Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

0

Χαρτοσακούλα στο ψωμί
Είναι κάποια πρατήρια άρτου στην πόλη μας που το πωλούμενο ψωμί, το τοποθετούν σε χάρτινη σακούλα ως έχουν υποχρέωση από το νόμο. Υπάρχουν όμως τα περισσότερα πρατήρια που τοποθετούν το ψωμί «γυμνό» στην πλαστική σακούλα, γεγονός κατακριτέο, διότι το ψωμί δεν πλένεται όπως φρούτα, λαχανικά αλλά και διότι η πλαστική σακούλα είναι ανθυγιεινή. Βέβαια για να λυθεί αυτή η περίπτωση οι καταναλωτές θα πρέπει επιμόνως να ζητούν την τοποθέτηση του ψωμιού σε χάρτινη σακούλα οπωσδήποτε, διότι έτσι ορίζει και ο σχετικός νόμος.
Γ.Δ.


Τηλεπωλήσεις συνέχεια
Παρακολουθώντας τα διάφορα περιφερειακά κανάλια κάνει κανείς μια διαπίστωση. Σε όλα σχεδόν, ευτυχώς κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν, θα συναντήσει πωλήσεις διαφόρων ειδών. Κεραλοιφές από το Άγιο Όρος, ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, συσκευές για καθαρό νερό, παπούτσια, δαχτυλίδια, κρέμες για τις γυναίκες, ηλεκτρικές κουβέρτες κι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Μια τεράστια ποικιλία ειδών που για να συνεχίζουν τις τηλεπωλήσεις, σημαίνει πως υπάρχει πελατεία.
Γ.Δ.


Αλυτρωτικές τάσεις
Ας είμαστε ειλικρινείς. Το θέμα με τα Σκόπια δεν είναι μόνον το όνομα. Είναι βέβαια κι αυτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αλυτρωτικές τάσεις που περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Αυτές λοιπόν οι αλυτρωτικές τάσεις θα πρέπει να τελειώνουν.  Εάν οι γείτονες εξακολουθούν να έχουν στο Σύνταγμα όλα όσα σήμερα αλυτρωτικά περιλαμβάνουν, τότε δεν αλλάζει τίποτε. Γι’ αυτό, πέρα από το όνομα θα πρέπει ν’ αλλάξουν κι αυτά.
Γ.Δ.


Παρέα νέων Ξανθιωτών το 1960 στον «Παράδεισο» επί της οδού Καβάλας τότε. Από δεξιά: Κώστας Κότσιρας, ξυλουργός, Γιάννης Κιουρκτσόγλου, ξυλουργός, Πέτρος Τζαβάρας, Θαν. Χριστοδούλου, ξυλουργός (Αρχείο Γιάννη Κιουρκτσόγλου)

Με άλλα λόγια
Κύριε διευθυντά, «στα Βαλκάνια δεν υπάρχει χώρος για εθνικισμούς, για πατριδοκαπηλία, για αγάλματα και αλυτρωτισμούς, και σε κάθε περίπτωση όποιος προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, όλα αυτά πρέπει να τα αφήσει πίσω του».  αυτά τα τόσο ξεκάθαρα για την «πολιτική» των Σκοπιανών και όχι μόνο, τόνισε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά, δυστυχώς, άλλοι τελικά αποφασίζουν. Απλά οι δηλώσεις μένουν στη διπλωματία ως ωραιολογίες!
Ε


Χωρίς δικαστήρια
Την προσεχή Δευτέρα θα υπολειτουργήσουν τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα και φυσικά και στην Ξάνθη. Σε  πανελλαδική δίωρη στάση εργασίας κατεβαίνουν, από τις 09.00, οι δικαστές και εισαγγελείς,  ύστερα από απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο αναγκαστικής διαμεσολάβησης, το οποίο «πλήττει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη».
Αναλυτικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ αποφάσισε την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας (Πολιτικών και Ποινικών) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.
Γ.Δ.


Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες
«Προσωπικό που είχε προσληφθεί πριν από 35 χρόνια προκειμένου από τότε να ξεκινήσει μια διαδικασία για να καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες της χώρας βγαίνει τώρα σε σύνταξη. Δασικούς χάρτες όμως μόλις τώρα αρχίσαμε να αποκτούμε». Αυτό ανάφερε δασολόγος σε συζήτηση μαζί του για τους δασικούς χάρτες.  Και την ευθύνη βέβαια δεν έχουν οι υπάλληλοι αλλά το πολιτικό σύστημα της χώρας που έκανε προσλήψεις για να φτιάξει δασικούς χάρτες, ωστόσο για να εξυπηρετήσει την… πελατεία του καθυστερούσε την όλη διαδικασία για δεκαετίες. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί και με το κτηματολόγιο το οποίο επίσης για χρόνια βρίσκεται στον αέρα; Και τελικά έχουμε απομείνει η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη που ούτε κτηματολόγιο, ούτε δασικούς χάρτες έχουμε ακόμα!
Γ.ΚΑΝ.


Καλή αμοιβή
Από 200 ευρώ που είναι η αμοιβή του αναπληρωματικού μέλους, μέχρι τα 1400 ευρώ των τακτικών μελών και των 1600 της εκλογικής επιτροπής, με τις υπόλοιπες αμοιβές να κυμαίνονται εκεί ανάμεσα, είναι μια καλή οικονομική απολαβή για όσους διεκπεραίωσαν την εκλογική διαδικασία του Επιμελητηρίου. Δεν θα το σχολιάσουμε παραπάνω, ήδη το έργο της έχει κριθεί σε όσους ήταν παρατηρητές της διαδικασίας και δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος για παραπάνω σχόλια.
Γ.Δ.


Να κι ο… “τέως”
Αμάν και τί θα γινόμασταν δίχως τις ευχές του… “τέως”.
Το παιδί μίλησε για το σκοπιανό. Και είπε “’Εύγε στον κοσμάκη!”
Την πείνα του κοσμάκη δεν την είδε πουθενά;
Μα πώς να τη δει;
Στην καμπούρα του κοσμάκη εκείνος εξασφάλισε γενεές επτά…
Χ.Μ.


Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ προτείνουν νέο όνομα για τα Σκόπια!
Το Κίνημα της Ιλλυρίδας, ένα πολιτικό κίνημα το οποίο εκφράζει μια μεγάλη μερίδα των Αλβανών της ΠΓΔΜ, πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πρόταση του για την ονομασία των Σκοπίων: «Ζητούμε από τους σχετικούς διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι έχουν εντολή από τον ΟΗΕ να επιλύσουν τη διαφωνία του ονόματος της χώρας μας, να εισακούσουν την πρότασή μας. Το νέο όνομα αντικατοπτρίζει την πραγματική εδαφική συνοχή. Αυτό είναι «Βαλκανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία», αναφέρει η ανακοίνωση. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το σχέδιο έχει δύο ομοσπονδιακές μονάδες: τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και τη «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας». Οι Αλβανοί λοιπόν μπαίνουν στο παιχνίδι της ονοματολογίας των Σκοπίων και ζητούν ουσιαστικά ομόσπονδο κράτος με το ένα τμήμα να ονομάζεται Μακεδονία και το άλλο Ιλλυρίδα, κάτι που θα μπορούσε να δεχτεί και η Ελληνική πλευρά, (γεωγραφική περιοχή άλλου κράτους όπως η Ήπειρος και η Θράκη).
Τα πράγματα έχουν αλλάξει για τους Σκοπιανούς σε σχέση με το 2008, τότε που η ελληνική πλευρά είχε δεχθεί υπό όρους σύνθετη ονομασία. Οι ισορροπίες έχουν μεταβληθεί προς το δυσχερέστερο γι’ αυτούς μιας και ο Αλβανικός παράγοντας έχει ισχυροποιηθεί και αρνείται τον όρο Μακεδονία για όλο το κρατίδιο. Γι’ αυτό ο Ζάεφ καίγεται να μπει στο ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την ομοσπονδιοποίηση του κρατιδίου. Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στο παιχνίδι γιατί ίσως προσδοκά αμερικανική στήριξη για το χρέος και γιατί θεωρεί ότι το ζήτημα θα διχάσει, ίσως και θα διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει από το 2008 λοιπόν, γι’ αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει τώρα: «Η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, δεν θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω τους Σκοπιανούς»…


Συγκροτήθηκε η Επιτροπή για το διαγωνισμό της μελέτης της πεζογέφυρας Κιμμερίων
Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 1.30 το μεσημέρι της Παρασκευής που ήταν έκτακτη γιατί έπρεπε να προλάβουν τις προθεσμίες για την διενέργεια του διαγωνισμού για την μελέτη της πεζογέφυρας των Κιμμερίων. Το θέμα αφορούσε την συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού που θα επιλέξει την ανάδοχο του έργου. Η επιτροπή που ψηφίστηκε ομόφωνα απαρτίζεται από την Μπουλοπούλου Μαρία (πρόεδρος,) τον Στέλιο Μπουρντούνη (μέλος), την Σουλτάνα Καμπούρη (αν. μέλος) τον Αυγέρη Λουκά ( μέλος) και τον Αθανάσιο Κλωνίδη (αν. μέλος). Να σημειώσουμε πως οι τρεις πρώτοι είναι μηχανικοί του δήμου και οι δύο επόμενοι εκπρόσωποι του ΤΕΕ. Από την συνεδρίαση έλειπε η αντιπολίτευση. Η εισηγήτρια του θέματος ήταν η Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσία Κατερίνα Μανά.
Μ.Ξ. 


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…