Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

0

Επιτυχία
Ομολογουμένως υπήρξε δημοσιογραφική επιτυχία της Εφημερίδας μας και της δημοσιογράφου Μαριάννας Ξανθοπούλου το πρωτοσέλιδο θέμα της Πέμπτης με τίτλο «Κόκκινη κάρτα» από την Αποκεντρωμένη στον δήμο Ξάνθης».  Η είδηση αναφερόταν στην πληροφορία της ακύρωσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου  για την αγορά του Παιδικού Σταθμού στην Σάρδεων. Υπόθεση που είχε προξενήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο εσωτερικά στο δημοτικό όργανο όσο και στην Κοινωνία.
Έτσι, η εφημερίδα μας παρέθεσε τη σχετική απόφαση ακύρωσης, η οποία όντως αναρτήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την αποκλειστική πληροφόρηση της δημοσιογράφου.
Γ.Δ.


Περί αποκλειστικότητας ΙΙ
Προφανώς και δεν είναι αυτοσκοπός το κυνήγι της αποκλειστικότητας από την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ. Και τούτο, ας μην μας διαφεύγει, σε μια μικρή πόλη όπως η Ξάνθη πόσες αποκλειστικότητες μπορεί να δημιουργήσει;
Παράλληλα δε, επίσης σοβαρό, το «κυνήγι» αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους λαθών και υπερβολών. Γι’αυτό είναι προτιμότερο να διασταυρώνεται προηγουμένως η είδηση και ας καθυστερήσει η δημοσίευσή της. Είναι προτιμότερο από το γίνει κάποιο λάθος και να θιγεί αναίτια κάποιος φορέας ή και άτομο.
Τέλος πάντων, στο κυνήγι της είδησης και του ρεπορτάζ, υπάρχουν μέθοδοι, απόψεις και αρχές. Άλλοι τις ακολουθούν άλλοι όχι. Ο καθείς κρίνεται από τους αναγνώστες σε βάθος χρόνου. Με την ευκαιρία θυμίζω το γνωμικό «Δειλά ηχεί το μέταλλο, ο τενεκές βροντά». Και τούτο ισχύει στη ζωή για πολλά πράγματα.
Γ.Δ.


Περί στάθμευσης
Είναι κάποια πράγματα που απασχολούν την στήλη κατ’ επανάληψη. Κι αυτό προέρχεται και από τα παράπονα και παρατηρήσεις των ίδιων των συμπολιτών. Ένα από αυτά λοιπόν είναι το παρκάρισμα. Το φαινόμενο αυτοκίνητα να είναι «καβάλα» σε πεζοδρόμια, είναι καθημερινό και μάλιστα σε κεντρικούς δρόμους. Οπότε το πεζοδρόμιο το ένα αχρηστεύεται. Το ποιοι είναι οι δρόμοι αυτοί δεν χρειάζεται να το ξαναπούμε. Εξάλλου το γνωρίζουν στον δήμο. Αφού λοιπόν δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη οι του δήμου, ας τοποθετήσουν κολονάκια για να μην παρκάρουν τα Ι.Χ. και οι μοτοσυκλέτες. Η στάση του δήμου με τη μεγάλη ανοχή στην παράβαση αυτή, δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους δημότες. Στο κάτω-κάτω της γραφής τόσα πάρκινγκ υπάρχουν στην πόλη, ας πηγαίνουν εκεί τα Ι.Χ. τους όσοι έρχονται στο κέντρο.
Γ.Δ.


Μαθήτρια ποζάρει μπροστά από το «ΞΕΝΙΑ» φορώντας τη μπλε ποδιά της, τη δεκαετία του ’70 (Αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Νεοδημοκρατικό
Απορίες, σχόλια και προσπάθεια να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη, εάν συνέβη και γιατί η όποια παρέμβαση και ποιος ήταν αυτός που την μεθόδευσε ούτως ώστε η άνοδος της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορεινή Πομακική περιοχή ήταν αποτυχημένη.
Κατ’ αρχάς, ό,τι συνέβη, δηλαδή η απουσία ανθρώπων να την υποδεχτούν,  υπήρξε έκπληξη πρώτου μεγέθους. Κι αυτό διότι κανείς δεν περίμενε να συμβεί αυτό σε Εχίνο και Κένταυρο. Ήταν μια απουσία ιδιαίτερα εκκωφαντική και μη αναμενόμενη για την προϊστορία της Ντόρας στην περιοχή και ό,τι συνέβαινε κατά το παρελθόν.
Προφανώς κάποιοι έκαναν λάθη. Άλλα οργανωτικά, άλλα επιλογών και ίσως σκοπιμότητας για να εξυπηρετηθεί πιθανόν πρόσωπο για ιδιοτελή συμφέροντα. Είναι δύσκολο και απαιτεί έρευνα για να αποδειχτεί το τι έγινε, εάν έγινε κι αν έγινε ποιος ήταν ο δράστης και ο εγκέφαλος του σχεδίου, να εμφανιστεί τελείως αδιάφορος ο κόσμος της μειονότητας στα δύο μεγάλα κεφαλοχώρια.
Γ.Δ.


Επέλεξε τη σύγκρουση
Μπερδεύτηκαν πάρα πολύ τα δημοτικά πράγματα στο Μητροπολιτικό δήμο Ξάνθης. Όλη αυτή η ένταση μεταξύ της αντιπολίτευσης, οι συγκρούσεις και η έλλειψη συνεργασίας, τελικά λειτουργεί εις βάρος της δημοτικής πλειοψηφίας (στα χαρτιά πλέον).
Απασχολημένος ο δήμαρχος πως θ’αντιμετωπίσει τους «αντιπάλους» χάνει ουσιαστικό χρόνο παραγωγής έργου. Εγκλωβισμένος από κακούς συμβούλους, που παρασύρουν το δήμαρχο από λάθος σε λάθος, δεν του επιτρέπουν να δει με καθαρό βλέμμα την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε και η οποία είναι αρνητική και εις βάρος του.
Απομάκρυνε από κοντά του με αστείες αιτιολογίες ικανά πρόσωπα, με γνώσεις και προσφορά. Άτομα που αθροιζόμενοι οι σταυροί τους προσεγγίζουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψήφων.  Αυτοί λοιπόν από κακούς χειρισμούς φύγαν και το κενό τους δύσκολα έως αδύνατο να καλυφθεί διότι όλοι διαθέτουν και προσωπική δύναμη.
Ο Δημαρχόπουλος, άγνωστο γιατί, επέλεξε να συγκρουστεί με δικούς του ανθρώπους. Αυτός το επέλεξε και το υλοποίησε. Και τώρα βιώνει την αντιπαράθεση. Του θυμίζουμε ότι ο εμφύλιος είναι ο χειρότερος πόλεμος.
Γ.Δ.


 Παράπλευρες απώλειες
Ήρθε η ώρα βέβαια να πούμε και μια ακόμη αλήθεια. Και το κάνουμε αυτό σεβόμενοι κάποιους ανθρώπους που πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στον τόπο. Η άσχημη και προβληματική λειτουργία στο δήμο έτσι όπως εξελίσσεται, πέρα από τις επιπτώσεις που υπάρχουν εις βάρος του Δημάρχου, διαχέονται και προς άλλους και κυρίως προς αυτόν που στήριξε την αρχική επιλογή του. Κι αυτό διότι ως απεδείχθη μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η επιλογή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα επ’ωφελεία της πόλης και των δημοτών.
Υπάρχει όμως και συνέχεια. Όλοι αυτοί οι οποίοι έχουν βρεθεί απέναντι από το δήμαρχο, βρίσκονται απέναντι και από τον πολιτικό που τον επέλεξε και τον στήριξε. Έτσι, εξ’ αντανακλάσεως, υπάρχει παράπλευρη απώλεια για αυτόν που θέλησε να βοηθήσει από καλή προαίρεση και δέχεται κι αυτός τα πυρά και την κριτική.
Γ.Δ.


Ο πιο ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής
Τον γνώρισα όταν αγωνιζόταν στη Δόξα Δράμας. Οι μαυραετοί όπως λέγονταν. Κορυφαίος μαζί με άλλους σπουδαίους. Ξεχώριζε. Λεπτός, όχι αδύνατος, ψηλός, λεβέντης. Ορφανός, μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο Κομοτηνής όπου φάνηκε το μοναδικό του ταλέντο. Εκεί αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας. Ακολούθησε η Δόξα Δράμας, τόπος καταγωγής όπου και μεγαλούργησε. Αγωνιζόταν ως κεντρικός αμυντικός και ήταν απροσπέλαστος. Μπορούσε να αγωνιστεί σε ΟΛΕΣ τις θέσεις με την ίδια επιτυχία. Μετά τη Δόξα το ταλέντο του ξεδιπλώθηκε στον Παναθηναϊκό και την Εθνική. Παίκτης μοναδικός. Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος στην Ελλάδα. κι αυτό διότι απέδιδε το ίδιο άριστα σε άμυνα, κέντρο, επίθεση. Γι’αυτό και ο Γιώργος Κούδας τον αποκάλεσε ως τον πιο ολοκληρωμένο παίκτη.  Όταν αγωνιζόταν χαιρόσουν να τον βλέπεις. Με άλματα μοναδικά, διασκελισμό, άνεση, τεχνική. Προσωπικά τον θαύμαζα ως ποδοσφαιριστή και είχα τη χαρά να τον δω πολλές φορές ν’ αγωνίζεται.
Γ.Δ.


Οι Έλληνες σβήνουν τα τσιγάρα τους…
Ουδέν κακόν αμιγές καλού και το καλό στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης που ζούμε είναι ότι είχαμε μια ραγδαία μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Μπορεί να οφείλεται και στον αντικαπνιστικό νόμο αλλά κυρίως στον οικονομικό παράγοντα.  Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει ότι καπνίζει ενώ σε αντίστοιχη έρευνα το 2012 το 36,7%! Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό καθώς καταγράφεται μια μείωση της τάξης του των 9,6 ποσοστιαίων μονάδων σε μία πενταετία! Αποτελεί δε ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα. Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση κατά 33,3% του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών. Παράλληλα, καταγράφεται μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49% στο διάστημα 2007-2016. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΚΑΠA Research, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι θεωρούν ως εθνικό στόχο τη μείωσή του.
Εύγε!
Μ.Ξ.


Γιατί δεν ακούν τους νομικούς τους στο δήμο Ξάνθης;
Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή Ξάνθης δεν το θεωρεί και τόσο σημαντικό να της ακυρώνονται αποφάσεις κατά τον έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη. Και προφανώς όπως πέρασε τα δημοτικά τέλη φαντάστηκε ότι έτσι θα κάνει και με την αγορά του Παιδικού Σταθμού.  Κι ενώ έχει τρεις νομικούς που σίγουρα ξέρουν καλά – υποθέτω – και μπορούν να συμβουλεύσουν πότε μια απόφαση θέλει απλή και πότε απόλυτη πλειοψηφία επιμένει να κάνει του κεφαλιού της, με αποτέλεσμα να έχουν ακύρωση αποφάσεων! Και θα πει κανείς και τι έγινε; Θα επαναληφθεί η διαδικασία και θα πάρουν πλέον την απόφαση με απόλυτη πλειοψηφία για να κάνουν την αγορά του …αιώνα (του Παιδικού Σταθμού Γέλα – Χαμογέλα) που διακαώς επιθυμούν! Ναι έτσι είναι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο απλά θα καθυστερήσει η αγορά αν βεβαίως δεν έχουμε αποχωρήσεις και δεν ξεχαστεί εκτός αιθούσης κάποιος δημοτικός σύμβουλος ωστόσο αναδεικνύεται ένας τρόπος λειτουργίας της δημοτικής αρχής που εκθέτει το δήμο. Κι έχει  κάθε λόγο η αντιπολίτευση να αντιδρά και να εγείρει θέμα μομφής κατά του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικούς συμβουλίου.
Έτσι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο προβλέπεται να γίνει και πάλι χαμός!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…