Δυο λόγια
Η διαδρομή μου με οδήγησε προχθές μπροστά στα Νεκροταφεία των Εβραίων της Ξάνθης. Κοντοστάθηκα, περιεργάστηκα το χώρο, τους τάφους και δεν το κρύβω πως μια θλίψη με διαπέρασε ενθυμούμενος το δράμα που έζησαν και οι συμπολίτες μας Εβραίοι. Επιστρέφοντας, ανέτρεξα στο αρχείο μου και σας μεταφέρω ένα απόσπασμα για την παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που κυριολεκτικά αφανίστηκε στις διώξεις του Χίτλερ στο Ολοκαύτωμα.
Γ.Δ.
Δυο λόγια ΙΙ
Η γνώση της Ιστορίας δεν είναι μόνον πλούτος. Είναι και επαφή. Σε μεταφέρει, παρά τα χρόνια που πέρασαν, πιο κοντά στα γεγονότα. Ιδού μια μικρή λεπτομέρεια από όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη.
-«Περισσότερο γνωστή είναι η ιστορία της καταστροφής, ή «αποδόμησης» όπως αναφέρει ο επιμελητής της ενότητας της έκθεσης, του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης, έκτασης 298 στρεμμάτων (στην περιοχή που εκτείνεται σήμερα το campus του ΑΠΘ). Ήταν το μεγαλύτερο εβραϊκό νεκροταφείο στην Ευρώπη, με 300.000 τάφους. Ισοπεδώθηκε κατά το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 1942 ως τον Απρίλιο του 1943. Η καταστροφή του νεκροταφείου έγινε μεν με διαταγή της γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης, είχε προηγηθεί όμως εισήγηση Ελλήνων δημόσιων λειτουργών. Τα οικοδομικά υλικά που προέκυψαν από την ισοπέδωση, όπως τούβλα, πλάκες και μάρμαρα χιλιάδων τάφων χρησιμοποιήθηκαν τα επόμενα χρόνια για την κατασκευή δημόσιων κτιρίων και ναών, ως και την ανάπλαση πλατειών και δρόμων. Η «μεγάλη συγγνώμη» της Θεσσαλονίκης ήρθε 72 χρόνια αργότερα, με την κατασκευή μνημείου στον ίδιο χώρο από τη διοίκηση Μπουτάρη.»
Γ.Δ.
Θα το βρει μπροστά της
Η κυβέρνηση δια του υπουργού Παιδείας έφερε στην επιφάνεια το θέμα της εκλογής μουφτή, ο Ερντογάν αρχιμουφτή και έτσι άνοιξε μια υπόθεση στα καλά καθούμενα. Στην οποία υπόθεση εξισώνεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον αρχιμουφτή, παρότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία της Λωζάννης. Κι αν προς το παρόν το θέμα «πήγε πίσω», υπάρχουν φόβοι ότι θα ξαναβγεί στην επιφάνεια η ιστορία της εκλογής Μουφτή και τότε θα πρέπει να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα για κάποιους που βιάζονται αλλά και ανακινούν θέματα που δεν γνωρίζουν καλά.
Γ.Δ.
Μία εκδήλωση
Μία όμορφη, ζεστή και φιλόξενη εκδήλωση πραγματοποίησε την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τοξοτών. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και η πρόεδρος κυρία Καρασακαλίδου επικεφαλής, φιλοξένησαν και «τσίκνησαν» μαζί με τα μέλη, τους φίλους και τους κατοίκους, προφέροντάς τους μεζέδες συνοδεία ποτών, σαν προεόρτια της Πρωτοχρονιάς και βέβαια ανάλογης μουσικής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του δήμου Τοπείρου. Τα μέλη του Συλλόγου εργαζόμενα συλλογικά, άλλοι στο ψήσιμο, το σερβίρισμα και την υποδοχή, εξυπηρέτησαν τους επισκέπτες στον αύλειο χώρο του συλλόγου όπου είχαν στρωθεί και τα τραπέζια. Ανάμεσα στους επισκέπτες ο δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελένη Πολυχρονιάδου, ο Γιάννης Σπυριδόπουλος, ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου και άλλα μέλη, φίλοι και χωριανοί κάθε ηλικίας.
Το όμορφο γλέντι τελείωσε το απόγευμα, αφήνοντας όλους ικανοποιημένους.
Γ.Δ.
Δηλώσεις
Για να γελάσουμε, με θλίψη βέβαια, για τη σταθερότητα των απόψεων και των δηλώσεων πολιτικών. Ιδού ένα διαχρονικό παράδειγμα που όλο πέφτει στη φωτιά και ποτέ δεν καίγεται.
Πάνος Καμμένος (Πρόεδρος ΑΝΕΛ) 2013: «Ούτε νεκρός δεν συνεργάζομαι με κόμμα που να στηρίζει το μνημόνιο», 2014: «Αν η κυβέρνηση θίξει τα εθνικά συμφέροντα στη Θράκη θα τη ρίξω». 2015: «Εάν έρθει μνημόνιο θα φύγω από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και την πολιτική». 2016: «Θα έριχνα την κυβέρνηση αν υπήρχε ρήξη με την εκκλησία». 2016: «Να παραιτηθεί ο Μουζάλας δεν κάνω βήμα πίσω». 2017: «Δεν θα συναινέσω ποτέ στη χρήση του όρου Μακεδονία».
Γ.Δ.
Επιστρέψαμε
Νάμαστε λοιπόν όλοι μαζί και τη νέα χρονιά. Περάσαμε τις γιορτινές ημέρες οικογενειακά, με φίλους και συγγενείς, με τον παππού και τη γιαγιά. Ημέρες ανθρωπιάς, αγάπης και σύσφιξης σχέσεων που τις βοηθούν τα δώρα, οι αργίες, οι επισκέψεις, οι ευχές που ανταλλάσσονται. Είναι οι γιορτές από τις σοβαρές αιτίες οι άνθρωποι ν’ αφήσουν πίσω γκρίνιες, στεναχώριες, προβλήματα διάφορα και να ξεχαστούν μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια σε πιο ευχάριστες στιγμές οικογενειακής αρμονίας.
Έτσι, άλλος δύσκολα, άλλος πιο εύκολα, πέρασαν και οι φετινές γιορτές και πλέον ξεφυλλίζουμε το ημερολόγιο του 2018. Που όλοι ευχόμαστε να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα «σκοτεινά» χρόνια…
Γ.Δ.
Έφυγε στα 79 του ο Βίκτωρ Νέτας
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών άφησε την περασμένη εβδομάδα ο δημοσιογράφος Βίκτωρ Νέτας. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Την περίοδο της χούντας εκτοπίστηκε ως «επικίνδυνος δια την δημοσίαν τάξιν και την εθνικής ασφάλειαν». Από το 1981 ως το 1989 ήταν προϊστάμενος του Τμήματος Ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, θέση από την οποία συνέβαλε στην ανάδειξη πολλών νέων δημοσιογράφων που κυριάρχησαν στη συνέχεια στο μιντιακό τοπίο της χώρας. Εργάστηκε επίσης σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, όπως στα «ΝΕΑ», στο «Βήμα» και την «Ελευθεροτυπία».
Υπήρξε ένας συνεπής αγωνιστής για τη Δημοκρατία, είχε έρθει στην Ξάνθη αρκετές φορές και υπήρξε φίλος και συνεργάτης του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή.
Γ.Δ.
Αυξήθηκε το δημόσιο κατά 64,75% σε δύο χρόνια!
Η ετήσια έκθεση από την ΕΡΓΑΝΗ αποκαλύπτει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο φιλοκυβερνητικό κράτος που χτίζεται σιγά-σιγά. Με 290 περισσότερους κρατικούς φορείς σε σχέση με το 2015, όπου προσλαμβάνεται προσωπικό με σχέση εξαρτημένης εργασίας… ιδιωτικού δικαίου, η κυβέρνηση με πρόσχημα τη μείωση της ανεργίας, οικοδομεί ένα Σοβιετικού τύπου Κράτος. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και την ετήσια έκθεση της ΕΡΓΑΝΗ για την πορεία της απασχόλησης, κατά την διετία Οκτώβριος 2015- Οκτώβριος 2017 και δείχνουν ότι:
-οι φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αυξήθηκαν κατά 64,75% μέσα στην διετία 2015-2017.
– τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (πλην των ΟΤΑ) αυξήθηκαν σε 1.211 το 2017, έναντι 1.068 που ήταν το 2015 (αύξηση κατά 143 ή σε ποσοστό 13,39%)
– συνολικά, κρατικοί φορείς και ΝΠΔΔ έγιναν κατά 290 περισσότερες ή, ως ποσοστό, αυξήθηκαν κατά 22,4%.
Κι αυτό το νέο κράτος χτίζεται με υλικά από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου ιδιωτικού τομέα, από τις κατασχέσεις περιουσιών και λογαριασμών των αγρίως φορολογούμενων Ελλήνων…
Η Ευχούπολη
Έπεσε αυλαία για την Ευχούπολη την τελευταία μέρα του 2017 και σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού κ. Λύρατζη σημείωσε επιτυχία, γεγονός ενθαρρυντικό για την περαιτέρω λειτουργία της. Σίγουρα έδωσε ένα Χριστουγεννιάτικο τόνο και χρώμα στο κέντρο της πόλης και είχε μια ικανοποιητική επισκεψιμότητα από παιδιά. Αλλά ας μη τα παραλέμε …Χρειάζεται πολύ δουλειά, πολλές ιδέες αλλά και αρκετό χρήμα για να στεριώσει πολύ δε περισσότερο να φτάσει με αξιώσεις να ανταγωνίζεται την Ονειρούπολη της Δράμας που πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς τα Χριστούγεννα στην περιφέρειά μας και όχι μόνο.
Μια ευχή λοιπόν για την Ευχούπολη… και του χρόνου καλύτερα!
Μ.Ξ.