Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Το ΣτΕ ακυρώνει το πρόγραμμα εμβολιασμών για τη βρουκέλλωση στη Σταυρούπολη

Το ΣτΕ ακυρώνει το πρόγραμμα εμβολιασμών για τη βρουκέλλωση στη Σταυρούπολη

0
emvoliasmos ageladas

Την προσφυγή των 16 κτηνοτρόφων της ορεινής περιοχής δέχθηκε το ανώτατο δικαστήριο. Μόνο στις εκτροφές που βρίσκονται χαμηλά είχαν ήδη διενεργηθεί οι εμβολιασμοί

 Τι εξελίξεις αναμένονται με βάση τη διχογνωμία που επικράτησε στην περιοχή; Τι σημαίνει για την Κτηνιατρική η απόφαση; Τι στάση θα κρατήσει το υπουργείο;

 

Δεκτή κάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση ακύρωσης ομάδας κτηνοτρόφων της Σταυρούπολης κατά της απόφασης Τσιρώνη που επέβαλε την εφαρμογή προγράμματος εμβολιασμού και όχι εκρίζωσης για την προστασία των βοοειδών από τη βρουκέλλωση στην περιοχή. Η υπόθεση είναι μακρά και τεταμμένη, προκαλώντας διαμάχες ανάμεσα στους κτηνοτρόφους των δύο πλευρών, ενώ αναμένεται να οξυνθεί ακόμη περισσότερο με βάση τις συνέπειες που φέρνει η ακύρωση της απόφασης.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη και ως εκ τούτου δεν έχει δημοσιοποιηθεί το αιτιολογικό της, ωστόσο, στην ιστοσελίδα του ανώτατου δικαστηρίου μόλις την Παρασκευή αναρτήθηκε η αποδοχή της αίτησης ακύρωσης των 16 προσφευγόντων κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με βάση την απόφαση, σταματούν οι εμβολιασμοί των βοοειδών που ξεκίνησαν πριν από έξι μήνες περίπου και αναμένεται η επαναφορά του προγράμματος εκρίζωσης.

Παραμένει η διχογνωμία-Αναμένονται νέες εντάσεις

Θυμίζουμε ότι στο ζήτημα αυτό είχε εμφανιστεί διχογνωμία, αφού η μία πλευρά των κτηνοτρόφων επεδίωκε την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στην περιοχή με κύριο επιχείρημα των συναγελασμό των ζώων τους, με βοοειδή του Παρανεστίου, όπου διενεργούνται εμβολιασμοί, ενώ η άλλη τόνιζε ότι οι εμβολιασμοί θα επιφέρουν περιορισμούς στις δυνατότητες διακίνησης και πώλησης των ζώντων ζώων και των προϊόντων τους. Οι κτηνοτρόφοι που διεκδίκησαν και πέτυχαν τη συνδρομή του υπουργείου στην κατεύθυνση της νομοθέτησης υπέρ των εμβολιασμών, υπογράμμιζαν ότι τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί εξαιτίας της βρουκέλλωσης το ¼ του ζωικού κεφαλαίου και θανατώθηκαν 510 ζώα από έξι μονάδες.

Ένθερμος υποστηρικτής τους ήταν εξαρχής ο βουλευτής Στάθης Γιαννακίδης, που άφησε αιχμές για τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αναφορικά με την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των δειγματοληπτικών ελέγχων, συνδυάζοντας και τη σύλληψη το 2016 υπαλλήλου του εργαστηρίου, για απάτη, με την κατηγορία ότι εξέδιδε ψευδή αποτελέσματα και στη συνέχεια εκβίαζε τους κτηνοτρόφους.

Γ. Χατζηγεωργίου: «Σημαντικά δυσμενείς οι επιπτώσεις των εμβολιασμών»

Η αίτηση ακύρωσης των 16 κτηνοτρόφων κατά της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό 1114 της 16ης Μαΐου 2017, με Θέμα: «Αντιμετώπιση της Βρουκέλλωσης των βοοειδών στην περιοχή της Σταυρούπολης στην ΠΕ Ξάνθης», στηρίχτηκε τόσο στους περιορισμούς που επιφέρει ο εμβολιασμός, όσο και στις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, που τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του προγράμματος εκρίζωσης/θανάτωσης των ζώων με βάση το ποσοστό επιπολασμού της τελευταίας χρονιάς που ήταν της τάξης του 1,84%.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρος του ΔΣΑ που ανέλαβε την υπόθεση Παύλος Χατζηγεωργίου, η αίτηση ακύρωσης βασίστηκε στην παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και είχε το αίτημα «η εν λόγω παράνομη διοικητική δράση να εξαλειφθεί, αλλιώς να περιοριστεί, εφόσον αυτή ξεπερνά τα θεμιτά όρια και τους σκοπούς για τους οποίους έχει ταχθεί και αποβαίνει τελικά βλαπτική για τα συμφέροντα ημών των διοικουμένων». Ο κ. Χατζηγεωργίου, υπογράμμισε μάλιστα, ότι επρόκειτο για «στημένο παιχνίδι», αφού παρά τις εισηγήσεις των ιθυνόντων, ο αν. υπουργός προχώρησε τελικά στην εν λόγω απόφαση βασιζόμενος σε μία «πιθανότητα» που μεταφέρθηκε από τη δήμαρχο Παρανεστίου ως εκτίμηση για τον συναγελασμό των ζώων. «Άλλωστε, όποιος μπαίνει, βγαίνει μετά από δεκαετίες και αυτό θα είχε τρομακτικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους», επεσήμανε ο ίδιος.

 

Α. Μυριοφύτου: «Δικαίωση για κτηνοτρόφους και κτηνιάτρους»

Η κ. Άννα Μυριοφύτου, κτηνοτρόφος από τη Σταυρούπολη, που συγκαταλέγεται σε αυτούς που άσκησαν την προσφυγή, κάνει λόγο για «δικαίωση» που συνοδεύει την ακύρωση της απόφασης, καθώς το διακύβευμα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αποτελεί δικαίωση και για τους κτηνιάτρους, «καθώς κατηγορήθηκαν πολύ άδικα», ενώ επισημαίνει: «είναι κρίμα το γεγονός ότι, λόγω πολιτικών συμφερόντων, μας έβαλαν σε μία διαμάχη απαράδεκτη και οπωσδήποτε κάποιοι θα δυσανασχετήσουν με την εν λόγω εξέλιξη. Κυρίως δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν όσοι ήδη προχώρησαν σε εμβολιασμούς».

Υπέρ της εκρίζωσης η Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΑΜΘ

Στο κείμενο της αίτησης ακύρωσης περιλαμβάνεται η απάντηση του προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΑΜΘ Αχιλλέα Σαχπαζίδη, σε αίτημα διευκρινίσεων του υπουργείου, όπου τάσσεται υπέρ της συνέχισης του προγράμματος εκρίζωσης, καταθέτοντας στοιχεία για την εκτίμηση του επιπολασμού, τον περιορισμό του προβλήματος του συναγελασμού των ζώων Σταυρούπολης και Παρανεστίου και τονίζοντας τις επιπτώσεις του εμβολιασμού τόσο με βάση τη μείωση της εσωτερικής αγοράς, όσο και μεταφέροντας επιφυλάξεις ως προς την καταλληλότητα του εμβολίου REV-1 που προβλέπεται, ενώ μεταφέρονται και οι εκτιμήσεις των κτηνιάτρων της ΠΕ Ξάνθης που δηλώνουν ότι είναι «πολύ κοντά στην εξυγίανση της περιοχής».

Το ζήτημα των 4 θετικών εκτροφών ανησυχεί την Κεντρική Επιτροπή για τη βρουκέλλωση

Ακόμη, περιλαμβάνεται και η ομόφωνη εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής για τη βρουκέλλωση των βοοειδών, που εκφράζει επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εμβολιασμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «η επιλογή του εµβολιασµού είναι µια θεωρητικά εύκολη επιλογή, οι συνέπειες της οποίας όµως µέχρι σήµερα είναι µη αναστρέψιµες και για αυτό το λόγο θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση». Η ίδια η επιτροπή, με αφορμή την άρνηση των 4 από τους 5 ιδιοκτήτες θετικών εκμεταλλεύσεων να επιτρέψουν τη δεύτερη αιμοληψία, τονίζει ότι βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε αυτή την παράνομη ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, αντί να «υποστηρίζεται µια πρακτική που υποβαθµίζει το υγειονοµικό καθεστώς της παραπάνω περιοχής». Για τη δε, περιοχή Παρανεστίου διευκρινίζεται ότι επιτράπηκε να εισέλθει στο πρόγραµµα εμβολιασμών με REV-1 γιατί περιλάµβανε 20 θετικές εκτροφές µε πάνω από το 50% των ζώων της περιοχής να ανήκουν σε αυτές.

Δ. Τέγος: «Αν οι κτηνοτρόφοι τήρησαν τα μέτρα βιοασφάλειας, δε θα μας ‘χτυπήσει πίσω’ η εναλλαγή των προγραμμάτων»

Για τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η απόφαση σε υπηρεσιακό επίπεδο απευθυνθήκαμε στον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Δήμο Τέγο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών για την οζώδη δερματίτιδα (που είναι περίπου στα μισά) θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ οι εμβολιασμοί για τη βρουκέλλωση θα σταματήσουν με την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης. Όπως επεσήμανε, «οπωσδήποτε δεν είναι επιθυμητή η αλλαγή προγραμμάτων, ωστόσο το κατά πόσο θα υπάρχει επίπτωση από την εναλλαγή θα αποτυπωθεί στον εμβολιασμό. Αν οι κτηνοτρόφοι τηρούσαν τα μέτρα βιοασφάλειας, εκτιμώ ότι δε θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα».

Ο ίδιος για μια ακόμη φορά μας μετέφερε ότι η άποψη της υπηρεσίας ως προς την επιλογή προγράμματος για την αντιμετώπιση της βρουκέλλωσης βασίστηκε στην πολιτική της ΕΕ για τη διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγειονομικής ασφάλειας. «Οι περιορισμοί που συνοδεύουν τους εμβολιασμούς μας υποβαθμίζουν υγειονομικά. Η μόλυνση τεσσάρων εκτροφών σε σύνολο 60 αποτυπώνει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επιπολασμού, που δεν δικαιολογεί τέτοια παρέμβαση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά των προσφευγόντων πάντως, δεν αποκλείεται και η διεκδίκηση αποζημίωσης, αν το υπουργείο επιμείνει στην εφαρμογή των προγράμματος εμβολιασμών.

Πίνακας αποτύπωσης από το υπόμνημα της προσφυγής

ΣΥΝΟΛΟ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΓΙΩΝ ΒΟΟΕΙΔ ΩΝ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

 

3042

 

3007

 

35

 

32

 

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…