Το νομοσχέδιο δεν εξαιρεί τους Δημοτικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς από διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ραδιοφωνικών συχνοτήτων ενώ εξαιρείται η ΕΡΤ
Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας: « Η κυβέρνηση επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ»
Μ. Λομβαρδέας: «Ο δήμος Ξάνθης στηρίζει το δημοτικό ραδιόφωνο. Περιμένουμε να αποσυρθεί η διάταξη»
Με ορατό τον κίνδυνο να …σιγήσουν είναι τα Δημοτικά Ραδιόφωνα καθώς στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε επί της αρχής παραβλέπει τον δημόσιο χαρακτήρα τους και την ιδιαιτερότητά τους ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που χρηματοδοτούνται από τους δήμους και τους αντιμετωπίζει ως ιδιωτικούς. Συγκεκριμένα στο ν/σ μάλιστα προβλέπεται ότι οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί θα μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και συχνοτήτων και μάλιστα σε πολλαπλούς κύκλους, «τζογάροντας» μαζί με ιδιώτες, ενώ την ίδια στιγμή εξαιρείται η ΕΡΤ.
Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας: « Η κυβέρνηση επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ»
Να σημειώσουμε πως η Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας με μέλη 15 ραδιοσταθμούς μεταξύ των οποίων και το δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης «Όμορφη Πόλη» έκανε λόγο για εμπαιγμό των Δημοτικών Ραδιοφώνων από την κυβέρνηση τονίζονται πως με τις ρυθμίσεις αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί να «ρίξει μαύρο» στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή του μάλιστα καταγγέλλει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τονίζοντας ότι: «αρνήθηκε οποιαδήποτε διάλογο με την Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας και αγνόησε τις προτάσεις μας που είναι τεκμηριωμένες με βάση την ευρωπαϊκή νομολογία και το εθνικό δίκαιο. Η στάση αυτή του υπουργείου είναι απαράδεκτη και ύποπτη, καθώς αν και είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι του 2017 διάλογο με τους εκπροσώπους των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αρνήθηκε την τεκμηρίωση που μας ζητήθηκε στο συνέδριό μας και αρνείται οποιαδήποτε συνάντηση μαζί μας. Υποστηρίζουν δε ότι: « οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί Σταθμοί πρέπει να εξαιρεθούν από την διαδικασία δημοπράτησης των Ραδιοφωνικών συχνοτήτων, καθώς αποτελούν δημόσια ραδιοφωνική τηλεοπτική υπηρεσία τοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για ζητήματα, που αφορούν τις τοπικές υποθέσεις, την προώθηση της τοπικής αγοράς, την παροχή ποιοτικών ( βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών ) προγραμμάτων, που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την τέχνη, την παιδεία και τις δομές του δήμου. Η ρύθμιση αυτή δεν αντιβαίνει, το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως προκύπτει από την σχετική νομολογία, τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Πρωτόκολλο του Άμστερνταμ.
Όσον αφορά στο εθνικό δίκαιο, οι Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί διέπονται από το ίδιο νομικό καθεστώς όπως και οι ΕΡΤ, είναι ΝΠΙΔ και ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης».
Μ. Λομβαρδέας: «Ο δήμος Ξάνθης στηρίζει το δημοτικό ραδιόφωνο. Περιμένουμε να αποσυρθεί η διάταξη»
Κληθείς να τοποθετηθεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης κ. Μιχάλης Λομβαρδέας εξήγησε τους λόγους που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργία του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης αν δεν αποσυρθεί η σχετική διάταξη από το ν/σ: «Τα δημοτικά ραδιόφωνα χρηματοδοτούνται από τους δήμους. Ως εκ τούτου δεν είναι τόσο ευέλικτα ώστε να ανταγωνιστούν τους ιδιώτες σε μια διαγωνιστική διαδικασία αφού χρειάζονται αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Γι αυτό η Ένωσή μας ζήτησε την εξαίρεση μας όπως έγινε και με τους δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και την ΕΡΤ. Το ίδιο υποστηρίζει και η ΚΕΔΕ. Είμαστε λοιπόν σε στάση αναμονής αν η κυβέρνηση τελικά θα αποσύρει την διάταξη». Ερωτηθείς δε αν ο δήμος Ξάνθης υποστηρίζει την συνέχιση της λειτουργίας του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης ο κ. Λομβαρδέας παρέπεμψε σε μια πρόσφατη δημόσια δήλωση του δημάρχου Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλου ότι ο δήμος στήριζε και θα συνεχίσει να στηρίζει το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.
Καθησυχάζει ο Παππάς – Θα υπάρξει πρόνοια για τα δημοτικά ραδιόφωνα ώστε να μην κινδυνεύσουν
Να σημειώσουμε πως καθησυχαστικός φάνηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε και στην αντίστοιχη των ραδιοφώνων, τονίζοντας ότι “δεν θα εφαρμοστεί με τη μέθοδο σοκ και δέος”. Πιο συγκεκριμένα εξήγησε ότι θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση, με ομαλό τρόπο και συγκεκριμένα για τα δημοτικά ραδιόφωνα σημείωσε ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς από τον νόμο, ωστόσο θα υπάρξουν πρόνοιες για το θέμα. Σημείωσε δε ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τονίστηκε ότι θα υπάρξει η πρόνοια για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που παράγουν κοινωνικό έργο, ώστε να μη κινδυνεύσουν.
Μαριάννα Ξανθοπούλου