Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

0

Οι δύο σταθερές
Εδώ και χρόνια στη Θράκη, ζούμε δύο σταθερές αξίες. Αξίες που καταφέρνουν να επιβιώνουν στο χρόνο και οι οποίες παρά τα όποια εμπόδια που συναντούν, συνεχίζουν, χωρίς σταματημό. Πρόκειται για το εμπόριο ψυχών της διακίνησης παράνομων μεταναστών από Τουρκία μέσω Έβρου στη χώρα μας και τη διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης.
Τούτα τα δύο λοιπόν, ζουν και βασιλεύουν χωρίς προβλήματα. Από τη μια η Αστυνομία τους εντοπίζει και τους συλλαμβάνει και από την άλλη εμφανίζονται νέοι « παίκτες». Ένα παιγνίδι καλών-κακών, αστυνόμων και παρανόμων. Αιτία;  Το χρήμα. Το οποίο θα πρέπει να είναι δελεαστικό για να μην πτοούνται και να συνεχίζουν.
Είναι δε όλοι αυτοί στα δυο κυκλώματα σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Ένα κόβεις, δύο βγαίνουν…
Γ.Δ.


Μετακινήσεις βουλευτών
Περίεργη πολιτική περίοδο ζούμε στην κεντρική πολιτική σκηνή.  Κι αυτό οφείλεται σε μια περίοδο μεταγραφών που ζούμε πάλι μεταξύ βουλευτών οι οποίοι μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο. Η αρχή έγινε με την κυρία Μεγαλοοικονόμου που από την Ένωση Κεντρώων βρέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε ο Γιώργος Καρράς ο οποίος από την Ένωση Κεντρώων και ανεξάρτητος για ένα διάστημα, μεταπήδησε στην ΔΗΣΥ.
Όμως οι μετακινήσεις δεν σταματούν στους δύο. Υπάρχουν – όπως συζητιέται- κι άλλοι. Κι αυτοί είναι ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, η κυρία Μάρκου και Χάρης Θεοχάρης που προέρχονται από το Ποτάμι. Όλη αυτή η κινητικότητα δείχνει ένα πράγμα. Ότι μάλλον σιγά-σιγά οι βουλευτές από τα μικρά κόμματα που θα δυσκολευτούν να μπουν στη νέα βουλή, πως ψάχνουν στέγη στα μεγάλα. Κυρίως Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής. Κι αυτό, διότι εκτιμούν όλοι πως οι εκλογές έρχονται…
Γ.Δ.


Ήχησαν οι σάλπιγγες
Στον αγώνα καλούν για άλλη μια φορά οι αγροτικοί σύλλογοι τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ήδη προγραμματίζονται συσκέψεις σε διάφορα μέρη για την προετοιμασία των μπλόκων. Συζητούνται λοιπόν το χρονοδιάγραμμα και τα σημεία που θα στηθούν τα μπλόκα. Στην κίνηση αυτή των αγροτών, συμπαραστάτης είναι και η Ο.Α.Σ.Ε. που μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις των αγροτών, σχεδιάζουν τον αγώνα και την τακτική που θα εφαρμόσουν.
Γ.Δ.


Ξανθιώτισσα ποζάρει μπροστά στο τότε σιντριβάνι της κεντρικής πλατείας. Δεκαετία 1970 (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Προσοχή!
« Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις». Είναι σοφό, είναι επίκαιρο πάντα, είναι ανθρώπινο και βέβαια σε δυο αράδες περικλείει τη συμπεριφορά που θα πρέπει να επιδεικνύουν κάποιοι όταν καταλάβουν αξίωμα. Χαιρέτα τον κόσμο σαν είσαι στο άλογο επάνω, για να δεχτείς το χαιρετισμό όταν κατέβεις από αυτό.  Τόσο σοφό και λιτό.  Που όμως το ξεχνούν οι αναβάτες της εξουσίας. Ξεχνούν ότι η εξουσία τους είναι προσωρινή και πως θα τη χάσουν. Και τότε, εάν η συμπεριφορά τους δεν ήταν σωστή, σεμνή, ανθρώπινη αλλά ήταν εγωιστική, αφ’ υψηλού και με έπαρση, ε, τότε θα εισπράξουν, ως απλοί πεζοί πλέον, τη χλεύη, την αδιαφορία, την ειρωνεία και τα πειράγματα.
-Προσοχή λοιπόν στην εξουσία γιατί όποια κι αν είναι, είναι προσωρινή…
Γ.Δ.


Ζητούν απλά πράγματα
Δεν ζητούν μια ευκαιρία στον Παράδεισο να μπουν, όπως μας τραγουδά στο γνωστό του τραγούδι ο Μαχαιρίτσας. Όχι. Απλά πράγματα ζητούν οι δημότες Ξάνθης από το δήμο τους. Ζητούν λοιπόν η πόλη τους να είναι καθαρή (που δεν είναι, παρά τους εκατοντάδες οκταμηνίτες) και πιο φωτεινή. Φως, περισσότερο φως και καθαριότητα. Απλά, καθημερινά, ανθρώπινα και φθηνά σε κόστος. Κι όμως, δεν τα έχουν στο βαθμό που πρέπει και γι’  αυτό τα ζητούν. Δεν έχουν τρελές απαιτήσεις οι Ξανθιώτες. Τα αυτονόητα ζητούν και αυτά να γίνουν ως αρχή. Και μάλλον θα γίνουν διότι επιτέλους ο δήμος αρχίζει να βγαίνει από την τρίχρονη χειμερία νάρκη του.
-Άντε λοιπόν, ας τελειώσει ο δήμος με καθαριότητα και φωτισμό για να ξεκινήσει ο κόσμος να ζητά κι άλλα και πιο σπουδαία.
Γ.Δ.


Μας πέρασαν
Σε ένα ακόμη θέμα η χώρα μας έρχεται πίσω από τη Βουλγαρία. Αυτή τη φορά, π γειτονική χώρα βρίσκεται αρκετά βήματα μετά την Ελλάδα στο θέμα της λειτουργίας συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων, αφού σε περίπου 19 μήνες από  σήμερα θα διαθέτει ηλεκτρονικά διόδια στο εθνικό οδικό της δίκτυο.Σύμφωνα με το κρατικό βουλγαρικό ραδιόφωνο, στη Βουλγαρία αρχίζει η κατασκευή του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής τελών διοδίων για τη χρήση του εθνικού οδικού δικτύου. Ανάδοχος του έργου είναι το κονσόρτσιουμ Kapcsh Traffic Solutions, με σύμβαση που υπογράφηκε εχθές με την Υπηρεσία Οδικών Υποδομών. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των, περίπου, 77 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ΦΠΑ και η διάρκεια εκτέλεσής του είναι 19 μήνες. Το σύστημα θα βασίζεται για τα βαρέα οχήματα, στην απόσταση που διανύεται και στο χρόνο χρήσης για τα επιβατικά αυτοκίνητα.


Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Έχει αποφασιστεί ήδη. Συλλαλητήριο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη για το γνωστό θέμα του ονόματος του κρατιδίου των Σκοπίων στις 21 του μήνα. Το όλο θέμα που ξαφνικά έφερε στην επικαιρότητα η κυβέρνηση, δημιούργησε μια δυναμική που ενδεχομένως δεν την ανέμενε. Όμως ήδη το παιγνίδι «άνοιξε»  κι αρχίζουν οι παίκτες τις κινήσεις τους, προς το παρόν με κλειστά τα χαρτιά τους. Όταν θα τ’ ανοίξουν επάνω στο τραπέζι, τότε θα μετρηθούν  και αξιολογηθούν όλα. Ήδη ο διαπραγματευτής Νίμιτς, κατέθεσε τη δική του πρόταση που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα σοβαρά και απρόβλεπτα και πλέον οι ώρες είναι κρίσιμες για την κυβέρνηση κυρίως που το χειρίζεται το όλο θέμα αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα.
Γ.Δ.


Εμείς, οι φτωχοί συγγενείς της χώρας μας και της Ε.Ε.
Για μια ακόμη φορά η περιφέρειά μας αναδεικνύεται η φτωχότερη της χώρας. Το επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2015. Σύμφωνα μ’ αυτά: Η πλουσιότερη περιφέρεια της χώρας είναι η Αττική με 22.192 ευρώ κατά κεφαλήν ΑΕΠ (μείωση 0,9% το 2015 σε σχέση με το 2014) και ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο με 18.153 ευρώ (+0,6%), η Δυτική Μακεδονία με 15.642 ευρώ (-4,2%) και τα Ιόνια Νησιά με 15.039 ευρώ (+0,2%).
Η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας παραμένει η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη με 11.164 ευρώ (-1,4%), ακολουθεί η  Ήπειρος 11.500 ευρώ (-1,1%), η Δυτική Ελλάδα με 12.097 ευρώ (-0,3%), η Θεσσαλία με 12.393 ευρώ (0%), η Κεντρική Μακεδονία με 12.557 ευρώ (+0,3%), το Βόρειο Αιγαίο με 12.582 ευρώ (-2,3%), η Πελοπόννησος με 13.358 ευρώ (+0,5%), η Κρήτη με 13.912 ευρώ (0%) και η Στερεά Ελλάδα με 14.117 (-0,4%).
Το επικαλέστηκε και πρόσφατα στην εκδήλωση κοπής πίτας του ΕΒΕ Ξάνθης ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος. Το ξέρουμε λοιπόν και το αποδεχόμαστε ότι είμαστε οι φτωχοί συγγενείς όλης της χώρας και της Ε.Ε. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε; Ποιες πολιτικές θα μας βγάλουν από την φτώχεια;
Χορτάσαμε από λόγια και υποσχέσεις και σχεδιασμούς Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο εδώ και χρόνια και αυτό είναι άκρως απογοητευτικό και δεν μας αξίζει!
Μ.Ξ.


Το ψήφισμα για το Σκοπιανό
Είναι σωστό και ωφέλιμο και επιβάλλεται η τοπική αυτοδιοίκηση και να έχει πολιτικό λόγο και παρέμβαση σε θέματα που χειρίζεται η κεντρική διοίκηση όπως, οικονομικά, κοινωνικά ή εθνικά.  Ωστόσο θα πρέπει να το κάνει με σωστό τρόπο και σε σωστό χρόνο με στόχο να βοηθήσει και όχι για επικοινωνιακούς λόγους και απλά για να βγει από την υποχρέωση. Θεωρώ λοιπόν ότι το Ψήφισμα για το Σκοπιανό που πρότεινε να εκδοθεί ο δήμαρχος Ξάνθης στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα με την άποψη ότι δεν γίνεται δεκτό το όνομα «Μακεδονία», μάλλον τον δεύτερο σκοπό εξυπηρετούσε. «Αέρα» λόγια δηλαδή…. τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες και η διπλωματική προσπάθεια και απαιτείται λεπτός χειρισμός, σοβαρότητα και υπευθυνότητα . Ένα τέτοιο ψήφισμα είναι αχρείαστο και θέτει σε κίνδυνο το κύρος του δήμου. Γι αυτό καλά έκανε ο δήμαρχος και υπαναχώρησε μετά από τις σωστές επισημάνσεις της αντιπολίτευσης. Μέχρι και ο κ. Κολλάρος που γενικά συμφωνεί με τις προτάσεις του δημάρχου το βρήκε αχρείαστο!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…