Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καλώς όρισαν οι χειμερινές εκπτώσεις

Καλώς όρισαν οι χειμερινές εκπτώσεις

0
ekptoseis

Ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

 Οδηγίες προς τους εμπόρους από τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης. Για καταγραφή αναγκών και έρευνα αγοράς παροτρύνει τους καταναλωτές ο πρόεδρος του ΕΣ

Οδηγίες για τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου.

Καλές εκπτώσεις εκτιμά ότι θα βρούμε στην αγορά της Ξάνθης ο Ε. Μίλκογλου

Την εκτίμηση ότι οι εκπτώσεις των επαγγελματιών της Ξάνθης θα είναι καλές φέτος και θα ανταποκρίνονται στη σχέση κόστους-τιμής, ώστε να προσελκύσουν τους καταναλωτές, μετέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Ευθύμης Μίλκογλου, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι έμποροι της Ξάνθης κάνουν καλές εκπτώσεις. «Θα πω ξανά αυτό που λέω πάντα. Ο καθένας ξέρει τι χρειάζεται. Από κει και πέρα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς», σημειώνει ο ίδιος.

Αναφορικά με την περίοδο των γιορτών, ο κ. Μίλκογλου, ανέφερε ότι η αγορά κινήθηκε συνολικά 6-7 ημέρες και όχι 15, όπως ίσχυε παλιότερα και οι καταναλωτές έσπευσαν κυρίως τις παραμονές για να εφοδιαστούν πρώτα με τα απαραίτητα συστατικά του γιορτινού τραπεζιού και στη συνέχεια να πάρουν δώρα για τα παιδιά, βαφτηστήρια κλπ. «Η ένδυση και η υπόδηση δεν αποτελούν προτεραιότητα αυτές τις ημέρες. Εκτιμώ ότι η κίνηση φέτος ήταν λίγο πιο κάτω από πέρυσι, αλλά αυτό θα φανεί όταν θα έχουμε συγκεντρώσει τη συνολική εικόνα», σημείωσε ο ίδιος.

Αναγραφή ποσοστού έκπτωσης

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Υπολογισμός έκπτωσης

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους εμπόρους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Παραβάσεις από τους εμπόρους

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Προαιρετικά ανοιχτά την Κυριακή 14 Ιανουαρίου

Τέλος, από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018. Το πλαίσιο ωραρίου για την  ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται  από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…