Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Χωρίς POS ακόμη ο δήμος Ξάνθης

Χωρίς POS ακόμη ο δήμος Ξάνθης

0
pos

Το περιμένουν από μέρα σε μέρα. Μεγάλο ενδιαφέρον από τους δημότες για πληρωμές με κάρτα στο δήμο – «Προχωρημένοι» οι άλλοι δήμοι. Άπαντες εξοπλισμένοι με POS

 

Χωρίς POS το Επιμελητήριο Ξάνθης καθώς οι συναλλαγές είναι μικροποσά – Το ΓΕΜΗ πληρώνεται στις τράπεζες  – Εφοδιασμένα με POS και …ανταγωνιστικά τα ΕΛΤΑ Ξάνθης.

Έρχεται το “E-παράβολο” σε όλους τους δήμους -Πληρωμή & μέσω ΑΤΜ & POS

 

 

Την ώρα που η χρήση των POS,  των ειδικών δηλαδή μηχανημάτων μέσω των οποίων γίνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κάρτας έχει πλέον ενταχθεί στην καθημερινότητά μας και τείνει μάλιστα να γενικευτεί ιδιαίτερα μετά το κίνητρο της φορολοταρίας αλλά και με την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για καθιέρωση του“e-παράβολο” σε όλους τους δήμους, οι δημότες του δήμου Ξάνθης που έχουν χρηματικές συναλλαγές μαζί του θα πρέπει να κρατούν μετρητά!

 

dimarxeioΣτον δήμο Ξάνθης δεν υπάρχει POS – Cash οι πληρωμές

Το «Ε» διενήργησε μια έρευνα στους δήμους του νομού, στην αντιπεριφέρεια Ξάνθης και σε δημόσιες υπηρεσίες και διαπίστωσε πως από τους δήμους,  μόνο ο δήμος Ξάνθης δεν διαθέτει POS καθώς επίσης και η Π.Ε. Ξάνθης και το ΕΒΕ Ξάνθης. Όμως μας πληροφόρησε η Προϊσταμένη των Οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης κα Σπανού, με απόφαση του Δ.Σ. έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με την Τράπεζα που έκανε την καλύτερη προσφορά και «από μέρα σε μέρα περιμένουμε την τοποθέτησή τους» , είπε χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε ότι η Οικονομική υπηρεσία του δήμου έχει συναλλαγές με πολίτες καθώς σ’ αυτή πληρώνονται, μισθώματα, πρόστιμα του Κ.Ο.Κ. εκμισθώσεις χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και κάποια δημοτικά τέλη όπως ηλεκτρολογική επανασύνδεση: «Υπάρχει ενδιαφέρον από πολίτες να πληρώσουνε με κάρτα, Μας ρωτάνε πότε θα βάλουμε. Το αίτημά τους θα ικανοποιηθεί άμεσα» διαβεβαιώνει η κα Σπανού, επισημαίνοντας πως δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία που έδωσε το υπουργείο για την τοποθέτηση POS.

«Προχωρημένοι» οι άλλοι δήμοι. Άπαντες εξοπλισμένοι με POS

Δύο POS από δύο τράπεζες  έχει στο Ταμείο του ο δήμος Αβδήρων και μάλιστα εδώ και 3 μήνες και όπως μας ενημέρωσαν χρησιμοποιούνται πολύ από τους δημότες του δήμου Αβδήρων.  Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει για πληρωμή με κάρτα και στο δήμο Τοπείρου καθώς και στον Δήμο Μύκης που έχουν από 1 POS. Στους δήμους αυτούς παρότι οι συναλλαγές με τους δημότες περιορίζονται σε τέλη ύδρευσης και άρδευσης (δήμος Τοπείρου) και μισθώματα από αγροτεμάχια και πρόστιμα της τροχαίας (δεν έχουν τραπεζοκαθίσματα με εξαίρεση 1 – 2 περιπτώσεις), ωστόσο έχουν προνοήσει να διευκολύνουν τους δημότες τους, οι οποίοι και  – όπως μας πληροφορούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι – σε μεγάλο ποσοστό πληρώνουν με κάρτα.

Χωρίς POS το Επιμελητήριο Ξάνθης καθώς οι συναλλαγές είναι μικροποσά – Το ΓΕΜΗ πληρώνεται στις τράπεζες

Σ’ ότι αφορά την Π.Ε. Ξάνθης δεν έχει POS γιατί όπως μας είπαν δεν έχει Ταμείο και οποιεσδήποτε συναλλαγές με πολίτες γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή επιταγών. Και το Επιμελητήριο Ξάνθης δεν διαθέτει POS καθώς όπως μας ανέφερε η Διευθύντρια Οικονομικών κα Δέσποινα Σιαμίδου, οι συναλλαγές των μελών με το Επιμελητήριο είναι περιορισμένες στην έκδοση πιστοποιητικών ή στην καταβολή εισφοράς που είναι προαιρετική και έτσι αφορούν μικροποσά της τάξης των 5 – 50 ευρώ. Εξήγησε δε ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από το ΓΕΜΗ πληρώνονται στις Τράπεζες όπως ορίζει ο νόμος.  Ωστόσο – όπως ανέφερε η κα Σιαμίδου – πιθανόν να βάλει και το ΕΒΕ Ξάνθης POS.

Εφοδιασμένα με POS και …ανταγωνιστικά τα ΕΛΤΑ Ξάνθης

Μικροποσά ως επί το πλείστον είναι οι συναλλαγές στα ΕΛΤΑ Ξάνθης όσες αφορούν τα τέλη αποστολής δεμάτων ή επιστολών ωστόσο έχουν POS και μάλιστα οι πολίτες τα χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο ποσό για την πληρωμή της ΔΕΗ του ΕΝΦΙΑ και του ΕΦΚΑ. Μάλιστα όπως μας ανέφεραν από τα ΕΛΤΑ Ξάνθης ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ και τον ΕΦΚΑ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στις πληρωμές από τα ΕΛΤΑ καθώς η χρέωση είναι στα 1,20 ενώ στις τράπεζες ανέρχεται στα 2 ευρώ. Και βέβαια γίνονται μέσω κάρτα καθώς οι λογαριασμοί αυτοί «χτίζουν» το αφορολόγητο. Να σημειώσουμε τέλος ότι η ΔΕΥΑΞ έχει POS από καιρό όπως και η Εφορία Ξάνθης.

Έρχεται το “E-παράβολο” σε όλους τους δήμους -Πληρωμή & μέσω ΑΤΜ & POS

Tην επέκταση της εφαρμογής e-παράβολο στους Δήμους, τα δικαστήρια και άλλους φορείς, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι «αναμένεται να εκτινάξει τη χρήση των e-παραβόλων, η οποία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ προχωρά και η έκδοση και πληρωμή τους μέσω ΑΤΜ και POS.»

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Υπουργείο Εσωτερικών, επεκτείνει τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικών παραβόλων σε όλους τους Δήμους της Χώρας.

Oι πολίτες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “e-παράβολο”, μπορούν ήδη να εκδίδουν τα παράβολα για την άδεια πολιτικού γάμου και την αναγγελία άσκησης επαγγέλματος. Εντός του 2018,  θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ηλεκτρονικά το σύνολο των παραβόλων των Δήμων. Η ηλεκτρονική έκδοση των παραβόλων των Δήμων υποστηρίζεται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Οικονομικών και τον κόμβο υπηρεσιών της ΚΕΔΕ, ο οποίος φιλοξενείται στο πλέον σύγχρονο υπολογιστικό κέντρο του Δημοσίου, το G-cloud της Γ.Γ.Π.Σ. Τους τελευταίους μήνες εντάχθηκαν στο e-παράβολο τα παράβολα της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και μεγάλος αριθμός παραβόλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια της χώρας.

Παράλληλα, αναπτύσσονται νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν σύντομα τη δυνατότητα έκδοσης και  πληρωμής  παραβόλων μέσω των ΑΤΜ και των συσκευών POS,  χωρίς δηλαδή να απαιτείται μετάβαση και αναμονή των πολιτών στα ταμεία των τραπεζών. Η λειτουργία των νέων αυτών υπηρεσιών υποστηρίζεται επίσης από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Οικονομικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέσω της ιστοσελίδας της Γ.Γ.Π.Σ. (www.gsis.gr), των ΚΕΠ και των Τραπεζών, έχουν συνολικά διατεθεί πάνω από 14 εκατομμύρια e-παράβολα από την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής. Μόνο το 2017, εκδόθηκαν 5 εκατομμύρια e-παράβολα (αύξηση 25% από το 2016) και πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 280 εκατ. ευρώ (αύξηση 47% από το 2016). Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία για το e-παράβολο στην ενότητα http://www.minfin.gr/eParavoloStatistics», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…