«Για ψευδή βεβαίωση». – Αναβλήθηκε η δίκη τους για τις 8 Μαΐου. Μαζί τους και 21 δημοτικοί σύμβουλοι για ηθική αυτουργία στο αδίκημα
Πολύς κόσμος την Τρίτη στα Δικαστήρια – Συμπαράσταση στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς
Αναβολή για τις 8 Μαΐου 2018 δόθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στη δίκη που αφορά την πολύκροτη υπόθεση της εγγραφής των 20 μουσουλμάνων μαθητών το 2012 στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Εχίνου, ενώ προηγουμένως δεν είχαν φοιτήσει σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Η δίκη αναβλήθηκε λόγω του περασμένου ωραρίου προς απογοήτευση των κατηγορουμένων εκπαιδευτικών Σάββα Μελισσόπουλου, Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης την περίοδο αυτή, του σχολικού συμβούλου Κωνσταντίνου Μπαντίκου και 21 δημοτικών συμβούλων του δήμου Μύκης , που ζήτησαν την εκδίκαση της υπόθεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι εκπαιδευτικοί κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι για ηθική αυτουργία στο αδίκημα, επειδή είχαν εκδώσει ψήφισμα.
Πολύς κόσμος στα Δικαστήρια – Συμπαράσταση στους διωκόμενους εκπαιδευτικούς
Τη συμπαράστασή τους στους εκπαιδευτικούς εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης καθώς και ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης με σχετικές ανακοινώσεις ενώ εκπρόσωποι τους παραβρέθηκαν στα δικαστήρια. Παρόντες ήταν επίσης και πρώην βουλευτές και πολλοί εκπαιδευτικοί. Επίσης τη στήριξή τους εκφράζουν με έγγραφά τους προς το Υπουργείο Παιδείας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γ. Αγγελόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαϊτζής, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χ. Ζεϊμπέκ. Να σημειώσουμε πως συνήγορος υπεράσπισης του κ. Μελισσόπουλου είναι ο κ. Θανάσης Ξυνίδης ενώ του κ. Μπαντίνου δικηγόρος από την Καβάλα και των πρώην και νυν δημοτικών συμβούλων οι δικηγόροι Γκουλμπεγιάζ Καραχασάν, Γιάννης Μπάρκας, Καπζά Τζεμαλή.
Ιστορικό της υπόθεσης
Το θέμα που προβλημάτισε ιδιαίτερα και έλαβε πολιτικές διαστάσεις δημιουργήθηκε όταν απόφαση του τότε περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας& Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κελεσίδη Γιώργου που αποτελεί πιστή εφαρμογή του νόμου που προβλέπει υποχρεωτική την προσχολική αγωγή, απέρριπτε την εγγραφή των 20 μαθητών να εγγράφονται στην α’ τάξη δημοτικού καθώς δεν είχαν Βεβαίωση ότι είχαν φοιτήσει σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των γονέων και το θέμα αν και εκπαιδευτικό ξέφυγε από την εκπαιδευτική κοινότητα γιατί έθιγε το θέμα των δίγλωσσων «παρανηπιαγωγείων», ένα από τα οποία λειτουργούσε στον Εχίνο. Προσπάθειες αποκλιμάκωσης του ζητήματος έγιναν από τον κ. Μελισσόπουλο σε συνεργασία με τον βουλευτή Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ που μετέφερε το θέμα στον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο. Έτσι τελικά προωθήθηκε μια συναινετική λύση στην κατεύθυνση της παράτασης της εφαρμογής του νόμου μόνο για εκείνη τη χρονιά και της εγγραφής των παιδιών με παράλληλη ενημέρωση των γονέων ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Να σημειώσουμε ότι τα παιδιά εγγράφηκαν στην α’ δημοτικού με υπεύθυνη δήλωση των γονέων κι έκτοτε σταμάτησε και η λειτουργία του «παρανηπιαγωγείου στην ορεινή περιοχή και έκτοτε όλα τα παιδιά φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία. Παρά ταύτα βρέθηκαν κατηγορούμενοι οι εκπαιδευτικοί μετά από Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα. Ερωτήματα ωσόσο προκαλεί το γεγονός πως η Εισαγγελία που άσκησε τη σχετική δίωξη για την εγγραφή των παιδιών το 2017, είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επειδή δεν είχε εγγράψει τους μαθητές, το 2012!
Η ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για τη δίκη:
«Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει τη στήριξή του στον συνάδελφο μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης Σάββα Μελισσόπουλο, ο οποίος αναίτια και άδικα παραπέμπεται σε δίκη για ένα καθαρά υπηρεσιακό ζήτημα που διαχειρίστηκε τον Νοέμβριο του 2012, κατά την άσκηση των Υπηρεσιακών του καθηκόντων ως Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.
Ο συνάδελφος Μελισσόπουλος με αίσθημα ευθύνης ανάλογο της θέσης του, προέβη σε μια επιβεβλημένη υπηρεσιακή και παιδαγωγική πράξη, η οποία υπαγορευόταν τόσο από το αίσθημα του καθήκοντος για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος, όσο και από το Συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών στην Εκπαίδευση, εγκρίνοντας τις κατ ΄ εξαίρεση εγγραφές, στο πλαίσιο του νόμου, 20 μουσουλμάνων μαθητών της περιοχής Εχίνου στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο, ενέργεια η οποία έτυχε και της στήριξης των εκπαιδευτικών, μέσω του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ξάνθης. Συμπαραστεκόμαστε στο δικαστικό αγώνα που δίνει ο συνάδελφός μας και περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να αναγνωρίσει την υπεύθυνη και παιδαγωγική στάση του, προχωρώντας στην πλήρη αθώωσή του».
Μαριάννα Ξανθοπούλου