Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επιτέλους… τέλος στην πλαστική σακούλα

Επιτέλους… τέλος στην πλαστική σακούλα

0

Με περιβαλλοντικό τέλος επιβαρύνονται οι πλαστικές σακούλες από 1/1/2018. Εναλλακτικά προτείνονται οι χάρτινες και επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες

 Τρέχουν και δεν προλαβαίνουν να ρυθμίζουν ταμειακές μηχανές οι προμηθευτές των καταστημάτων. Διευκρινίσεις αναμένουν οι επαγγελματίες

Τη νέα εποχή με λιγότερες –αλλά όχι πια δωρεάν- πλαστικές σακούλες υποδέχθηκε χθες το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων και καταναλωτών, μιας και από 1η Ιανουαρίου 2018 τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος 4496/2017 που προσαρμόζει τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή οδηγία για επιβολή περιβαλλοντικού τέλους, ώστε να μειωθούν τα πλαστικά απορρίμματα που μολύνουν γη και θάλασσα.

Έτσι, καλούμαστε πλέον να πληρώνουμε 0,04 € ανά πλαστική σακούλα ή να βάλουμε στη ζωή μας τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες που προμηθευόμαστε από τα καταστήματα και έχουμε μαζί μας κάθε φορά που βγαίνουμε για ψώνια. Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν απαγορεύσει τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς, ενώ άλλες, όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία, έχουν επιβάλλει αντίστοιχο τέλος, ύψους 0,25 ευρώ και 0,22 ευρώ, αντίστοιχα.

Διευκρινίσεις αναζητούν οι επαγγελματίες

«Οι έμποροι, πλην των σούπερ μάρκετ, θα επιλέξουν να απορροφήσουν το κόστος της σακούλας»
Ευθύμης Μίλκογλου
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης

Τα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης βρίσκονται από χθες εντατικά σε περίοδο προσαρμογής, ενώ, όπως μαθαίνουμε, οι προμηθευτές ταμειακών μηχανών «τρέχουν και δεν προλαβαίνουν», ώστε να εντάξουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις στις ταμειακές των καταστημάτων για την τιμολόγηση της πλαστικής σακούλας.

Η σχετική διαταγή έχει φτάσει και στις εφορίες που ενημερώνονται για τον τρόπο που θα πρέπει να προσαρμοστούν τα καταστήματα και πώς θα διεξάγονται οι σχετικοί έλεγχοι.

«Είναι λίγο μπερδεμένα ακόμη τα πράγματα» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Ευθύμης Μίλκογλου, που εξηγεί ότι επιβάλλονται συνέχεια καινούρια πράγματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως πρόσφατα με την καθολική εφαρμογή των POS και χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστούν οι επαγγελματίες. Όπως αναφέρει, «επιβαρύνεται το στεγασμένο εμπόριο και η μικρομεσαία επιχείρηση, στην πραγματικότητα, αφού, πέραν των σούπερ μάρκετ, οι μικρές επιχειρήσεις, ειδικά των επαρχιακών πόλεων, όπως η δική μας, θα επιλέξουν να απορροφήσουν την επιβάρυνση. Εμείς δεν είμαστε μεγάλες αλυσίδες, τα πράγματα δεν είναι απρόσωπα».

«Το ζητούμενο είναι να δώσουμε να καταλάβει ο πελάτης τη χρέωση και τι εναλλακτικές έχει»
Αντώνης Δουκίδης
Ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ «Φθηνή Αγορά»

«Το ζητούμενο είναι να δώσουμε να καταλάβει ο πελάτης τη χρέωση», σημειώνει ο Αντώνης Δουκίδης της Φθηνής Αγοράς, που πρόβλεψε και ρύθμισε την ταμειακή πριν την έλευση του νέου έτους, ώστε το σύστημα τιμολόγησης να λειτουργεί κανονικά με τη νέα χρονιά. Ο ίδιος επισημαίνει ότι περιβαλλοντικά αποτελεί ένα σωστό μέτρο, ωστόσο για τους επαγγελματίες και τους προμηθευτές τους που τους εφοδιάζουν με σακούλες υπάρχουν ακόμη αρκετά σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων, και είναι επιτακτικά εξαιτίας των προστίμων που προβλέπονται. Ήδη πάντως, όπως εξηγεί, τα σούπερ μάρκετ προμηθεύονται επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες, ώστε να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.

Πάντως, όπως εκτιμάται από τους επαγγελματίες, αναφορικά με τους ελέγχους θα υπάρξει μία περίοδος «χάριτος» ή συστάσεων από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη προσαρμογή.


Το ερωτηματολόγιο της… πλαστικής σακούλας

Ποιο είναι το κόστος για την πλαστική σακούλα;

Όλα τα καταστήματα που δίνουν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους, όπως οι φούρνοι και τα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να τις χρεώνουν 0,03 ευρώ+ΦΠΑ=0,04 ευρώ και από 1/1/2019 να τις χρεώνουν 0,07 ευρώ+ΦΠΑ=0,09 ευρώ.

Στην πλαστική σακούλα θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία υποχρεωτικού περιεχομένου αλλά και η αξία του επιβαλλόμενου περιβαλλοντικού τέλους με διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.

Πού πάνε τα χρήματα του περιβαλλοντικού τέλους;

Τα ποσά αποδίδονται από τους εμπόρους μέσω του μηχανισμού είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Σε ποιες σακούλες επιβάλλεται το περιβαλλοντικό τέλος;

Στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα), χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος.

Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγηση τους στον πελάτη.

Οι σακούλες των οπωροκηπευτικών στα σούπερ μάρκετ χρεώνονται;

Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος. Επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η χρήση πλαστικής σακούλας με συγκεκριμένες προδιαγραφές για χύμα προϊόντα, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς θεωρείται είδος συσκευασίας. Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες / λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.

Και στη λαϊκή αγορά θα χρεώνεται η σακούλα;

Όχι, εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Πώς αποδίδουν το τέλος οι επιχειρήσεις;

Το ποσό που θα εισπραχθεί από τις σακούλες ονομάζεται περιβαλλοντικό τέλος και θα αποδίδεται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο (π.χ. για το Α’ Τρίμηνο 2018 θα αποδοθεί έως 30/4/2018). Όσοι χρησιμοποιούν Ταμειακές θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό τμήμα όπου θα χτυπάνε 4 λεπτά την κάθε σακούλα. Όσοι χρησιμοποιούν Υπολογιστές θα πρέπει να φτιάξουν ένα ξεχωριστό είδος (Σακούλα ή Περιβαλλοντικό Τέλος) και θα το χρεώνουν σε κάθε συναλλαγή 4 λεπτά.

Τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;

Οι έμποροι από την 1η Ιανουαρίου 2018 υποχρεούνται να δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εφοδιάζονται από τα ταμεία τους με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς και να διευκολύνουν τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης στην υλοποίηση δράσεων ανακύκλωσης, συγκεντρώνοντας και αποθηκεύοντας προσωρινά τις λεπτές σακούλες μεταφοράς. Παράλληλα, οι δήμοι σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωση (ΕΟΑΝ) που είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Περιβάλλοντος για την υλοποίηση του μέτρου, υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές και να προμηθεύουν το κοινό με επαναχρησιμοποιούμενες ή βιοαποδομήσιμες πλαστικές σακούλες.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

1.442.721€ για τις Δασικές Υπηρεσίες Μακεδονίας και Θράκης – Ποια η κατανομή ανά περιφέρεια

Η κατανομή του προϋπολογισμού ανά περιφέρεια αναδεικνύει τη Μακεδονία-Θράκη ως την περιοχή…