Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Σείστηκε» η εξέδρα από τις αντεγκλήσεις στο Κέντρο Πολιτισμού

«Σείστηκε» η εξέδρα από τις αντεγκλήσεις στο Κέντρο Πολιτισμού

0

Τη διαδικασία της ανάθεσης, αλλά και της τήρησης της νόμιμης διαδικασίας κατήγγειλε ο Ιπποκράτης Καμαρίδης στο ΔΣ του νομικού προσώπου

 Κόντρα σε υψηλούς τόνους με Λύρατζη. Ως εντεταλμένο «συντεχνιών μηχανικών» που θέλουν να κολλήσουν το έργο παρουσίασε τον Ι. Καμαρίδη ο πρόεδρος του ΚΠ

Κι εκεί που πιστεύαμε ότι θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μελών του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού το πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, που τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση προς έγκριση μαζί με τις αμοιβές των καλλιτεχνών, ο «κακός χαμός» έγινε, με αφορμή την ανάληψη δέσμευσης των 30.000 ευρώ περίπου για την αγορά της νέας εξέδρας του δήμου Ξάνθης. ΟΙ εγκλήσεις και αντεγκλήσεις που έλαβαν χώρα, κυρίως λόγω των ενστάσεων που εκδήλωσε ο Ιπποκράτης Καμαρίδης έκαναν τη συνεδρίαση να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που «ανέβηκε το θερμόμετρο» και κατατέθηκαν σοβαρές κατηγορίες και από τις δύο πλευρές.

Ποιος θα τοποθετεί κάθε χρόνο την εξέδρα;

Ερωτήσεις σχετικά με τις προδιαγραφές και πότε δόθηκε η σχετική ενημέρωση κατέθεσε ο Μιχάλης Ρεκάρης, ενώ στη συνέχεια, ενημερωτικά ο πρόεδρος του ΚΠ Πασχάλης Λύρατζης ενημέρωσε ότι κατατέθηκαν τρεις συνολικά προσφορές, δύο από ξανθιώτες και μία από επαγγελματία της Χρυσούπολης. Ο τελευταίος επελέγη τελικά όχι γιατί είχε τη φθηνότερη προσφορά, αλλά λόγω εμπειρίας μπορούσε να διασφαλίσει καλύτερα τις προδιαγραφές στατικότητας που απαιτούνταν. Όπως πληροφόρησε, η εξέδρα θα είναι δύο διαστάσεων, μία μορφή για τις ανάγκες του καρναβαλιού στην κεντρική πλατεία με τη σκεπή και μία πιο κοντά και χωρίς στέγη για την πλατεία Μητροπόλεως και τις Γιορτές Παλιάς Πόλης. Ο κ. Λύρατζης τόνισε ότι μέσω της νέας εξέδρας το ΚΠ δε θα αναγκάζεται να δανείζεται κάθε χρόνο την εξέδρα της Δράμας, που ναι μεν παρέχεται δωρεάν, αλλά η μεταφορά και η τοποθέτηση κοστίζει περίπου 10.000 ευρώ. Επεσήμανε δε, ότι ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει να στήνει την εξέδρα για φέτος, ώστε να μάθουν οι υπάλληλοι του ΚΠ και στη συνέχεια να μπορούν να τη στήνουν μόνοι τους.

Αυτό ήταν και το πρώτο σημείο που εξανέστη ο κ. Καμαρίδης, ζητώντας τη δέσμευση του προέδρου, όταν δε θα καλείται τα επόμενα χρόνια το νομικό πρόσωπο να πληρώνει εξειδικευμένους εργάτες για να στήνουν την εξέδρα. Ο κ. Λύρατζης απάντησε ότι μόνο του χρόνου στις ΘΛΕ θα εποπτεύσει ο ανάδοχος και στη συνέχεια δε θα χρειάζεται υποστήριξη, παρά μόνο για τις τέντες που απαιτούν ειδική διαδικασία τοποθέτησης. Συμφωνήθηκε πάντως, να κληθούν με έγγραφο οι υπάλληλοι των Τεχνικών Υπηρεσιών και του Πρασίνου, που είναι πιο εξειδικευμένοι για να πάρουν την… τεχνογνωσία της τοποθέτησης.

Προσπάθεια αποφυγής διαγωνισμού κατήγγειλε ο Καμαρίδης

Ο κ. Καμαρίδης απηύθυνε σοβαρές κατηγορίες και για τη διαμόρφωση του κόστους της εξέδρας και αναρωτήθηκε γιατί ζητήθηκαν ξεχωριστά προσφορές για την μεταλλική κατασκευή, τα ξύλινα υλικά και τις τέντες και δεν επελέγη να γίνει ένας συνολικός διαγωνισμός μιας και το ΔΣ πήρε απόφαση συνολικά για την προμήθεια της εξέδρας.

Οι ενστάσεις του κ. Καμαρίδη είχαν σαφή στόχευση, αφού με αυτό τον τρόπο το ΚΠ είχε τη δυνατότητα να προβεί σε απευθείας αναθέσεις, αντί διαγωνισμού. Ο πρόεδρος του απάντησε ότι οι προμήθειες ήταν διαφορετικές και άρα έπρεπε να αναζητηθούν ξεχωριστοί προμηθευτές.

Συντεχνίες μηχανικών είδε πίσω από τις ενστάσεις Καμαρίδη ο Λύρατζης

Ο κ. Καμαρίδης, που ήρθε στη συνεδρίαση «διαβασμένος», όπως δεικτικά σχολίασε ο πρόεδρος, προέβαλε ένσταση και για το λόγο ότι την τεχνική μελέτη των προδιαγραφών υπογράφει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΚΠ και όχι διπλωματούχος μηχανικός, όπως προβλέπει ρητά η νομοθεσία. Ο κ. Λύρατζης προσκόμισε έγγραφα, προκειμένου να αποδείξει τη συνεργασία με μηχανικό των ΤΥ και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτύπωσης των προδιαγραφών, βάσει των υποδείξεων της μηχανικού.

Ωστόσο, ο κ. Λύρατζης προχώρησε παραπέρα, καταγγέλλοντας «συντεχνίες μηχανικών» που βρίσκονται πίσω από τα λεγόμενα του κ. Καμαρίδη, οι οποίες, όπως είπε «κάνουν τα πάντα για να κολλάνε όλα τα έργα».

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο όταν ο κ. Καμαρίδης ζήτησε να μάθει αν έχει προβλεφθεί η διαδικασία αδειοδότησης της τοποθέτησης της εξέδρας, τη στιγμή μάλιστα, που οι δημότες-επαγγελματίες πληρώνουν υπέρογκα πρόστιμα όταν καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους. Ο πρόεδρος, δια μέσω του κ. Καμαρίδη, απάντησε στη «συντεχνία των μηχανικών», αναρωτώμενος γιατί φέτος πρώτη φορά αναρωτήθηκαν για την αδειοδότηση, μιας και ποτέ (!) μέχρι σήμερα δεν ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη και ο Νίκος Ανταμπούφης σχολιάζοντας ότι «αν ο νόμος είναι με τις συντεχνίες οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε», εξηγώντας πως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν δρομολογήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, δεν είναι δικαιολογία για να μην τηρηθεί η νομιμότητα τη φετινή χρονιά. «Η λογική του ή θα το κάνουμε πρόχειρα και μουλωχτά ή δε θα γίνει αν ακολουθήσουμε τη νόμιμη διαδικασία δεν μπορεί να ακολουθηθεί. Πολλά προβλήματα είναι απόρροια αυτής της λογικής. Αν υπάρχουν ευθύνες στη νομική υπηρεσία ή στις τεχνικές υπηρεσίες να αναζητηθούν εκεί», πρόσθεσε ο ίδιος. Πάντως, το κομμάτι των ευθυνών του δήμου, τις καθυστερήσεις και την ολιγωρία, ως προς την ανάγκη ανάληψης ενεργειών για τη δρομολόγηση αρμοδιοτήτων των νομικών προσώπων τις παραδέχθηκε και ο κ. Λύρατζης.

Ο κ. Καμαρίδης ζήτησε και την παρέμβαση επί του θέματος του αντιδημάρχου Δόμησης Ερκάν Κίρατζη, που είναι μέλος του ΔΣ, αλλά ο τελευταίος δεν θέλησε να πάρει τον λόγο.

Λευκό ψήφισαν για την ανάληψη της δέσμευσης οι Καμαρίδης, Ανταμπούφης, Ρεκάρης και το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…