Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Ιανουρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Ιανουρίου 2018

0

Χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση
Ακούστηκε σε πηγαδάκια κατά την απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας από συνδικαλιστές και προφανώς αυτοί γνωρίζουν καλύτερα. Λέγαν λοιπόν μεταξύ τους πως η κυβέρνηση μετά από τις αποφάσεις της για μειώσεις μισθών, συντάξεων και παρέμβαση στο θέμα των απεργιών, έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Να μείνει ουσιαστικά χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Κι αυτοί οι λίγοι που υπήρχαν σαν μαγιά έχουν μειωθεί. Έτσι οι λίγοι έγιναν ελάχιστοι, όχι μόνον στον ιδιωτικό τομέα αλλά πλέον και στο δημόσιο. Κι είναι όντως από τα παράδοξα της πολιτικής σκηνής, μια κυβέρνηση να μην έχει συμμετοχή και εκπροσώπηση σε Συλλόγους, Σωματεία και εν γένει μαζικούς και κοινωνικούς χώρους.
Γ.Δ.


Κρίνονται
Οι δημόσιοι άνδρες και γυναίκες είτε το επιθυμούν είτε όχι, βρίσκονται στη δημόσια κριτική. Ο δημόσιος λόγος των ανθρώπων αυτών, η δημόσια πράξη, τίθεται αυτομάτως υπό την κρίση όλων. Θετικά ή αρνητικά, αυτό είναι άσχετο. Το φερόμενο αξίωμα είναι εκείνο που δημιουργεί την αυτόματη κριτική. Η θέση, το πόστο όπως λέει ο λαός μας, κρίνεται, και ο εκφερόμενος λόγος τίθεται αμέσως στο μικροσκόπιο. Οι δημόσιοι άνδρες (και γυναίκες βέβαια) οφείλουν να μη δυσανασχετούν με την δημόσια κριτική προς αυτούς.
Η οποία ενίοτε είναι σκληρή και αποκαλυπτική για τις πράξεις τους. Σ’ ένα δημοκρατικό κράτος που ισχύουν οι λειτουργίες των θεσμών, αυτό είναι απαραίτητο. Άρα οι επικεφαλής  κρίνονται κι αυτοί, ο λαός έχει υποχρέωση να μάθει τι συμβαίνει και ανάλογα να συμπεριφερθεί. Αν αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές δεν τις αποδέχονται οι δημόσιοι άνδρες, ήταν προτιμότερο γι’αυτούς να μένουν σπιτάκι τους…
Γ.Δ.


Απομακρύνσεις
Άφεριμ λοιπόν. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ξάνθης απομάκρυνε χθες τέσσερα αυτοκίνητα από διάφορα σημεία της πόλης. Γεγονός που σημαίνει πως το πρόγραμμα απομάκρυνσης παλιών αυτοκινήτων ή αυτοκινήτων χωρίς πινακίδες πως βρίσκεται σε ισχύ από το δήμο μας και δεν έχει ατονήσει. Σταδιακά επομένως θα απομακρυνθούν όλα όσα πρέπει διότι καταλαμβάνουν χώρους πάρκινγκ αλλά βρωμίζουν και υποβαθμίζουν την γύρω περιοχή. Περιμένουμε δε νέα ενημέρωση από τον Σ. Παυλίδη για νέες περισσότερες απομακρύνσεις αυτοκινήτων κ.α.
Γ.Δ.


Νεαρή Ξανθιώτισσα ποζάρει μπροστά στο σιντριβάνι της πλατείας Ελευθερίας. Πίσω αριστερά η επιχείρηση ξυλείας Γ. Τουρατζή (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Να επισκευαστούν
Πριν καιρό, ο δήμος Ξάνθης τοποθέτησε σε διάφορα σημεία της πόλης όμορφες κατασκευές για την τοποθέτηση των διαφόρων ανακοινώσεων, γνωστοποιήσεων, κηδειών, μνημόσυνων κλπ. Έτσι, είπαμε η αντιαισθητική συνήθεια της τοποθέτησης των ανακοινώσεων αυτών στις κολόνες ότι θα σταματήσει όπως και έγινε.
Εδώ και λίγο καιρό όμως έχουμε παρατηρήσει μετά λύπης μας πως αρκετά πλαστικά μέρη των κατασκευών αυτών, άγνωστοι τα έχουν σπάσει.  Πρόκειται για την ελληνική συνήθεια να καταστρέφουν οι νεοέλληνες ότι είναι δημόσιο ή δημοτικό. Το φαινόμενο το βλέπουμε στις παιδικές χαρές κι αλλού.
Αυτά λοιπόν τα πλαστικά πλαίσια, οφείλει ο δήμος να τα αντικαταστήσει όπου είναι σπασμένα για να συνεχίζουν να επιτελούν το σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκαν.
Γ.Δ.


Οι βλάβες
Αναπόφευκτες οι βλάβες. Τόσο σε δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος, αποχέτευσης ή αλλού.  Κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί πως οι βλάβες είναι μια υπόθεση που ξαφνικά παρουσιάζονται και γίνονται αιτία ταλαιπωρίας των κατοίκων. Όπως είπαμε, βλάβες είναι και οι αιτίες πολλές. Μέσα στην όλη ένταση, παράπονα και πιθανές διαμαρτυρίες, εκείνο που πρέπει να γίνεται είναι η υπεύθυνη ενημέρωση. Κάποιος λοιπόν από την Υπηρεσία που έγινε η βλάβη να είναι εκεί και ν’απαντά υπεύθυνα στους ανησυχούντες πολίτες. Το φαινόμενο να «κατεβαίνει» το τηλέφωνο για τις βλάβες είναι προσβλητικό και υποτιμητικό προς τους πελάτες της υπηρεσίας ή Οργανισμού.
Ας τα’ χουν υπόψιν τους αυτά οι διάφοροι διευθύνοντες και προϊστάμενοι.
Γ.Δ.


Περνάει κρίση
Γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα στη χώρα μας περνάει μια μεγάλη κρίση. Τόσο στον ιδιωτικό τομέα (κυρίως), όσο και στον δημόσιο. Οι αιτίες της κατάληξης αυτής είναι πολλές και οι περισσότερες εντοπίζονται στους ίδιους τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές τους. Οι οποίοι είχαν χάσει το μέτρο, κυρίως των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου. Κήρυξη απεργιών χωρίς σοβαρούς λόγους και αιτίες. Πρότασσαν τις οικονομικές διεκδικήσεις, οι ηγεσίες τους βρίσκονταν σε συναλλαγή με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, ασχολήθηκαν οι ηγεσίες τους με την πολιτική απ’ όπου αντλούσαν δύναμη για την εξυπηρέτηση συντεχνιακών αιτημάτων, πάντα οικονομικού περιεχομένου.
Σταδιακά, υπονόμευσαν οι συνδικαλιστές αυτοί το κύρος τους, καθιστάμενοι όργανα υπουργών. Χάθηκε η σωστή και σοβαρή εκπροσώπηση με αποτέλεσμα να μειωθεί η εμπιστοσύνη προς τα Συνδικαλιστικά όργανα και τους εκπροσώπους. Σήμερα δε που αλλάζει επί το αυστηρότερο  η υλοποίηση μιας απεργίας, τα πράγματα στον συνδικαλιστικό χώρο των εργαζομένων θα γίνουν ακόμη χειρότερα, μέχρι που μέσω της αυτοκάθαρσης θα υπάρξουν νέα πρόσωπα, με νέες ιδέες για έναν πραγματικό και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό των εργαζομένων.
Γ.Δ.


Διαπίστωση
Ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος ήταν ειλικρινής μεν, αλλά δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά. Δήλωσε δημόσια την αλήθεια. Και είπε ο άνθρωπος κάτι που γνωρίζουμε όλοι αλλά ξεχνούν όσοι κυβερνούν διαχρονικά αυτήν τη χώρα. Είπε λοιπόν ο Περιφερειάρχης ότι η Περιφέρειά μας είναι η τελευταία στη χώρα. Και εννοεί βέβαια ότι βρισκόμαστε στον πάτο από απόψεως οικονομικής, κυρίως, κοινωνικής, υποδομών, ανεργίας, καταθέσεων και εν γένει εισοδημάτων. Το ότι είμαστε στη θέση αυτή, το γνωρίζουμε. Διότι χρόνια την κατέχουμε δυστυχώς, και όπως όλα δείχνουν μάλλον θα είμαστε στον πάτο για χρόνια ακόμη.
Έγινε είναι αλήθεια μια οργανωμένη σημαντική προσπάθεια μετά τη Μεταπολίτευση, η οποία απέδωσε αρκετά και δημιούργησε μια αναπτυξιακή ώθηση. Δυστυχώς όλη αυτή η προσπάθεια δεν είχε διάρκεια. Ακολούθησε η οικονομική κρίση η οποία κυριολεκτικά αποβιομηχάνισε την Θράκη. Έτσι, το στήριγμα έφυγε και η οικονομική ευμάρεια κατέρρευσε. Σήμερα η Θράκη κυρίως, βιώνει μια αυξημένη ανεργία, χαμηλές ελπίδες για νέες επενδύσεις και με πρωτογενή τομέα που δεν του δίνεται η ευκαιρία να διαθέσει τα προϊόντα του σε βιομηχανίες επεξεργασίας αυτών.  Από την άλλη οι δημόσιες επενδύσεις χρόνο τον χρόνο μειώνονται, ιδιωτικές δεν γίνονται και το δράμα συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει εμφανές διέξοδο αυτής της αρνητικής εικόνας. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη και λειτουργούν βιομηχανικές επιχειρήσεις στο νομό μας. Ευτυχώς…
Γ.Δ.


Σήμερα κρίνεται η τύχη της ΣΕΚΑΠ
Αγωνία και λαχτάρα σήμερα για τους εργαζόμενους στη ΣΕΚΑΠ και όχι μόνο. Σήμερα στην Κομοτηνή συζητείται η κύρια αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων και αν γίνει δεκτή τότε η εταιρεία θα πάρει παράταση ζωής μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής της στο ΣτΕ. Κατά συνέπεια είναι μια πολύ κρίσιμη απόφαση γιατί αν γίνει δεκτή θα σταματήσει από το τελωνείο το μπλοκάρισμα των προϊόντων και θα συνεχίσει η κυκλοφορία τους στην εγχώρια αγορά. Αν όμως όχι τότε η ΣΕΚΑΠ κινδυνεύει με «ξαφνικό θάνατο». Το πρόστιμο έχει φτάσει στα 44 εκ. ευρώ και όπως έχει δηλώσει η διοίκηση και ο ιδιοκτήτης Ιβάν Σαββίδης δεν μπορεί να το πληρώσει. Ανεξάρτητα από τι θα αποφασίσει το Διοικητικό Εφετείο είναι φανερό ότι υπάρχει και πολιτική στήριξη και κοινωνική προς της ΣΕΚΑΠ. Μάλιστα αίσθηση προκαλεί η άποψη του βουλευτή κ. Στογιαννίδη που εξέφρασε προχθές στην εκδήλωση κοπής πίτας του ΕΒΕ πως είναι άδικο να πληρώσει η τωρινή διοίκηση της ΣΕΚΑΠ το πρόστιμο που επιβλήθηκε για παραβάσεις του 2009 και ότι θα πρέπει να το πληρώσει τη τότε διοίκηση. Μόνο που το παράδοξο είναι ότι η τότε διοίκηση αθωώθηκε στο ποινικό!
Εν αναμονή λοιπόν …
Μ.Ξ.


Νηπιαγωγοί με πιστοποίηση στην τουρκική γλώσσα για το πιλοτικό πρόγραμμα
Είπαν και το’ καν με το πιλοτικό πρόγραμμα στα νηπιαγωγεία μουσουλμανοπαίδων. Είπαν πως το πρόγραμμα έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν  και να ενταχθούν στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα γι αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία και δεύτερης νηπιαγωγού που θα τα μιλά στην μητρική τους γλώσσα. Όταν προκλήθηκαν αντιδράσεις ότι αυτό είναι ένα τερτίπι για να ξεκινήσουν πιλοτικά τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία με την τουρκική γλώσσα πήγαν να το μπερδέψουν ότι  η μητρική γλώσσα δεν αφορά μόνο την τουρκική αλλά και την πομακική και την ρομανί. Κάποιοι έκαναν «πονηρές» δηλώσεις του τύπου «εννοούμε γραπτές γλώσσες και όχι προφορικές» για να αποκλείσουν την πομακική και την ρομανί. Όμως όσο κι αν κάποιοι θέλουν να μας μπερδέψουν τα πράγματα τα ξεκαθαρίζει η προκήρυξη για την πρόσληψη νηπιαγωγών καθώς όπως μάθαμε ζητούν νηπιαγωγό με πιστοποίηση στην τουρκική γλώσσα. Πλέον όλα είναι ξεκάθαρα!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …