Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

0

Καλή Αποκριά
Ξεκίνησαν το Σάββατο κι επίσημα οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές. Η μεγάλη Λαογραφική και Καρναβαλική εκδήλωση που χαρακτηρίζει την πόλη και την ευρύτερη περιοχή εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται έτοιμη καθ’ όλα για μια νέα χρονιά.
Για να μεταφέρει κέφι, τραγούδι, χαρά, γλέντι σε μικρούς και μεγάλους. Να δώσει λίγο χρώμα στη ζωή, να βγάλει τους ανθρώπους έξω, να τους κάνει πιο εύθυμους και ξένοιαστους. Ν’ αφήσουν για λίγο πίσω τις σκοτούρες, τις στεναχώριες και τις δυσκολίες. Εξάλλου οι Αποκριές από πάρα πολύ παλιά, αυτό το νόημα της χαράς και του γλεντιού είχαν, μαζί με μια εύθυμη ελευθεριάζουσα συμπεριφορά. Μια φορά το χρόνο, μασκαρεύονταν και έτσι χωρίς αναστολές τα’ λεγαν χύμα και τσουβαλάτα, τα περίφημα «εξ’αμάξης»  που αποτελούσαν μια ευκαιρία σκωπτικών σχολίων για τους άρχοντες αλλά και τους κατακτητές.
Ιδού λοιπόν η ευκαιρία για έξοδο, για γλέντι, για χορό, για μασκαράτες, για «έξω καρδιά».
-Καλή Αποκριά για όλους!
Γ.Δ.


Επέτειος
Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Στη μνήμη λοιπόν αυτών των συμπολιτών μας, οι γραμμές που ακολουθούν. Έτσι, σαν λίγα λουλούδια, σαν ανάμνησή τους, που έζησαν ανάμεσά μας, φίλοι και γείτονες, συνάδελφοι επαγγελματίες, ανθρώπους που μοιραστήκαμε όνειρα, ιδέες, αγάπες και φιλίες. Που δυστυχώς, κάποιοι αποφάσισαν να τα σταματήσουν όλα, ν’ αφαιρέσουν χαμόγελα κι ελπίδες σπέρνοντας θάνατο.
Στους Εβραίους της Ξάνθης, που η πόλη τους ξέχασε, αυτά τα λίγα λόγια σαν μνημόσυνο ενός φρικτού τέλους, ενός παρελθόντος που ανίερα μυαλά σκέφτηκαν και υλοποίησαν. Και από τότε, δυστυχώς, το κενό δεν συμπληρώθηκε. Ένα κενό που τραυματίζει και ματώνει, μέρες της τραγικής Επετείου του Ολοκαυτώματος.
Γ.Δ.


Τα πρόστιμα
Όπου ακούς- και διαβάζεις- για μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, να ξέρεις πως η απόφαση είναι εισπρακτική κι όχι για εφαρμογή μιας απαγορευτικής απόφασης όπως το κάπνισμα. Ξαναβγάλαν σε ισχύ τον απαγορευτικό νόμο, κούνησαν απειλητικά το ύψος των προστίμων προς καταστηματάρχες και πελάτες και τέλος. Σε λόγια να βρίσκονται. Θα βγουν κάποια συνεργεία ελέγχου, θα πιάσουν κάποιους και μετά επιστροφή στα παλιά.
Τι αντικαπνιστικός νόμος και πράσινα άλογα. Όλα γίνονται για να δείξουν πως κάτι κάνουν. Στο φινάλε τίποτε δεν θα εφαρμοστεί.
Γ.Δ.


Οικογένεια Μιχάλογλου το 1922 σε εξοχή της Ξάνθης. Από αριστερά: Αριστείδης Μιχάλογλου, Σπύρος Μιχάλογλου (ανεψιός), Βικτωρία Μιχάλογλου (γιαγιά), ανεψιές από αδέρφια. Το ζεύγος Δίπλα στο άκρο δεξιά. (αρχείο της οικογ. Τάκη Μιχαλόπουλου)

Πήρε φόρα ο Ζαγναφέρης ….
Τρία έργα έβγαλε για δημοπράτηση η αντιπεριφέρεια Ξάνθης . Έργα μικρά μεν αλλά βασικά. Είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου Ξάνθης – Λάγος, ένα έργο οδοποιίας επίσης στον Κίδαρη και έργο συντήρησης και ηλεκτρολογικών. Μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Ζαγναφέρης μέχρι τον Μάρτιο θα δημοπρατηθούν 15 έργα. Πήρε φόρα η περιφέρεια ή μου φαίνεται; Γιατί μέχρι τώρα δεν είδαμε και τίποτε.
Όσο για κείνη την μελέτη της ανατολικής εισόδου της Ξάνθης που φωνάζει χρόνια τώρα ο Καραλίδης ότι είναι έτοιμη να την δημοπρατήσουν ο κ. Ζαγναφέρης είπε πως ο σχεδιασμός είναι να κάνουν το έργο μισό. Δηλαδή να γίνει ο κόμβος αλλά όχι οι παράδρομοι για να μην μπλέξουν σε απαλλοτριώσεις…
Το ζήτημα είναι να γίνει κάτι σωστό όχι μισές δουλειές…
Μήπως δεν φτάνουν τα λεφτά και όλα αυτά είναι δικαιολογίες;
Μ.Ξ.


Τραπεζικές αλλαγές
Το τοπίο στον τομέα των Τραπεζών όπως το γνωρίζουμε σήμερα σε λίγα χρόνια θα έχει αλλάξει. Μάλιστα οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι καθοριστικές. Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα με την αναμονή ωρών για εξυπηρέτηση από ταμία, θα έχει μειωθεί κατά πολύ. Τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πελάτες εντός των καταστημάτων θα μειωθούν. Οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά είτε από το κινητό τηλέφωνο, τα τάμπλετ ή από τα γραφεία των επιχειρήσεων χωρίς μετάβαση στις τράπεζες.
Βέβαια οι αλλαγές αυτές δεν θα γίνουν σύντομα, κυρίως σε περιοχές όπως η δική μας που έχει σημαντικό ποσοστό ατόμων που δεν γνωρίζουν ακόμη ανάγνωση και γραφή. Όμως θα ξεκινήσουν. Γι’ αυτό, σε παγκόσμιο επίπεδο θα μειωθούν τα τραπεζικά καταστήματα αλλά και οι υπάλληλοι.
Το ηλεκτρονικό μέλλον έρχεται, σε πολλές περιπτώσεις ήδη είναι εδώ…
Γ.Δ.


Απαιτείται προσαρμογή
Τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης πληρωμών εκτός των τραπεζικών καταστημάτων έχουν γίνει. Αφενός με τα γνωστά ΑΤΜ τα οποία εξυπηρετούν ποικιλοτρόπως για διάφορες συναλλαγές «απ’έξω».  Ακόμη υπάρχουν οι πάγιες εντολές προς τις τράπεζες για πληρωμές Ηλεκτρικού ρεύματος, Νερού, Τέλη κυκλοφορίας, φόρος εισοδήματος και άλλες υποχρεώσεις  προς το δημόσιο. Γενικά, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες σπανίως μπαίνουν πλέον σε τραπεζικά καταστήματα όπως ρύθμιση οφειλών, σύναψη δανείου, εισαγωγών-εξαγωγών κ.α.
Το τοπίο αλλάζει, ήδη έχει αλλάξει αρκετά, αυτό οφείλουμε να το αποδεχτούμε όλοι και να προσαρμοστούμε ανάλογα.
Γ.Δ.


Στήριξη
Διαβάζω ότι ο Πάνος Καμμένος και οι βουλευτές του κόμματός του πιθανότατα να στηρίξουν ‘ την κυβερνητική θέση για το Μακεδονικό, όταν το θέμα έρθει στη Βουλή. Ότι, δηλαδή, αν οι συνεννοήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην κυβέρνηση της ΠΔΓ της Μακεδονίας τελεσφορήσουν και συμφωνηθεί λύση για το όνομα της γειτονικής χώρας, προκειμένου να δρομολογηθούν η ένταξή της στο NATO και στην EE, οι ΑΝΕΛ τελικά θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση. Θα συναινέσουν, δηλαδή, καταπώς δείχνουν τα πράγματα, σε μια ονομασία Μακεδονία με έναν προσδιορισμό κατά πάσα πιθανότητα γεωγραφικό – κάτι που έως πρόσφατα ο Πάνος Κομμένος αρνούνταν διαρρήδην.
Έπειτα από μια τέτοια απόφαση, ωστόσο, που ισοδυναμεί με την αποκήρυξη του τρόπου με τον οποίο ο ίδιος πολιτεύτηκε ώς σήμερα, ο Πάνος Κομμένος δεν θα μπορεί να συνεχίσει την κατά καιρούς εμπρηστική ρητορική του. Έχοντας ψηφίσει, μετά τα Μνημόνια που δήθεν αποκήρυσσε, τώρα και μια λύση που ο ίδιος στο παρελθόν δεν θεωρούσε πατριωτική, η σχέση του με τα όποια άκρα τελειώνει, και ο ίδιος θα είναι ένας ακόμα από το μέτωπο της λογικής. Καλώς τον. Και θα ζήσει αυτός καλά (τουλάχιστον ως τις επόμενες εκλογές). Κι εμείς καλύτερα – μετά.


Πιθανές εξελίξεις
Το Σκοπιανό μπορεί να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να απορρίπτει σε συντριπτικά ποσοστά έναν συμβιβασμό για την ονομασία της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Την ίδια ώρα, σε τροχιά κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας παραμένει η ΝΔ, ενώ έχει εδραιωθεί σε διψήφια ποσοστά (10,5 ποσοστιαίες μονάδες) το προβάδισμά της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για μια ικανοποιητική λύση στο Σκοπιανό, το σκηνικό που διαμορφώνεται από την κοινή γνώμη δείχνει πιεστικό για τους χειρισμούς σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Από την πανελλαδική μέτρηση γίνεται εμφανές ότι μια συμφωνία στη βάση και της νέας πρότασης Νίμιτς όχι μόνον δεν τυγχάνει ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά απορρίπτεται με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά από τους ερωτηθέντες. Ενδεικτική των αρνητικών διαθέσεων είναι η απόρριψη από το 77% ακόμη και του παλαιού ονόματος Nova Makedonija, που είχε ανοίξει τον κύκλο των συλλαλητηρίων του 1992. Άλλα ονόματα που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία, μάλιστα, συγκεντρώνουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά αποδοκιμασίας.
Η.Κ.


Τι γίνεται με το αποχετευτικό των Αβδήρων – Γιατί δεν εντάσσεται το έργο;
Ο δήμος Αιγείρου ενέταξε στο ΕΣΠΑ έργο αποχέτευσης για τους οικισμούς Φαναρίου και Αρωγής ύψους 9,5 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα έπραξε και ο δήμος Σαμοθράκης. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έπραξε το ίδιο ο δήμος Αβδήρων που έχει έτοιμη μελέτη για το έργο ολοκλήρωσης του αποχετευτικού έργου των Αβδήρων,, του Μυρωδάτου και της Βελόνη μαζί με το Βιολογικό ύψους 5 εκ. ευρώ. Η μελέτη παραδόθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά δεν αξιοποιείται. Γιατί; Αν χρειάζεται επικαιροποίηση ας την κάνει ο δήμος. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής για τους οικισμούς. Τέτοια έργα μπορεί να μην προσφέρονται από τους δημάρχους για επικοινωνιακή αξιοποίηση αλλά είναι έργα ουσίας που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Μήπως θα’ πρεπε να ενεργοποιηθούν περισσότερο εκεί στον δήμο Αβδήρων;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …