Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ξάνθη = Καπνός

Ξάνθη = Καπνός

0
kapnokalliergeia-empros

Η κ. Θεοδώρα Μπακογιάννη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών επισκέπτεται την πόλη μας και Δημοτικά Διαμερίσματα στον κάμπο, τα Πομακοχώρια, την έδρα του Δήμου Μύκης, θα κόψει την πίτα της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας, θα δώσει συνέντευξη τύπου, βροντερό παρόν μονολεκτικά – κυριολεκτικά.

Η επίσκεψή της συμπίπτει με γενικευμένο κοινωνικό αναβρασμό για τις εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ. Το διακύβευμα αναστολής εργασιών της καπνικής βιομηχανίας σκιάζει τους πάντες και τα πάντα. Θα ήθελα να ξεκινήσω την καινούρια χρονιά με άλλου τύπου κείμενο.

Από εκείνα τα σκωπτικά που σας δημιουργούν ευθυμία. Οι καταιγιστικές εξελίξεις πάραυτα προτάσσουν τη ΣΕΚΑΠ. Θέλω μέσα απο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο να πω δυο λόγια στην κυρία Θεοδώρα Μπακογιάννη.

Καλώς να ορίσετε στην πόλη μας, την πόλη του καπνού. Αν η ΞΑΝΘΗ ήταν αλγεβρικός συμβολισμός, σαν αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία, θα συνεπάγονταν και αντιστρόφως τον ΚΑΠΝΟ.

Στην πόλη αυτή, όσοι έχουν ενηλικιωθεί, στους τρεις οι τέσσερις άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, έχουν μια κάποια σχέση με τον καπνό. Κατά μείζονα λόγο με την ποικιλία ΜΠΑΣΜΑΣ, αυτήν που έκανε την πόλη μας γνωστή σε όλο τον κόσμο. Επτά γενιές δόξασαν και δοξάστηκαν από τον καπνό.

Από τον καιρό που επελέγη από τον Σουλτάνο η περιοχή για την καλλιέργεια των καπνών Ανατολικού Τύπου, την επεξεργασία, τις εξαγωγές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι τις μέρες μας. Επτά γενιές ανδρώθηκαν, διέπρεψαν, μεγαλούργησαν, αφήνοντάς μας μια τεράστιας σημασίας βαριά κληρονομιά.

Από τους 100 καπνέμπορους που έφτασαν στην περιοχή με εντολή Σουλτάνου για την οργάνωση του εξαγωγικού καπνικού εμπορίου λίγο πριν, λίγο μετά το 1850 μέχρι τον ανυπέρβλητο Αγροτικό Ηγέτη ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ και τους επίγονους. Επτά γενιές θρηνούν σήμερα για τις εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ. Οι έξι από εκεί ψηλά που βρίσκονται. Η έβδομη αυτή που ζει στο πετσί της τις δραματικές εξελίξεις με όλη την τοπική κοινωνία δίπλα της.

Δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Ας γίνει αυτό αργότερα. Είναι πάραυτα επιτακτική ανάγκη να παραμείνει σε λειτουργία η ΣΕΚΑΠ. Μαζί με την ΣΕΚΕ είναι οι δυο μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες στα Βαλκάνια. Ορίζουν και καθορίζουν την φυσιογνωμία του τόπου μας.

Να κάνετε τα αδύνατα δυνατά κυρία Μπακογιάννη τόσο εσείς με τις ανεξάντλητες γνωριμίες και διασυνδέσεις, όσο και οι συνάδελφοί σας από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, να συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων η ΣΕΚΑΠ.

Είναι πέρα ως πέρα άδικο το σκηνικό όπως στήθηκε. Είναι πέρα ως πέρα απάνθρωπη η συμπεριφορά στους 170 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Είναι για τον σύγχρονο Ιστορικό και τον Ιστορικό του μέλλοντος η ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ της ΙΣΤΟΡΙΑΣ μας.

Είναι το 1204 με την πρώτη άλωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τους Ενετούς σε επανάληψη, για τον γεωγραφικό μας χώρο, την ευρύτερη περιοχή. Η πιθανή αναστολή λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ. Ευχαριστώ θερμότατα.

Στέλιος  Αρσενίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Ιστορική πανσέληνος

    Αυτό που δεν κατάφερε ακόμα ο Σταύρος Μπένος με το ΔΙΑΖΩΜΑ, την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρ…
  • Ο Ψαραντώνης

    Ο Ψαραντώνης ( Αντώνης Ξυλούρης ) είναι Έλληνας μουσικός και ένας από τους πιο γνωστούς Κρ…
  • Ισοδύναμα

    Η 15η Ιουλίου είναι μια ξεχωριστή μέρα. Κάνοντας θαλασσινό μπάνιο σε κάποια από τις παραλί…
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενθυλάκωσις χρημάτων

Ωραίο πράγμα το εύκολο χρήμα, το ρίχνεις στην από μέσα, πίνεις το φρεντουτσίνο σου, ψηφίζε…