Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

0

Περί ονόματος
Συζητάμε επί ώρες για το νέο όνομα των Σκοπίων. Αναφέρουμε δικές μας προτάσεις, αλλού συμφωνούμε, κάπου διαφωνούμε και πορευόμαστε έτσι επί μέρες τώρα.  «Άνοιξε»  το θέμα η κυβέρνηση, τσιμπίσαμε όλοι και βουρ στο ψαχνό. Γίναμε όλοι ειδικοί και επαΐοντες του θέματος και με άποψη… πολλών αστέρων.
Τέλος πάντων, φαινόμενο των Ελλήνων αυτό. Μόνο που σ’ όλην αυτήν την ονοματολογία, ξεχνάμε κάτι βασικό. Τι προτείνει ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει μιλήσει, δεν είπε τι σκέφτεται και δεν έκανε καμία πρόταση!
-Προτρέχουμε εμείς, φωνάζουμε, μαλώνουμε μεταξύ μας χωρίς να’ χουμε κάποιο στοιχείο από τους απέναντι…
Γ.Δ.


Εν αναμονή για το Μουσείο Καπνού
Όλα έτοιμα, δηλώνει ότι είναι για την δημιουργία του Μουσείου Καπνού στην Ξάνθη, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης, αν και οι εξελίξεις οδηγούν αναπόφευκτα σε καθυστέρηση.
Όπως εξήγησε η μελέτη είναι έτοιμη και το έργο πλήρες για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ωστόσο απαιτείται εκ των προτέρων, με βάση ευρωπαϊκή Οδηγία, η σύσταση φορέα λειτουργίας που θα απαρτίζεται από ιδιώτες και την Περιφέρεια.
Οι δε εξελίξεις και τα προβλήματα στη ΣΕΚΑΠ, δείχνουν ότι δε θα συμμετέχει τελικά στο εγχείρημα, οπότε πλέον γίνεται συντονισμός μόνο με τη ΣΕΚΕ για να προχωρήσει το έργο. «Μόλις γίνει καταστατικό θα δημοπρατηθεί» ανέφερε ο κ. Ζαγναφέρης.
Αναμένουμε…
Ε.Δ.


Σλαβομακεδονία
Το τηλεφώνημα πρωινό από το γνωστό φίλο που επικοινωνεί με την εφημερίδα και εκφράζει απόψεις του για θέματα της επικαιρότητας τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας.  «Σου τηλεφωνώ, μου είπε, για να εκφράσω κι εγώ την άποψή μου για το επίκαιρο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων. Προτείνω το όνομα Σλαβομακεδονία, όπως το αποκαλούσαμε πριν αρκετά χρόνια και τότε το αποδέχονταν και αυτοί».
Αυτά μου είπε, είπε κι ένα γεια, κι έκλεισε.
-Σλαβομακεδονία λοιπόν;
– Μπορεί…
Γ.Δ.


Στο Άλσος Ευμοίρου (Τεκές) Ξανθιώτισσες σε εκδρομή τους εκεί. Πίσω το Αναψυκτήριο. (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Χιλιάδες επισκέπτες
Ένας τομέας που για το νομό μας δεν έχει καταγραφεί και πρέπει να γίνει, είναι αυτός του Αθλητικού Τουρισμού. Εάν βρει κάποιος όλα τα στοιχεία, τα αναλύσει και τα καταγράψει ανά αθλητική διοργάνωση, θα εκπλαγεί ευχάριστα.  Θα διαπιστώσει πως σ’ ένα χρόνο χιλιάδες αθλητές και συνοδοί έχουν επισκεφθεί την Ξάνθη! Δεν πρόκειται για υπερβολή. Είναι όντως εντυπωσιακός ο αριθμός των φιλοξενούμενων αθλητών και συνοδών που φθάνουν σε αριθμό περίπου, κατ’ εκτίμηση μεταξύ των 6000 έως 10000 ατόμων.
Γίνεται ως εκ τούτου φανερό ότι η επίδραση στην τοπική οικονομία πως είναι ιδιαίτερα σημαντική και πως θα πρέπει να δοθεί η ανάλογη σοβαρότητα στον τομέα αυτόν και από τους Τοπικούς φορείς αλλά και τους ιδιώτες. Αποδεικνύεται έτσι στην τοπική κοινωνία, φορείς, χορηγούς ότι τα σπορ και τα αθλητικά γεγονότα ενισχύουν και την οικονομική πλευρά και μάλιστα σημαντικά.  Πρόσφατο εξάλλου το διεθνές τουρνουά μπάσκετ του Λεύκιππου.
Γ.Δ.


Υπάρχουν σχέδια, ιδέες, μελέτες;
Νέα χρονιά πλέον. Για όλους μας. Που λίγο πολύ κάνουμε τα σχέδιά μας, ετοιμάζουμε πως θα οργανωθούμε καλύτερα, να βελτιώσουμε τις δουλειές μας. Ελπίζουμε λοιπόν το ίδιο να έχουν κάνει ή να κάνουν, οι τοπικοί άρχοντες της αυτοδιοίκησης του νομού μας. Να έχουν επεξεργαστεί σχέδια, να έχουν καταθέσει νέες ιδέες και βέβαια νέες μελέτες με έργα σημαντικά που θα βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων του δήμου τους.
Άραγε υπάρχουν; Έχουν γίνει όλα αυτά; Ή θα πορευτούν «πνιγμένοι» μέσα στην καθημερινότητα;  Θα τους υπενθυμίσουμε μόνον ότι ο χρόνος περνά γρήγορα.  Εάν δεν τον εκμεταλλευτούν σωστά, θα χάσουν την ευκαιρία. Και μετά θα’ ναι αργά για δάκρυα…
Γ.Δ.


Ένα mail
Με αφορμή το χθεσινό σχόλιο της στήλης «οι άκαπνοι ρίχνουν τη λάσπη» από αναγνώστη της εφημερίδας μας εστάλη απόσπασμα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Σαν σαφέστατη δήλωση συμφωνίας με το περιεχόμενο του σχολίου μας, το παραθέτουμε:
«Τη λάσπη τη ρίχνουν κάτι άκαπνοι. Κάτι «όπου φυσάει ο άνεμος» ασπόνδυλα μαλάκια. Οσάκις δεν υπάρχουν αποδείξεις παρά ανεξακρίβωτες απλώς φήμες, τα κακαρίσματα γίνονται δηλητηριώδεις ψίθυροι. «Ο τάδε διαφθείρει φτωχές κορασίδες… Τον δείνα τον απασχολεί αποκλειστικά το πορτοφόλι του. Το ψυχικό κίνητρο των κατεδαφιστών είναι προφανές. Στερούμενοι οι ίδιοι αξιόλογου έργου ή αστραφτερής προσωπικότητας, δεν συγχωρούν όσους τα διαθέτουν. Αγωνιούν να τους μειώσουν. Να τους φέρουν στα μέτρα τους. Και βέβαια όποιος ψάχνει στα μπουγαδοκόφινα, όλο και κάποιο άπλυτο θα βρει. Πρέπει να πάσχεις ωστόσο από βαριά κώφωση για να προσπερνάς τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και να στέκεσαι  στο ότι – αν και κομμουνιστής – έχει κότερο. (Έτσι διέδιδαν τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης οι φαρμακόγλωσσες…) Πρέπει να είσαι ντιπ αναίσθητος εάν αντί να μαγεύεσαι . από τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, σε απασχολούν τα βαμμένα του μαλλιά. Προστατεύστε τους μύθους! Οι κοινωνίες – ιδίως σε φάσεις γενικευμένης κρίσης όπως αυτή που εμείς διανύουμε από το 2010 – έχουν απόλυτη ανάγκη από σημεία αναφοράς. Από θετικά παραδείγματα. Η ηρωική στάση ζωής, η αφοσίωση στην τέχνη ή στην επιστήμη εμπνέουν και καθοδηγούν.»
Γ.Δ.


Το θρακιώκο τσίπουρο και η εξόρμηση της Ντόρας
Τη Ροδόπη επισκέφθηκε με αφορμή τα Φώτα η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε στην δημοτική τοπική οργάνωση Κομοτηνής της ΝΔ, έδωσε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους της περιοχής και παρακολούθησε την τελετή αγιασμού των υδάτων στη Μαρώνεια ενώ ήπιε και τσίπουρο μαζί με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, αναρτώντας και φωτογραφία στο twitter με το δίλημμα «θρακιώτικο τσίπουρο ή κρητική τσικουδιά; Εδώ σας θέλω». Και ενώ αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορούμε εύκολα να απαντήσουμε, το ενδιαφέρον εδώ δεν έγκειται τόσο στην κοινή της παρουσία με το Στυλιανίδη, οι σχέσεις της με τον οποίο είναι εδώ και πολλά χρόνια καλές, παρότι ελέγετο πως όταν τον είχε υφυπουργό στην κυβέρνηση Καραμανλή δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές. Είναι ότι ταυτόχρονα με την καθημερινή παρουσία της με συνεντεύξεις για το Σκοπιανό, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, επέλεξε την ακριτική και εθνικά ευαίσθητη Θράκη για εξόρμηση.


Ευκαιρία για Δήμους, Περιφέρεια, ΑΕΙ και ιδιώτες
Ιδού λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία για τους δήμους του νομού, την ίδια την Περιφέρεια και το Δημοκρίτειο. Ιδού τι γίνεται αλλού και θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει και σε μας εδώ χωρίς καθυστέρηση.
Σχέδια επί χάρτου καταστρώνουν δήμοι, φορείς του Δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και της Εκκλησίας, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ομάδες αγροτών αλλά και απλοί πολίτες προκειμένου να παράγουν οι ίδιοι την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται, εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές διατάξεις της νέας νομοθεσίας. Το 2018 εισέρχεται δυναμικά στον χώρο του «net metering», δηλαδή στην αυτοπαραγωγή με παράλληλο συμψηφισμό της παραχθείσας ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μάλιστα, προ ημερών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τη συνεργασία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), έθεσε σε διαβούλευση ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε εγκαταστάσεις δήμων, περιφερειών, αλλά και άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (πανεπιστήμια, Εκκλησία της Ελλάδος, μητροπόλεις, μονές, μουφτίες, ασφαλιστικά ταμεία), μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού.
Γ.Δ.


Ο Λύρατζης θέλει …μπουζούκια
Στο κενό έπεσαν οι προτάσεις του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού κ. Πασχάλη Λύρατζη στην προχθεσινή σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους από 17 πολιτιστικούς – λαογραφικούς Συλλόγους. Συγκεκριμένα όπως μας είπε ο ίδιος πρότεινε η βραδιά λαογραφίας που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στο Αμοιρίδιο να έχει φέτος παράλληλα με το λαογραφικό κομμάτι και ένα πιο λαϊκό χρώμα με τη συμμετοχή ενός λαϊκού καλλιτέχνη που θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να εκφραστεί και …λαϊκά κι όχι μόνο λαογραφικά. Όμως αυτό δεν το δέχτηκαν οι σύλλογοι με την αιτιολογία ότι θα χάσει τον χαρακτήρα της η εκδήλωση που είναι καθαρά λαογραφικός. Ο κ. Λύρατζης συνέχισε προτείνοντας η παρέλαση της Λαογραφίας στην έναρξη των ΘΛΕ   που δεν συγκεντρώνει πολύ κόσμο να εμπλουτιστεί με την συμμετοχή του κόσμου αλλά και αυτό δεν το δέχτηκαν οι σύλλογοι αναλαμβάνοντας μάλιστα την ευθύνη  – όπως δεσμεύτηκαν – για την κινητοποίηση όλων των μελών τους. Συνεπώς δεν αλλάζει τίποτε …
Να σημειώσουμε επίσης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα και η αφίσα του φετινού καρναβαλιού που δεν έχει σχέση μ’ αυτή που κυκλοφορεί ευρέως σε κάποια site.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …