθέμενη αξία και τρίτον ο τουρισμός. Ο οποίος τουρισμός σε ικανό επίπεδο μπορεί ν’ απορροφά σειρά τοπικών προϊόντων.
Αυτό το τρίπτυχο της επιτυχίας κατά γενική ομολογία. Εάν μια περιοχή, ένας νομός διαθέτει αυτά τα τρία στοιχεία, τότε έχει εξασφαλισμένο ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους κατοίκους του. Αν το καταλάβουμε αυτό, θα πάμε μπροστά. Διαφορετικά θα βράζουμε στο ζουμί μας…
Γ.Δ.


Το άρμα της Βασίλισσας με τους κύκνους στο καρναβάλι του 1967 (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Για βραβείο…
Και τώρα, το βραβείο που θα έπρεπε ν’ απονεμηθεί χωρίς συζήτηση στον νεοέλληνα που: οδηγούσε, έτρωγε τυρόπιτα, μιλούσε στο κινητό και κάπνιζε! Ναι όλα αυτά στο κέντρο της πόλης. Το ερώτημα, πώς οδηγούσε, έχει την απάντησή του.  Ο νεαρός οδηγούσε με το γόνατο και τον αγκώνα του.  Την μοναδική αυτή σκηνή την συνάντησα προσωπικά και ομολογώ πως αρχικά με ξάφνιασε, στη συνέχεια μου δημιούργησε αγανάκτηση και στο τέλος νευρικό γέλιο.
Ομολογώ πως δεν πρόλαβα να δω εάν υπήρχε κάπου κι ένα κύπελλο καφέ…
Γ.Δ.


Γλεντήστε
Βασίλισσα αποκτήσαμε αλλά και βασιλιά πειρατή, χωρίς να μας λείπουν και οι δύο πριγκίπισσες. Είμαστε σε απαρτία λοιπόν και προχωράμε δυναμικά. Τι μας λείπει; Σχεδόν τίποτε σοβαρό. Ας πούμε τα ευρώπουλα και η διάθεση. Εάν είχαμε από αυτά αρκετά, θα ήταν όλα καλύτερα. Τέλος πάντων, και τα ευρώ θα βρεθούν και η διάθεση να φτιαχτεί αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη παρέα.
-Φτιάξτε παρέες λοιπόν, μασκαρευτείτε και γλεντήστε τις απόκριες.
Γ.Δ.


Ποιος θα έχει την ευθύνη;
Το πρόβλημα με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, στο κέντρο και τους συνοικιακούς δρόμους είναι γνωστό σε όλους. Έχουμε γράψει επανειλημμένως για τα πεζοδρόμια που είναι διαρκώς κατειλημμένα από οχήματα ή τραπεζοκαθίσματα, οι δημότες διαμαρτύρονται αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί ούτε της τροχαίας ούτε του δήμου.
Αναγνώστης μας μετέφερε ένα περιστατικό που τον εξόργισε και αφορούσε μικρά παιδιά, νηπιαγωγείου. Τα παιδιά πήγαιναν εκδρομή, αλλά τα πεζοδρόμια ήταν γεμάτα από αυτοκίνητα και τότε οι νηπιαγωγοί τα έβγαλαν στο δρόμο, με κίνδυνο να χτυπήσουν από διερχόμενα αυτοκίνητα. Και αναρωτιέται ο αναγνώστης μας, γιατί δεν καλούν σ’ αυτές τις περιπτώσεις επιτόπου την αστυνομία να κόψει κλήσεις σε όλους αυτούς τους αναίσθητους που αδιαφορούν για πεζούς, ανάπηρους, καροτσάκια, παιδιά, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για τη βολή τους;
Σ’αυτές τις περιπτώσεις, οι εκπαιδευτικοί που ρισκάρουν την σωματική ακεραιότητα των παιδιών, αν συμβεί κανένα κακό, σίγουρα φέρουν κι αυτοί μέρος της ευθύνης…


Στο άψε σβήσε αποσύρθηκε η τροπολογία για τα αδέσποτα
Δεν πρόλαβαν να την καταθέσουν στην Βουλή την τροπολογία για τα αδέσποτα και την μάζεψαν άρον άρον μετά από σφοδρές αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις οι οποίες και συγκεκριμένα  η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία την χαρακτηρισε «καταδίκη των αδέσποτων ζώων». Ποια είναι η καταδίκη;  Ότι προβλέπει δημιουργία κέντρων αδέσποτων ζώων σε δασικές, βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις όπου θα μένουν μόνιμα. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός της διάταξης αποτελεί η περίθαλψη και η μείωση των αδέσποτων ζώων, γιατί «με τη θέσπιση της ρύθμισης επιτρέπεται σε δασικές εκτάσεις, σε δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις (…) η εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής σε κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας».
Και τολμώ να ρωτήσω: Πού είναι το κακό για τα αδέσποτα; Είναι καλύτερα δηλαδή να περιφέρονται μέσα σε πόλεις και χωριά και να επιτίθενται σε πολίτες και μικρά παιδιά;
Μ.Ξ.


Το 58% των κερδών των επιχειρήσεων πάει σε φόρους!
Κάτι που λίγο ή πολύ ήταν γνωστό, ότι δηλαδή το 58% των κερδών της τελευταίας τριετίας έχει αναλωθεί σε… φόρους, αναφέρει η ανάλυση της Grant Thorton για την ελληνική επιχειρηματικότητα. Η έρευνα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 56% των εταιριών πληρώνει φόρους αλλά η υψηλή φορολόγηση πλήττει το πιο δυναμικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας, αφού ένα ποσοστό μόλις 10% των εταιριών καταβάλλει το 84% των συνολικών φόρων.
Ειδικότερα, τα 7 βασικά συμπεράσματα της μελέτης έχουν ως εξής:
Το 58% των κερδών της τελευταίας τριετίας έχουν αναλωθεί σε φόρους
Το 10% των εταιριών επιβαρύνονται με το 84% των συνολικών φόρων
Το 56% των εταιριών πληρώνουν φόρους
Στο 51% των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν οι πωλήσεις το 2016
Το 64% των επιχειρήσεων κατέγραψαν κέρδος το 2016
Το 11% των εταιριών πέρασαν από ζημιές το 2015 σε κερδοφορία το 2016
Το 10% των εταιριών πέρασαν από κέρδη το 2015 σε ζημιές το 2016
– Δηλαδή με λίγα λόγια οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν μεγαλομέτοχο  το  κράτος!
Μ.Ξ.


Τέταρτη Νομική
Ας πούμε μία φορά ότι ένα θέμα που αφορά την Παιδεία δε θα γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής και ευκαιρία για κομματική αντιπαράθεση. Ας απαντήσουμε στην εξαγγελία του υπουργού Παιδείας για την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα με ψυχραιμία. Ναι, η Νομική της Θράκης, η μόνη περιφερειακή σχολή Νομικής στη χώρα, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή και κοιτίδα επιστημονικής γνώσης και αναβάθμισης για όλη τη Θράκη. Ωστόσο, δε μπορούμε να διεκδικούμε ένα μονοπώλιο χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια μόνο και μόνο για να μείνουν οι φοιτητές, οι ταβέρνες, τα φωτοτυπάδικα κλπ.
Από την άλλη και ο υπουργός θα πρέπει να απαντήσει ποια επιστημονική τεκμηρίωση ή πρόταση έλαβε κατά νου, με ποιους διαβουλεύτηκε γι’ αυτή την πρόταση και πώς είναι δυνατόν οι νομικές σχολές της χώρας να μην κλήθηκαν να τοποθετηθούν!
Και η δική μας άποψη: Αν η χώρα χρειάζεται από ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής απόψεως τεκμηριωμένα άλλη μία νομική σχολή στη χώρα, θα πρέπει να γίνει. Μόνο που έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα ασφυκτικά κορεσμένο επάγγελμα, τη στιγμή που σε ιδιαίτερα δυναμικούς κλάδους η ακαδημαϊκή εκπαίδευση στη χώρα μας υστερεί και παρουσιάζει κενά. Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα πανεπιστήμιο που να προσφέρει σπουδές στον τουρισμό που αποτελεί το βασικό πόρο της χώρας; Γιατί δεν ιδρύεται μία σχολή που θα προσφέρει σπουδές σε ακαδημαϊκό επίπεδο στον πρωτογενή τομέα σε στοχευμένα αντικείμενα με βάση την τάση που επιβάλει πλέον καταρτισμένη και ουσιαστική γνώση διαχείρισης και τεχνογνωσίας σε όσους ασχολούνται με τη γεωργία;
Μας δίνεται η εντύπωση ότι για άλλη μια φορά η τριτοβάθμια εκπαίδευση αναπροσαρμόζεται με όρους ενίσχυσης των πόλεων και όχι αναβάθμισης των σπουδών. Και γι’ αυτό είμαστε και πολύ πολύ επιφυλακτικοί.
Ε.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …