Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Νέος κύκλος δικαστικής αναγνώρισης από την «ΤΕΞ»

Νέος κύκλος δικαστικής αναγνώρισης από την «ΤΕΞ»

0
dikigoros aithousa

Συζητήθηκε την Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Θράκης η αίτηση ανάκλησης με βάση την νέα τροπολογία

 Η διαδικασία ήταν γραπτή και δεν κατέθεσαν μάρτυρες. Οι αντίδικοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους

 

 

Νέο γύρο δικαστικής διεκδίκησης της νομιμοποίησης της επωνυμίας της εγείρει η  «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» η οποία δεν έχει νομική προσωπικότητα υφίσταται όμως σαν Ένωση στο χώρο της μειονότητας. Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου διεξήχθη τακτική δικάσιμος στο 3μελές Εφετείο Θράκης όπου από τους αντίδικους κατατέθηκαν προτάσεις επί της αίτησης ανάκλησης της δικαστικής απόφασης του Εφετείου που διέτασσε την διάλυση του σωματείου.

kara ahmet1Που βασίζεται η αίτηση ανάκλησης

Η αίτηση ανάκλησης υποβλήθηκε από τον συνήγορο της  «ΤΕΞ» κ. Αχμέτ Καρά στις 5/12/2017. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Καρά η αίτηση ανάκλησης βασίζεται στην πρόσφατη τροπολογία του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η διάταξη του οποίου αφορά και τις υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταδικασθεί τελεσίδικα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση των άρθρων 11 και 46 παρ. 1, ( το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι το δε 46 παρ. 1) στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης «Ευελπιστούμε σε μια ευνοϊκή για μας απόφαση εφόσον με βάση την τροπολογία του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του ΕΔΑΔ», επισημαίνει ο κ. Καρά.

Δεν κατέθεσαν μάρτυρες – Γραπτή η διαδικασία

Την Περιφέρεια η οποία ήταν αντίδικος, εκπροσώπησε η δικηγόρος Αλεξανδρούπολης κα Ελένη Αναγνώστου η οποία κατέθεσε προτάσεις επί της αίτησης ανάκλησης. Όπως μας πληροφόρησε η διαδικασία ήταν γραπτή, Οι αντίδικοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους και δεν εξετάστηκαν μάρτυρες. Εκτός από τους βασικούς αντιδίκους («ΤΕΞ – Περιφέρεια) προτάσεις κατέθεσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων. Η απόφαση αναμένεται θεωρητικά σε 4 – 5 μήνες. Να σημειώσουμε πως αν μεν το δικαστήριο απορρίψει την αίτηση ανάκλησης για την «ΤΕΞ» ξεκινά νέος γύρος με προσφυγή στον Άρειο Πάγο – όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Καρά.  Αν γίνει αποδεκτή τότε παρέχεται η δυνατότητα επανασύστασης του σωματείου με την επωνυμία «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Για την ιστορία της «ΤΕΞ»

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1927 με την ονομασία “Οίκος της τουρκικής νεολαίας της Ξάνθης”. Το 1936 μετονομάστηκε, μετά από αίτηση του σωματείου στο πρωτοδικείο της Ξάνθης, σε Τουρκική Ένωση Ξάνθης.  Το Νοέμβριο του 1983 ο τότε νομάρχης Ξάνθης Φάνης Ντονάς κατέθεσε στο μονομελές πρωτοδικείο Ξάνθης μία αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την απαγόρευση της χρήσης του όρου «τουρκικός», η οποία έγινε δεκτή. Τον Ιανουάριο του 1984 ο Ντονάς κατέθεσε αγωγή διάλυσης του σωματείου στο πολυμελές πρωτοδικείο Ξάνθης για λόγους προσβολής της δημόσιας τάξης. Το Μάρτιο του 1986 η αγωγή του Ντονά έγινε δεκτή με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να κριθεί η συμβατότητα του καταστατικού της ένωσης με τις αρχές της ελληνικής πολιτείας, επειδή στο καταστατικό της δε διασαφηνιζόταν ποιες είναι οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ η διάδοση των οποίων αναφερόταν εκεί ως ένας από τους στόχους της Ένωσης. Τον Νοέμβριο του 1987, μαζί με άλλες τουρκικές οργανώσεις της Δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης απαγορεύτηκε, επειδή, σύμφωνα με το Εφετείο Θράκης, η λέξη “Τουρκική” στους τίτλους της ως περιγραφή των μελών της Μουσουλμανικής μειονότητας Δυτικής Θράκης απειλούσε τη δημόσια τάξη και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για να αναφέρεται στους Τούρκους πολίτες. Η οργάνωση άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδος. Το 2005, ο Άρειος Πάγος διέταξε τη διάλυση του οργανισμού, που σύμφωνα με το δικαστήριο “αποτελεί μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της παρουσίας μιας τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα”, παρότι αυτές οι αποφάσεις κρίθηκαν ότι παραβιάζουν το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια, η «Τουρκική Ένωση της Ξάνθης» άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις 27 Μαρτίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θεώρησε ότι είναι αντίθετη με τη σύμβαση η μη αναγνώριση των συλλόγων της μειονότητας, θίγοντας την ελευθερία έκφρασης και συνεταιρισμού. Η Ελληνική Κυβέρνηση άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής και αρνήθηκε να αναγνωρίσει την «Τουρκική Ένωση της Ξάνθης»  ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την πρώτη του απόφαση. Το Δεκέμβριο του 2008 το Εφετείο Θράκης, το οποίο απέρριψε την επανεγγραφή της ένωσης, δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν μη δεσμευτική και ότι το δικαστήριο είχε παραμελήσει να λάβει υπόψη της τις “πολιτικές” παραμέτρους στην απόφασή του, επικαλούμενο και το δεδικασμένο. Στις 10-10-2017 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε διάταξη που προβλέπει ότι και μετά τη δημιουργία δεδικασμένου, τα ελληνικά δικαστήρια πρέπει να μεταβάλλουν αποφάσεις αντίθετες σε εκείνες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τροχαίο με διακινητή στο Σέλερο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι ατόμων

Το όχημα ήταν δηλωμένο για κλοπή σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης Συνελήφθη το μεση…