Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στον απόηχο του συλλαλητηρίου

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου

0

Θρησκευτική ήταν η εκπροσώπηση της Ξάνθης στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα

 

Παρών και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης. Τι λένε οι τοπικοί εκπρόσωποι των κομμάτων για το Σκοπιανό και πως ερμηνεύουν το μήνυμα του συλλαλητηρίου

 

 

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Κυριακής 21 Ιανουαρίου για την Μακεδονία η πιο …ηχηρή εκπροσώπηση της Ξάνθης δεν ήταν πολιτική αλλά …θρησκευτική. Η φωτογραφία του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα πλάι στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και μεταξύ άλλων Μητροπολιτών, προκαλεί αίσθηση καθώς είναι μια σαφής διαφοροποίηση από την προτροπή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που δεν «ευλόγησε» το Συλλαλητήριο – όπως δήλωσε μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό. Έτσι το σύνθημα: «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» βροντοφώναξαν μεταξύ δεκάδων χιλιάδων άλλων πολιτών τα μέλη των Αποστράτων του Στρατού (ΕΑΑΣ) και των Αστυνομικών της Ξάνθης που ήταν οι δύο Ενώσεις που συμμετείχαν οργανωμένα και ναύλωσαν λεωφορεία για την μετάβαση των μελών τους. Από πολιτικούς το παρόν έδωσε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης που προέβη και στην ακόλουθη ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο: « Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ συμμετείχαν μαζικά στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21/01/2018.Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ανυποχώρητοι στο να υπάρχει σύνθετη ονομασία. Όπως δε, πρότεινε ο πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένος, η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα προς έγκριση από τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι η πατρίδα μας έχει τη δυνατότητα να δικαιωθεί απόλυτα με τη δύναμη και την αλήθεια του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας». Σ’ ότι αφορά την κινητοποίηση μπορεί να μην έφτασε στο επίπεδο του 1992 αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών της αφού σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ξεπέρασε τις 500.000! Ο αριθμός αυτός διαμορφώνει μια δυναμική που είναι πιθανό να αφήσει αποτύπωμα στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης καθώς ξεφεύγει από το να είναι μόνο υπόθεση μόνο ακροδεξιών οργανώσεων και κομμάτων καθώς και μεμονωμένων προσωπικοτήτων από τον πολιτικό και τον θρησκευτικό χώρο και εκλαμβάνει χαρακτήρα ευρύτερης πολιτικής χωροταξίας. Στο πλαίσιο αυτό τα κόμματα που κράτησαν μια «χαλαρή» στάση όπως η ΝΔ είναι πιθανό να το κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά.

ΝΟΔΕ Ξάνθης. Ν. Κιατίπης: «Η ΝΔ θεωρεί αναμφίβολα επιτυχημένο το συλλαλητήριο και ούτε προσπάθησε να το καπελώσει ούτε να το οικειοποιηθεί»

Τη θέση και το σκεπτικό της ΝΔ για το Σκοπιανό ζήτημα και τις επιπτώσεις του συλλαλητηρίου καταθέτει στο «Ε» ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης κ. Νίκος Κιατίπης: «Δεν είναι η ΝΔ που δεν έχει ξεκάθαρη θέση στο Σκοπιανό ζήτημα, είναι η κυβένρηση που δεν έχει καταθέσει καμιά πρόταση και στερεί την ενημέρωση από τα κόμματα ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός εν όψει του συλλαλητηρίου συναντά τον Αρχιεπίσκοπο . Η ΝΔ θεωρεί αναμφίβολα επιτυχημένο το συλλαλητήριο και ούτε προσπάθησε να το καπελώσει ούτε να το οικειοποιηθεί. Ως θέση για το Σκοπιανό εμμένουμε στην εθνική γραμμή που χάραξε ο Κώστας Καραμανλής το 2008 δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χωρίς καμιά αναφορά αλυτρωτικού χαρακτήρα. Αντίθετα η κυβέρνηση δεν έχει κοινή θέση με τον κυβερνητικό εταίρο. Ας τα βρουν μεταξύ τους ας παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση και τότε το συζητάμε. Δεν μπορούμε να μιλάμε υποθετικά», τονίζει με έμφαση ο κ. Κιατύπης.

antoniadis anestisΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Α. Αντωνιάδης : «Όλοι τώρα ασχολούμαστε με την ονομασία των Σκοπίων ενώ την ίδια στιγμή περνάνε πολυνομοσχέδια έρχονται κι άλλες περικοπές στις συντάξεις…»

«Βέλη» εναντίον της κυβέρνησης και από τον γραμματέα της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Ανέστη Αντωνιάδη που κατηγορεί την κίνηση για διγλωσσία, κρυψίνοια και αδέξιους χειρισμούς : «Ως κόμμα έχουμε καταστήσει σαφές ότι είμαστε υπέρ της σύνθετης Ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Την εθνική θέση όπως χαράχτηκε το 2008 στο Βουκουρέστι. Αντίθετα η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα ποια είναι η θέση της και γιατί άνοιξε το Σκοπιανό αμέσως μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και λίγους μήνες πριν τη εαρινή σύνοδο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι τώρα ασχολούμαστε με την ονομασία των Σκοπίων ενώ την ίδια στιγμή περνάνε πολυνομοσχέδια έρχονται κι άλλες περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητο., ότι δημιουργεί ένα κομματικό στρατό με προλήψεις. Η κυβέρνηση που είναι μαέστρος σε επικοινωνιακά παιχνίδια έχει στρέψει εσκεμμένα την προσοχή σ΄ αυτό. Σ’ ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις. Θεωρούμε ότι όλη η διαδικασία είναι λάθος. Έχουμε κολλήσει στο όνομα και δεν βλέπουμε ότι οικειοποιούνται την ιστορία μας και μπορεί να έχουν εδαφικές βλέψεις . Σ’ αυτά πρέπει να θέσουμε ένα τέλος».

xatzitheodorouΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Γ. Χατζηθεοδώρου: «Κάποιοι μάλιστα αδίκησαν τον εαυτό τους…»

Σηκώνοντας το γάντι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χρτζηθεοδώρου αντεπιτίθεται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – «Κίνημα Αλλαγής», για την στάση τους, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει «καραγκιοζιλίκια» τα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο και «για γέλια και για κλάματα» τις δηλώσεις και τις εξάρσεις πατριωτισμού ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική για την στάση του Μητροπολίτη Ξάνθης λέγοντας πως : «Κάποιοι αδίκησαν τον εαυτό τους».: «Η κυβέρνηση οφείλει να χειριστεί το Μακεδονικό ζήτημα και να δώσει λύση προς όφελος των δύο χωρών. Δυο σύμμαχων χωρών με κοινό μέλλον. Υπάρχει εθνικά αποδεκτή λύση που έχει ως σημαντική βάση την εθνική γραμμή του 2008. Μια λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα καταργεί τον αλυτρωτισμό. Είναι σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση και αυτό που απαιτείται είναι εθνική ομοψυχία. Διαδηλώσεις και συλλαλητήρια και διάφορα …καραγκιοζλίκια όπως αυτά που έγιναν στην Θεσσαλονίκη δεν συμβάλλουν. Κάποιοι μάλιστα αδίκησαν τον εαυτό τους με το να συμμετέχουν διαχωρίζοντας τη θέση τους από τον Αρχιεπίσκοπο που επέδειξε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πολλά απ’ αυτά που έγιναν είναι για γέλια και για κλάματα…», σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδώρου και προσθέτει: « Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν διαχρονικές ευθύνες για το πως χειρίστηκαν το ζήτημα όπως και για την στάση που κρατούν τώρα».

ΚΚΕ Ξάνθης: «Η αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, είναι και ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τους λαούς των Βαλκανίων»

«Πυράκατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ από την Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ Ξάνθης. Σε ανακοίνωση της επισημαίνει: «Τόσο οι διοργανωτές του χθεσινού συλλαλητηρίου όσο και η κυβέρνηση και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από το αν τάσσονται στην πλευρά του εθνικισμού ή του κοσμοπολιτισμού, δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την επίλυση του προβλήματος υπό την αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, που είναι και ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τους λαούς των Βαλκανίων.

Η μεν ΝΔ ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού, αθωώνοντας φασιστικές, ναζιστικές δυνάμεις όπως η ΧΑ, που συμμετείχαν επίσημα στο συλλαλητήριο, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δίνει για μια ακόμη φορά ρεσιτάλ υποκρισίας, τη στιγμή που στο συλλαλητήριο πρωτοστατούσαν οι κυβερνητικοί του συνέταιροι, ενώ και ο ίδιος στο παρελθόν δεν δίσταζε να συμπορεύεται με τέτοιες αντιδραστικές δυνάμεις στο πλαίσιο του πολιτικού του τυχοδιωκτισμού».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…