Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

0

Έργα συντήρησης

Επιτέλους, μετά από χρόνια, υλοποιούνται έργα συντήρησης στο Περιαστικό Άλσος της πόλης μας. Συνεργείο τεχνητών που γνωρίζουν από ξυλοκατασκευές, ανέλαβε την αντικατάσταση όλων των σάπιων, σπασμένων ή και βγαλμένων στοιχείων ξύλου στο Άλσος. Ήδη οι περαστικοί Ξανθιώτες θα αντικρύσουν την αλλαγή αρχικά στην περίφραξη κι αργότερα στις παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο του Άλσους. Οι εργασίες γίνονται με ευθύνη του δασαρχείου Ξάνθης.
Θυμίζουμε ότι το εν λόγω Περιαστικό Άλσος (Παιδικό Άλσος η πραγματική του ονομασία) έγινε το 1984 από τη Διεύθυνση Δασών Ξάνθης δια αυτεπιστασίας του Δασαρχείου.
Γ.Δ.


Προεκλογικά τερτίπια
Εκτός της κυβέρνησης, όλα τα υπόλοιπα κόμματα υποστηρίζουν ότι το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά. Βέβαια καμία κυβέρνηση δεν δηλώνει στα καλά καθούμενα ότι θα κάνει εκλογές.  Αυτό ανακοινώνεται λίγο μετά αφού το αποφασίσει.
Το γενικό κλίμα όμως στη χώρα μας είναι, είτε το θέλει είτε όχι η κυβέρνηση, προεκλογικό. Και τον τόνο σ’ αυτό το δίνει η ίδια η κυβέρνηση με τα διάφορα μερίσματα, επιδόματα, προσλήψεις και άλλα τέτοια νεοελληνικά τερτίπια.  Αυτά που καταδίωξε και ήρθε ν’ αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπήκε όμως κι αυτός στο τρυπάκι των παροχών και προσλήψεων, πιστεύοντας ότι θα σώσει την παρτίδα. Ξεχνάει βέβαια το χουνέρι που έπαθαν Καραμανλής, Γιώργος και Σαμαράς…
-Ο καθείς με τη σειρά του.
Γ.Δ.


Καλώς τον κι ας άργησε…
Είχαμε πολύ καιρό ν’ ακούσουμε κάτι για τον περιβόητο Αρτέμη Σώρρα. Όμως δεν μας άφησε με το παράπονο. Μας έστειλε ηχητικό μήνυμα. Ο ίδιος κωλύεται, αδυνατεί να παρουσιαστεί γιατί τον περιμένουν κάποιες καταδίκες. Τέλος πάντων ο Αρτέμης μίλησε και κάλεσε τους νεοέλληνες αλλά και τους οπαδούς του βεβαίως, να μην πληρώσουν τα χρέη τους. Αυτό το έχει τακτοποιήσει ο ίδιος με τα 600 δισ., ζήτησε παράλληλα να καταθέτουν εξώδικα και να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, γενικά ν’ ασκήσουν μια ανυπακοή.
Δεν γνωρίζω πόσοι θα πειστούν από τον κρυπτόμενο αρχηγό, γνωρίζω όμως κάποιους άλλους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους όταν δεν πλήρωσαν τα χρέη τους πιστεύοντας ότι αυτά μ’ ένα εξώδικο θα εξοφλούντο.
-Ελλάδα το 2018…
Γ.Δ.


Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο Ορφανοτροφείο Ξάνθης. Με το άσπρο παλτό η διευθύντρια, Σοφία Γαβριηλίδου (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Σκοταδιστική αντίδραση
Πού ζούμε αλήθεια, σε ποια χώρα, με ποιες αντιλήψεις και κυρίως ποιες αντιδράσεις; Διαβάστε και βγάλτε συμπέρασμα: Κάποιος καλόγερος λοιπόν θεώρησε πως ένα γλυπτό που τοποθέτησε ο δήμος Γλυφάδας απεικονίζει το σατανά!  Συγκέντρωσε λοιπόν κι άλλους με την ίδια αντίληψη, πήγαν στο χώρο που είναι το γλυπτό κι έκαναν… εξορκισμό (!)  να φύγει ο σατανάς. Μία απόλυτα σκοταδιστική ενέργεια. Από την άλλη βέβαια ο καθείς έχει το δικαίωμα με ευπρέπεια και τηρώντας τους νόμους, να διαμαρτύρεται. Όμως η διαμαρτυρία να εδράζεται στη λογική κι όχι στον φανατισμό. Η Ελλάδα είναι χώρα που συνταγματικά δέχεται και καλύπτει την ανοχή στη διαφορετική άποψη στις διάφορες εκφάνσεις όπως στις Τέχνες, το Θέατρο, τον Κινηματογράφο, παντού.
Παρερμήνευσαν οι φανατικοί ένα έργο σημαντικού Έλληνα γλύπτη με θεματολογία από τη μυθολογία γιατί φαντάστηκαν ότι δείχνει τον σατανά.
-Εδώ ταιριάζει το «θεός βοηθός».
Γ.Δ.


Μετεωρολογική βόμβα
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ πλέον και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί.  Τα καιρικά φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε ένταση πρωτοφανή σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Βροχές καταστροφικές, πλημμύρες, χιόνια εκεί που δεν έχει χιονίσει εδώ και δεκαετίες, γενική αλλαγή θερμοκρασιών, τυφώνες που προκαλούν τεράστιες καταστροφές αλλά και ανθρώπινα θύματα.
Βιώνει η γη μας μια τεράστια αλλαγή στο κλίμα, αλλάζουν τα δεδομένα και οι κίνδυνοι γίνονται ορατοί για την ίδια την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Ζούμε, όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκε, μια Μετεωρολογική βόμβα  πλέον, που θα φέρει τεράστιες αλλαγές με θύματα και καταστροφές. Και παρότι το «κακό» είναι ήδη εδώ, δίπλα μας, δεν υπάρχει η ανάλογη ανησυχία και κινητοποίηση. Οι ισχυροί της οικονομίας αδιαφορούν με προεξάρχοντες ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και άλλες αναπτυγμένες χώρες. Υπάρχουν κι εκεί θύματα και ζημιές, αλλά αδιαφορούν στην λήψη άμεσων μέτρων για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι λόγοι φυσικά γνωστοί. Το κέρδος.
Έτσι όμως υπονομεύεται, ήδη έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον του πλανήτη. Ενός πλανήτη που ήδη δείχνει τα σημάδια της μη αντοχής του πλέον.
Γ.Δ.


Κόντρα για το όνομα
Αγριεύουν τα πράγματα στο πολιτικό πεδίο της χώρας. Αιτία στην οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης η ανακίνηση του θέματος του ονόματος των Σκοπίων. Όπως αποδείχτηκε η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τους Σκοπιανούς από τη μία, ενώ από την άλλη όλη η αντιπολίτευση είναι στα κάγκελα διότι όλα γίνονται μυστικά και κανείς δεν γνωρίζει το πλαίσιο των συνομιλιών και βάση ποιου ονόματος και προσδιορισμού γίνονται οι επαφές.  Έτσι, η κόντρα μεγαλώνει, οι απόψεις διίστανται και γενικά σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα για άλλη μια φορά υπάρχει διχογνωμία. Το ίδιο είχε γίνει θυμίζουμε πριν τρία χρόνια για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και οδηγηθήκαμε σε εκλογές.
Μην το αποκλείσει κανείς το Σκοπιανό να μας οδηγήσει εκεί. Χειμωνιάτικα.
Γ.Δ.


«Στρατηγικοί κακοπληρωτές»
Στα 9 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, πολλά ζητήματα απ’ όσα ο αναπτυγμένος κόσμος θεωρεί δεδομένα είναι υπό αμφισβήτηση. Όπως η ευκολία με την οποία κάποιος χάνει την περιουσία του. Παλιά, για να γίνει κατάσχεση των χρημάτων ενός ανθρώπου από τον τραπεζικό λογαριασμό του, χρειαζόταν να βγει πρωτόδικη δικαστική απόφαση. Όχι πια.
Σήμερα, για να γίνει κατάσχεση χρημάτων χρειάζεται μια απλή διοικητική απόφαση, δηλαδή ο αρμόδιος υπάλληλος της οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας να υπογράψει εντολές προς τις τέσσερις τράπεζες να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς κάποιου ΑΦΜ και να αποδώσουν τα υπόλοιπα στο Δημόσιο. Αν οι λογαριασμοί έχουν μέσα παραπάνω χρήματα, τότε το ποσόν της οφειλής το παίρνει το Δημόσιο «προληπτικά» και ψάχνει αν του χρωστάει το συγκεκριμένο ΑΦΜ κάτι άλλο, έστω και οφειλή υπό ρύθμιση που να τηρείται. Αν δεν χρωστάει κάτι στο Δημόσιο, τότε εκείνο τα κρατάει έναντι «πιθανής μελλοντικής οφειλής»!
Η έννοια της ιδιοκτησίας είναι υπό αίρεση και η έννοια του νόμιμου κατόχου χωρίς αντίκρισμα αν το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί από κάποιον χρήματα. Φυσικά για να περάσει απαρατήρητη αυτή η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε η έννοια του «στρατηγικού κακοπληρωτή». Είναι μια εφεύρεση των γραφειοκρατών για να ρίξουν το φταίξιμο της οικονομικής βίας, που ασκούν, στον πολίτη-θύμα. Είναι η ενοχοποίηση του να μην έχεις αρκετά χρήματα να πληρώσεις όσα θέλει το κράτος να του δώσεις αυθαίρετα, και να επιζήσεις ταυτόχρονα…
Ουσιαστικά δεν υφίσταται πραγματικά ιδιοκτησία πλέον στην Ελλάδα.
Α.Β.


Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη διαπραγματευόταν την ονομασία των Σκοπίων
Κυρίαρχο θέμα στην σημερινή πολιτική επικαιρότητα ήταν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και οι διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα με ζητούμενο πάντα μια ονομασία από κοινού αποδεκτή ώστε να τεθεί τέρμα ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται και δημιουργεί τριβές μεταξύ των δύο χωρών πολλές δεκαετίες. Κι ώ τι σύμπτωση χθες η Ξάνθη υποδέχθηκε την Ντόρα Μπακογιάννη που ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2008  πρωτοστάτησε στις συνομιλίες που τελικά ναυάγησαν και οδήγησαν στο περίφημο Βέτο του τότε πρωθυπουργού που εμπόδισε την FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Έχει λοιπόν εμπειρία στο θέμα η κα Μπακογιάννη και θα έχει ενδιαφέρον να μας πει ποια είναι η θέση της και τι έφταιξε τότε. Θα έχει επίσης τοπικό ενδιαφέρον να ξεκαθαρίσει την θέση της για τη ΣΕΚΑΠ καθώς οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Σπυράκη δημιούργησαν ένα θολό τοπίο και μια διγλωσσία εντός της παράταξης με αρνητικό αντίκτυπο για την περιοχή μας.
Αναμένουμε με ενδιαφέρον αυτά που θα μας πει η κα Μπακογιάννη
Μ.Ξ.  



Παρέμβαση Βενιζέλου με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Σαρία
Μια σημαντική παρέμβαση στο ζήτημα της Σαρία και της δικαιοδοσίας του Μουφτή έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Συγκεκριμένα ζητά με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την Σαρία, τον δικαστικό έλεγχο των ορίων της δικαιοδοσίας του Μουφτή από τη Δικαιοσύνη. Να σημειώσουμε ότι το νομοσχέδιο δεν καταργεί αλλά καθιστά προαιρετική πλέον την εφαρμογή της Σαρία, δίνοντας τη δυνατότητα στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να αποφασίσουν αν θα απευθυνθούν στον Μουφτή ή στα ελληνικά δικαστήρια. Ο κ. Βενιζέλος προχωρά ένα βήμα παραπάνω, δηλαδή προτείνει να υπάρχει έλεγχος στον εκάστοτε Μουφτή από τη δικαιοσύνη. Όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση, με τον τρόπο αυτό «καλύπτεται και η περίπτωση τυχόν αντίθεσης των κανόνων που εφαρμόστηκαν προς κανόνες δημόσιας τάξης καθώς τυχόν αντίθεση σε κανόνες δημόσιας τάξης συνεπάγεται και αντίθεση προς συνταγματικούς κανόνες ή άλλους κανόνες σχετικά αυξημένης τυπικής ισχύος που, επιπλέον, επηρεάζουν την ερμηνεία του Συντάγματος».
Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…