Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ούτε φωνή ούτε ακρόαση» από τον Υπουργό για το 12%!

«Ούτε φωνή ούτε ακρόαση» από τον Υπουργό για το 12%!

0

Ακόμη περιμένουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ΑΜΘ για ένα ραντεβού– Τι κάνουν οι βουλευτές μας;

 

Αναβλήθηκαν για τον Σεπτέμβριο οι 5 πρώτες δίκες των αγωγών που κατέθεσαν επιχειρήσεις και είχαν οριστεί για τις 22 Ιανουαρίου Ο ΟΑΕΔ θέλει να απεμπλακεί και προτίθεται να ρωτήσει το ΣτΕ

Αναβλήθηκαν οι δίκες των αγωγών εναντίον του ΟΑΕΔ που κατέθεσαν επιχειρήσεις της Θράκης στο πλαίσιο της διεκδίκησης της επιδότησης του κόστους εργασίας 12%. Οι πρώτες 5 δίκες είχαν οριστεί να εκδικαστούν την περασμένη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αλεξανδρούπολης όμως πήραν αναβολή μετά από αίτημα των εναγόντων για τον Σεπτέμβριο. Να σημειώσουμε ότι οι αγωγές κατατέθηκαν εντός του 2015 και οι δίκες αρχικά επρόκειτο να γίνουν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, καθώς η έδρα του ΟΑΕΔ βρίσκεται στον Άλιμο Αττικής. Τελικά όμως εστάλησαν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, όπου βρίσκεται η έδρα των επιχειρήσεων.

 

Αναβλήθηκαν για τον Σεπτέμβριο οι 5 πρώτες δίκες για το 12% -Προδικαστικό ερώτημα του ΟΑΕΔ στο ΣτΕ;

Ένα ακόμη νέο στοιχείο στην πολύπαθη ιστορία του 12% είναι η πληροφορία που αναφέρει σε σχετικό του ρεπορτάζ η εφημερίδα «Χρόνος Κομοτηνής» και συγκεκριμένα ότι η νομική υπηρεσία του ΟΑΕΔ προτίθεται να προτείνει να αποσταλεί προδικαστικό ερώτημα και να γίνει πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στηριζόμενη στο Νόμο 3900 του 2010, με το ερώτημα αν ΟΑΕΔ εμπλέκεται ή όχι. Να σημειώσουμε ότι ο τα χρήματα αυτά δεν ήταν από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά το 2000 ορίστηκε ο ΟΑΕΔ ως ο πληρωτής και διαχειριστής αυτής της επιδότησης του Ελληνικού Δημοσίου. Το ζήτημα είναι ότι αν το ΣτΕ απαντήσει αρνητικά, τότε μπαίνει στο παιχνίδι απευθείας το Ελληνικό Δημόσιο και ο μεν ΟΑΕΔ απεμπλέκεται ενώ οι αγωγές στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Ακόμη περιμένουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων να τους δεχτεί ο Υπουργός – Τι κάνουν οι βουλευτές μας;

Ερωτηθείς αναφορικά με το αίτημα της αναβολής των δικών που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, εκτίμησε πως δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν μια αρνητική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και εξήγησε: «Αν έχουμε μια αρνητική δικαστική απόφαση θα μπλοκάρει το θέμα που βρίσκεται σε μια διαδικασία εξέλιξης». Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στην μελέτη που έχουν εκπονήσει τα 5 επιμελητήρια της ΑΜΘ κατόπιν απαίτησης του πρώην υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση διά νόμου της επιδότησης και με το αιτιολογικό να αποτελέσει νομολογία με βάση την οποία θα επιχειρήσει το υπουργείο να διεκδικήσει ανάλογα κίνητρα από την Ε.Ε. που δίνονται σε επιχειρήσεις μειονεκτικών περιφερειών. Και παρότι η μελέτη είναι έτοιμη και είναι στα χέρια του νέου υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου οι 5 πρόεδροι προσπαθούν με μεσολαβητές τους βουλευτές να κλείσουν ένα ραντεβού αλλά μέχρι στιγμής …ματαίως. Μόλις προχθές ο κ. Μωραΐτης (κοπή πίτας του ΕΒΕ) ζήτησε από τους βουλευτής της Ξάνθης να μεσολαβήσουν για να συζητήσουν με τον υπουργό το θέμα αλλά – όπως μας είπε ο κ. Μωραΐτης – ακόμη δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη.

300 εκ. ευρώ οι οφειλές για το 12% – Οι επιχειρήσεις φορολογήθηκαν για λεφτά που δεν πήραν

Να σημειώσουμε πως η επιδότηση του 12% που ήταν νόμος του κράτους από το 1986 σταμάτησε να καταβάλλεται από το β΄ εξάμηνο του 2010 και μέχρι την κατάργηση του νόμου το 2015 οι οφειλές του Δημοσίου στις επιχειρήσεις της Θράκης ανήλθαν σε 300 εκ. ευρώ. Επίσης, οι επιχειρήσεις τα είχαν εγγράψει στους ισολογισμούς τους ως έσοδα και στα χρόνια που δεν δόθηκαν, φορολογήθηκαν γι’  αυτά. Γι’ αυτό και στρέφονται κατά του ΟΑΕΔ ως φορέα διαχείρισης προκειμένου να τα διεκδικήσουν δικαστικά. Είναι πολλές επιχειρήσεις και από τα νομό μας που έχουν καταθέσει αγωγές ώστε να μην παραγραφούν οι υποθέσεις τους. Αυτό που κυρίως επιδιώκουν οι επιχειρήσει με τις αγωγές είναι αν όχι την απευθείας καταβολή των οφειλών της επιδότησης του 12% για τα έτη 2010-2015, τουλάχιστον τον συμψηφισμό τους με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τέσσερις προσλήψεις οδηγών στον δήμο Ξάνθης

ΑΣΕΠ: 342 μόνιμες προσλήψεις οδηγών στους δήμους   Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών α…