Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ξέσπασμα Λύρατζη κατά Φανουράκη

Ξέσπασμα Λύρατζη κατά Φανουράκη

0

Το «φάντασμα» Αναπτυξιακής στο δημοτικό συμβούλιο «στοίχειωσε» την ΔΗΚΕΞ.

Λύρατζης προς Φανουράκη:« Ήρθε η ώρα να δώσετε κι εσείς κάποιες εξηγήσεις»

 

Απάντηση Φανουράκη: «Αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις και ξέρουμε από πού καθοδηγούνται». Δεν εγκρίθηκε η εκκαθάριση της ΔΗΚΕΞ

 

 

 

 Μύριζε …εκδίκηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης – την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου- και μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πλευράς δημοτικής αρχής με εμπροσθοφυλακή τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλη Λύρατζη να δοθεί ένα μάθημα στην παράταξη «Κοινωνία Δημοτών» και ιδιαιτέρως στον επικεφαλής Μ. Φανουράκη. «Χρυσή ευκαιρία», γι αυτό αποτέλεσε το 1ο θέμα που αφορούσε την έγκριση εκκαθάρισης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ξάνθης (ΔΗΚΕΞ), στην οποία ο κ. Φανουράκης διατέλεσε πρόεδρος κατά την προηγούμενη θητεία του, ως δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του τότε δημάρχου Μ. Στυλιανίδη. Η «τιμωρία» συνδέεται με την στάση Φανουράκη κατά τις τελευταίες ψηφοφορίες που χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία και την σκληρή κριτική που άσκησε στον δήμαρχο για το «κόψιμο» της αγοράς παιδικού σταθμού από την Αποκεντρωμένη. Παράλληλα ο κ. Λύρατζης είχε μια «χρυσή ευκαιρία» να εξωτερικεύσει τις πικρίες του για τη στάση κάποιων και τις επικρίσεις που δέχτηκε για την διαχείριση ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής. Έτσι ένα απλό τυπικό και διαδικαστικό θέμα που όπως αναγνώρισε αρχικά ο δήμαρχος Ξάνθης δεν θα έπρεπε να έρθει καν στο δημοτικό συμβούλιο, πήρε διαστάσεις σφοδρής πολιτικής κόντρας με εμπλοκή μάλιστα εξωθεσμικών παραγόντων.

Καταιγισμός ερωτήσεων για την ΔΗΚΕΞ από τον Λύρατζη – Στη φόρα και τα …απωθημένα της Αναπτυξιακής

Εκκαθαριστής της ΔΗΚΕΞ με απόφαση του Δ.Σ. ορίστηκε ο κ. Μανώλης Μανουσάκης, ο οποίος παρουσίασε και τα αποτελέσματα των ελέγχων και απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν. Όπως έγινε γνωστό η ΔΗΚΕΞ ήταν μια εταιρεία που λάμβανε επιχορηγήσεις από τον Δήμο ενώ είχε 41.300 μετοχές (59%) της υπό εκκαθάριση ΦΥΣΙΣ, της διαδημοτικής ΟΡΙΖΩΝ ενώ είχε επίσης ένα οικόπεδο στην οδό Ύδρας. Όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης η εκκαθάριση ξεκίνησε τον Ιούλιο 2011 όταν οι δήμοι κλήθηκαν να εναρμονιστούν με τον Καλλικράτη ενώ διευκρίνισε πως ακόμη εκκρεμεί ο φορολογικός έλεγχος καθώς η τοπική Εφορία απάντησε στο αίτημα του εκκαθαριστή ότι θα κάνει τον έλεγχο όταν η ίδια το αποφασίσει. Σε καταιγισμό ερωτήσεων υπέβαλε τον κ. Μανουσάκη ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Λύρατζης, σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας πριν την εκκαθάριση και θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση των διοικήσεων από το 1990. Παρά τον γεγονός ότι ο κ. Μανουσάκης δήλωσε αναρμόδιος και είπε ότι δεν έχει στη διάθεση του τα στοιχεία αυτά ο κ. Λύρατζης επέμενε να τα ζητάει από την Προϊσταμένη Οικονομικών κα Σπανού, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν τους προσκομιστούν τα στοιχεία θα ψηφίσει Λευκό. Παράλληλα φρόντισε να μην αποκρύψει την πικρία του για τις επικρίσεις που δέχτηκε εκείνος ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής, αποκαλύπτοντας ρεβανσιστικά κίνητρα στην στάση του. Τέλος κατέθεσε πρόταση για αναβολή του θέματος για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να του παραδοθούν αυτά που ζήτησε.

Ποιοι ψήφισαν Λευκό και γιατί

Αξιοσημείωτο είναι πως παρότι ο δήμαρχος και όλοι οι επικεφαλής καθώς επίσης και ο κ. Λύρατζης συνεχάρησαν τον κ. Μανουσάκη για την δουλειά τους, ωστόσο ο καθείς για τους λόγους του πλην της Κοινωνίας Δημοτών επέλεξαν το Λευκό. Ειδικότερα η αιτιολογία του κ. Τσιακίρογλου ήταν ότι ο δήμος απέτυχε παταγωδώς στο επιχειρείν και όλες οι επιχειρήσεις του είναι ζημιογόνες ενώ ο κ. Καμαρίδης δήλωσε ότι επιλέγει Λευκή ψήφο λόγω άγνοιας επειδή δεν συμμετείχε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Ανταμπούφης δικαιολόγησε τη Λευκή του ψήφο στο γεγονός ότι διατηρεί τις αμφιβολίες του ως προς την σκοπιμότητα της αποδοχής της εκκαθάρισης αυτή τη στιγμή που δεν έχει γίνει η εκκαθάριση του ΦΥΣΙΣ και φορολογικός έλεγχος. Ο κ. Κολλάρος δήλωσε υπέρ της εκκαθάρισης εκφράζοντας την πολιτική του διαφωνία στο πνεύμα του Καποδίστρια και του Καλλικράτη που επιχειρούν να ιδιωτικοποιήσουν τους δήμους. Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος υπενθύμισε πως απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των 21 ψήφων και απηύθυνε έκκληση στους επικεφαλής και στους δημοτικούς σύμβουλους να δείξουν υπευθυνότητα και να ψηφίσουν συνειδητά προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι εκκαθαριστές έχουν τελειώσει τη δουλειά τους και δεν έχουν να κάνουν κάτι άλλο και ότι το θέμα είναι καθαρά διαδικαστικό που δεν θα έπρεπε να απασχολεί το δημοτικό συμβούλιο.

Το «βιολί» του ο Λύρατζης – Αλλαγή στάσης από δήμαρχο στο τέλος – Δύο ψηφοφορίες

Δευτερολογώντας οι επικεφαλής δήλωσαν ότι δεν υπαναχωρούν από τη θέση τους ούτε δέχονται υποβολείς για το τι θα ψηφίσουν (Καμαρίδης). Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο κ. Φανουράκης εγκάλεσε ευθέως τον κ. Λύρατζη για την στάση του τονίζοντας επί λέξει: «Αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις και ξέρουμε από πού καθοδηγούνται». Η απάντηση Λύρατζη ήταν: «Εγώ δεν έβαλα κανένα στο κάδρο αντίθετα εσείς με βάλατε πολλές φορές. Ήρθε η ώρα να δώσετε κι εσείς κάποιες εξηγήσεις».

Παρενέβη ο δήμαρχος και απευθυνόμενος στον κ. Λύρατζη είπε: «Έτσι όπως το θέτετε είναι σαν να θέλουμε να δώσουμε συγχωροχάρτι δεν είναι έτσι και ούτε θέλω να υπάρχουν σκιές». Μπρος στη επιμονή του κ., Λύρατζη να ζητά αναβολή ο δήμαρχος υπαναχώρησε από την αρχική του θέση και μετατοπίστηκε προς την πρόταση Λύρατζη. Αυτό καθόρισε και την ψήφο πολλών δημοτικών συμβούλων που θεωρούνται «πιστοί» του δημάρχου και έτσι στις δύο ψηφοφορίες που ακολούθησε η πρόταση Λύρατζη έλαβε 11 ψήφους. Στην δεύτερη ψηφοφορία υπέρ της έγκρισης της εκκαθάρισης ψήφισαν 14 και βρέθηκαν 16 Λευκά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

19 σύνεδρους εξέλεξε η Ξάνθη για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Το 73% % των εκλεγέντων συνέδρων αντιτίθεται στην απόφαση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελ…