15% το επιτρεπτό ποσοστό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) . Αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας το 2015: 77% οι καισαρικές
Τι γίνεται στην Ξάνθη; Διοικητής Νοσοκομείου Ξάνθης, Α. Γερόπουλος: «Στις ιδιωτικές κλινικές γίνονται οι πιο πολλές καισαρικές όχι στα νοσοκομεία» – Κλινική ΑΜΜΑΡΙ: 15 – 20% οι γεννήσεις με καισαρική
«Αποθεώνεται» η καισαρική στην χώρα μας όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα «υπέρβαση» της τάξεως του 43% καταγράφεται στις γεννήσεις με καισαρικές τομές σε σχέση με το επιτρεπτό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ποσοστό τοκετών με καισαρική τομή που είναι 15%. Σύμφωνα δε με στοιχεία που είχε δώσει στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ανέρχονταν στο 58%. Την ίδια στιγμή, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) ο μέσος όρος των καισαρικών δεν ξεπερνάει το 30%.
7 στα 10 παιδιά το 2015 γεννήθηκαν με καισαρική!
Μάλιστα, το έτος 2015 η Ελλάδα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας: το ποσοστό των καισαρικών τομών έφτασε το 77% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, ΕΟΠΥΥ, ΕΣΥnet). Το 2007 οι τοκετοί με καισαρική τομή αποτελούσαν το 42% του συνόλου των τοκετών στη χώρα, το 2012 έφθασαν το 50%, το 2014 το 58% και το 2015…απογειώθηκαν στο 77%. Το 2016 το ποσοστό των καισαρικών έπεσε στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στο 58%. Tο ποσοστό αυτό «χαρίζει» προβάδισμα στην Ελλάδα και έναντι της γείτονος Τουρκίας, όπου οι καισαρικές τομές αποτελούν το 51% στο σύνολο των τοκετών. Ενδεικτικά είναι τα στοιχειά επίσης που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ. Σπύρος Δανέλλης, παραθέτοντας τα στοιχεία για τις γεννήσεις στα νοσοκομεία της Κρήτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία (2016) που παραθέτει, στα ιδιωτικά και δημόσια μαιευτήρια της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν 3.795 τοκετοί, εκ των οποίων το 58% με καισαρική. Μάλιστα, στο Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Σητείας πραγματοποιήθηκαν 14 τοκετοί, όλοι με καισαρική τομή!
Τι γίνεται στην Ξάνθη
Στην προσπάθειά μας να περιγράψουμε την εικόνα στην Ξάνθη απευθυνθήκαμε στο νοσοκομείο Ξάνθης καθώς και σε δυο ιδιωτικές κλινικές. Στην Κλινική ΑΜΜΑΡΙ στην Ξάνθη που είναι και η μοναδική και στην κλινική ΕΛΕΥΘΩ στην Καβάλα όπου επίσης μεταβαίνουν για να γεννήσουν Ξανθιώτισσες αφού πολλοί ιδιώτες μαιευτήρες της Ξάνθης συνεργάζονται μ’ αυτή την κλινική.
Διοικητής Νοσοκομείου Ξάνθης, Α. Γερόπουλος: «Στις ιδιωτικές κλινικές γίνονται οι πιο πολλές καισαρικές όχι στα νοσοκομεία»
Καταπέλτης ήταν ο Διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Α. Γερόπουλος, στρέφοντας την κριτική του στις Ιδιωτικές κλινικές: «Στα δημόσιο νοσοκομεία οι γιατροί λειτουργούν με βάση την πραγματικότητα και την ανάγκη. Θα κάνουν καισαρική μόνο αν κρίνουν ότι πρέπει να γίνει για να μην θέσουν σε κίνδυνο την μητέρα ή το νεογέννητο. Αντίθετα στις ιδιωτικές κλινικές υπάρχουν άλλα κριτήρια. Είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο κέρδος και είναι γεγονός ότι οι καισαρικές κοστίζουν περισσότερο στον ΕΟΠΥΥ. Οι ιδιωτικές κλινικές και οι ιδιώτες γιατροί είναι αυτοί που προτιμούν τις καισαρικές. Εμείς εμπιστευόμαστε τους γιατρούς και μας οι οποίοι ακολουθούν την δεοντολογία. Στην ιδιωτική υγεία δεν ακολουθείται η δεοντολογία Γι αυτό και στις κλινικές γίνονται οι πιο πολλές καισαρικές και σ’ αυτό ισχύει για όλα τα νοσοκομεία της χώρας».
Κλινική ΑΜΜΑΡΙ: 15 – 20% οι γεννήσεις με καισαρική
Ο Διευθυντής της Κλινικής ΑΜΜΑΡΙ, μαιευτήρας Αλέξανδρος Αμμάρι μας είπε πως το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική στην κλινική του δεν ξεπερνά το 15 – 20%. Ένα ποσοστό στο μισό του μέσου όρου πανελλαδικά. «Στην κλινική μας δεν κάνουμε καισαρική χωρίς λόγο και αιτία. Μόνο όταν το υπαγορεύσει η ανάγκη με καθαρά επιστημονικούς όρους. Δεν λειτουργούμε με πρωτόκολλα που ορίζουν ότι γυναίκες πάνω από 35 ετών γεννούν με καισαρική , όπου γίνεται σε κάποια νοσοκομεία. Θεωρούμε ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι καλύτερος. Η καισαρική είναι μια χειρουργική επέμβασης και έχει περισσότερες πιθανότητες για επιπλοκές».
Κλινική «Ελευθώ»: «Καισαρική κάνουμε μόνο όταν πρέπει»
Από την κλινική «Ελευθώ» δεν μας μίλησε ο ιδιοκτήτης καθότι ήταν απασχολημένος. Ωστόσο, μαία της κλινικής μας ανέφερε πως υπάρχει μήνας που δεν έχουν καμιά καισαρική και άλλοι βέβαια που έχουν αρκετές.: «Καισαρική κάνουμε μόνο όταν πρέπει. Αυτό το κρίνει ο γιατρός συνεκτιμώντας την κατάσταση και την εξέλιξη του τοκετού. Δεν λειτουργούμε με πρωτόκολλα αλλά με επιστημονικά κριτήρια».
Α. Καραδέδος, Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης: «Υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να έχουμε πριν πετάξουμε πέτρα στους γιατρούς»
Ο πρόεδρος του Ιατρικού σύλλογος Ξάνθης κ. Καραδέδος ανέφερε πως υπάρχουν πολλά στοιχεία που πρέπει να έχουμε «πριν πετάξουμε πέτρα στους γιατρούς», όπως είπε χαρακτηριστικά. Απέδωσε δε την αύξηση των καισαρικών σε πολλούς παράγοντες και ένας απ’ αυτούς είναι ότι πλέον οι γυναίκες γεννούν σε μεγαλύτερη ηλικία από ότι παλαιότερα και κάποιοι γιατροί εκτιμούν πως δεν πρέπει να το διακινδυνεύσουν.
Παράγοντες που οδηγούν στην καισαρική
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση αυτή που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Καταρχάς, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο βάσει του οποίου πρέπει να διαχειρίζονται οι μαιευτήρες τα περιστατικά τοκετών. Σπανίως ακολουθούνται τα κριτήρια που θέτουν διεθνείς επιστημονικές εταιρείες, σχετικά με το πότε ο τοκετός δεν προχωράει και πρέπει να γίνει καισαρική. Όταν ο γιατρός κρίνει ότι έχουν «περάσει» οι ημέρες, συστήνει την προκλητή έναρξη τοκετού, η οποία γίνεται σε ανώριμο τράχηλο και συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντα η καισαρική.
Επιπλέον, φαίνεται πως αυτός ο τρόπος τοκετού αποτελεί πλέον, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους επαγγελματίες υγείας, όπως γιατρούς και μαίες, σε πολύ βολική λύση. Καθορίζουν με μεγάλη ακρίβεια το πρόγραμμά τους και τους τοκετούς τους. Είναι προφανές πως ο φυσιολογικός τοκετός με την ξαφνική έναρξη του αλλά και την απρόβλεπτη διάρκειας του αφήνει στον… αέρα το πρόγραμμα όλων.
Από την άλλη πλευρά, το γεγονός πως οι Ελληνίδες γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία μητέρες συγκριτικά με το παρελθόν με ό,τι κινδύνους μπορεί αυτό να εγκυμονεί για την υγεία μητέρας και παιδιού, επηρεάζει δραστικά την τελική απόφαση του μαιευτήρα για τον τρόπο τοκετού: επιλέγει την καισαρική τομή στοχεύοντας στον ελάχιστο κίνδυνο για την επίτοκο και το μωρό. Εάν δε η έμμεση πίεση του γιατρού προς την ασφαλέστερη, κατ´ αυτόν, καισαρική τομή “συναντήσει” τους ενδοιασμούς και τον φόβο της γυναίκας για τον φυσιολογικό τοκετό, τότε η καισαρική τομή γίνεται μονόδρομος. Ένα ακόμη παράγοντας είναι ότι πολλές γυναίκες καταφεύγουν σε εξωσωματικές για να μείνουν έγκυες. Όταν συμβεί λοιπόν αυτό θέλουν ν’ ακολουθήσουν ότι πιο ασφαλές για το νεογέννητο καθώς με τον φυσιολογικό τοκετό ταλαιπωρείται και συνήθως ζητούν την καισαρική.
Μαριάννα Ξανθοπούλου