Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολεοδομικές παραβάσεις στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών;

Πολεοδομικές παραβάσεις στην περιοχή Πετρελαιοαποθηκών;

0

Στα «ψιλά» πέρασε στην Επιτροπή Ποιότητας και το θέμα που αφορούσε την εναρμόνιση χρήσεων γης της περιοχής με το ΓΠΣ

 

Παράταση έως τις 10 Φεβρουαρίου για την υποβολή των αιτήσεων για τα τραπεζοκαθίσματα. Ξεκίνησε η προετοιμασία για τον καθορισμό θέσεων υπαίθριας αγοράς για τις ΘΛΕ

 

Με τα …φωτάκια του Χριστουγεννιάτικου δένδρου ακόμη αναμμένα, η Επιτροπή Ζωής του δήμου Ξάνθης έδωσε το «πράσινο φως» της προετοιμασίας για τις ΘΛΕ και το Καρναβάλι, εγκρίνοντας ομόφωνα την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας σχετικά με τον χώρο λειτουργίας και τον καθορισμό θέσεων υπαίθριας αγοράς – εμποροπανήγυρης. Η επιτροπή συνεδρίασε την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου στις 2.30 το μεσημέρι εν πλήρη απαρτία και με …παρατηρητές τους επικεφαλής των παρατάξεων Σωτήρη Τσιακίρογλου και Γιώργου Κολλάρου.

 

Παράταση για την υποβολή των αιτήσεων για τα τραπεζοκαθίσματα

Στα εκτός ημερησίας θέματα ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» Μανώλης Φανουράκης κατέθεσε την πρόταση να δοθεί παράταση για την υποβολή των αιτήσεων για την χορήγηση αδειών για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καθόσον η καταληκτική ημερομηνία ήταν 31/12/2017 και – όπως ανέφερε ο κ. Φανουράκης- είναι αρκετοί αυτοί που δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν. Η πρόταση του έγινε δεκτή ομόφωνα και δόθηκε παράταση έως τις 10 Φεβρουαρίου.

«Δημιουργική ασάφεια» στο νέο νόμο (4477/2017) για τις εμποροπανηγύρεις!

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε τον καθορισμό θέσεων υπαίθριας αγοράς και εμποροπανήγυρης εν’ όψει των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών 2018. Η εισηγήτρια κα Βασιλούδη εξήγησε πως ο νόμος έχει αλλάξει και πως ο νέος νόμος 4477/2017 έχει κάποιες ασάφειες ως προς κάποια ζητήματα που αφορούν την χορήγηση των αδειών καθώς και αν αυτό γίνεται με απόφαση δημάρχου ή με δημοτικού συμβούλιου. Είπε ότι δεν έχουν βγει ακόμη διευκρινιστικές εγκύκλιοι και παρότι απευθύνθηκε στο υπουργείο δεν της δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις. Υπό αυτό το πρίσμα και με επισήμανση για περισσότερες διευκρινήσεις κατά την κατάθεση του Κανονισμού λειτουργίας η κα Βασιλούδη αναφέρθηκε σε επίμαχα σημεία της εισήγησης. Ήτοι: Η χρονική περίοδος που θα δοθούν οι άδειες θα είναι από τις 8 Φεβρουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου (Τσικνοπέμπτη) και από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου (επετειακή για τις ΘΛΕ ). Θα δοθούν άδειες για ανάπτυξη 50 πάγκων των 4 μέτρων και 10 των 7 μέτρων και 9 καντίνες εκτός του Λιμνίου. Σ΄ ότι αφορά τα προϊόντα που θα πωλούνται η κα Βασιλούδη ανέφερε πως ο νέος νόμος προβλέπει σε ποσοστό 20% την πώληση Ανθέων και καλλωπιστικών φυτών, απαγορεύει την πώληση ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και ηλεκτρικών και ηλεκτροδοτούμενων ειδών και παιχνιδιών (απαγόρευση με πρίζα, όχι με μπαταρία). Επίσης στην εισήγηση προβλέπονταν 6 χημικές τουαλέτες.

Περισσότερες τουαλέτες και περισσότεροι ξένοι πωλητές

Μετά από συζήτηση έγιναν δεκτές οι προτάσεις του κ. Φανουράκη να τοποθετηθούν 10 συνολικά τουαλέτες (5 ανδρών και 5 γυναικών ) και 1 ΑΜΕΑ και εφόσον είναι στην ευχέρεια του δημοτικού συμβουλίου από την εισήγηση της Επιτροπής να απαλειφθούν οι άδειες για άνθη και καλλωπιστικά φυτά ώστε να καλυφθούν από άλλα είδη όπως χειροποίητων κοσμημάτων από καλλιτέχνες της πόλης και να μην μείνουν αδιάθετες θέσεις. Επίσης ζήτησε αυτοί που θα έχουν αυτοκίνητα να τοποθετηθούν στις πίσω θέσεις ώστε να μην εμποδίζουν. Η εντοπιότητα των μικροπωλητών ήταν ένα θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση και εκφράστηκαν απόψεις όπως να δοθεί προτεραιότητα στους τοπικούς και μετά στους ξένους παρά το γεγονός ότι η κα Βασιλούδη εξήγησε πως ο νόμος προβλέπει ρητά την χορήγηση αδειών σε μη δημότες και αφήνει το Δ.Σ. να αποφασίσει το ποσοστό. Η πρόεδρος της Επιτροπή Ποιότητας κα Γκτιρτζίκη τάχθηκε υπέρ του να μην γίνουν διακρίσεις και αποκλεισμοί και να δοθούν άδειες σ’ όλους όσους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Το μέρος της πήρε και ο κ Κολλάρος που σημείωσε πως οι γιορτές δεν είναι οι πωλητές και δεν πρέπει να τις στενέψουμε μόνο στο εμπορικό κομμάτι. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα με τις επισημάνσεις Φανουράκη και Γκιρτζίκη και από την υπηρεσία δόθηκε η διαβεβαίωση ότι στον επερχόμενο Κανονισμό θα δοθεί μια εικόνα πόσοι είναι οι ντόπιοι και πόσοι οι ξένοι πωλητές.

Επιστροφή του θέματος με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Το επόμενο θέμα αφορούσε μέτρα ρύθμισης κυκλοφορίας για την δημιουργία σχολικού δακτυλίου 28ης Οκτωβρίου- Σερρών – Κολοκοτρώνη – Καβάλας καθώς και την αντιδρόμηση τμήματος της οδού 12 Αποστόλων και την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Κουγιουμτζόγλου. Ο κ. Φανουράκης ζήτηση την απόσυρση του θέματος προβάλλοντας την αιτιολογία ότι δεν ήταν παρούσα στην συνεδρίαση η Προϊσταμένη που υπογράφει την εισηγητική έκθεση για να δώσει εξηγήσεις. Είπε ακόμη πως αυτά που προτείνονται έρχονται σε αντίθεση με την κυκλοφοριακή μελέτη. Τον λόγο πήρε ο κ. Κολλάρος που είπε πως αν γίνει παρέμβαση στην 12 Αποστόλων και γίνει η αντιδρόμηση θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακή θρόμβωση στην περιοχή ενώ τόνισε πως κάτι πρέπει να γίνει με την οδό Βουλγαροκτόνου καθώς σημειώνονται πολλά τροχαία. Γι ανατροπή της κυκλοφοριακής μελέτης έκανε λόγο και ο κ. Τσιακίρογλου. Το λόγο πήρε η κα Γκιρτζίκη που ζήτησε την επιστροφή του θέματος με την επισήμανση ότι τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας απαιτούν να έρχονται στις συνεδριάσεις οι υπηρεσιακοί παράγοντες που υπογράφουν τις εισηγήσεις ώστε να τις υποστηρίζουν.

Εναρμόνιση χρήσεων Γης με το ΓΠΣ – Πολεοδομικές παραβάσεις στον τομέα 2 ;

Το τελευταίο θέμα αφορούσε την εναρμόνιση των χρήσεων Γης στην περιοχή Πετρεαλαιοαποθηκών με επιταγές του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Ξάνθης. Όπως εξήγησε η κα Φάκα υπερισχύσει το ΓΠΣ των Πολεοδομικών μελετών και χρειάζεται σ’ αυτές τις περιοχές να γίνει εναρμόνιση των μελετών με το ΓΠΣ. Η κα Φάκα σημείωσε πως σ’ ότι αφορά τη χρήση γης υπάρχει ο τομέας 1 που αφορά την γενική κατοικία και ο τομέας 2 που αφορά την αμιγή κατοικία. Διευκρίνισε δε πως στον τομέα 2 έχουν δοθεί οικοδομικές άδειες χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις του που προβλέπονται για τις χρήσεις γης αυτού του τομέα. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με την «Κοινωνία Δημοτών να ψηφίζει «Λευκό». Αιτιολογώντας την ψήφο ο κ. Φανουράκης τόνισε πως τίθενται πολλά θέματα και πως επιφυλάσσεται να θέσει ερωτήματα στο Δημοτικό συμβούλιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…