Μουσική παράσταση «Βιολιά Τραγουδάνε» με το φωνητικό συγκρότημα της Ξάνθης «ΑΡΙΩΝ»
Το φωνητικό συγκρότημα της Ξάνθης «Ο ΑΡΙΩΝ» στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι παρουσιάζει μια μουσική παράσταση με την συμμετοχή φίλων του μουσικών και τραγουδιστών και μικρής νεανικής χορωδίας.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 8 .00 μμ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Διάρκεια : 90΄.
Η χορωδία ΑΡΙΩΝ μετά την αποχώρηση του επί 24 χρόνια μαέστρου και δημιουργού της Γιάννη Παπαδόπουλου το 2014 συνεχίζει την δημιουργική της παρουσία με την διεύθυνση του επί 10 χρόνια συνοδού της στο πιάνο Τριαντάφυλλου Σφυρή και επιχειρεί να ανανεώσει το είδος του χορωδιακού τραγουδιού εισάγοντας νέες ιδέες και πειραματισμούς που εκπλήσσουν ευχάριστα το ακροατήριο.
Όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις προηγούμενες παραστάσεις του ΑΡΙΩΝΑ ξέρουν πλέον ότι ο χαρακτηρισμός «Χορωδία» δεν χωράει αυτό που γίνεται στον ΑΡΙΩΝΑ, γι΄ αυτό και ο ΑΡΙΩΝ προτιμάει να αυτοπροσδιορίζεται ως «Φωνητικό Συγκρότημα». Ο ΑΡΙΩΝ μέσα από τις παραστάσεις του προσπαθεί να εξερευνήσει τις εκφραστικές δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής χρησιμοποιώντας την πολλές φορές και κάπως … ανορθόδοξα.
Στο παράσταση «ΒΙΟΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝΕ» συμμετέχουν:
Τα μέλη του φωνητικού συγκροτήματος Πέτρος Πασβάντης, Κώστας Βογιατζόγλου, Άγγελος Τσουμάνης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, Σταύρος Χρηστίδης, Ζαχαρίας Χαχαμόπουλος, Παναγιώτης Νένδος, Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Μυτακίδης, Γεράσιμος Μπουρσινός, Δημήτρης Χατζόπουλος, Λεωνίδας Βλασακούδης, Κυριάκος Φελέκης, Κώστας Πασβάντης και Μάκης Α. Αβραμίδης και Βασίλης Χαρισίου.
Η μικρή νεανική χορωδία, που ακούσαμε για πρώτη φορά πρόπερσι, με την Δήμητρα Ψεμματάκη, την Ελπίδα Ψεμματάκη, την Αναστασία Συμεωνίδου, την Δέσποινα Φελέκη, την Έλενα Σαμουργκανίδου και την Μαρία Κωτσάλη.
Οι μουσικοί Τριαντάφυλλος Σφυρής στο πιάνο, Μάκης Η. Αβραμίδης στην κιθάρα, Βαγγέλης Παπαδόπουλος και Μάκης Α. Αβραμίδης στα μαντολίνα, Γεράσιμος Σταθόπουλος στο κλαρινέτο, Μαρία Μανανά στο βιολί, Δημήτρης Σφυρής στο ακορντεόν, Κοσμάς Ρήστας στο ηλεκτρικό μπάσο και Θανάσης Ζαρίφης στην γκάϊντα.
Η Καίτη Μπεμπεκίδου, η Στέλλα Φωτοπούλου, η Έφη Φλώρου και η Αθανασία Πουλουτίδου στο τραγούδι και τα φωνητικά.
Σημείωμα του Διευθυντή
Η χορωδία ΑΡΙΩΝ ιδρύθηκε το 1989 από μια παρέα έντεκα παλιών χορωδών της χορωδίας του Τηλέμαχου Μεταλλινού με πρωτοβουλία του χορωδού της παρέας Γιάννη Παπαδόπουλου. Οι ένδεκα φίλοι θέλησαν να δημιουργήσουν ένα φωνητικό σύνολο διαφορετικό από τα μέχρι τότε συνηθισμένα. Αποφάσισαν να ερμηνεύσουν καντάδες της παλιάς εποχής, ελαφρά τραγούδια της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, αλλά και νεώτερα μέχρι περίπου της δεκαετίας του ΄70. Την διεύθυνση του συνόλου την εμπιστεύτηκαν στον Γιάννη Παπαδόπουλο.
Η χορωδία ονομάστηκε αρχικά «ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ» γιατί τα μέλη της διακρίνονταν σαν νέοι καλλίφωνοι κανταδόροι και μερικοί τραγουδούσαν ή είχαν τραγουδήσει και σε κέντρα διασκέδασης.
Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας έγινε στις Λαογραφικές Γιορτές του 1990 και από τότε η εμφάνισή της στις Λαογραφικές Γιορτές έγινε θεσμός. H χορωδία δεν απουσίασε ούτε μία χρονιά.
Το κοινό της πόλης αγκάλιασε με πολλή αγάπη την προσπάθεια αυτή και οι αρχές αλλά και ιδιώτες συνέδραμαν οικονομικά και ηθικά την χορωδία.
Το 1991 η χορωδία έγινε σύλλογος και με την υποστήριξη των προέδρων της, πρώτα του Δημήτρη Αναστασίου και μετά του Ιωάννη Ντόση, ανέπτυξε ζωηρή δράση, δίνοντας συναυλίες σε γειτονικές πόλεις, χωριά του νομού και στρατιωτικές μονάδες, συνοδευόμενη από οργανικό σύνολο μουσικών συμπολιτών μας.
Ο διευθυντής της χορωδίας Γιάννης Παπαδόπουλος αποχώρησε μετά την συναυλία των Λαογραφικών Γιορτών του 2014, στην οποία ο Δήμος Ξάνθης του απένειμε τιμητική διάκριση για τα 24 χρόνια προσφοράς του. Ο μέχρι τότε απολογισμός της χορωδίας είναι 90 περίπου συναυλίες με πάνω από 250 εκτελεσθέντα τραγούδια.
Την χορωδία άρχισα να συνοδεύω στο πιάνο από το 2006. Χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους που ήταν γεμάτοι ενέργεια και πάθος για αυτό που έκαναν. Περισσότερο όμως χαίρομαι γιατί ήταν ανοιχτοί στους νεωτερισμούς και τους πειραματισμούς που σποραδικά τους πρότεινα. Έτσι, με πολύ χαρά δέχθηκα να πάρω την θέση του Γιάννη Παπαδόπουλου. Θεωρώ ότι μου έγινε ένα δώρο, γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα να πραγματοποιήσω τις μουσικές μου ιδέες.
Βασική μου άποψη είναι ότι, για να μπορέσει το χορωδιακό τραγούδι να απευθυνθεί στο νεώτερο κοινό, θα πρέπει να ανανεωθεί ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύονται τα τραγούδια. Στις παραστάσεις μας προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα τραγούδια με τρόπο που να καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε με το ακροατήριο και να του μεταδώσουμε τα συναισθήματα που το κάθε τραγούδι προκαλεί.
Τριαντάφυλλος Σφυρής