Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

0

Πρώτη θέση
Λίγο δύσκολο να το πιστέψει κανείς ότι η Ξάνθη βρίσκεται μεταξύ των πρώτων πόλεων στην Ανακύκλωση σε επίπεδο Περιφέρειας. Τέλος πάντων, αφού το λένε από το δήμο μας και το πιστεύουν κιόλας, εμείς δεν θα τους χαλάσουμε τη χαρά. Θα δεχτούμε την πρώτη θέση συν την αιτιολόγηση ότι η κοινωνία μας συνεργάζεται και ανακυκλώνει  ικανοποιητικά. Εκείνο που δεν μάθαμε και μια απορία την έχουμε, εάν και κατά πόσο έχει ληφθεί υπ’ όψιν η συμβολή των Δροσεριτών στον τομέα της ανακύκλωσης. Είναι οι πρώτοι εδώ και αρκετά χρόνια…
Γ.Δ.


Να μη την ματιάσουμε
Δεν είμαστε προληπτικοί, κάθε άλλο. Εξάλλου οι προλήψεις στηρίζονται στην έλλειψη λογικών επιχειρημάτων και η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη από αυτά. Όμως προληπτικοί υπάρχουν και κυρίως στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο. Γι’αυτό κι εμείς, για να μη χαλάσουμε το γούρι της ποδοσφαιρικής μας ομάδας, λέμε από μέσα μας, ένα σιωπηλό «μπράβο»  για τα θετικά αποτελέσματα και την ιδιαίτερα ικανοποιητική θέση που βρίσκεται η ομάδα μας.
-Φτου να μη τη ματιάσουμε…
Γ.Δ.


Αλκυονίδες ημέρες
Διανύουμε τις Αλκυονίδες ημέρες και μικροί-μεγάλοι τις χαιρόμαστε. Ένας υπέροχος ήλιος, καθαρός ουρανός, μια σχετικά καλή θερμοκρασία, μια ευχάριστη αίσθηση στις εξόδους και τις περιηγήσεις. Αυτή είναι η Ελλάδα μας, αυτές οι ομορφιές της στο καταχείμωνο,
Αυτή η πραγματική διαφορά ενός ανθρώπινου ορίου στην κλιματική διαβάθμιση του μέσου όρου κι όχι των άκρων.
Έχουμε ήδη μπει στο Φεβρουάριο, αφήνουμε σιγά-σιγά τον χειμώνα πίσω και αισιοδοξούμε για το μέλλον μέσω και της Άνοιξης που έρχεται όπου να’ ναι.
Υπομονή συνέλληνες, οι ωραίες μέρες έρχονται…
Γ.Δ.


Δύο φίλοι και συμπολίτες, Μανώλης Ξυλάς (αριστερά), Τάκης Μιχαλόπουλος. Σπούδαζαν μαζί στη Θεσ/νίκη στη Νομική Σχολή (αρχείο της οικογ. Τάκη Μιχαλόπουλου)

Άντε με το καλό να το δούμε
Εντός του 2018, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες, να υπάρξει ανάδοχος για τη συντήρηση της Εγνατίας Οδού. Μάλιστα πιο εξειδικευμένα, εντός του Φεβρουαρίου, υπάρχει πρόβλεψη να μπουν καινούριες εργολαβίες για ασφαλτικό τάπητα στις περιοχές Καβάλας, Ξάνθης μέχρι Κομοτηνής. Ο νέος ασφαλτικός τάπητας κρίνεται απαραίτητος διότι ο σημερινός έχει προβλήματα με τις φθορές και τα μπαλώματα και δεν επιτρέπεται σ’ έναν διεθνή δρόμο να παρουσιάζει τέτοια άσχημη κατάσταση, όταν μάλιστα το κόστος πληρωμής των διοδίων αφορούν τη διατήρηση σωστής ποιότητας του καταστρώματος.
Γ.Δ.


Τραγικό!
Η είδηση αναφέρει… 6.500 θάνατοι ετησίως, στην Ελλάδα μόνο, που σχετίζονται με το κάπνισμα!! Τόσες ζωές αγαπημένων ανθρώπων, φίλων, συγγενών, νέων, μεγαλύτερων που κυριολεκτικά χάνονται, θυσία σε μια συνήθεια, σ’ έναν αδιέξοδο τρόπο σκέψης που αρνείται τη λογική, την ιατρική και τα διπλανά γεγονότα ενός επώδυνου χαμού.
Κι όμως, στο χέρι μας είναι. Δηλαδή στην αντοχή των αποφάσεών μας. Στην απίστευτη δυσκολία δηλαδή, να «κάνουμε παιγνίδι» εμείς, κι όχι οι αδυναμίες μας.
Αξίζει πάντως η προσπάθεια να το πετύχουμε.
Γ.Δ.


Καλόοο…
Το αλίευσα στο διαδίκτυο και σας το κάνω γνωστό διότι το βρήκα ιδιαίτερα γουστόζικο και κυρίως επίκαιρο. Λοιπόν διαβάστε το: «Να βγει ο Καμμένος ντυμένος Μεγαλέξανδρος να πάθουν κοκομπλόκο οι συριζαίοι».
-Καλό, έτσι;
Γ.Δ.


Θα μιλήσουν για την αρχαία Θράκη
Δύο δικοί μας πνευματικοί άνθρωποι, ο Θ. Μουσόπουλος και ο Χρ. Μιχαλόπουλος, περνούν τα όρια της Ξάνθης, για άλλη μια φορά και μιλούν για την αρχαία Θράκη. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ώρα 11.00π.μ. στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου (είσοδος ελεύθερη) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Αρχαία Θράκη: Μεταίχμιο Μύθων και Ιστορίας» από το Σύλλογο Καστροπολιτών «Γνώση και Δράση». Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Χρήστος Μιχαλόπουλος, Πρόεδρος Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Θράκης, Συγγραφέας, στο θέμα «Ιστορίες της Αρχαίας Θράκης» και ο Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος, Ποιητής, Συγγραφέας, στο θέμα «Ο Μυθολογικός Πλούτος της Θράκης».
Γ.Δ.


Απορίες
Κι ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει «σαλαμοποιημένη» λύση για το Σκοπιανό, χωρίς τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων (την οποία ζήτησε εκ των υστέρων), το Μαξίμου εξακολουθεί να επιδίδεται σε ασκήσεις μικροπολιτικής. Πότε διαδίδει ότι το «Κίνημα Αλλαγής» θα συνεργαστεί μαζί του (κάτι που το Κίνημα διαψεύδει), πότε ζητά επιλεκτικά από τον Κυρ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί επί φράσεων του πατέρα του για το Σκοπιανό, είτε επί των θέσεων Καραμανλή το 2008, κατηγορώντας τον για αλλαγή γραμμής της Ν.Δ..
Και είναι εύλογη η απορία, γιατί άραγε θα πρέπει να δεσμεύουν οι όποιες απόψεις του πατρός τον υιό εις το διηνεκές; Και επίσης γιατί όταν οι απόψεις του σημερινού κ. Τσίπρα δεν τον δεσμεύουν για τις απόψεις του κ. Τσίπρα 2,5 χρόνια πριν, γιατί θα πρέπει να δεσμεύουν τον όποιο νυν Πρόεδρο της Ν.Δ. οι απόψεις ενός προ 10ετίας Προέδρου;


Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος… με 400 ευρώ;
Ένα πραγματικά ευρηματικό πρωτοσέλιδο του Ποντικιού, που παραφράζει το ερώτημα της γοργόνας της λαϊκής μυθοπλασίας σε: «Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος με 400 ευρώ;», αποτυπώνει την ουσία της σημερινής κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καλείται να ζήσει με ψίχουλα, ενώ τα πολιτικά κόμματα αυτή την περίοδο ανησυχούν περισσότερο για την επίδραση που θα έχει το Σκοπιανό στην εκλογική επιρροή τους. Και χάνουν πάλι την ουσία. Το ανάθεμα της κοινωνίας δεν έχει ως πρώτη αιτία το Σκοπιανό. Πρώτη και κυρίαρχη αιτία είναι η άδεια τσέπη. Η καταραμένη φτώχεια, η εξαθλίωση, η διάψευση προσδοκιών και η κοροϊδία. Η έλλειψη οράματος. Το εθνικό ζήτημα είναι προφανώς ιδιαίτερα σοβαρό. Οι τριγμοί ωστόσο που δύναται να προκαλέσει στο πολιτικό σύστημα θα ήταν εντελώς διαφορετικού μεγέθους, αν δεν υπήρχε η βασική αιτία του κακού στην ελληνική κοινωνία. Πώς να το κάνουμε, άλλο το “ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;” και άλλο το “ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος με 400 ευρώ;”.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν θα κριθεί στο Σκοπιανό. Ο κόσμος που θα κατέβει την Κυριακή στο Σύνταγμα, εναντίον της θα διαδηλώσει. Και το γνωρίζει αυτό και το φοβάται. Και προσπαθεί άγαρμπα να το υπονομεύσει, με προκλητικές δηλώσεις μελών της κατά των συμμετεχόντων που θα βγάλουν κι άλλο κόσμο στο δρόμο, είτε με απειλές από τα «δικά τους παιδιά» ότι «θα χυθεί αίμα». Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, σπεκουλάροντας με ένα εθνικό θέμα, εγείροντας εθνικά πάθη για να αποπροσανατολίσει, και τώρα θα θερίσει θύελλες…
Δ.Π.


Αρκεί να το πιστέψουμε και να το στηρίξουμε
Ένα Διεθνές βραβείο με την επωνυμία Δημόκριτος στον κορυφαίο Φυσικό κάθε έτους που θα υποδεικνύεται από μια εγκεκριμένη επιτροπή επιστημόνων διεθνούς κύρους  και θα απονέμεται από τον εκάστοτε πρόεδρο της Ελληνική Δημοκρατίας. Μια εξαιρετική ιδέα του συμπολίτη μας Στέλιου Αρσενίου που βρήκε θερμή αποδοχή από το Επιμελητήριο Ξάνθης. Ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα όχι όμως ανέφικτο. Αρκεί να το πιστέψουμε και να στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια. Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε αν υλοποιηθεί  τι θα σημαίνει αυτό για την περιοχή μας. Είναι καιρός να το προχωρήσουμε!
Το χρωστάμε στην Ιστορία μας…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Θ’ αλλάξει και το όνομα Πού να το φανταζόταν ο Αλέξης Τσίπρας πριν δύο μήνες ότι θα του τύ…