Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έμπρακτη απόδειξη αγάπης για τον τόπο

Έμπρακτη απόδειξη αγάπης για τον τόπο

1

Οι κάτοικοι της Νέας Αμισσού με τη συνδρομή του δήμου, των κατοίκων εντός-εκτός χωριού και το χρησιμοποιούν ως Πολιτιστικό Κέντρο

 Η αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκε κανείς, οι αναμνήσεις οι όμορφες του τόπου αυτού κατά την παιδική ηλικία, ο σεβασμός στο παρελθόν που δημιούργησαν οι παλαιότεροι και τα κτίρια που χρησιμοποίησαν, αποτέλεσαν την ισχυρή διάθεση για να ξεκινήσουν κάποια πράγματα στο χωριό Νέα Αμισσός του νομού μας.

Το 2012 λοιπόν οι κάτοικοι που συνέχιζαν να ζουν στο χωριό αλλά και τα παιδιά τους που πλέον ζούσαν στην πόλη με τις οικογένειες που έφτιαξαν, διαπίστωσαν την κακή κατάσταση του κτιρίου του πρώην πλέον δημοτικού σχολείου το οποίο ήταν ήδη κλειστό εδώ και χρόνια λόγω μείωσης του αριθμού των παιδιών.

Η απόφαση ελήφθη το 2014 και ήταν καταλυτική. Δεν θα αφεθεί το σχολείο να γκρεμίσει. Οι νέοι άνθρωποι εντός κι εκτός χωριού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και ξεκίνησαν τον αγώνα τους έχοντας την συνδρομή του δήμου Τοπείρου και του δημοτικού συμβούλου Δημ. Παπαδόπουλου με καταγωγή από τη Νέα Αμισσό. Μαζί με τη βοήθεια από το δήμο συστάθηκε εθελοντική ομάδα που δούλεψε με μεράκι υλοποιώντας την προσφορά του δήμου και την οικονομική βοήθεια των απανταχού κατοίκων που ζούσαν μακριά από το χωριό τους αλλά και την βοήθεια των εναπομεινάντων κατοίκων του χωριού.

Κι έτσι το κτίριο του Σχολείου σώθηκε, συντηρήθηκε και αναδείχτηκε ως πραγματικό σημείο αναφοράς για το χωριό, με τις αναμνήσεις που έχει για τους περισσότερους.

 

Ο Ν. Χρυσοστομίδης με φίλους στο διάλειμμα εργασιών

Το σήμερα

Σήμερα λοιπόν το κτίριο όμορφο και επιβλητικό, δεσπόζει στο χώρο, ανάμεσα στα πεύκα, με το κιόσκι του και όλα τα υπόλοιπα. Εκεί πλέον συγκεντρώνονται οι κάτοικοι, συζητούν και αποφασίζουν για τις δράσεις του Πολιτιστικού τους Κέντρου. Εκδηλώσεις που ήδη έχουν γίνει π.χ. ομιλίες με ενδιαφέροντα θέματα από τον Φάνη Μαλκίδη, Θέατρο Σκιών για τα παιδιά και διάφορα άλλα.

Παράλληλα στο χώρο το κτιρίου λειτουργεί έκθεση παλαιών φωτογραφιών από την κοινωνική ζωή των κατοίκων του χωριού τα πρώτα χρόνια εγκατάστασής τους με την ανταλλαγή των πληθυσμών, υπενθυμίζοντας πως οι κάτοικοι ήρθαν από τον Πόντο και συγκεκριμένα από την Αμισσό γι’ αυτό και ως ανάμνηση της πατρίδας τους βάφτισαν το νέο τους χωριό στην Ελλάδα Νέα Αμισσό.

Τις πληροφορίες για το χωριό και τις φωτογραφίες του κτιρίου του παλιού δημοτικού σχολείου μας έδωσε ο Νεκτάριος Χρυσοστομίδης ο οποίος και κατάγεται από τη Νέα Αμισσό.

Όλοι μαζί για την επιτυχία

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…