Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νόμος για τα αδέσποτα: Θα κριθεί στους ελέγχους

Νόμος για τα αδέσποτα: Θα κριθεί στους ελέγχους

0
adespota

Αυστηροποιείται το πλαίσιο σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων στο νέο νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση

 

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου. 30 – 40 εγκαταλελειμμένα κουτάβια τον μήνα στην Ξάνθη.

2016 – 2017:  Έγιναν 469 στειρώσεις και έχουν τοποθετηθεί 631 τσιπ και έχουν δοθεί για υιοθεσία125 αδέσποτα

 

 Νέο νομοσχέδιο φέρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Το νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο προβλέπει αλλαγές  και αυστηροποίηση του υπάρχοντος νόμου έχοντας ως βασικό στόχο τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων και παράλληλα βαριές κυρώσεις σε όσους προχωρούν στην εγκατάλειψη, των δεσποζόμενων ζώων τους. Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο ιδιοκτήτες ζώων αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως εθελοντές, φιλόζωους, κτηνιάτρους, δήμους κλπ. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης μέσω του νέου σχεδίου νόμου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη ζώων. Οι πυλώνες του νομοσχεδίου σύμφωνα με όσα λέει ο υπουργός είναι τρεις: ο σεβασμός τους ως συναισθανόμενων όντων, η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των ζώων όχι μόνο με τους ζωόφιλους αλλά με όλους τους πολίτες και η εξεύρεση τρόπων ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων για εμπορικούς σκοπούς. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα οικόσιτα ανέρχονται περίπου στις 200.000 και τα αδέσποτα τις 20.000.

 

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου

 

  • Δημιουργείται ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα έχουν στόχο την οικονομική ενίσχυση σε Δήμους και δομές φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.
  • Ειδικό τέλος αγοραστή θα επιβάλλεται σε κάθε αγοραστή ζώου. Από την πληρωμή του εξετάζεται η εξαίρεση όσοι υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσων χρειάζονται ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσων αγοράζουν στειρωμένα ζώα και όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα.
  • Εξετάζεται και η επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε προϊόν που θα πωλείται από κτηνιατρικά καταστήματα.
  • Διερευνάται πρόταση για κατάργηση των ζώων-βιτρίνας. Έτσι, όποιος πουλάει ένα ζώο θα πρέπει να του έχει εξασφαλίσει συνθήκες ευζωίας ανάλογες με ενός εκτροφείου (4 τετραγωνικά μέτρα χώρου, αερισμός, κλπ).
  • Κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
  • Έλεγχος μέσω ειδικών σκάνερ εάν τα δεσποζόμενα ζώα διαθέτουν τσιπ. Την ίδια ώρα, στα σώματα ελέγχου παρέχονται και τυποποιημένα μπλοκ προστίμων.
  • Ποινές έρχονται όμως και για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ακόμα τις προβλεπόμενες πενταμελείς επιτροπές και φαίνεται να δίνουν παραποιημένα στοιχεία για τα αδέσποτα.

 

30 – 40 εγκαταλελειμμένα κουτάβια τον μήνα στην Ξάνθη

doukelis yiannisΠρόεδρος Φ.Ο.Ξ. : «Μόνο με υποχρεωτική στείρωση στα δεσποζόμενα και ελεγκτικό μηχανισμό θα αποδώσει ο νόμος»

Την επιφύλαξή του σ’ ότι αφορά το νομοσχέδιο εκφράζει στο «Ε» ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης (Φ.Ο.Ξ. κ. Γιάννης Δουκέλης, εξηγώντας πως και ο ισχύων νόμος είναι αυστηρός και προβλέπει πρόστιμα αλλά δεν εφαρμόζεται καθώς δεν υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει την εφαρμογή του: «Όλοι οι Φιλοζωικοί σύλλογοι πιέζουμε για υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων τουλάχιστον για μια 5ετία. Μόνο έτσι θα μειωθεί ο αριθμός τους. Αλλά το υπουργείο αυτό δεν το συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχουμε νόμους και μάλιστα αυστηρούς όπως αυτός που ισχύει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα τον υποστηρίζει. Οι δήμοι που δεν έχουν δημοτική αστυνομία όπως ο δικός μας,  πετάνε το μπαλάκι στην αστυνομία,  η Αστυνομία επικαλείται έλλειψη προσωπικού και παραπέμπει στις Κτηνιατρικές αρχές και πάει λέγοντας. Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσει το νέο νομοσχέδιο είναι ποιος θα πραγματοποιεί τους ελέγχους.  Ποιος θα πιάσει αυτούς που αφήνουν τα κουτάβια από τα κατοικίδιά τους; Στην Ξάνθη έχουν 20 – 30 τουλάχιστον εγκαταλειμμένα κουτάβια τον μήνα. Με ποιο τρόπο θα ελεγχθούν;», επισημαίνει ο κ. Δουκέλης.

Τι έχει κάνει για τα αδέσποτα ο δήμος Ξάνθης

Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζει και αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης, επισημαίνοντας πως ο νόμος δεν εφαρμόζεται και πως έλεγχος δεν γίνεται από τις υπηρεσίες που βάσει νόμου είναι αρμόδιες για τους ελέγχους όπως η Αστυνομία, το Δασαρχείο και το Λιμενικό: «Θα έχουμε αποτέλεσμα μόνο αν γίνει υποχρεωτική η τοποθέτηση τσιπ και να μην εξετάζεται κανένα ζώο από κτηνίατρο αν δεν έχει τσιπάκι κάτι που δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο». Αναφερόμενος στην προσπάθεια του δήμου σημείωσε: «Εμείς καθημερινά δίνουμε αγώνα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εφαρμόζοντας τον νόμο. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τις Νοσοκομείο , Διεύθυνση Κτηνιατρικής και την Αστυνομία. Είμαστε σε καθημερινή επαφή».

Στοιχεία για τα έτη 2016 – 2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο δήμος Ξάνθης κατά τα έτη 2016 – 2017 έχει κάνει 473 εμβολιασμούς λύσσας , 592 αποπαρασιτώσεις, 469 στειρώσεις και έχει τοποθετήσει 631 τσιπ ενώ με την βοήθεια των φιλοζωικών συλλόγων έχει δώσει για υιοθεσία125 αδέσποτα. Να σημειώσουμε επίσης πως το έργο του νέου Κυνοκομείου δυναμικότητας 40 θέσεων έχει δημοπρατηθεί και ο φάκελος  έχει σταλεί στο υπουργείο για προσυμβατικό έλεγχο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

nthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μαθητικός Διαγωνισμός «Πυθαγόρας 2025»: Πρόκληση για τη μαθηματική σκέψη

Ανοιχτές οι συμμετοχές για μαθητές από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου – Διαδικτυα…