Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με κάμερα και ηλεκτρονικά η εξέταση για δίπλωμα

Με κάμερα και ηλεκτρονικά η εξέταση για δίπλωμα

0

Ο εξεταζόμενος από την Ξάνθη ο εξεταστής από την …Κρήτη! Αλλαγές και καινοτομίες διεθνούς …πατέντας στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών

 

Προβληματισμός στους εκπαιδευτές για το νέο σύστημα. Ανεβαίνει το κόστος, θα ανέβουν και οι τιμές.  «Τσούζει» το κόστος διπλώματος οδήγησης

 

Ανησυχία και προβληματισμός για το τι τους …ξημερώνει επικρατεί στους εκπαιδευτές οδήγησης της Ξάνθης, καθώς τον νέο πολυνομοσχέδιο αλλάζει άρδην το τοπίο στην διαδικασία εξέτασης εισάγοντας καινοτομίες που εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε …διεθνές επίπεδο και ως εκ τούτου άγνωστο παραμένει το τι απαιτεί η εφαρμογή τους και πόσο θα τους κοστίσει!

 

Με control system οι εξετάσεις για να εξαλειφθεί ο χρηματισμός του εξεταστή!

Ενημερωτικά το νομοσχέδιο εισάγει ένα νέο σύστημα εξετάσεων για τα διπλώματα οδήγησης καθώς και έλεγχο με ηλεκτρονικά μέσα της διαδικασίας που προηγείται στις σχολές με τα μαθήματα των υποψηφίων. Όπως το περιέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης, θα δημιουργηθεί ένα control system για τον έλεγχο της όλης διαδικασίας των εξετάσεων, με στόχο ο εξεταστής να βρίσκεται σε απόσταση από τον εξεταζόμενο. Παράλληλα θα ελέγχεται ηλεκτρονικά όλη η διαδικασία πριν τις εξετάσεις, δηλαδή, στα υποχρεωτικά μαθήματα που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος για το δίπλωμα. Με την ψηφιοποίηση των σχολών οδήγησης θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των μαθημάτων για την πιστοποίηση των υποχρεωτικών ωρών διδασκαλίας μέσω συστήματος που θα ελέγχει την παρουσία των εκπαιδευόμενων στον χώρο διδασκαλίας. Στόχος του υπουργείου, δεν είναι άλλος από το να εξαλειφθεί το φαινόμενο της έκδοσης διπλωμάτων με χρηματισμό του εξεταστή. Το νέο σύστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή αρχές Μαΐου και έως τότε οι εξετάσεις θα γίνονται με το ισχύον σύστημα. Μέσα όμως σ’ αυτό το διάστημα πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι ηλεκτρονικές υποδομές στα γραφεία όπως κάμερες, internet, να δοθούν διευκρινήσεις πως ακριβώς θα γίνεται η εξέταση γιατί υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες.

Προβληματισμός στους εκπαιδευτές για το νέο σύστημα

Το «Ε» απευθύνθηκε στον εκπαιδευτή Σίμο Συμεωνίδη που διατηρεί γραφείο εκμάθησης οδήγηση στην πόλη μας για να μας μεταφέρει την εικόνα που έχει για τις επικείμενες αλλαγές. Όπως μας είπε υπάρχει ένας προβληματισμός για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η εξέταση θα γίνει ηλεκτρονικά. Πρέπει να βάλουμε κάμερες και internet και ο εξεταστής πλέον δεν θα είναι από την Ξάνθη όπως ισχύει τώρα με τους πιστοποιημένους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών αλλά από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Θα δίνει εντολές πού να στρίψει ο εξεταζόμενος, πού να παρκάρει. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα γίνει αυτό στην πράξη. Κι αν με τις οδηγίες του μας πάνε στο Δροσερό; Θέλω να πως ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε περιοχές που δεν μπορούν να τις γνωρίζουν οι ξένοι εξεταστές,  Κι αν υπάρχει διακοπή στο internet όπως συμβαίνει συχνά; Και πού πρώτα θα βάλουμε κάμερες; Πώς θα ελέγχει τα μεγάλα οχήματα σε κάποιες ειδικές εξετάσεις που υποβάλλονται οι εξεταζόμενοι; Είναι αντικειμενικά προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσει το σύστημα». Επιπρόσθετα ο κ. Συμεωνίδης δεν παραλείπει να αναφερθεί στο οικονομικό κόστος που απαιτούν αυτές οι αλλαγές καθώς οι εκπαιδευτές θα κληθούν να τοποθετήσουν τις υποδομές που χρειάζονται: «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε σ’ ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον με μεγάλη φορολογία. Δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα και τώρα θα επιβαρυνθούμε και μ’ ένα επιπλέον κόστος. Μοιραία αυτό θα μετακαλυστεί στους πελάτες μας . Δεν μπορούμε αλλιώς να λειτουργήσουμε», τονίζει ο κ. Συμεωνίδης.

«Τσούζει» το κόστος διπλώματος οδήγησης

Να σημειώσουμε πως στην Ξάνθη υπάρχουν συνολικά 17 Γραφεία Εκμάθησης Οδήγησης. Σύμφωνα με τον νόμο η εκμάθηση περιλαμβάνει 21 ώρες θεωρίας και 25 (το ελάχιστο) ώρες πρακτικής άσκησης με οδήγηση. Το κόστος της ώρας κυμαίνεται από 20 – 30 ευρώ. Κατά συνέπεια το κόστος για να βγάλει κανείς δίπλωμα οδήγησης είναι 700 – 750 ευρώ και μαζί με το παράβολο των 200 ευρώ φτάνει τα 950 ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τους καιρούς που ζούμε. Επίσης να σημειώσουμε πως στην Ξάνθης υπάρχουν 13 – 14 εξεταστές που εξετάζουν καθημερινά (εκτός από Σαββατοκύριακα) 6 – 8 άτομα μετά τις 3 το απόγευμα. «Στην Ξάνθη έχουμε πολύ καλό επίπεδο εκπαίδευσης και πολύ καλή συνεργασία με τους εξεταστές, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι δεν αποζημιώνονται για όλες τις ημέρες που εξετάζουν προσπαθούν να εξυπηρετούν τον κόσμο και να μην περιμένει πολύ κάποιος για να εξεταστεί» , καταλήγει ο κ. Συμεωνίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …