Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Υποσχέσεις για ενεργοποίηση και δημιουργικότητα στην πίτα των Σαρακατσαναίων

Υποσχέσεις για ενεργοποίηση και δημιουργικότητα στην πίτα των Σαρακατσαναίων

0

Σε φιλική ατμόσφαιρα με την παρουσία των αρχών και μελών του συλλόγου ‘έκοψε τη βασιλόπιτά του ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης “Ο Λεπενιώτης”

Την Κυριακή 21-1-2018 και ώρα 19.00 πραγματοποιήθηκε η κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης “Ο Λεπενιώτης”, στα γραφεία του Συλλόγου που βρίσκονται επί της οδού Αναξάρχου 4. Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το 1978 και φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Κύριος σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και η μετάδοση στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, της σαρακατσάνικης παράδοσης, των εθίμων και των πολιτισμικών στοιχείων που έφερε η ορεσίβια και αγροτοκτηνοτροφική αυτή φυλετική ομάδα, αλλά και η προβολή των σαρακατσάνων που συμμετείχαν ως κλέφτες στην Επανάσταση του 1821, το Μακεδονικό Αγώνα, και στην ευρύτερη νεοελληνική ιστορία.

Η κοπή της βασιλόπιτας έγινε σε κατάμεστη αίθουσα με την ευλογία του Μητροπολίτη Ξάνθης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κ.Ζαγναφέρη, του Δημάρχου Ξάνθης, κ.Δημαρχόπουλου, του Αστυνομικού Διευθυντή κ.Καραμανλή, του Αστυνομικού Υποδιευθυντή κ.Γκίκα,  λοιπών Αντιδημάρχων Ξάνθης και Αβδήρων, πρώην και νυν Περιφερειακών συμβούλων. Επίσης παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ.Μωραΐτης, Πρόεδροι άλλων πολιτιστικών Συλλόγων Ξάνθης, εκπρόσωπος του Γηροκομείου Ξάνθης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Ξάνθης, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου “ο Λεπενιώτης” και πολλά μέλη του Συλλόγου. Την κοπή πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μπίκος Γεώργιος, ο οποίος ευχήθηκε μία καλή και ειρηνική χρονιά, με υγεία, δύναμη, αλληλεγγύη και δημιουργικότητα και ευχαρίστησε τους παρόντες, αλλά και όλα τα αφανή μέλη του Συλλόγου. Επισήμανε πως η χρονιά που έρχεται θα είναι πολύ δημιουργική, με πλήθος δράσεων και συμμετοχών στις εθνικές γιορτές, αλλά και τις λαογραφικές και πολιτιστικές γιορτές του Δήμου Ξάνθης. Στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Συλλόγου “Παραδοσιακός FM 103”, όπου μίλησε για την ανάγκη της διατήρησης της παράδοσης και της λαογραφίας, ώστε να μη χαθούν οι ρίζες και η ιστορία των Ελλήνων, καθώς είναι πολύ εύκολο, (και επίκαιρο), να καπηλευθούν κάποιοι το όνομα και την ιστορία των Ελλήνων. Διαπίστωσε πως 40 χρόνια μετά την ίδρυση του Συλλόγου, τα μέλη του δεν είναι μόνο σαρακατσάνοι, αλλά και πολλοί άλλοι ντόπιοι και ξένοι που αγαπούν την παράδοση και τις δράσεις του Συλλόγου και συμμετέχουν στα χορευτικά τμήματα και τις εκδρομές που διοργανώνονται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Ο τυχερός της χρονιάς ήταν ο Δήμαρχος Ξάνθης, Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος, ο οποίος κέρδισε μία εικόνα του αγίου Γεωργίου, ενώ στην κοπή πίτας των χορευτικών τμημάτων τυχερός ήταν ένας μαθητής από το μικρό χορευτικό, που κέρδισε ένα τάμπλετ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…