Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

0

Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ Δράμας) και Παναγιωτόπουλος (ΝΔ Καβάλας), οι δύο βουλευτές της ΑΜΘ στην Προανακριτική για τη Novartis
Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι οι δύο βουλευτές από την ΑΜΘ που τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες για του 10 πολιτικούς στην υπόθεση της Novartis. Tην επόμενη Τρίτη λήγει η προθεσμία για να ανακοινώσουν τα κόμματα.
Μ.Ξ.


Η πρώην Κληματαριά
Απορίες συνεχίζει να δημιουργεί η εικόνα του κλειστού καταστήματος της πρώην Κληματαριάς στο κέντρο της πόλης. Χρόνια τώρα η εικόνα είναι ίδια και για την αιτία λέγονται διάφορα χωρίς να γνωρίζει κανείς απόλυτα την αλήθεια και τι ακριβώς μέλλει να συμβεί. Φήμες πολλές για Τούρκο ενοικιαστή ο οποίος όμως δεν έχει εμφανιστεί καθόλου, για εμπλοκή στο θέμα και γενικώς μια σεναριολογία. Σημασία έχει ότι ο χώρος παραμένει κλειστός κι έρημος κι αυτό δεν είναι ούτε καλό για την εικόνα της πόλης και μάλιστα στο κέντρο της.


Περιοδεία Βελόπουλου
Περιοδεία στη Θράκη πραγματοποίησε με κλιμάκιο του κόμματος «Ελληνική Λύση» ο επικεφαλής Κυριάκος Βελόπουλος. Ο κ. Βελόπουλος πραγματοποίησε ομιλίες στις πόλεις των τριών νομών το διήμερο 24-25 Φεβρουαρίου. Ξεκίνησε από την Ορεστιάδα, ακολούθησε η Αλεξανδρούπολη την ίδια ημέρα, στη συνέχεια στην Κομοτηνή την Κυριακή και το απόγευμα της Κυριακής στην Ξάνθη στο Hotel Elisso.
Η Ελληνική Λύση σε γενικές γραμμές κινείται στον άξονα προσέγγισης με τους ομόθρησκους Ρώσους, την ανεξάρτητη εθνική πολιτική, την αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων στον πρωτογενή τομέα, φυσικό αέριο, άλλες πηγές ενέργεας, την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου και άλλα.


Ξανθιώτες με τα ποδήλατά τους στην οδό Β. Σοφίας στις 5/2/1949. (Αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Στις αίθουσες δικαστηρίων
Οι πλέον τακτικοί πελάτες των αιθουσών δικαστηρίων είναι εδώ και λίγα χρόνια οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού μας. Όσο κι αν αυτό ως τακτική δεν μας βρίσκει σύμφωνους, εντούτοις αποτελεί μια πραγματικότητα, δυσάρεστη μεν αλλά υφίσταται. Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι (συνήθως τις περισσότερες φορές), απλοί δημοτικοί σύμβουλοί, δημοτικοί υπάλληλοι, βρίσκονται κατηγορούμενοι για σοβαρά αλλά συνήθως για ασήμαντα θέματα. Υπάρχουν βέβαια και υποθέσεις σοβαρές αλλά πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις.
Έτσι, για απλά θέματα ταλαιπωρούνται άνθρωποι που συνήθως απαλλάσσονται των όποιων κατηγοριών. Μένει όμως το άγχος και η ψυχική ταλαιπωρία. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία του δημοτικού οργάνου που  λειτουργεί διστακτικά και με τη σκέψη σε πιθανή δικαστική δίωξη. Γι’ αυτό και ορισμένοι συμπολίτες αρνούνται τη συμμετοχή τους στα δημοτικά ψηφοδέλτια με ότι αρνητικό μπορεί να σημαίνει αυτό.


Η οδός Ηρώων
Το φαινόμενο είναι σχεδόν καθημερινό και οι οδηγοί του Αστικού ΚΤΕΛ έχουν αγανακτήσει από την νοοτροπία κάποιων οδηγών Ι.Χ. Αιτία, το παρκάρισμα στη στροφή αυτοκινήτων που εμποδίζουν τα λεωφορεία να στρίψουν και να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους. Έτσι, σταματούν, κορνάρουν, δημιουργείται ουρά και εκνευρισμός και βέβαια απουσιάζοντος της Τροχαίας τα κορναρίσματα συνεχίζονται και οι διαμαρτυρίες μέχρι να βρεθεί ο παραβάτης οδηγός. Ο οποίος συνήθως πίνει τον καφέ του κάπου γύρω κι αν ευαρεστηθεί θα σηκωθεί να πάρει το Ι.Χ. του. Πέρα όμως από την περίπτωση αυτή γενικώς στην Ηρώων μπροστά στα γραφεία της ΔΕΥΑΞ δεξιά-αριστερά επικρατεί αναρχία με Ι.Χ., δίκυκλα και φορτηγά.


Αρωματικά φυτά και βότανα
Η οροσειρά της Ροδόπης είναι μία από τις περιοχές με ιδιαίτερα πλούσιες ποικιλίες σε χλωρίδα και πανίδα. Για δε τη χλωρίδα, άγνωστη μέχρι πριν λίγα χρόνια, η ποικιλία είναι μοναδική κι αυτό οφείλεται στο κλίμα που συνδυάζει βουνό, θάλασσα και όχι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή λοιπόν η περιοχή της Ροδόπης είναι γεμάτη από αρωματικά φυτά και διάφορα βότανα. Αυτός ο φυσικός πληθυσμός μπορεί ν’ αξιοποιηθεί σιγά-σιγά και κάποια από τα φυτά αυτά να καλλιεργηθούν και διατεθούν στην αγορά με ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές. Όπως το’  χουμε ξαναγράψει, τόλμη χρειάζεται και αποφασιστικότητα. Μια μικρή βοήθεια και καθοδήγηση στην αρχή προς τους παραγωγούς είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν και κάνουν τα πρώτα βήματα. Υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν διέξοδοι, αρκεί να το αποφασίσει κανείς.


Προβολή Θρακιώτικων προϊόντων
Δεν θα κουραστούμε να το λέμε και να το επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει οργανωμένα και μεθοδικά, να προβληθούν τα Θρακιώτικα προϊόντα. Και μέσα από αυτήν την προβολή, να δώσουμε την ανάλογη θέση και στα Ξανθιώτικα προϊόντα. Τα οποία υπάρχουν και είναι διάφορα. Χρειάζεται όμως να τυποποιηθούν σωστά, να είναι ποιοτικώς άριστα και με ανταγωνιστική τιμή. Τότε, συμμετέχοντας σε εκθέσεις εντός κι εκτός Ελλάδος, θα γίνουν γνωστά, και με την ποιότητά τους θα κερδίσουν το καταναλωτικό κοινό. Το να παράγουμε ακτινίδια που αγοράζουν οι Ιταλοί χύμα και τα πωλούν συσκευασμένα σε υψηλές τιμές, δεν κάνουμε τίποτε. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας κι όχι μόνον στον πρωτογενή τομέα αλλά και στον βιοτεχνικό –βιομηχανικό. Η έξυπνη υπόθεση είναι να μένει στον τόπο το προστιθέμενο αυτό κέρδος της επεξεργασίας, τυποποίησης κλπ.


«Πες-πες, κάτι θα μείνει»
Οι τόνοι, αλλά και το περιεχόμενο της ομιλίας Τσίπρα στην πολύωρη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis δείχνουν ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε τελικώς στα λάθη της. Από την πρώτη στιγμή, τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης έβαλαν ψηλά τον πήχη. Κάποιοι μίλησαν για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Άλλοι προειδοποίησαν με αποκαλύψεις.
Στην όλη διαδικασία, βέβαια, υπήρχαν και οι ψύχραιμοι. Οι οποίοι επισήμαναν επανειλημμένα το προφανές: ότι από τις καταθέσεις των «προστατευόμενων» μαρτύρων δεν θεμελιώνονται κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων. Αυτό που δείχνει να κατάλαβε και ο πρωθυπουργός, στρίβοντας τώρα διά των πολιτικών ευθυνών…
Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό που μένει, είναι αυτό που είπε – με άγαρμπο τρόπο – ο Νίκος Κοτζιάς: η αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας. Οι «δέκα» είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν τώρα την αθωότητά τους. Όχι στη Δικαιοσύνη, αλλά στην κοινωνία. Στην οποία τούς παρέδωσαν βορά οι κυβερνητικοί. Ακολουθώντας τη λογική «πες-πες, κάτι θα μείνει»…
Α.Π.


Δημόκριτε…. Συγχώρα μας
Ότι και να πεις, έχεις απόλυτο δίκαιο. Το ξέρω. Χρόνια τώρα,  μόνο πικρίες και φαρμάκι σε ποτίσαμε. Και όχι μόνο εσένα αλλά και τους υπόλοιπους Αβδηρίτες Στοχαστές.
Και τι δεν σας κάναμε. Και σε τι δεν σας μεταλλάξαμε. Όλη η ανοργασμική ματαιοδοξία  προσπάθησε να εκφραστεί πάνω στα ονόματα και στις εικόνες σας. Χρόνια κεκαλυμμένη συνθηματολογία,  που έπληξε την πνευματική διαύγειά σας. Μυθομανία που θεμελιώθηκε πάνω στις προοδευτικές φουσκωμένες λέξεις «φαγωμένων τοίχων και παλιών σπιτιών»,  καθώς  και σε λαφυραγωγημένα  λεηλατημένα  ακροκέραμα και σαχνισιά.
Τώρα, η αλήθεια στις πράξεις σας είναι η μόνη διέξοδος από την απομόνωση  και τα ερημωμένα πεδία, μιας Πόλης σε απόσυρση. Στην επιδημία της ελοποίησης της καθημερινότητας,  οι δυσβάστακτες σιωπές μας, γυρεύουν αντίδοτο στην αποχυμωμένη ανάσα και στο μυχό του λόγου σας.
Πριν ένα χρόνο ακριβώς, με δημόσια έγγραφη αναφορά μου στον ημερήσιο τύπο της Ξάνθης, αναφέρθηκα στους Φιλοσόφους των Αβδήρων. Την περασμένη Τετάρτη 31 του Γενάρη 2018 σε μία κορυφαία ιστορική του στιγμή, ο δυναμικός θεσμικός φορέας της Πόλης-Αγοράς, το Επιμελητήριο Ξάνθης με τον Πρόεδρό του, πρωτοστάτησε ολόσωμο για ακόμη μία φορά.
Υιοθετώντας την πρόταση του άξιου μέλους και στελέχους  της Αγοράς  Στέλιου Αρσενίου, για την θέσπιση βραβείου παγκοσμίας κλάσεως «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», Τίναξε πάνω από το σώμα της Πόλης νηπιακά πελαγώματα, ασαφείς μίξεις και κουρασμένες επιλογές.
Το ικανό και επιστημονικά άρτιο στελεχιακό δυναμικό  του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων με επικεφαλής την πολυσήμαντη, εξωστρεφή  και πολύ αγαπητή Αρχαιολόγο Κωνσταντίνα Καλλιντζή δηλώνει πάντα παρόν.
Ο Τρείς Φορές Βραβευθείς από την Ακαδημία Αθηνών Ξανθιώτης Ιστορικός Πέτρος Γεωργαντζής δηλώνει και αυτός παρόν. Τώρα απαιτείται συστράτευση από όλη την Πόλη-Αγορά, για να μπορέσει να γίνει ο Θεμέλιος Λίθος μιας δημιουργικής ανέλιξης, απελευθερωμένης από το μαρτύριο της ασημαντότητας  και την ανημπόρια της ανηλικότητας.
Ίσως, έτσι μπορέσουμε και αποκτήσουμε  στίγμα και διεθνή παρουσία. Μπας και μας συγχωρέσει ποτέ ο Αβδηρίτης Φιλόσοφος…..
Μιχάλης Σπανίδης


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …