Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μας «αλλάζει τα φώτα» με LED ο δήμος Ξάνθης

Μας «αλλάζει τα φώτα» με LED ο δήμος Ξάνθης

0

Φιλόδοξο σχέδιο για τον «πράσινο» εκσυγχρονισμό του δικτύου φωτισμού της πόλης, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προετοιμάζει ο δήμος

 Οικονομική Επιτροπή χωρίς την αντιπολίτευση. Προγραμματίζεται η εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων σε κεντρικά σημεία της πόλης. Επέκταση ΦΟΠ σε οικισμούς του δήμου

Για μια φιλόδοξη προοπτική βάζει θεμέλια ο δήμος Ξάνθης, που προετοιμάζει τις προϋποθέσεις ώστε να καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αντικατάσταση του φωτισμού στο σύνολο του δήμου με λάμπες LED, αλλά και θέτοντας σε λειτουργία ένα καινοτομικό δίκτυο υποδομών για τον εντοπισμό και την αντικατάσταση των βλαβών. Η πρόθεση του δήμου έγινε γνωστή στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, όπου ο δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος, με αφορμή την παρουσία του για την παρουσίαση του προσχεδίου του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του δήμου μίλησε για την καταγραφή που έχει ζητηθεί από το τμήμα Ηλεκτρολόγων, προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη ωριμότητα για να ενταχθεί η μελέτη του ΚΑΠΕ στην πρόταση και να ζητηθεί εντός του 2018 η χρηματοδότηση. Με το εν λόγω έργο, πρόδρομος του οποίου υπήρξε ο δήμος Θάσου, που είναι και ο πρώτος που «έβαλε τα σκαριά» γι΄ αυτή τη δυνατότητα σχεδιάζοντας φωτισμό μόνο με ΑΠΕ σε όλο το νησί, θα εξοικονομηθούν πόροι που δαπανώνται σήμερα στη ΔΕΗ σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ενώ προβλέπεται και ο πλήρης εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του φωτισμού στους δημόσιους χώρους, μέσω τηλεειδοποίησης για τις ενδεχόμενες βλάβες. Μια τέτοια παρέμβαση, όπως είναι εύλογο, θα οδηγήσει και στην «απελευθέρωση» των τεσσάρων ηλεκτρολόγων του δήμου, που χάνουν καθημερινά πολλές εργατοώρες για την αντικατάσταση των λαμπτήρων από τα φωτιστικά, ενώ θα κάνει αναμφίβολα και πιο «πράσινο» τον δήμο μας. Από την πλευρά των τεχνικών υπηρεσιών ο δήμαρχος έχει ζητήσει την πλήρη αποτύπωση με καταγραφή GPS όλων των δημόσιων φωτιστικών, προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος. Το «στοίχημα» βέβαια είναι η άμεση κινητοποίηση και αποτελεσματικότητα χωρίς καθυστέρηση, ώστε να συνταχθεί ο χάρτης του φωτισμού της πόλης, έργο ουδόλως άκοπο ή ανέξοδο.

Προσεχώς βυθιζόμενοι κάδοι

Κατά τα άλλα η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης, με την ομόφωνη έγκριση του συνόλου των θεμάτων. Όπως έγινε γνωστό, ο δήμος σχεδιάζει την προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων σε κεντρικά σημεία της πόλης. Η μελέτη προχωράει προκειμένου και στο δήμο μας να τοποθετηθούν υπόγειοι κάδοι που εξυπηρετούν τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και την αισθητική στο κέντρο της πόλης. Οι κάδοι θα είναι καλαίσθητοι, προσαρμοσμένοι στο περιβάλλον, όπου θα τοποθετηθούν και θα έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα σε απορρίμματα.

Από τέλη Φλεβάρη αναμένονται οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς

Μεταξύ των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει ο δήμος είναι η προμήθεια 11 χημικών τουαλετών για το καρναβάλι, το κόστος για τον έλεγχο ξενόγλωσσων πιστοποιητικών, καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Κυριάκος Παπαδόπουλος, σήμερα υπάρχει επάρκεια, ωστόσο ο δήμος μεριμνά για τους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας που θα εργαστούν στην Καθαριότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εργαζόμενοι της Β’ φάσης αναμένονται προς το τέλος Φεβρουαρίου, αφού έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση των αιτήσεων και αναμένεται προσεχώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Επιτέλους «φως» σε σκοτεινά σημεία του δήμου

Με βάση τα αιτήματα των πολιτών δρομολογείται η επέκταση του ΦΟΠ, με κονδύλι 20.000 ευρώ περίπου. Όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση, φωτισμός θα τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους δρόμους στις περιοχές Πετροχωρίου, Πηγαδίων (στο δρόμο προς Κιμμέρια εντός των ορίων του δήμου Ξάνθης), Ευμοίρου, Λεύκης, κοντά στο 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο των Κιμμερίων, καθώς και σε δύο σημεία εντός της πόλης. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος τόνισε ότι επιτέλους θα έχουν φωτισμό περιοχές που ήταν για χρόνια στο σκοτάδι, ενώ οι κάτοικοι πλήρωναν κανονικά τα δημοτικά τέλη. Προοδευτικά θα δρομολογηθεί η επέκταση του ΦΟΠ, με κολώνες για τον εξωτερικό φωτισμό και σε άλλα σημεία που θα κριθεί αναγκαίο, με βάση και πάλι τα αιτήματα των δημοτών.

Δικαστικές υποθέσεις

Για έξι δικαστικές υποθέσεις εξουσιοδοτήθηκαν να αναλάβουν δράση οι δικηγόροι του δήμου. Μεταξύ αυτών είναι και δύο υποθέσεις για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως που αφορούν τους αντιδημάρχους που ήταν κατά περιόδους υπεύθυνοι για τα τραπεζοκαθίσματα. Κατηγορούμενοι ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης θα βρεθούν οι αντιδήμαρχοι Αλέκος Κυριακίδης, Ερκάν Κίρατζη και Απόστολος Αγκόρτσας και η κατηγορία αφορά στην παράλειψή τους να απομακρύνουν τραπεζοκαθίσματα από κοινόχρηστους χώρους.

Από την πλευρά της νομικής υπηρεσίας ζητήθηκε επίσης ο ορισμός ειδικού δασολόγου ή περιβαλλοντολόγου για τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης, σχετικά με έκταση, όπου υπάρχει διαφωνία με το δασαρχείο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…