Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

0

Τους θαύμασα!
Πορεία στους δρόμους με τις ελληνικές σημαίες, την φωτογραφία του Αρτέμη Σώρρα και άλλα λάβαρα του ιερού αγώνα τους είδα προχθές. Και θαύμασα τους νεοέλληνες αυτούς που ακόμη πιστεύουν ότι τα χρέη τους θα πληρωθούν από τα 600 δις του μεγάλου αρχηγού που βέβαια ακόμη κρύβεται. Κι όμως, όταν έχεις πίστη, δεν χρειάζεσαι λογική.
Το « πίστευε και μη ερεύνα»  των χριστιανών βρήκε απόλυτη εφαρμογή στους ανθρώπους αυτούς. Πιστεύουν ότι το όποιο τους χρέος θα το πληρώσει ο Σώρρας. Το πότε θα γίνει αυτό, προφανώς δεν τους απασχολεί. Λεπτομέρεια. Κι ας κινδυνεύει το σπίτι τους να εκπλειστηριαστεί, να πάνε φυλακή για τα διογκούμενα χρέη που δεν πληρώνονται.  Τι θα θαυμάσει κανείς σ’  αυτούς τους ανθρώπους. Αφέλεια, πονηριά, ανοησία, παραλογισμό;
Πάντως οφείλουμε να παραδεχτούμε πως ό,τι κι αν προσδοκούν ή πιστεύουν, δεν ενοχλούν κανέναν.
Γ.Δ.


Νύχτα στις γειτονιές
Υπάρχουν γειτονιές στην όμορφη πόλη μας που είναι κατάλληλες να τις περπατήσει κανείς και το… βράδυ. Η νύχτα έχει τις δικές της ομορφιές στα στενά δρομάκια της Παλιάς Πόλης. Στη ησυχία της γειτονιάς, στα στενά γύρω, απολαμβάνει κανείς ακόμη και το χειμώνα το περπάτημα. Έτσι, μακριά από θορύβους και αυτοκίνητα, τριγυρνά κανείς χαζεύοντας χωρίς φόβο, χωρίς έννοιες. Ξεφεύγει ο περιπατητής στους γνωστούς και άγνωστους δρόμους που ανακαλύπτει. Δοκιμάστε το και θα σας αρέσει.
Γ.Δ.


Καρναβαλικό
Νωρίς είναι φέτος οι γιορτές του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Για το λόγο αυτό και ετοιμάζεται πυρετωδώς όλο το υλικό που θα διανεμηθεί, η εξέδρα στην πλατεία και οι διάφορες εκδηλώσεις.
Ήδη όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχει κυκλοφορήσει και διανεμηθεί ένα συνοπτικό πρόγραμμα του Καρναβαλιού μας στα βουλγάρικα και τούρκικα. Περιέχει βασικές πληροφορίες για τα σημαντικά γεγονότα και στόχος είναι η έγκαιρη ενημέρωση και προσέλκυση επισκεπτών.
Γ.Δ.


Ξανθιώτες κοστουμαρισμένοι. Από αριστερά: Κώστας Πετρόπουλος, Άγγελος Γαβριηλίδης, Στέλιος Χατζηπροκοπίου, Τάκης Καρανικολάου, Βασίλης Τζιτζίρογλου (καθιστός) (Αρχείο Τάκη Καρανικολάου)

Ενημέρωση… του Αρχιεπισκόπου
Καινοφανείς επιλογές εκ μέρους του πρωθυπουγού. Ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που βρίσκεται στην επικαιρότητα, αντί των πολιτικών κομμάτων!
Αντί της ενημέρωσης των καθ’ ύλην αρμοδίων στη βουλή και μέσω αυτών της κοινής γνώμης, ενημερώθηκε επιλεκτικά ο αρχιεπίσκοπος. Νέα ήθη, νέες πολιτικές από αριστερούς και άθεους κατά δήλωσίν τους. Ζητούν συναίνεση και συνεργασία από τα κόμματα για το θέμα μεν, χωρίς ενημέρωση δε. Γι’  αυτό και μετά την απόφαση Τσίπρα, η αντιπολίτευση δήλωσε πως αρνείται κάθε μεταγενέστερη πρόσκληση.  Όταν υποβαθμίζεις τα κόμματα και αναβαθμίζεις τους ιερωμένους, πορεύεσαι μ’  αυτούς έστω με ψεύτικες υποσχέσεις.
Γ.Δ.


Ο αριθμός
Ασυμφωνία κι εδώ. Μονίμως οι Έλληνες διαφωνούν για τον αριθμό των συγκεντρώσεων. Πόσοι ήταν, τόσοι, όχι ήταν περισσότεροι. Παλιό το θέμα. Οι διοργανωτές παγίως έδιναν νούμερα μεγάλα, ενώ η αστυνομία μικρότερα. Δύσκολο να συμφωνήσουν.
Έτσι έγινε και τώρα με το συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Οι διοργανωτές μιλούν για ένα πλήθος 400-500.000 ατόμων. Η αστυνομία για 80-100.000 άτομα το πολύ. Διαφορά μεγάλη βέβαια και ποιον να πιστέψεις τελικά.
Τέλος πάντων, το συλλαλητήριο έγινε ειρηνικά, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους, άκουσαν τους ομιλητές και αποχώρησαν χωρίς παρατράγουδα. Βέβαια ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος της εκδήλωσης αλλά ανταπόκριση υπήρξε. Το μήνυμα εστάλη τόσο προς την κυβέρνηση της Ελλάδος όσο και προς αυτή των Σκοπίων.
Γ.Δ.


«Τσακωμοί»
Κι ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα διαγκωνιζόμαστε για το τι θα γίνει τελικά με τους Σκοπιανούς και το όνομα της χώρας τους, υπάρχει μια σοβαρή λεπτομέρεια κι αυτή δεν είναι άλλη από την επίσημα εκφρασμένη άποψη των Σκοπίων. Αντίστοιχη είναι και η θέση της ελληνικής πλευράς. Σιωπή. Κανείς δεν γνωρίζει τι πιστεύει και τι προτείνει η άλλη πλευρά! Διαφωνούν επί ποιου ονόματος;  Δεν υπάρχει επίσημα τουλάχιστον κάποια τοποθέτηση. Μόνον εικασίες και εκτιμήσεις κι αυτό διότι υπάρχει μυστικότητα στις επαφές των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
-Τσακωνόμαστε λοιπόν χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε ακριβώς ο ένας τις απόψεις του άλλου.
Γ.Δ.


Ο Βαρουφάκης ξαναχτυπά
Όσο κι αν θέλει να ξεχάσει το  «μακρινό» πρώτο εξάμηνο του 2015 ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας αλλά οι παλιοί του σύντροφοι Γιάνης Βαρουφάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν τον αφήνουν, φέρνοντας διαρκώς στην επικαιρότητα λεπτομέρειες από τις κρίσιμες εκείνες ημέρες πριν και μετά το δημοψήφισμα. Ο πολύς Γιάνης ήταν για μια ακόμη φορά ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τις επαφές που είχε με τον κ. Τσίπρα εκείνους τους μήνες της λεγόμενης «περήφανης» διαπραγμάτευσης. Αποκάλυψε μία ιδιωτική συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό την ημέρα που έμαθε ότι υποχώρησε και δεσμεύτηκε στους δανειστές για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, χωρίς να συμβουλευτεί  τον ίδιο:  «Του είπα “είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα;” Και μου απάντησε: “Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω”». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι στην πραγματικότητα αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα με πιο σκληρό τρόπο από τη λέξη «ηλίθιος» – όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ποια γνωστή λέξη χρησιμοποίησε…
Με τόση σοβαρότητα, γνώσεις και ευθύνη λοιπόν φαίνεται πως έκανε την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός. Συμφωνώντας σε οικονομικά στοιχεία  που δεν είχε ιδέα τι θα σήμαιναν στο μέλλον (μέτρα, μέτρα…) χωρίς να συμβουλευτεί καν τον αρμόδιο υπουργό του και ελαφρά τη καρδία να θεωρεί ότι θα μπορούσε να τα πάρει μετά πίσω…
Λογικό είναι μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, να έχουμε έναν σχετικό φόβο όταν βλέπουμε ότι διαπραγματεύεται διεθνείς συνθήκες και σχέσεις (Σκοπιανό, Συνθήκη της Λωζάννης) της χώρας. Αν το κάνει με την ίδια ελαφρότητα, τότε αλίμονό μας…


Το συλλαλητήριο
Αδιαμφισβήτητα και ήταν επιτυχημένο από πλευράς συμμετοχής το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Αδιαμφισβήτητα και προκάλεσε «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου και γενικότερο προβληματισμό αφού κατέδειξε ότι ο εθνικισμός που καλύπτεται πίσω από τον πατριωτισμό έχει ακροατήριο και στην παγίδα πέφτουν όχι απαραίτητα ακραία στοιχεία αλλά και από άλλους χώρους. Έτσι διάφορες εξάρσεις πατριωτισμού που σε τίποτε δεν διαφέρουν μ’ αυτά που κάνουν στα Σκόπια. Είδαμε τους …Μακεδονομάχους πάνω σε άλογα έτοιμους να ορμήσουν στην μάχη και τον Μητροπολίτη Άνθιμο να σηκώνει το λάβαρο της …επανάστασης!
Αναρωτιέμαι σε τι ωφελούν όλα αυτά; Δηλαδή έγινε ένα συλλαλητήριο για να βροντοφωνάξουν ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δηλαδή το αυταπόδεικτο ιστορικά;
Μ.Ξ.


Αν απλά …χαμογελούσαμε ειρωνικά
Αντιπαραθέτω την εισαγωγή από το άρθρο του Χρήστου Γιανναρά με τίτλο: Το «σκοπιανό» και η «Εθνική Ελλάδος». Γράφει: «Η λιγότερο αποτελεσματική στάση σε μια, οποιαδήποτε, πολιτική διένεξη ή αντιπαλότητα είναι να παίρνεις στα σοβαρά το μη σοβαρό, το γελοίο. Σκεφθείτε, τριάντα χρόνια τώρα, τις ελλαδικές κυβερνήσεις, τα κόμματα, τις οργανώσεις των «ευαίσθητων» πατριωτών, επιχώριων ή αποδήμων: Αν, ακούγοντας τα παραληρήματα των Σκοπιανών και βλέποντας το άστρο της Βεργίνας στη σημαία τους ή το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου στην κεντρική τους πλατεία, απλώς χαμογελούσαν ειρωνικά. Αν σχολίαζαν αυτά τα καμώματα με τη συγκατάβαση που οφείλουμε σε τερατολογήματα νηπίων – με μία μόνο φράση: «Περίεργο, ο Μεγαλέξανδρος πέθανε 323 χρόνια προ Χριστού και τα πρώτα σλαβικά φύλα φτάνουν στα Βαλκάνια εννέα αιώνες αργότερα (αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα). Σε ποιους φοβερούς καταψύκτες φυλάχτηκε τόσο σπέρμα του Μεγαλέξανδρου, ώστε να μας προκύψει, τόσους αιώνες μετά, ένας λαός αυθεντικών Μακεδόνων Σκοπιανών; Αντί να χαμογελάσουμε συγκαταβατικά για τη σκοπιανή αρλούμπα, εισπράξαμε την παιδαριωδία σαν απειλή, πανικοβληθήκαμε».
Ιδού το λάθος μας!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …