Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

0

Ανεπαρκείς στη διαχείριση των αδέσποτων οι δήμοι
Το συμπέρασμα δεν είναι αυθαίρετο. Αποτελεί διάγνωση που έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό. Οι δήμοι της χώρας, οι περισσότεροι, αποδείχτηκαν ανεπαρκείς ως προς τη διαχείριση του προβλήματος με τα αδέσποτα.
Μονίμως δικαιολογίες διάφορες, οι οποίες βέβαια ποτέ δεν αγγίζουν την ανεπάρκεια των δήμων και των υπηρεσιών που έχουν συσταθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Και συνήθως φταίνε οι άλλοι, φταίει η γραφειοκρατία, φταίει ο τελευταίος υπάλληλος και ποτέ ο αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος.
Κι έτσι, με δικαιολογίες πορευόμαστε χωρίς λύση, χωρίς αντιμετώπιση του όλου θέματος.
Γ.Δ.


Τους άρεσε και συνεχίζουν
Έχοντας πάρει φόρα από τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης για το όνομα του ακατανόμαστου, οι Καβαλιώτες συνεχίζουν.  Ετοιμάζουν συγκέντρωση την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 13.00 στην πλατεία Καπνεργάτη! Δεν τους έφτασε η Θεσσαλονίκη, θέλουν και στην Καβάλα. Τους άρεσε όλος αυτός ο τζερτζελές και είπαν να τον ξαναζήσουν, τρομάρα τους…
Γ.Δ.


Παραγραφή χρεών σε Ξανθιώτη επιχειρηματία
Χαράς ευαγγέλια για συμπολίτη  μας επιχειρηματία που του βεβαιώθηκαν από την Εφορία χρέη περίπου 200.000 ευρώ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με έδρα την Θεσσαλονίκη τα διέγραψε λόγω παραγραφής της υπόθεσης εφόσον παρήλθαν τα 5 έτη και έτσι ο επιχειρηματία τα γλύτωσε. Θετικό βέβαια για τον επιχειρηματία να του διαγράφονται χρέη όχι όμως και για το Δημόσιο που στο κάτω – κάτω για να τα βεβαιώσει κάποιο λόγο θα είχε! Επίσης είναι άλλη μια απόδειξη του πως λειτουργεί η δικαιοσύνη στην χώρα μας αφού μέσα σε 5 χρόνια η υπόθεση δεν δικάστηκε και παραγράφηκε!
Μ.Ξ.


Δεσποινίδες της Ξάνθης το 1955 μπροστά από την είσοδο της Δημοτικής Αγοράς. Από αριστερά: Σοφ. Κοντοπούλου, Μάγδα Φωκίωνος, Μιχαλοπούλου Βίκυ, Σεργιανοπούλου. (Αρχείο Οικογ. Τάκη Μιχαλόπουλου)

Στο «σφυρί»
Στο «σφυρί» βγάζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων που διαχειρίζεται το – οποίο περιλαμβάνει 210 τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κάποια από τα οποία έχουν σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως και αφορούν πολλές διαφορετικές κατηγορίες, για παράδειγμα τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές κ.λ.π.
Επίσης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται και σημαντικά Ολυμπιακά Ακίνητα, όπως και διαφορετικές κατηγορίες ακινήτων (πχ αστικά, μη αστικά, αγροτικά, παράκτιες εκτάσεις κλπ) που προέρχονται κυρίως από την πρώην ΚΕΔ αλλά και ακίνητα που μεταβιβάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ βάση του νόμου 4389. Συνολικά το χαρτοφυλάκιο αριθμεί περίπου 72.000 τίτλους ακινήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Γ.Δ.


Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου
Κάθε ημέρα που περνά στον άτυχο αυτόν τόπο, τα πράγματα στο δημόσιο αποκτούν μια ίδια διαδρομή. Χρόνια τώρα οι πολιτικές παρατάξεις ενδιαφέρονται για την τακτοποίηση των δικών τους παιδιών. Δύο είναι τα κόλπα. Δημιουργούνται νέοι κρατικοί φορείς όπου προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι νέοι και νέες με κομματική κάρτα. Το δεύτερο κόλπο αφορά τους μετακλητούς. Έτσι έχει διογκωθεί το δημόσιο με επιπλέον «εργαζόμενους».
Το τραγικό είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εφαρμόζουν τις ίδιες τακτικές και μεθόδους που κατά το παρελθόν τις καταδίκαζαν…
Γ.Δ.


Ο Ρισελιέ και… ένα γλυπτό
Μπερδεμένα πράγματα σε μια μπερδεμένη χώρα. Κάποιοι κρύβονται πίσω από τις ευθύνες τους και ένα “αόρατο” χέρι ρίχνει γλυπτά στο Παλαιό Φάληρο. Η τέχνη διαφωτίζει, εξυμνεί αλλά δεν καθοδηγεί ως στρατευμένη. Το βιομηχανικό γλυπτό του Φαλήρου, δεν μου άρεσε. Είναι ογκώδες, με υπεριώδη αυτοπεποίθηση, χωρίς καλλίγραμμη αρμονία. Ο γράφων, όμως, δεν ξέρει απ’ αυτά. Αφού άρεσε στον δήμαρχο και στους δημότες, η θέση του είναι να κοσμεί το Δημαρχείο. Θέλω να πω ότι “κουκούλα” στην τέχνη δεν μπορούμε να βάλουμε. Αυτά είναι σημάδια εφίδρωσης αυταρχισμού. Πάμε παρακάτω…
Ο κ. Τσίπρας πολιτεύεται, διά της τεθλασμένης, οσονούπω με χορογραφίες. Επιλογή του. Προτίμησε να ενημερώσει πρώτα την Εκκλησία, για το Σκοπιανό. Αυτό είναι ένα αισθητικό λάθος. Στα κόμματα θα προστρέξει για στήριξη, για κοινά αποδεκτή λύση. Πολιτική στις αστικές Δημοκρατίες κάνουν τα κόμματα. Η Εκκλησία έχει έναν ποιμενικό, εθνικό και παρηγορητικό ρόλο. Στοιχειώδεις κανόνες, ενός πρωτοετούς φοιτητού των Πολιτικών Επιστημών. Ο υποσημειούμενος πιστεύει λύση στο Σκοπιανό. Μη λύση, σημαίνει επί μακρόν το τέλος της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και της Σκοπιανής. Η διπλωματία, όμως, έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Εννοώ ότι το παιχνίδι, παίζεται με τα κόμματα συντεταγμένα χωρίς εκπλήξεις. Η εποχή του Ρισελιέ τέλειωσε. Αυτά…
Γ.Ο.


Δεν δικαιούσθε να διαδηλώνετε
Στη χώρα που τα πανεπιστήμια από χώροι γνώσης έχουν γίνει ορμητήρια βανδάλων και ούγκανων, που εισβάλουν ανενόχλητοι σε πρεσβείες και υπουργεία οι γνωστοί «ακτιβιστές» με τις βαριοπούλες, που ζήσαμε δεκάδες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από διώκτες γερμανοτσολιάδων, θαυμαστές τρομοκρατών, αντιμνημονιακούς, δωδεκαθεϊστές, ρωσόφιλους, αντιφασίστες, ων ουκ έστιν αριθμός προστατών (της ειρήνης, των αγελάδων, όλης της γης των κατατρεγμένων), ε σ’ αυτή τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν μόνο οι… «Μακεδονομάχοι» και γενικότερα όσοι κρατούν ελληνική σημαία.
Η κομματική ΕΡΤ αγνόησε επιδεικτικά ένα συλλαλητήριο 200.000 -400.000 χιλ. πολιτών, ενώ υπήρξε αγωνιώδης προσπάθεια υποβάθμισης και παρουσίασης του γεγονότος από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ενός γραφικού happening, η οποία  και ατύχησε. Το χλεύασαν, αναδεικνύοντας επιλεκτικά διάφορες γραφικές φιγούρες, αγνοώντας το μέγα πλήθος, το λαό που βγήκε στους δρόμους.


Το «Μακεδονικό» δεν θέλει… ξεμάτιασμα
Κάτι από μέρες του ΄90 ζει η Ελλάδα με αφορμή το νέο γύρο συζητήσεων για την επίλυση του θέματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δηλώσεις, ανακοινώσεις, αναθέματα, συλλαλητήρια και διαρροές. Όσο για τον πρωθυπουργό, αυτός επιλέγει να ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο για την πορεία των διαπραγματεύσεων, κρίνοντας-προφανώς – ότι προέχει το ψηφοθηρικό κομμάτι έναντι του ουσιαστικού.
Είναι απόλυτα λογικό και σεβαστό σε μια δημοκρατία να ακούγονται ελεύθερα οι απόψεις για ένα ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα. Στο πλαίσιο αυτό έχει κάθε λόγο η Εκκλησία να διατυπώνει δημόσια τις θέσεις της. Όλοι το κάνουν άλλωστε. Δήμαρχοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες. «Παρέλαση» απόψεων ζούμε καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι σημασία δεν έχει ποιος μιλά αλλά ποιον επιλέγουμε να ακούσουμε. Γιατί μέσα σε αυτή την «καταιγίδα» τοποθετήσεων, υπάρχουν και οι διπλωμάτες, οι πολιτικοί επιστήμονες, οι άνθρωποι που κάποια στιγμή θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να δίνουμε προσοχή στην Ελλάδα.
Γιατί καλό το… ξεμάτιασμα αλλά αν ο πονοκέφαλος δεν φεύγει, σημαίνει ότι πρέπει ν’ αποταθείς σε ένα γιατρό.
Π.Π.


Στροφή 180 μοιρών για τον Μητσοτάκη
Αλλάζει ρότα 180 μοιρών ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και από τον κεντρώο χώρο όπου επιχειρούσε να αλιεύσει ψήφους προβάλλοντας ένα κεντρώο πολιτικό προφίλ στρέφει το καράβι της ΝΔ προς τα δεξιά. Μόνο που εκεί είναι πολύ θολά και επικίνδυνα τα νερά! Η στροφή επισημοποιήθηκε στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή.  Η επιτυχία του  συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης καθόρισε και την στάση του κ. Μητσοτάκη στο Σκοπιανό και έτσι η θέση του μετατοπίστηκε δεξιότερα προφανώς για να μην δυσαρεστήσει τους Σαμαρικούς και να μην θέσει σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης, την οποία όπως φάνηκε και επέλεξε έναντι του να συνεισφέρει στο να εξευρεθεί λύση σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα που τόσο ο πατέρα του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός όσο και η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών προσπάθησαν να λύσουν. Και να θυμίζουμε ότι ο Επίτιμος θα το έλυνε και όπως είχε πει τότε κανείς δεν θα το θυμόταν 10 χρόνια μετά αν δεν είχε υπουργό τον Αντώνη Σαμαρά! Η ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχωρεί και πάλι! «Για εμάς το θέμα (Σκοπιανό) έκλεισε εδώ. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία», δήλωσε. Η χτεσινή μέρα αποτελεί σίγουρα ένα σταθμό για τη ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια πρωτοβουλία η οποία εμπεριέχει μεγάλα ρίσκα, ειδικά αν το Σκοπιανό αποτελέσει παράγοντα πολιτικών ανακατατάξεων και αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…