Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

0

Επιλεκτική μνήμη
Η αλήθεια πάνω απ’  όλα η οποία για κάποιους λόγους σκόπιμα ή όχι από κάποιους αποκρύπτεται ή παραποιείται. Αποδίδουν κάποιοι ότι όλες οι μεγάλες υποθέσεις καραμπινάτων παρανομιών του δήμου Ξάνθης πως έχουν εξελιχθεί στις θητείες του πρώην δημάρχου Μιχ. Στυλιανίδη. Και αναφέρουν ως παρανομίες την ΕΑΠΑΞ, το Κολυμβητήριο, το υπόγειο δημοτικό πάρκινγκ, το πάρκινγκ δίπλα στο Αμοιρίδειο κλπ.
Ε, λοιπόν όλα όσα αναφέρονται στο σχόλιο, είναι λάθος. Ο Μιχ. Στυλιανίδης καμία σχέση ΔΕΝ είχε με τα παραπάνω έργα τα οποία υλοποιήθηκαν πριν από αυτόν. Μάλλον η μνήμη των σχολιαστών είναι επιλεκτική.


Αφέλεια
Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που εκφέρουν μια αφελή ερώτηση ως προς τις συντάξεις τους. Λένε: Μας λένε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά δεν μας λένε πότε θα μας δώσουν πίσω τις συντάξεις μας»
Η ερώτηση είναι μεν δικαιολογημένη, αλλά η απάντηση είναι ήδη γνωστή. Πίσω συντάξεις όπως τις γνώριζαν δεν θα πάρουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι αφέλεια και απίθανο να συμβεί, όσοι προσδοκούν τα επόμενα χρόνια να πάρουν τις συντάξεις που παίρναν πριν.
Αυτή είναι η αλήθεια και καλό είναι να την αποδεχτούν όλοι και να μην τρέφουν αυταπάτες αλλά και να μην πιστεύουν κάποιους που το ισχυρίζονται.
Αυτή η ιστορία με τη μείωση των συντάξεων είναι δεδομένη και διόρθωση δεν θα υπάρξει.


Λόγια
«Δεν τελειώνει εδώ η Ελλάδα, εδώ ξεκινάει». Το δήλωσε και ο υπουργός Κουρουμπλής από τη Στρογγύλη που βρέθηκε. Το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές και πάντα σκεφτόμαστε πως πρόκειται για μια ανούσια κοινοτοπία. Είτε λέγεται από τον Έβρο ή χαμηλά τη Γαύδο.
Μάλιστα η κοινοτοπία έλαβε και Ευρωπαϊκό διαβατήριο. Τώρα λέγεται και για τα σύνορα της Ευρώπης, τάχα μου.
Απόλυτο δούλεμα για μας. Μας ταΐζουν σανό οι βορειοευρωπαίοι κι μείς τους πιστεύουμε. Όμως το παραμύθι τελείωσε. Το είδαμε στην Κύπρο άλλη μια φορά. Πλέον, Ευρώπη και κοινή ευρωπαϊκή αντίληψη δεν υπάρχουν. Υπάρχει το συμφέρον και η δύναμη του ισχυρού.


Το δράμα συμβαίνει δίπλα μας
Το δράμα των Τούρκων που προσπαθούν να φύγουν από την πατρίδα τους συνεχίζεται αμείωτο. Όλη αυτή η τραγωδία που συμβαίνει δίπλα μας, στα θαλασσινά νερά ή τα παγωμένα νερά του Έβρου δεν έχει τελειωμό. Άνθρωποι μορφωμένοι, οικογενειάρχες, κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν, προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο. Δράμα μεγάλο. Μαρτυρίες που συγκλονίζουν. Ναυάγια, πνιγμοί, πόνος αβάσταχτος για τις ζωές που χάνονται, για τη σκληρότητα του καθεστώτος που απολύει με το « έτσι θέλω»  ανθρώπους, τους φυλακίζει, τους οδηγεί στην απελπισία.
Τι να πει κανείς, τι να γράψει, τι να πρωτοθρηνήσει. Και από την άλλη, παρά τους  κινδύνους, νέες αφίξεις, νέες προσπάθειες. Λέγεται πως περίπου 600 είναι οι οικογένειες Τούρκων που έχουν βρει μέχρι στιγμής καταφύγιο στη χώρα μας. Που ξέρει να φιλοξενεί, να συμπαρίσταται, να βοηθά ο λαός της, έξω και πέρα από διαχωρισμούς, θρησκείες, χρώμα.
Το δράμα συμβαίνει δίπλα μας…


Παρέα Ξανθιωτών σε γάμο τη δεκαετία 1950-1960. Από αριστερά : Μεμέτ, Καρανικολάου Τάκης, Αλ. Μουτάφης, Κ. Μπένης, Στέλ. Χατζηπροκοπίου, Ν. Πετρόπουλος

Απορία για τη διαφορά
Η συζήτηση στο κουρείο, τις στιγμές της αναμονής. Κι επειδή τα κουρεία είναι σαν τα καφενεία, κανείς ακούει διάφορα. Κι επειδή και ο Έλληνας είναι ομιλητικός, γίνονται συζητήσεις και μεταξύ αγνώστων και οι υπόλοιποι ακούν. Μιας τέτοιας συζήτησης λοιπόν υπήρξα αυτήκοος μάρτυς. Το θέμα ήταν οι εγγυήσεις που ζητούν από τους πελάτες τους η ΔΕΗ και η ΔΕΥΑ Ξάνθης. Φουρκισμένος με την πολλαπλάσια διαφορά ο συμπολίτης, έβγαλε τα σχετικά έντυπα εγγύησης που πλήρωσε τόσο στη μία όσο και στην άλλη. Και τι διαπίστωσαν οι παρόντες; Ότι η ΔΕΥΑΞ εισέπραξε 106 ευρώ ως εγγύηση για να κάνει νέα σύνδεση και η ΔΕΗ εισέπραξε ως εγγύηση νέας σύνδεσης μόνο…20!
Μάλιστα η λογική θα επέβαλε να είναι ακριβώς αντίθετα τα ποσά διότι η κατανάλωση μεταξύ ρεύματος και νερού είναι διαφορετική. Όταν όμως έχεις το μονοπώλιο, δεν έχεις ανταγωνισμό και κάνεις ό,τι θέλεις και χρεώνεις όσο θέλεις.


Ανάδειξη της γαστρονομίας  μας
Την τοπική γαστρονομία την αναφέρουν ως μία από τις παραμέτρους ανάπτυξης του τουρισμού στην Περιφέρειά μας όταν διάφοροι αναλύουν τις τουριστικές προοπτικές. Για να’ μαστε πραγματικοί, η γαστρονομία όντως είναι ένα στοιχείο σοβαρό που απαιτεί ν’ αντιμετωπιστεί και από μας εδώ στην Ξάνθη. Η Ξάνθη είναι τόπος που έχει στους κόλπους της φυλές (να τις πούμε έτσι για συνεννόηση)  όπως Πόντιους, Μικρασιάτες, Κρητικούς, Κύπριους, Ηπειρώτες. Από αυτούς λοιπόν, με τις ιδιαιτερότητές τους στο θέμα της γαστρονομίας μπορούν να προέλθουν εντυπωσιακά πιάτα, πίτες και ξεχωριστά παρασκευάσματα των περιοχών αυτών.
Αυτή λοιπόν την πολυπολιτισμικότητα των γεύσεων, αξίζει και πρέπει να την παρουσιάσουμε, να την προβάλουμε και κυρίως να αρχίσουν οι επαγγελματίες εστίασης να την υλοποιούν.
-Τόλμη χρειάζεται!


Πάλι περί συντάξεων
Και για του λόγου το αληθές, φρόνιμο είναι να παραθέσω κάποιες δηλώσεις του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη. Είπε λοιπόν ο κ. καθηγητής: Πάμε σε μία σύνταξη μειωμένη σε σχέση με το 2010 κατά 60-65%!  Τότε βέβαια θα μιλάμε περισσότερο για επιδόματα και λιγότερο για συντάξεις.»
Είπε ακόμη ότι « έχουν αφαιρεθεί από το εισόδημα των συνταξιούχων 55 δις ευρώ!». Τόνισε δε ακόμη ότι τα επόμενα χρόνια οι συντάξεις μετά από 35 χρόνια εργασίας δεν θα υπερβαίνουν τα 450 ευρώ!
Μετά τα παραπάνω λοιπόν, η πλήρης βουλγαροποίηση είναι γεγονός για τους δύστυχους κατοίκους αυτής της όμορφης χώρας με το όνομα Ελλάδα.


Πικραμμένοι και Παπαγγελόπουλοι
Ήταν η πιο έντονη στιγμή το βράδυ της Τετάρτης στη βουλή, η ομιλία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού (για 22 μέρες) Παν. Πικραμμένου, κατηγορούμενου για χρηματισμό στην υπόθεση Novartis. Η στιγμή που ένας υπαινιγμός λυγμού έκοψε τον λόγο του «Μετά από σαράντα χρόνια στη Δικαιοσύνη δεν μπορώ να το επιτρέψω αυτό. Για την τιμή και την υπόληψη μου. Για την οικογένειά μου». Και ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός άρχισε να εξηγεί τα αυτονόητα. Περιέργως κανένας υπουργός, κανένας βουλευτής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν αποχώρησε από ντροπή. Ήταν μία απλή, ανθρώπινη στιγμή που μας εξήγησε μερικά βασικά πράγματα τα οποία συνήθως λησμονούμε. Η πολιτική δεν είναι, τελικά, για αξιοπρεπείς, ευάλωτους ανθρώπους. Δεν είναι για εκείνους που χάνουν τον ύπνο τους, σκεπτόμενοι αν, όσο είχε φως η ημέρα, έπραξαν το σωστό, εντίμως και δικαίως. Δεν προσφέρεται για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν άλλη οδό πέραν της ευθείας και της ειλικρινούς. Και, αλήθεια, για ποιο λόγο ένας άνθρωπος κύρους, με ανιδιοτελείς προθέσεις, να προσέλθει στον στίβο της πολιτικής; Για να του κουνάει ο κάθε Πολάκης το δάχτυλο;
Όχι, η πολιτική δεν είναι για Πικραμμένους. Η πολιτική είναι για Παπαγγελόπουλους, για αυτούς με θαυμαστούς μηχανισμούς επιβίωσης και προσαρμογής. Σαν αχινός. Από όπου και αν τον ακουμπήσεις, θα κοπείς…
Κ.Γ.


Ουδέν νεώτερον για το Leader
Απόλυτη… ακινησία παρατηρείται στην Αναπτυξιακή Ροδόπης – Ξάνθης, στην Διαχειριστική Επιτροπή που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν το Leader Ροδόπης Ξάνθης αλλά και απόλυτη σιωπή. Αν πεις να ρωτήσεις οτιδήποτε για το πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα σε παραπέμπουν στο υπουργείο καθώς όλοι περιμένουν να προκηρυχθεί το Leader από το υπουργείο κι εκεί ρίχνουν την ευθύνη για την καθυστέρηση. Είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα έπρεπε να προκηρυχτεί πριν 2 χρόνια και το πάνε από αναβολή σε αναβολή προβάλλοντας ως επιχείρημα τις  τροποποιήσεις που έγιναν. Αλλά αυτό πόσο θα κρατήσει;
Πρόκειται για εμπαιγμό των ιδιωτών που θέλουν να υλοποιήσουν επενδύσεις αλλά και  των δημοσίων φορέων που έχουν υποβάλλει προτάσεις και θέλουν να υλοποιήσουν έργα από το πρόγραμμα.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …