Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

0

Η περιοδεία της Ντόρας
Θετικά μόνον μπορεί ν’ αξιολογηθεί η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην περιοχή μας. Η Ντόρα με την έντονη προσωπικότητα, την πολιτική πείρα αλλά και τις γνωριμίες στην περιοχή μας, ήταν σίγουρο ότι γνώριζε που βρισκόταν. Εξάλλου η αποδοχή της από τους περισσότερους ήταν δεδομένη.
Από την άλλη είχε την ευκαιρία να έλθει σε επαφή με παλιά και νέα στελέχη. Να γνωρίσει, ν΄ ακούσει, να σχηματίσει γνώμη προσωπική και όλα αυτά να τα μεταφέρει στο κέντρο των αποφάσεων. Αυτή όμως η περιοδεία της Ντόρας δημιούργησε μία παράπλευρη παραφιλολογία εκτιμήσεων, σχολίων, συμπερασμάτων και αυθαίρετης ονοματολογίας υποψηφίων.
Ας είμαστε σοβαροί όμως. Ο μόνος σίγουρος υποψήφιος είναι ο Αλεξ. Κοντός εάν και εφόσον το θελήσει ο ίδιος. Ως προς τα υπόλοιπα ονόματα, η λογική λέει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι μέχρι την επίσημη ανακοίνωση πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν.
Έτσι, εν δυνάμει υποψήφιοι, ο καθένας με τα υπέρ του είναι οι Δημήτρης, Σαλτούρος, Σπύρος Τσιλιγγίρης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Τουρκές Χατζημεμής, Μουτζαχήντ Ντουκιαντζή, Χατζηγκενέ Ιρφάν και Μουσταφά Αγγά.
Γ.Δ.


Οι άκαπνοι ρίχνουν τη λάσπη
Το φαινόμενο άρχισε ήδη να εμφανίζεται παρότι ακόμη αργεί η προεκλογική περίοδος. Και βέβαια για τους λασπολόγους λίγη σημασία έχει αυτό. Αυτούς τους ενδιαφέρει η λασπολογία με κάθε τρόπο. Λάσπη στον ανεμιστήρα όπως λέγεται.  Ο στόχος αρκεί να υλοποιείται.  Θύματα αυτής της τακτικής όσοι δεν ενδίδουν, όσοι δεν εκβιάζονται, όσοι διατηρούν ακέραιη την υπερηφάνεια τους, την ανεξάρτητη γνώμη τους και την καθαρή πορεία στην κοινωνία και τον επαγγελματικό τους στίβο.
Έτσι, οι άκαπνοι και αντικοινωνικοί, οι μικρόνοες και οι μίζεροι, εκτοξεύουν τη χολή τους προς αυτούς που ζηλεύουν για την επιτυχία τους, οικογενειακή και επαγγελματική, φθονούν τη διάθεσή τους να προσφέρουν στην κοινωνία, στον τόπο, την πατρίδα.
Όμως ματαιοπονούν. Τελικά στη μάχη του καλού έναντι του κακού, υπερισχύει το καλό. Και οι λασπολόγοι κρύβονται τότε στα σκοτεινά τούνελ της μίζερης ζωή τους, χωρίς φίλους, χωρίς φως, χωρίς αγάπη…
Γ.Δ.


Τάδε έφη Θάτσερ
Η πρωθυπουργός της Αγγλίας για πολλούς ήταν αυτή που με τις αποφάσεις της βοήθησε τη Μεγάλη Βρετανία να ξεπεράσει τις τεράστιες δυσκολίες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξή της. Για άλλους ήταν μια σκληρή πρωθυπουργός που ήρθε σε σύγκρουση με τα εργατικά συνδικάτα. Αυτή λοιπόν η πρωθυπουργός που έμεινε στην ιστορία του νησιού είπε: «Καλός είναι ο Σοσιαλισμός μέχρι να τελειώσουν τα χρήματα των άλλων».
-Συμπέρασμα: Τα χρήματα των Ελλήνων προ πολλού έχουν τελειώσει…
Γ.Δ.


Αγιασμός για την θεμελίωση του Ιερού ναού του Αγ. Τρύφωνος στην οδό Λαχανοκήπων στον Κασκανέ το 1955. Διακρίνεται από αριστερά ο Μητροπολίτης Αντώνιος, ο ιερέας Γεώργιος Ναουμίδης και ο ψάλτης Ιωάννης Καλαϊτζής

Θα μας τρελάνουν στο τέλος!
Ευτυχώς ο κ. Γαβρόγλου βρήκε τον τρόπο να συνδράμει τις άπορες οικογένειες. Αν δεν υπάρχουν σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό δεν θα καλούνται να επωμιστούν οι οικογένειες το κόστος. Μάλιστα η οπισθοδρομική αυτή απόφαση σερβίρεται με μανδύα κοινωνικού προστατευτισμού και πολλά κροκοδείλια δάκρυα και έμμεσα υπονοούμενα για παιδιά που ζήλευαν και επιβαρύνονταν ψυχολογικά επειδή δεν μπορούσαν να συμμετέχουν. Πονάει δόντι; Κόβει κεφάλι. Βρέθηκε η λύση στο κοινωνικό πρόβλημα…  Οικονομική κρίση; Κόψτε τις εκδρομές στο εξωτερικό. Και έτσι βρέθηκε λύση στο πρόβλημα…
Πραγματικά δεν ξέρει κανείς τι να πει. Σε ξεπερνά η σκέψη αυτών των ανθρώπων. Κάθε φορά θεωρείς ότι τα έχεις δει όλα, αλλά εκείνοι δεν σταματούν να σε εκπλήσσουν αρνητικά. Τι να πεις; Είναι τόσο χοντροειδή αυτά που γίνονται που πραγματικά οι λέξεις περιττεύουν. Αυτός ο ανεκδιήγητος υπουργός Παιδείας, θα καταφέρει να αναδείξει ακόμα και τον Φίλη ως… σώφρονα. Τόσο ακόμα χειρότερος και από εκείνον είναι ως υπουργός Παιδείας…
Αλλά υπάρχει κάτι άλλο ακατανόητο. Ο κοινωνικός μανδύας προστασίας του… κουμπαρά και της… ψυχολογίας των άπορων οικογενειών, πώς είναι δυνατό να περιλαμβάνει και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια; Είναι δυνατό να απαγορεύει τις εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό από τα ιδιωτικά σχολεία; Έχει απασφαλίσει εντελώς ο κ. Γαβρόγλου; Είναι με τα καλά του ο άνθρωπος; Πάει θα τρελαθούμε εντελώς…
Δ.Π.


Άλλος ο στόχος
«Όλα είναι σχεδιασμένα, προγραμματισμένα και μεθοδευμένα. Ακόμη και η επιλογή του χρόνου να βγει στην επικαιρότητα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.»
Η συζήτηση στο γνωστό κεντρικό καφέ με τη γνωστή παρέα. Στο λόγο του αιρετικού που μόλις ακούστηκε, τέθηκε μία ερώτηση: «Καλά, γιατί αυτή η μεθόδευση; Ποιος ο στόχος;»
Και απαντάει ο φίλος μας: «Τα προαπαιτούμενα φίλοι μου. αυτά και μόνον. Να μην ασχολείται κανείς μ’ αυτά αλλά με τους Σκοπιανούς, το όνομα που θα δοθεί και άλλα τέτοια για το θέμα αυτό. Κι έτσι, θα ψηφιστούν όλα από τη βουλή χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Παρότι πρόκειται για σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, όλα σ’ ένα πακέτο. Άλλος είναι ο στόχος».
Τον κοίταξαν όλοι σιωπηλοί και μάλλον συμφώνησαν με την άποψή του…
Γ.Δ.


Ευχαριστούμε για τις ευχές
Θεωρώ υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς τους δεκάδες φίλους, συγγενείς και συνεργάτες που μου ευχήθηκαν για την ονομαστική μου εορτή.  Αποτελεί ξεχωριστή τιμή αλλά και συγκίνηση και οφείλω να το επισημάνω από την ανθρώπινή του πλευρά. Κι αυτό διότι στη ζωή μετρούν πολύ περισσότερο κάποια άλλα πράγματα.
Γ.Δ.


Μνήμη Στέφανου  Ιωαννίδη
Η Εφημερίδα μας εξασφάλισε και θα δημοσιεύσει τρία ενδιαφέροντα κείμενα του μεγάλου πνευματικού δημιουργού Στέφανου Ιωαννίδη, γέννημα-θρέμμα της Ξάνθης.
Πρόκειται για κείμενα που έγραψε ο Στέφανος Ιωαννίδης και τα προόριζε για δημοσίευση. Η ασθένειά του και ο θάνατός του αργότερα, «άφησαν πίσω» τα κείμενα αυτά. Τα οποία όμως ανέσυρε από τα συρτάρια η σύζυγός του Αθηνά, η οποία και μας τα εμπιστεύτηκε προς δημοσίευση.  Σαν ένα φιλολογικό, μικρό μνημόσυνο του ανθρώπου που άνοιξε το δρόμο στην Ξάνθη για την πνευματική δημιουργία.
Η εμπιστοσύνη για τη δημοσίευση των τριών αυτών κειμένων,  πάντα γύρω από την Ξάνθη βέβαια, αποτελεί τιμή για την εφημερίδα μας κι ευχαριστούμε την κυρία Αθηνά Ιωαννίδου ιδιαίτερα.
Γ.Δ.


Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις
Με προειδοποιητικές στάσεις εργασίας από Δευτέρα ετοιμάζονται να αντιδράσουν Δάσκαλοι και Καθηγητές ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που τους υποχρεώνει να δουλεύουν μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα (δηλαδή 6ωρο) και να παραμένουν στα σχολεία αφού τελειώσουν το διδακτικό τους ωράριο κάνοντας άλλες εργασίες διοικητικού χαρακτήρα. Στα «κάγκελα» οι συνδικαλιστές γιατί λένε ότι αυτά είναι μνημονιακές υποχρεώσεις και βρίσκουν χίλιες δυο δικαιολογίες όπως για παράδειγμα ότι δεν έχουν γραφεία και συρτάρια(!) για να πείσουν ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί. Και το περίεργο είναι ότι δεν πρόκειται για νέο νόμο αλλά για ένα νόμο του 1985 που ίσχυε αλλά όπως αποδείχθηκε δεν εφαρμόζονταν. Και να θυμίσω ότι το 1985 δεν υπήρχαν μνημόνια!
Όπως να θυμίσω ότι οι εκπαιδευτικοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι και όπως όλοι πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο ωράριο το οποίο θα πρέπει να τηρούν είτε αφορά διδακτικές ώρες είτε άλλου χαρακτήρα. Κι ας μην το παρακάνουν γιατί θα βρουν απέναντί τους την κοινωνία καθόσον έχουν καταχραστεί πολλές φορές την εύνοιά της στον κλάδο τους. Να θυμηθούμε για παράδειγμα ότι όλες τις συνελεύσεις τους και τα εκλογικά τους τα έκαναν σε ώρες μαθήματος; Ή ότι δουλεύουν το πολύ 8 μήνες και κάθονται τους υπόλοιπους ενώ πληρώνονται; Σε ποιον άλλο κλάδο συμβαίνει αυτό;
Μ.Ξ.


Ένα καλό timing για το Σκοπιανό
Είναι το κατάλληλο πολιτικό timing  τώρα και για την χώρα μας και για τα γειτονικά Σκόπια να λυθεί επιτέλους ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί και τις δύο χώρες δεκαετίες, πυροδοτώντας εθνικισμούς και εντάσεις και προξενώντας πολιτική αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Τα Σκόπια έχουν ένα μετριοπαθή, ρεαλιστή πρωθυπουργό και η δική μας κυβέρνηση έχει στα χέρια της μια χρυσή ευκαιρία να προωθήσει την επίλυση του ζητήματος και όπως βλέπουμε το κάνει κινούμενη στην γραμμή Καραμανλή του 2008. Δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ήταν άλλωστε και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και επιπλέον «δένει τα χέρια» του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς δεν μπορεί να αντιδράσει παρά μόνο να επικαλείται την στάση Καμμένου γι αυτό και όλα τα πυρά της Ντόρας προς αυτόν. Να σημειώσουμε ότι στην ΝΔ φοβούνται πως αν ο Τσίπρας ξεπεράσει τον «σκόπελο» του Σκοπιανού αναίμακτα με μια ονομασία που θα ικανοποιήσει τότε  θα αυξηθούν τα ποσοστά του. Ακούγονται διάφορες ονομασίες και κάποιοι που γνωρίζουν εκ των έσω τα Σκόπια λένε πως το αλβανικό στοιχείο που είναι μεγάλα τα ποσοστά του δεν θέλει μια ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» και πως πιέζουν για ονόματα όπως: «Κεντρική Δημοκρατία των Βαλκανίων». Αυτό είναι ένα στοιχείο που το έχει στα χέρια του ο Κοτζιάς και ποντάρει σ’ αυτό.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…