Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Λαογραφικές εκδηλώσεις και έθιμα την Καθαρά Δευτέρα

Λαογραφικές εκδηλώσεις και έθιμα την Καθαρά Δευτέρα

0
katharadeftera-polisitos2

Οι εκδηλώσεις της ημέρας ξεκινούν στις 11.00

Και φέτος την Καθαρή Δευτέρα όλοι δρόμοι οδηγούν στη Δ.Ε. Σταυρούπολης Ξάνθης. Κάτοικοι και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, περιμένουν να υποδεχθούν τους καρναβαλιστές της κυριακάτικης παρέλασης, άλλα και όσους θέλουν να περάσουν την ημέρα τους σε έναν τόπο με μοναδικά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, στην καρδιά ενός φυσικού παράδεισου της κοιλάδας του ποταμού Νέστου.

Στην Κεντρική Πλατεία Σταυρούπολης από τις 11.00 το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παραδοσιακοί ήχοι θα πλαισιώνουν τα δρώμενα και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης «Ορφέας» θα μοιράζει στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.

Το έθιμο της καμήλας

Στις 12.00 θα λάβει χώρα το έθιμο της καμήλας. Στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, οι κάτοικοί της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα. Ένα τοπικό έθιμο που θα παρουσιαστεί φέτος από την Ένωση Παλαιών Δασοπροσκόπων Ξάνθης.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Παραδοσιακοί Χοροί από τους «Θάμυρις»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Θάμυρις» από την Ξανθή, θα κλείσει τις φετινές εκδηλώσεις στη Σταυρούπολη παρουσιάζοντας χορούς της Μακράς Γέφυρας της Αν. Θράκης, με την καθοδήγηση του Πέτρου Δομβρίδη.

Ποντιακό γλέντι στα Κομνηνά

 Με την πατροπαράδοτη φασολάδα, τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα

Στον οικισμό Κομνηνών, στην κεντρική πλατεία, στις 12.00 συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

Καθαρά Δευτέρα στα Κιμμέρια

 Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κιμμερίων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κιμμερίων Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ γιορτάζει τα Κούλουμα, με αχνιστή φασολάδα, λαγάνες κ.ά. νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική, μουτζουρώματα και χαρταετούς.

Σας περιμένουμε να πετάξουμε τα «τσερκένια» των Σμυρνιών, τους «ουτσουρμάδες» των Κωνσταντινουπολιτών, τα «πουλία» των Ποντίων, τα «πετάκια» των Θρακιωτών και να ξετυλίξουμε μαζί, την… καλούμπα της ιστορίας τους. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 11.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Κιμμερίων.

Κούλουμα στον οικισμό Λεύκης

 Στο προαύλιο του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι».

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι» όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την Καθαρά Δευτέρα, οργανώνει και παραθέτει στον προαύλιο χώρο του Συλλόγου (αλλά και εντός των αιθουσών του αν χρειαστεί), την παραδοσιακή φασολάδα, αλλά και κάθε γνωστό σαρακοστιανό έδεσμα, μαζί με άφθονο κρασί, τσίπουρο και ακούσματα που αρμόζουν σε μια τέτοια γιορτή. Ελάτε να πετάξετε τον χαρταετό σας ψηλά και μετά ελάτε να απογειώσετε το κέφι σας στα ύψη μαζί μας, πριν έλθει… η Μεγάλη Σαρακοστή. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11.00 στο προαύλιο του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι».

Καθαρά Δευτέρα στο Δήμο Τοπείρου

 Με παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα και χορούς

Η Καθαρά Δευτέρα θα τιμηθεί δεόντως στους οικισμούς του Δήμου Τοπείρου, με δωρεάν κρασί, σαρακοστιανά εδέσματα, λαγάνα, φασολάδα,  παραδοσιακό λαϊκό γλέντι και άλλα πολλά τα οποία προετοιμάζονται από τους τοπικούς Συλλόγους.

Φέτος την Καθαρά Δευτέρα εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους οικισμούς ΑΒΑΤΟ, ΜΑΓΓΑΝΑ, ΕΡΑΣΜΙΟ, ΟΛΒΙΟ ,ΓΑΛΑΝΗ και ΤΥΜΠΑΝΟ όπου μετά τις 11:00 π.μ. ξεκινά ένα μοναδικό ξεφάντωμα!

Τοπική Κοινότητα Αβατου

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί στην πλατεία του χωριού. Τοπική Κοινότητα Ερασμίου :

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί στο Πνευματικό κέντρο Ερασμίου με ζωντανή μουσική.

Τοπική Κοινότητα Γαλάνης

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Γαλάνης από τον Πολιτιστικό σύλλογο Γαλάνης.

Τοπική Κοινότητα Μαγγάνων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μαγγάνων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο Νεολαίας Μαγγάνων θα διοργανώσουν γιορτή στην πλατεία του χωριού και θα πραγματοποιηθεί καρναβαλική παρέλαση. Θα παρελάσουν άρματα, καρναβαλιστές, διάφοροι, θα υπάρχει ζωντανή μουσική, ενώ θα προσφερθούν παραδοσιακή φασολάδα, χαλβάς, τουρσί και βέβαια άφθονο κρασί.

Τοπική Κοινότητα Ν. Ολβίου

Ο πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Ολβίου διοργανώνει την εκδήλωση στην Κεντρική πλατεία του χωριού.

Τοπική Κοινότητα Τυμπάνου :

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί στην πλατεία του χωριού.

55η Μουτζοτροδευτέρα στον Πολύσιτο

 Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στο δήμο Αβδήρων

Από το 1964 κρατάει το έθιμο της Μουτζουροδευτέρας στον Πολύσιτο, που και φέτος θα συνοδεύσεις τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στο δήμο Αβδήρων.

Το πρόγραμμα της Μουτζουροδευτέρας στον Πολύσιτο

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου

Ώρα 18:00

– Προετοιμασία παραδοσιακών λουκουμάδων

Ώρα, 20:00

– Παραδοσιακό λαϊκό γλέντι

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Ώρα, 12:00

– Διανομή παραδοσιακών λουκουμάδων

– Παρέλαση Αρμάτων (παρουσίαση, Μιχ. Χατζηεφραιμίδης)

– Παραδοσιακό λαϊκό γλέντι φασολάδα, λαγάνα, κρασί και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Και σε άλλους οικισμούς του δήμου Αβδήρων οι κάτοικοι γιορτάζουν την Καθαρά Δευτέρα με φασολάδα, λαγάνα, κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα.

-Άβδηρα, ώρα 12.30 μμ, παραδοσιακό λαϊκό γλέντι

-Μυρωδάτο, 11.30 μμ, παραδοσιακό λαϊκό γλέντι

-Μάνδρα, 11.00 μμ, αναβίωση εθίμου «ανάποδος γάμος», παραδοσιακό λαϊκό γλέντι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…