Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

0

Η Εκκλησία δεν …ευλόγησε το Συλλαλητήριο
 «Βάζει πλάτη» στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό τείνοντας χείρα βοηθείας μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η απόφασή της να μην «ευλογήσει» συλλαλητήρια και ακρότητες παρά το γεγονός ότι έχουν εκφραστεί από κάποιους μητροπολίτες  είναι μια «ιερή» απόφαση που συμβάλει στην ομοψυχία που απαιτείται για τον χειρισμό του θέματος. Η Εκκλησία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αποδεικνύοντας υπευθυνότητα παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει τις θέσεις της. Απλά δεν ρίχνει λάδι στην  φωτιά και αυτό πιστώνεται στην Ιεραρχία της Εκκλησίας.
Μ.Ξ.


Άλλη μια αθώωση
Ομόφωνη αθώωση για τον Σωτήρη Τσιακίρογλου την Παρασκευή από το Δικαστήριο Ξάνθης. Ο Τσιακίρογλου μηνύθηκε από την Μαρία Μπόντη για αφαίρεση εγγράφων από το γραφείο της Ομοσπονδίας. Στην ακροαματική διαδικασία που ήταν σύντομη, αποδείχτηκε ότι ο Τσιακίρογλου, ως πρόεδρος της τότε Ομοσπονδίας, πήρε τα απαραίτητα έγγραφα που ζητήθηκαν για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης και τα προσκόμισε στα αρμόδια όργανα ως όφειλε να πράξει. Η κατηγορία ως εκ τούτου δεν ευσταθούσε και η απαλλαγή προτάθηκε τόσο από τον εισαγγελέα όσο και από την έδρα.
Γ.Δ.


Παιγνίδια με τα γυαλιά
Άλλη είναι τελικά η πραγματικότητα με τα γυαλιά, τον ΕΟΠΥΥ και τη διαδικασία προμήθειάς τους. Μπορεί το υπουργείο να έβγαλε μια απόφαση με την οποία δεν θα προπληρώνουν οι ασφαλισμένοι την αξία των γυαλιών, όμως δεν ρώτησε τους οπτικούς. Οι οποίοι όπως δηλώνουν έχουν να εισπράττουν από τον ΕΟΠΥΥ παλιά του χρέη!
Κι ενώ τα χρέη αυτά μένουν απλήρωτα στους οπτικούς, πάει το υπουργείο να τους φορτώσει νέα. Με τις πλάτες δηλαδή των οπτικών πάει το υπουργείο να κάνει πολιτική. Άρα, μάπα το καρπούζι, όπως λέει ο λαός μας και τελικά η διαδικασία θα μείνει στα χαρτιά! Δυστυχώς για τους ασφαλισμένους…
Γ.Δ.


Δύο φίλοι « καβάλα» στο παγκάκι (κάτι που από τότε συνηθιζόταν και ισχύει μέχρι σήμερα) μπροστά από το τότε «Ξενία» (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Τα λάθη πληρώνονται
Αυτό συμβαίνει όταν απογοητεύεται κανείς από τους εκπροσώπους του στο συνδικαλιστικό τομέα. Τους εμπιστεύεται μία, τους εμπιστεύεται δύο και βλέπει πως τελικά και την «πατάει»  και δεν τον υπολογίζουν. Οπότε την επόμενη φορά απέχει από τις κινητοποιήσεις και ησυχάζει. Το ίδιο συνέβη με τους αγρότες του νομού μας αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας.
Είναι πλέον απρόθυμοι για κινητοποιήσεις. Και έχουν τους λόγους τους όπως παραπάνω γράψαμε και παρουσιάσαμε στο φύλλο της Παρασκευής. Δεν έχουν διάθεση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται γιατί θεωρούν ότι ξεγελάστηκαν από τους επαγγελματίες των κινητοποιήσεων. Και προτιμούν να μείνουν σπίτια τους από το να γίνουν παιγνίδια στα χέρια κάποιων κομματικών.
Βέβαια έτσι αποδυναμώνεται το αγροτικό μέτωπο, αλλά τα λάθη που έγιναν, εσκεμμένα ή όχι, πληρώνονται.
Γ.Δ.


ΤΟΜΥ στα λόγια
Και το όνομα αυτών «Τοπικές Μονάδες Υγείας» (ΤΟ.Μ.Υ.). Τα βαπτίσια έγιναν με κάθε επισημότητα, δηλώσεις πανηγυρικές για τη μεγάλη καινοτομία υπέρ του λαού βεβαίως-βεβαίως. Κι έσβησαν τα φώτα και ο χρόνος περνούσε, οι μήνες το ίδιο, και το βαπτισμένο δημιούργημα δεν έλεγε να σηκωθεί να περπατήσει. Ακόμη μπουσουλάει και δεν δείχνει σημάδια να περπατήσει.
Πάμε τώρα πίσω, στις μέρες του θριάμβου (στις δηλώσεις εννοώ). Είχαμε τότε από τη στήλη επισημάνει πως το όλο σχέδιο είναι μια μπαρούφα. Δεν πρόκειται να γίνει και βέβαια να λειτουργήσει. Κάθε γειτονιά και τοπικό γιατρό με βοηθητικό προσωπικό; Ούτε στη Σουηδία, Νορβηγία δεν γίνεται αυτό. Απλά το φαντάστηκε κάποιος εκεί στο υπουργείο Υγείας και νόμιζε ότι θα έφερνε επανάσταση στην ιατρική φροντίδα ο ερίφης.
ΤΟΜΥ στην Ελλάδα, σε πλήρη εφαρμογή, έτσι όπως εξαγγέλθηκε, ΔΕΝ θα δούμε ούτε μετά από πενήντα (50) χρόνια.  Πρώτα ας καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες των Νοσοκομείων σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε φάρμακα και άλλα υλικά και μετά από πολλά χρόνια που εμείς δεν θα ζούμε ας φροντίσουν να φτιάξουν ΤΟΜΥ.
-Λόγια πολλά των πολιτικών, χωρίς μελέτη, χωρίς μυαλό. Για να ξεγελάσουν τον κόσμο να τον ταΐσουν άχυρο.  Τι κρίμα αλήθεια…
Γ.Δ.


Ένας προβληματισμός
Ο γνωστός φίλος της στήλης τηλεφώνησε πρωί-πρωί και χωρίς πολλά λόγια, μετά την καλημέρα με πήρε στο… μονότερμα. «Δουλειά δεν είχαν εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ κι άνοιξαν μόνοι τους το ντουλάπι με τα φαντάσματα για το όνομα των Σκοπίων. Θα βρουν το μπελά τους στο τέλος, θα πληρώσουν αυτοί το μάρμαρο, γιατί τίποτε δεν θα γίνει με το όνομα των Σκοπίων. Διάλογος, πήγαινε-έλα, συζητήσεις ατέρμονες, συλλαλητήρια, παπάδες, δεσποτάδες, υπερπατριώτες και άλλα. Αποτέλεσμα;  Κανένα! Θα μείνει εκεί που ήταν πρώτα. Εκτός κι αν πίεσαν και πιέζουν πολύ οι Αμερικάνοι την κυβέρνηση για να βρει λύση στο Σκοπιανό. Αν το κάνουν γι’  αυτό, σίγουρα θα το πληρώσουν ακριβά. Και πιθανόν ως αντιστάθμισμα πάρουν κάποια άλλη βοήθεια και στήριξη».
Τάδε έφη ο φίλος, και όπως « ήρθε»  έτσι κι έφυγε αφού κατέθεσε τον προβληματισμό του. Ο οποίος σε δυο μήνες το πολύ θα φανεί εάν θα βγει αληθινός.
Γ.Δ.


Βαλκανικό παιγνίδι
Και μια και βρισκόμαστε στο Σκοπιανό-Μακεδονικό, να πούμε και μια εκτίμησή μας από τα μέχρι τώρα στοιχεία από την παρακολούθηση της επικαιρότητας αλλά και την ανάγνωση των διεθνών παικτών-ενδιαφερομένων για την επίλυση του θέματος του ονόματος.
Όσο κι αν δεν θα αρέσει πάρα πολλούς, η διαμορφούμενη εικόνα είναι διεθνώς υπέρ της ύπαρξης στο όποιο όνομα και αυτό της «Μακεδονίας». Αμερική, ΝΑΤΟ αλλά και Ευρώπη επιθυμούν τη λύση αυτή, παρότι αναγνωρίζουν ότι διαφωνεί η Ελλάδα αλλά και η …Ρωσία! Κι αυτό είναι προφανές διότι οι εν λόγω δεν επιθυμούν την παρουσία των Ρώσων τόσο στα Βαλκάνια, όπως δεν επιθυμούν οι Ρώσοι την πρόσδεση στο άρμα του ΝΑΤΟ άλλου ενός κράτους της Βαλκανικής. Ρωσική συν Βαλκανική σαλάτα δηλαδή και μακάρι να ξεμπλέξει η χώρα μας ανώδυνα αν και το βλέπουμε δύσκολο.
Το παιγνίδι είναι υψηλού επιπέδου και ως συνήθως τα θύματα είναι τα αδύναμα μέλη…
Γ.Δ.


Μια σημαντική έρευνα
Πρωτοποριακό και απαραίτητο στοιχείο για την πορεία του εμπορίου στη γειτονική Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος πραγματοποίησε έρευνα για να πληροφορηθεί για το πώς κινήθηκε η αγορά το 2017.
Ο Σύλλογος πραγματοποιεί κάθε χρόνο την έρευνα αυτή με την οποία παρακολουθεί την πορεία της τοπικής αγοράς. Πού, σε ποιους τομείς υπάρχει αύξηση κατανάλωσης, σε ποιους πτώση ή στασιμότητα.
Πρόκειται για ένα εργαλείο πολύ σοβαρό που βοηθάει την τοπική επιχειρηματικότητα στο να γνωρίζει τις τάσεις της αγοράς. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε στον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης να ζητήσει την συνεργασία του Συλλόγου της Αλεξανδρούπολης και την βοήθεια για να εφαρμοστεί η έρευνα αυτή και στην Ξάνθη. Ας το προχωρήσουν.
Γ.Δ.


Ποια είναι ακριβώς  η θέση της ΝΔ για το Σκοπιανό;
Δεν θα λέγαμε όμως το ίδιο για την ΝΔ  του Κυριάκου Μητσοτάκη που τελικά δεν γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της. Γιατί όπως ξέρουμε ο κ. Μητσοτάκης άφησε τους βουλευτές της ΝΔ,  ελεύθερους να αποφασίσουν αν θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη,  κλείνοντας έτσι «το μάτι» στο ακροδεξιό ακροατήριο της ΝΔ. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουν και να μην κρύβονται πίσω από δικαιολογίες και να βάζουν εμπροσθοφυλακή τον Καμμένο.
Τι πρεσβεύουν; Την γραμμή Κωνσταντίου Καραμανλή του 1992 που απέρριπτε τη χρήση του ονόματος Μακεδονία. ή την εθνική  γραμμή Κώστα Καραμανλή του 2008  «Ναι στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις». Να θυμίσουμε πως σ΄ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε στις 4 Δεκεμβρίου 2017 ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από την εθνική γραμμή Καραμανλή στο Βουκουρέστι:«Στο ονοματολογικό, η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι».
– Η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη συμφωνεί;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …