Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

0

Οι Τούρκοι τουρίστες
Τους είδαμε τις ημέρες των γιορτών στην περιοχή μας όπως και σε άλλες πόλεις μάλλον για να περάσουν κάποιες ημέρες κοντά μας. Για γνωριμία με την περιοχή,
για να κάνουν αγορές, να περπατήσουν στην Παλιά Πόλη, να γευθούν τα φαγητά μας και τα γλυκά μας.
Τους είδαμε ανάμεσά μας, ήσυχοι, ήρεμοι, χωρίς φωνές και φασαρία.
Άλλοι ήρθαν με τα Ι.Χ. κι άλλοι με εκδρομικά. Τους είδαμε χαλαρούς, σίγουροι, χωρίς καχυποψίες. Μάλιστα όπου αναγνωρίζονταν από τους καταστηματάρχες, τους συμπεριφέρονταν φιλικά και με χαμόγελο. Το ίδιο φιλικά ένιωθαν κι αυτοί.  Για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι ο τουρισμός φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά!
Γ.Δ.


Να μάθουμε το «γιατί»
Το γεγονός πως χρόνο με το χρόνο αυξάνεται το ρεύμα των Τούρκων τουριστών προς την ευρύτερη περιοχή μας αλλά και την Ξάνθη, μας υποχρεώνει να μάθουμε κάτι. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το να διαγνώσουμε τι ακριβώς είναι αυτό που τους αρέσει, τι ακριβώς θέλουν να δουν, να επισκεφτούν, ν’ αγοράσουν, γευθούν.
Μας λείπει μια τέτοια έρευνα, είναι γεγονός.  Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό για να ανταποκριθούμε ανάλογα. Κι αυτό, ως γνωστόν, θα βοηθήσει και τα δύο μέρη, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα θετικό. Μιλάμε για τουρισμό, για ανθρώπους που θέλουν να γυρίσουν, δουν, απολαύσουν και εν τέλει ξοδέψουν χρήμα.
-Ποιος άραγε από την Ξάνθη, ποιος επαγγελματίας θα έλεγε όχι; Προφανώς κανείς, γι’αυτό πρέπει να γίνει προετοιμασία μετά από έρευνα.
Γ.Δ.


Περιφερειακή Τράπεζα
Η ιδέα είναι πολύ καλή και την βρίσκουμε υλοποιήσιμη. Αναφερόμαστε στην ιδέα της συνένωσης των Συνεταιριστικών τραπεζών Δράμας και Έβρου. Στόχος να ιδρυθούν νέα καταστήματα σε Ξάνθη, Ροδόπη και Καβάλα. Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προέδρων των δύο συνεταιριστικών τραπεζών με τον Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο και αποφασίστηκε ν’ αξιοποιηθούν οι τοπικοί πόροι και η συνένωση των τοπικών οικονομικών δυνατοτήτων. Η όλη κίνηση ευχόμαστε να προχωρήσει και να υλοποιηθεί, διότι από τέτοιες πρωτοβουλίες μόνον θετικά μπορούν να προκύψουν. Γι’αυτό, εκτιμούμε πως η προσπάθεια θα στηριχθεί από τους τοπικούς επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες.
Χαιρετίζουμε επομένως την ιδέα και θα τη στηρίξουμε ως μία περιφερειακή προσπάθεια. Κάτι παρόμοιο γίνεται και στην Κρήτη.
Γ.Δ.


Ο Μητροπολίτης Αντώνιος κόβει την πίτα σε Ίδρυμα της πόλης (περίοδος δικτατορίας)
(Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Μονοπώλησε η παρουσία Σαλτούρου
Από κανενός την προσοχή δε διέφυγε η παρουσία του Δημήτρη Σαλτούρου στην εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας. Ο Δημήτρης Σαλτούρος, η μετακίνηση του οποίου στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η προσέγγιση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι γνωστή από καιρό, είχε μία θερμή χειραψία με τη Ντόρα Μπακογιάννη, πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Στη συνέχεια βέβαια, είχαν την ευκαιρία να πουν πολύ περισσότερα, αφού ο Δημήτρης Σαλτούρος καθόταν δίπλα στη Ντόρα Μπακογιάννη, στο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν της στη συνέχεια. Κι αυτό, φίλες και φίλοι, είναι μήνυμα χωρίς πολύ δύσκολη ανάγνωση, αλλά με πολλούς αποδέκτες.
Ε.Δ.


Δεν έλειψε κανείς
Ψάχναμε να βρούμε απουσίες από τα γαλάζια αυτοδιοικητικά στελέχη της Ξάνθης, αλλά πραγματικά δεν έλειψε κανένας από την εκδήλωση με τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο Αλέκος Κοντός ήταν βέβαια εκεί και συνόδευσε το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ σε όλη την περιοδεία, οι βουλευτές Καβάλας Παναγιωτόπουλος και Έβρου Δημοσχάκης, ο Μέτιος, ο Ζαγναφέρης, ο Μαρκόπουλος από την Καβάλα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης, οι δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, ο νέος πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης Κώστας Μαλάκης, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.
Οι τελευταίοι δε, αφήνοντας πίσω τις δημοτικές αντιπαλότητες βρέθηκαν όλοι μαζί για να καλωσορίσουν την πρώην υπουργό, που έχει όντως, πολλές και στενές σχέσεις με την περιοχή.
Μέχρι και τον Μπάμπη Δημαρχόπουλο είδαμε δίπλα στο Μανώλη Φανουράκη σε μία σύντομη συνομιλία με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ μερικές… συναναστροφές ήταν ακριβώς όπως τις περιμέναμε. Όπως για παράδειγμα η κοινή εμφάνιση Μπένη, Τσέπελη και Καμαρίδη στη… γαλαρία της αίθουσας!
Ε.Δ.


Αυξάνονται οι γυναίκες
Κορίτσι το πρώτο παιδί του 2018 στο νομό μας, ενώ και το δεύτερο που ακολούθησε πάλι κοριτσάκι ήταν. Με στοιχεία και αριθμούς, επιβεβαιώνεται πως η πλειοψηφία τόσο των νέων, όσο και των ηλικιωμένων είναι θηλυκού γένους.  Οι γυναίκες πλειοψηφούν κι αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και λοιποί εκλεγμένοι άρχοντες. Για να κανονίσουν και τις παρεμβάσεις τους στην κοινωνία που ξεκίνησε μεν μητριαρχική, έγινε ανδροκρατούμενη (πατριαρχική) και μάλλον θα ξαναγίνει μητριαρχική.
-Γυναίκες όλων των χωρών ενωθείτε!…
Γ.Δ.


Η διπλωματία της Ντόρας
Σταθερή αξία για την ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη και το απέδειξε κατά την επίσκεψή της στην Ξάνθη. Ως έμπειρη πολιτικός χειρίστηκε με άψογο διπλωματικά τρόπο «φλέγοντα» ζητήματα όπως αυτό της ΣΕΚΑΠ, της εκλογής Μουφτήδων, και της επίσκεψης Ερντογάν,  το ζήτημα των ημερών το Σκοπιανό καθώς και το …προσωπικό της με τον αποκλεισμό της από υπουργικό θώκο. Απέφυγε να εκθέσει την κα Σπυράκη, αφήνοντας την δικαιοσύνη να αποφασίσει τι θα γίνει με το πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ και  εκφράζοντας μόνο την ευχή να μη κλείσει η εταιρεία, απέφυγε να τοποθετηθεί για την εκλογή των μουφτήδων κλείνοντας το θέμα, έδωσε διπλωματική απαντήσει για την επίσκεψη Ερντογάν, ενώ για το Σκοπιανό υπερασπίστηκε την εθνική γραμμή Καραμανλή καθώς η ίδια ως υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις συνομιλίες. Μια θέση την οποία προωθεί και η τωρινή άλλωστε κυβέρνηση. Σ΄ ότι αφορά το δικό της θέμα έβαλε ένα συναισθηματικό τόνο …τονίζοντας τα συναισθήματα της για την ΝΔ και πόσο ωραίο είναι να προσφέρει κανείς απ’ όποιο μετερίζι.
Να συμπληρώσουμε ότι παρότι ρωτήθηκε για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ξάνθη δεν αναφέρθηκε καθόλου στον πρώην βουλευτή κ. Κοντό που ήταν παρών αλλά …ξεγλίστρησε δια των θεσμικών διαδικασιών εντός του κόμματος.
Στο δια ταύτα όπως φάνηκε εξάλλου και από το πρόγραμμά της η κα Μπακογιάννη  ήρθε στην Ξάνθη για να συσφίξει σχέσεις κυρίως με την μειονότητα που παραδοσιακά έχει αποδοχή αλλά και να αμβλύνει κάποιες …αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.
Μ.Ξ.


Πάει γυρεύοντας η δημοτική αρχή
Πάει γυρεύοντας η δημοτική αρχή Ξάνθης και με τις κινήσεις της επιδιώκει να συντηρεί αλλά και να πυροδοτεί την ένταση στο δημοτικό συμβούλιο με την αντιπολίτευση. Σ’ αυτό το παλαιό εντάσσεται η νέα της ενέργεια να αναρτήσει στη Διαύγεια την απόφαση για την αγορά του Παιδικού Σταθμού της οδού Σάρδεων, παρότι στη θυελλώδη συνεδρίαση της 11-12-17 που έχει καταγράψει σε ρεπορτάζ του το «Ε» δεν επιτεύχθηκε απόλυτη πλειοψηφία αφού ο κ. Ιγιαννίδης ήταν εκτός αιθούσης κατά την ψηφοφορία και ψήφισε αφού είχε κλείσει και είχε καταμετρηθεί το αποτέλεσμα ενώ ο πρόεδρος κ. Δρεμσίζης αποδέχτηκε ότι  δεν επιτεύχθηκε – όπως τουλάχιστον ακούστηκε να λέει –  η απόλυτη πλειοψηφία, που απαιτείται για την αγορά του ακινήτου,  ως “μοναδικού για τη συγκεκριμένη χρήση” σύμφωνα με τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Παρά ταύτα η απόφαση αναρτήθηκε.
Μάλιστα για το θέμα της καταμέτρησης της ψήφου του Σ. Ιγιαννίδη, η απόφαση αναφέρει: “Γίνεται μνεία ότι ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Ιγιαννίδης ενώ ήταν παρόν κατά τη συζήτηση του θέματος κατά την ψηφοφορία ευρέθη εκτός αιθούσης και επανήλθε ακριβώς μετά την καταμέτρηση δηλώνοντας ότι ήταν έξω για προσωπικούς λόγους και ψηφίζει υπέρ.”
Για δε το θέμα της απόλυτης πλειοψηφίας, η απόφαση αναφέρει ότι λαμβάνεται “σύμφωνα με την απόφαση του 2016…. που λήφθηκε με την απόλυτη πλειοψηφία” και όχι με την τωρινή!
Δηλαδή ανατρέχουν στην απόφαση του 2016 τότε γιατί το έφεραν εκ νέου ως θέμα στο Δ.Σ.
Τι ειν΄τούτα κ. Δήμαρχε;
Και γιατί τόση πρεμούρα να αγοραστεί αυτός ο παιδικός σταθμός;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…