Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στο «περίμενε» πάνω από 3.000 δικαιούχοι του φοιτητικού επιδόματος στο ΔΠΘ

Στο «περίμενε» πάνω από 3.000 δικαιούχοι του φοιτητικού επιδόματος στο ΔΠΘ

0
dpth

Μία εβδομάδα πριν κλείσει η χρονιά εκταμιεύτηκε το ποσό από το πανεπιστήμιο. Πληρώθηκαν 600 δικαιούχοι. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναμένουν έως τον Απρίλιο

 Καθυστέρησε η αποπληρωμή λόγω αργοπορημένης καταβολής των χρημάτων από το ΓΛΚ, αλλά και της κατάληψης που «πάγωσε» τη γραφειοκρατική διαδικασία

Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή του φοιτητικού επιδόματος, που παρατηρείται σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, έχει προκαλέσει ανησυχία στους δικαιούχους, οι οποίοι περιμένουν με προσμονή το πολυπόθητο «χιλιάρικο», ώστε να καλύψουν μέρος από το κόστος σπουδών των παιδιών τους, που φοιτούν σε άλλες πόλεις.

3.731 είναι συνολικά οι δικαιούχοι του επιδόματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μόλις 600 περίπου έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα 1.000 ευρώ, μετά από μεγάλη καθυστέρηση και ενώ είχαν ήδη κάνει αίτηση ηλεκτρονικά μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.

Γιατί καθυστερεί η καταβολή των επιδομάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», η καθυστέρηση οφείλεται στην αργοπορημένη καταβολή των χρημάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο πανεπιστήμιο, ώστε να δρομολογήσει τις πληρωμές. Όπως μαθαίνουμε, η καταβολή έγινε στο ΔΠΘ στις 22 Δεκεμβρίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες ακαδημαϊκών θεμάτων και οικονομικών επιδόθηκαν σε έναν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να προβούν στις περισσότερες δυνατές πληρωμές πριν τη λήξη του χρόνου, αφού βάσει της διαδικασίας, με το νέο έτος τα χρήματα επιστρέφουν στο «κρατικό ταμείο» για να επιστραφούν στον νέο προϋπολογισμό με νέες δεσμεύσεις. Βέβαια, τη διαδικασία καθυστέρησε και η πολυήμερη κατάληψη στην Πρυτανεία, που δεν επέτρεψε να δρομολογηθεί η γραφειοκρατική προετοιμασία, ώστε να εκκρεμεί μόνο το στάδιο των πληρωμών.

Έτσι, στο ΔΠΘ καταβλήθηκαν τα επιδόματα σε περίπου 600 δικαιούχους και οι υπόλοιποι 3.100 φοιτητές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, ώστε δρομολογηθούν οι πληρωμές.

850 δικαιούχοι της προηγούμενης χρονιάς περιμένουν ακόμη…

Εκκρεμότητα υπάρχει και για τους δικαιούχους του φοιτητικού επιδόματος της προηγούμενης χρονιάς 2015-2016, για την πληρωμή των οποίων η διαδικασία άλλαξε και μεταφέρθηκε στο πανεπιστήμιο η αρμοδιότητα της αποπληρωμής. Ως εκ τούτου από τους 2.200 δικαιούχους που εκκρεμούσαν έχουν πληρωθεί οι 1.350 και οι υπόλοιποι βρίσκονται «στην ουρά».

Πάντως, σύμφωνα με τους ιθύνοντες η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, μέσω taxis, που έλαβε χώρα πέρυσι για πρώτη φορά, διευκόλυνε πολύ τη διαδικασία ελέγχου και προώθησης των αιτημάτων.

Λιγότεροι οι δικαιούχοι του φοιτητικού επιδόματος 2016-2017

Να σημειώσουμε ότι οι φετινοί δικαιούχοι είναι λιγότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, όταν και υποβλήθηκαν συνολικά 5.040 αιτήματα από τους φοιτητές του πανεπιστημίου μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για κάποιους ενδεχομένως να ήταν αποθαρρυντική η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής, ενώ για άλλους λειτούργησε απαγορευτικά η αυστηροποίηση ορισμένων κριτηρίων.

Στην πράξη, μπορεί κάποια κριτήρια να έγιναν πιο αυστηρά, αλλά δόθηκε λύση σε άλλες περιπτώσεις που είχαν αποτελέσει στρεβλώσεις, οι οποίες στερούσαν άδικα το επίδομα από ορισμένους φοιτητές και τους γονείς τους.

Για παράδειγμα, επιμηκύνθηκε το απαραίτητο χρονικό διάστημα διάρκειας του μισθωτηρίου από τρεις σε έξι μήνες, αλλά έχουν αρθεί περιορισμοί που αφορούσαν τις δυνατότητες μονογονεϊκών οικογενειών, όπου ο ένας γονέας νοίκιαζε το σπίτι, αλλά ο άλλος είχε την επιμέλεια.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…