Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Καίει» τα φλας των φωτογράφων το νέο σχέδιο για τις αστυνομικές ταυτότητες

«Καίει» τα φλας των φωτογράφων το νέο σχέδιο για τις αστυνομικές ταυτότητες

0

Δρομολογείται η λήψη φωτογραφιών μόνο σε επιλεγμένα αστυνομικά τμήματα-Αποκλείονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι- Έκλεισαν χθες για τρεις ώρες τα φωτογραφεία

 Σε επαγρύπνηση και οι φωτογράφοι της Ξάνθης. Συναντήθηκαν χθες με Στογιαννίδη και Μωραΐτη

Οργισμένοι είναι οι επαγγελματίες φωτογράφοι της χώρας με τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, σύμφωνα με τα οποία δρομολογείται η λήψη φωτογραφιών μόνο σε επιλεγμένα αστυνομικά τμήματα, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από ένα σημαντικό έσοδο όλα τα κατά τόπους φωτογραφεία. Μάλιστα, η πληροφορία περιήλθε «κατά τύχη» σε γνώση της Ομοσπονδίας των Φωτογράφων, μέσω του Γ. Γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Αναγνωστάκη, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με την πρόθεση ανάθεσης της λήψης φωτογραφιών σε εταιρεία, η οποία θα λειτουργεί μέσα από τα αστυνομικά τμήματα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φωτογράφοι της Ξάνθης: «είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η αντικατάσταση των υφιστάµενων ταυτοτήτων µε νέες βιοµετρικές. Η υποχρέωση αυτή απορρέει από τη σχετική νοµοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπειτα από συνάντηση του Πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ κου Καββαθάς, του Πρόεδρου της ΠΟΦ Διαμαντόπουλου Σπύρου, του Γεν. Γραμματέα Ανδρεόπουλου Ανδρέα, του Πρόεδρου της ΣΕΚΑΦ Μαρνελάκη Γιώργου και του Αντιπρόεδρου Τάγκαλου Κωνσταντίνου. με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Αναγνωστάκη και τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου, τους ανακοινώθηκε, ότι υπάρχει σαφής κατεύθυνση, ώστε η λήψη των φωτογραφιών να μην γίνεται από τους Επαγγελματίες Φωτογράφους.

Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, ο πολίτης είναι ελεύθερος να αποφασίσει µόνος του, µε ποιόν τρόπο θα αποκτήσει τις φωτογραφίες για την αστυνοµική του ταυτότητα ή διαβατήριο. Δυστυχώς αυτό στην Ελλάδα οδεύει προς κατάργηση. Μια και µόνο εταιρεία χρηµατοδοτούµενη από το κράτος θα αναλάβει την έκδοση των νέων ταυτοτήτων αλλά θα εισπράττει και χρήµατα από τους πολίτες. Θεωρούμε ότι αυτή η κίνηση έχει μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση της μονοπώλησης ενός ακόμη τμήματος της οικονομίας και σηματοδοτεί την βίαιη καταστροφή για τον κλάδο του φωτογράφου. Έαν η πληροφόρηση που έχουμε υλοποιηθεί, θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Διαφορετικά θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανατροπή αυτής της δυσμενούς εξέλιξης. Θέτουμε μπροστά στις ευθύνες τους, το Υπουργείο και την Κυβέρνηση».

Συναντήσεις με τοπικούς φορείς-Στήριξη από Στογιαννίδη

Ο σύλλογος των φωτογράφων της Ξάνθης ενώπιον αυτής της εξέλιξης πραγματοποίησε χθες τρίωρη κινητοποίηση, με κλείσιμο των φωτογραφείων της πόλης από τις 11 πμ και άμεσα ξεκίνησαν επαφές με τις τοπικές αρχές και τους παραγωγικούς φορείς, προκειμένου να επικοινωνήσουν τη διαμαρτυρία τους, αλλά και τον προβληματισμό τους για το μέλλον του κλάδου, σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό. Έτσι, κλειστά παρέμειναν τα 20 περίπου φωτογραφεία της πόλης, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και νέες κινητοποιήσεις την Τετάρτη, όταν και είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το θέμα μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι φωτογράφοι της Ξάνθης συναντήθηκαν χθες το πρωί με τον βουλευτή Γρηγόρη Στογιαννίδη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έλαβαν την κατανόηση αλλά και τη στήριξη του κυβερνητικού βουλευτή, ενώ είχαν συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Στέλιο Μωραΐτη, ο οποίος επίσης δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό των τοπικών φωτογραφείων. Δίπλα στο σωματείο στέκεται βέβαια και η ΟΕΒΕ Ξάνθης, και μάλιστα η πρόεδρος Μαίρη Τσιακίρογλου συνόδευσε τους φωτογράφους στις συναντήσεις. Σήμερα, αναμένεται και επίσκεψη στον δήμαρχο, καθώς και συνάντηση με την Ένωση Αστυνομικών.

Γ. Λεοντιάδης: «Το σχέδιο του ‘μονοπωλιακά δίνω το ψωμί σου σε μία εταιρεία’ δεν έχει καμία τεκμηρίωση»

Ο πρόεδρος του σωματείου Φωτογράφων Ξάνθης Γρηγόρης Λεοντιάδης, μιλώντας στο «Ε», έκανε λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση που πλήττει τον κλάδο, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις φωτογραφείων που βρίσκονται σε όλη τη χώρα. «Η ανάθεση στην εταιρεία, που κατά 90% δε θα είναι καν ελληνική, μπορεί να δρομολογηθεί με μία μόνο υπουργική απόφαση, δηλαδή μπορεί να το μαθαίναμε όταν θα ήταν ήδη πολύ αργά. Το σχέδιο του ‘δίνω μονοπωλιακά το ψωμί σου σε μία εταιρεία, παρότι πληρώνεις φόρους και συνεισφέρεις στην τοπική οικονομία’ δεν έχει καμία τεκμηρίωση και μας προσπερνά με κατάφωρα άδικο τρόπο», σημειώνει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι οι επαγγελματίες φωτογράφοι που διαθέτουν τις δικές τους επιχειρήσεις είναι σε θέση, τόσο να διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα, όσο και να ανταποκριθούν σε κάθε προδιαγραφή τεχνικής φύσης για τις φωτογραφίες που απαιτούνται. «Ο επαγγελματίας φωτογράφος, με όλη την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε κάθε τεχνική απαίτηση. Γι’ αυτό άλλωστε, είμαστε και πιστοποιημένοι να εκδίδουμε φωτογραφίες για διαβατήρια και διπλώματα οδήγησης», επισημαίνει ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου. Μάλιστα, τονίζει ότι αν αυτή η διαδικασία ξεκινήσει με τις ταυτότητες υπάρχει ο εύλογος φόβος ότι θα επεκταθεί και στα άλλα ήδη φωτογραφιών πράγμα που βραχυπρόθεσμα θα οδηγήσει στην κατάρρευση του κλάδου. «Εδώ και δώδεκα χρόνια βιώνουμε την κρίση που έφερε σε μας το τέλος της εκτύπωσης φωτογραφιών. Καταφέραμε να επιβιώσουμε και να υπάρχουμε, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Κάποιοι φωτογράφοι σήμερα, δεν αναλαμβάνουν καν κάλυψη εκδηλώσεων, οπότε βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις φωτογραφίες για ταυτότητες και διαβατήρια. Μια τέτοια απόφαση μπορεί να βγάλει knockout τις επιχειρήσεις μας», σχολίασε καταληκτικά ο Γρηγόρης Λεοντιάδης.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …