Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Νομική Σχολή ΔΠΘ: Ένσταση κύριε υπουργέ!

Νομική Σχολή ΔΠΘ: Ένσταση κύριε υπουργέ!

0

Αντιδράσεις από το Δημοκρίτειο και ψήφισμα από τη Νομική Σχολή κατά της εξαγγελθείσας ίδρυσης τέταρτης Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

 Σε έκτακτη συνάντηση καλεί σήμερα τους δικηγορικούς συλλόγους της ΑΜΘ ο σύλλογος της Ροδόπης. Διευρυμένη σύσκεψη με Τουλουπίδη στο ΕΒΕ το Σάββατο

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για ίδρυση τέταρτης νομικής στην Πάτρα από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Δυτικής Ελλάδας προκάλεσε ισχυρό κύμα αναταράξεων στη Θράκη, όπου ξεσηκώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις από πολιτικούς και παραγωγικούς φορείς, αλλά και από το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ: Θα παρεμποδίσουμε το σχέδιο ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής

Σε Γενική Συνέλευση το Τμήμα Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που συνεδρίασε στις 7 Φεβρουαρίου 2018, με αφορμή την εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας για ίδρυση νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων Νομικών Τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έλλειψη υποδομών και μελών Δ.Ε.Π. στα ήδη υφιστάμενα Νομικά Τμήματα.

Το Νομικό τμήμα του Δ.Π.Θ., που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου μας, είναι αυτό που θα υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από την συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης.

Όλοι οι λόγοι που προ δεκαετιών οδήγησαν στην απόφαση της Νομικής Σχολής μας να άρει για εβδομάδες τη λειτουργία της Σχολής, όταν επιχειρήθηκε η δημιουργία τέταρτης Νομικής Σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξακολουθούν να ισχύουν επαυξημένοι.

Διακηρύσσουμε την πρόθεσή μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής μας και τη βεβαιότητά μας ότι, όπως και τότε, θα διαφυλάξουμε την ύπαρξη και την ποιότητα των παρεχόμενων νομικών σπουδών.

Αντιδράσεις από πολιτικούς και επιστημονικούς φορείς-Δύο συσκέψεις σήμερα και αύριο

Με πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΒΕ Ροδόπης Αντώνη Γραβάνη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο σύσκεψη στις 11:00, παρουσία του Πρυτανεύοντος του ΔΠΘ κ. Τουλουπίδη, όπου κλήθηκαν να συμμετέχουν όλοι οι φορείς, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, Δημάρχοι, επαγγελματικοί και επιχειρηματικοί φορείς και επιστημονικοί σύλλογοι.

Ήδη δημόσια αντέδρασαν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης που στηλιτεύει την εκ των άνω διακοπή του διαλόγου ανάμεσα στο ΔΠΘ και το ΤΕΙ ΑΜΘ και κάνει λόγο για υποβάθμιση της Νομικής του ΔΠΘ, ο βουλευτής ΔΗΣΕ Ιλχάν Αχμέτ που αφενός κατηγορεί για ασφυκτικές συνθήκες που έχουν προκληθεί στον δικηγορικό κλάδο και αφετέρου για μικροπολιτική σε βάρος της νεολαίας, ο Γιώργος Πεταλωτής που αναφέρεται σε «εποχές Μαυρογιαλούρου», καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί φορείς. Διαμαρτυρίες έχουν υπάρξει και από τον δικηγορικό σύλλογο, όσο και από φοιτητικές παρατάξεις εντός της σχολής.

Μάλιστα, συγκλήθηκε εκτάκτως την Τετάρτη  το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, με θέμα τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Εκφράσθηκε έντονα η εναντίωση των μελών του Δ.Σ. για τις συνέπειες από την κίνηση αυτή, εκφράσθηκε η ομόφωνη αντίθεση στην ως άνω εξαγγελία και αποφασίσθηκε να συγκληθεί συνάντηση σήμερα, Παρασκευή 9 Φεβρουάριου 2018 και ώρα 13:00 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης στην οποία προσκλήθηκαν οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης καθώς και οι συναφείς επιστημονικοί φορείς της περιοχής προκειμένου να εκδοθεί κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…